f Secubit Garam: EGG DROP AGAR-AGAR JELLY

N3 Terkini

Thursday, September 22, 2011

EGG DROP AGAR-AGAR JELLY

ASSALAMUALAIKUM...

Resipi dessert dari dapur Anncoo.. cun kan.. K.Nor tukar sket kaler yg digunakan dari pink rose kepada kuning. Tq Ann, let me share the recipe here ok.. :)



EGG DROP AGAR-AGAR JELLY
source : Anncoo

1 packet (13g) Agar agar powder
1200ml Water
100ml Fresh milk
190g Sugar (can add up to 200-210g sugar if you prefer sweeter)
4 Pandan leaves (tie into knots)
1 Egg white + half egg yolk 

  • Method:
  • In a pot add 1200ml water, sugar and agar agar powder together and bring to boil. 
  • Keep stirring the agar agar liquid constantly until boil at medium heat, off heat . 
  • Discard pandan leaves, add a drop of rose pink colouring and stirring it for another 2-3 minutes. 
  • Measure 250ml agar agar liquid and 100ml of fresh milk together, stir well and pour into the silicone mould. 
  • Leave in refrigerator to set for 5-10 minutes. Using a small knife gently scratch the agar agar before adding the egg drop agar agar liquid on top. This method is to make the agar agar jelly sticks together 
  • Re-boil the remaining agar agar liquid with a small drop of rose pink coloring into it.(or add coloring after the egg drop) 
  • Beat egg until frothy and drop the beaten egg in a thin stream straight into the agar agar liquid and stir with a hand whisk in one direction. Remove from heat as soon as egg have been taken out and off heat. 
  • Gently pour all egg drop agar agar liquid on top of the white agar agar. 
  • Leave agar agar jelly to cool and place in the refrigerator for few hours before it is serve.

36 comments:

  1. K Nor....cantik untuk majlis open house ni kan..

    ReplyDelete
  2. salam kak nor...
    sedap nie mkn time panas..lebih kurang agar2 mayat yea tp ni versi boh susu..nk try la..

    ReplyDelete
  3. Resepi puding lg.. Cantik la kejadian puding ni.. Kaler cantik, puding cantik.. Mould pun mesti cantik..hihihi..

    ReplyDelete
  4. dpt mould cantik puding pun jadi cantik kan nor?..:)

    ReplyDelete
  5. cunnnnnnnnnya...
    cantiiikkkk......
    menawannnnnn.......

    meh sepotong...he3

    ReplyDelete
  6. cantiknyer....geram betul..mould puding akak sumer cantik..

    ReplyDelete
  7. agar-agar yg comel lagi..hehehe...mak kte pon pnah buat mcm ni..tp mak buat perasa pandan... =))

    ReplyDelete
  8. alahai...kemas jek nampak
    kalo saya buat, comot cam hape jek huhuhuhu

    ReplyDelete
  9. comey lotte....nampak pon dah sedap..

    ReplyDelete
  10. wow mabeles.cantik..!!.tunggu kejadian dlm Bahse BM...mai bahse omputih cam lambat sikit nak pikap kekekeke

    ReplyDelete
  11. kak nor... namanya tu.. EGG drop agar-agar jelly ker.. EYE drop agar2 jelly....... hehe.. salah taip ehh kak nor...

    nampak bestlah kak nor... rajin sungguh kak nor memuding...

    ReplyDelete
  12. assalam nor..memang menggoda..cantik

    ReplyDelete
  13. bab agar2/puding yg cun2 mmg serahlah kat cik nor kita ni .., ditambah dgn koleksi bekas/loyang2 yg juga mengoda, tak mampu nk tengok lelama, silau biji mata, heee...

    ReplyDelete
  14. Aiseymen Nor...dah tuko speaking London ke?

    ReplyDelete
  15. K.nor berapa hari lagi nak pusa..kita last hari ni..so nak minta skit puding buat buka posa

    ReplyDelete
  16. kita dah jaw-drop dah nih...saliva pun drop gak!! nak buat mould x dak yg canggih..huhu...tears drop lah dulu!

    ReplyDelete
  17. LOL~~ nk tergolek baca komen mokwo.. hihi

    ReplyDelete
  18. Salam Nor cayang. Cantik nya. Ada tak rasa telur sbb letak telur drop tu...

    ReplyDelete
  19. WOW...this is very pretty. Nice job Nor :)

    ReplyDelete
  20. Salam Kak Nor pehhh menarik puding ni kak....perlu cubani...gabungan warna yg cantik

    ReplyDelete
  21. salam kak nor .. cam best je agar2 nih hihi kuning lak tu mcm puding diraja lak ;p... tapi tengok resepi dia tu biasanya kalo wani jumpa agar2 powder tu dlm 10 gm je ... tak jumpa lak yg 13 gm .. brand apa kak nor guna ....

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum akak nor cayang...
    cantiknyaaa.... mmg kagum kalu akak yg buat dessert tau.. semua nampak sedap n cantik...

    ReplyDelete
  23. Macam best je ni k nor..
    Hari tu try puding kasih bertaut, best sgt:)

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum K.Nor,
    alahai kalau singgah sini mmng kagum tngk keayuan puding yg di sediakan...kalau dpt rasa lagi best...

    ReplyDelete
  25. hi kak nor,
    good day to you. love to check out ur blog coz its very interesting. i wish to know more on how to make the jelly with layers to stick becoz mine always comes out apart after its set. i have tried to use fork to make stratch but its not working. pls advice. tq

    ReplyDelete
  26. wah manyak shantekkkk....rasa apa yer kak nor? lemak2 ker? hehehe

    ReplyDelete
  27. assalamualaikum..

    naz >> betul tu naz.. mmg cun :)

    mizwa >> agar2 mayat??? waaaa... tak pernah dengar dan tau pulak ada agar2 mayat hehe

    kalau arwah mak tiri k.nor selalu la buat versi yg telur aje tu.. tp dia panggil agar2 telur

    izah >> ehh akak ke cantik? wahhwahh mekasih atas pujian tu ya.. haha

    nadz >> hehe semuaaaaaaaa cantik :)

    ReplyDelete
  28. k.nim >> yer betul!! pandai k.nim :)

    mas >> tq.. tq.. tq... dah abis la mas.. hehe sowi :)

    tun >> alhamdulillah.. tu la bila dah jatuh cinta dgn SM ni tun :)

    soo hae da >> org dulu2 mmg biasanya buat agar2 telur gini kan..

    eliyaezlinalias >> practices make perfect :)

    ReplyDelete
  29. ana >> alhamdulillah.. sedap :)

    CB >> owhh nak kena translate lak ke? hehe

    akak dah paste kat wall dina di fb ya.. :)

    ratna >> tq my dear ratna.. haha. dah terkero td tu masa taip .. dah edit ya.. thanks :)

    k.erna >> w'salam.. mekasih kak :)

    try la buat :)

    ReplyDelete
  30. am >> amboii cik am kita ni.. sekali puji melangit betul tu.. biasa2 jer la am.. hehe

    junie >> haha.. sesekali.. tak salah kan.. tu kes 'rajin' nak translate la .. main kopipes jer :)

    pia >> masih ada 1 hari lg la pia.. smlm ada rumah terbuka tak leh nak puasa la.. so kena KIV isnin ni kut.. insyaallah..

    yat >> wahh macehhhhhh :)

    ReplyDelete
  31. mokwo !!wahhhhhhhhhh berapa banyak drop ni mokwo! hehe

    tun >> ehehee.. tu la tun.. mmg lawak betul mokwo tu :)

    along >> tak la rasa sangat telur tu, sbb dah letak daun pandan.. along boleh lebihkan daun pandan kalau takut bau telur kuat.. lg pun letak telur tak sampai 1 biji pun tu..

    ann >> tq ann.. & tq for the nice recipe too :)

    ReplyDelete
  32. sheila >> slmt menerai ya.. hehe

    wani >> k.nor pun guna agar2 yg 10gm.. wani boleh kurangkan sukatan air tu ya.. boleh kurangkan 100ml.. try la ..

    diana >> w'salam.. ala diana.. apa kurangnya kalau hasil kerja diana.. semua pun cantik2 gak. k.nor pun suka gak tau :)

    ttm >> try la puding ni lak ya.. :)

    ReplyDelete
  33. yatie >> alaa ni sorang lagi.. semua terro2 belaka.. hasil tangan yatie pun k.nor kagum gak :)

    anon >> no name ek.. :)

    first, make sure the 1st top layer is hardens (no need to wait until all the layer is harden.. just the top). by using a fork, scratch all the surface or u can prick too.. then pour the 2nd mixture slowly onto a spatula or spoon (make sure the spatula is placed at the edge of the mould/pan.. then let the puding/agar2 cool than put it in the fridge to set. thats all...

    nurul >> part putih tu mmg la rasa lemak sbb guna susu kan.. yg bawah tu sedap sbb letak telur.. try la. baru tau camna rasa nya tu :)

    ReplyDelete
  34. sis, tak paham sgt lah step2 nak buat puding nih.. mcm fenin gitu hehe

    ReplyDelete