f Secubit Garam: Non Bake Cheesecake with Green Apple Syrup

N3 Terkini

Wednesday, June 22, 2011

Non Bake Cheesecake with Green Apple Syrup

ASSALAMUALAIKUM...

First time tengok Ann tayang kat blog dia, terus jatuh cinta kat ciskek dia yg gojes tu. Org kata love at the first sight! Memang sangat2 berkenan dgn kecantikan dan kelembutan kaler ciskek Ann. Pastu copy & save resipi tu, dan asyik terbayang jer dlm kepala nak buat. Nak cari Apple Syrup tu yg payah. Rasanya tak pernah terjumpa lagi syrup gitu kat kedai2. Kebetulan masa gi Bake With Yen dgn sister K.Nor bulan lepas tu, ternampak ler perisa/essence green apple, terus sambar sebotol. Memang aim nak guna dlm resipi ni la..


Akhirnya tercapai gak hajat nak buat Non Bake Cheesecake with Apple Syrup tp rasanya kena panggil Non Bake Green Apple Cheesecake aje kan, sbb tak guna Apple Syrup tu. hehe.. Cantik tak hasil ciskek ni? Nak tau rasanya? Secantik rupanya tu, secantik tu jugak la rasanya. Memang sedap! Walaupun K.Nor tak guna digestive biscuits (tak pernah jumpa lagi biskut tu kat sini, tak tau la terlepas pandang kut) K.Nor gantikan dgn biskut tiger susu jer. haha.. jadi la kan.. lebih kurang gak tu.. Kita yg buat dia, bukan dia buat kita. Hasilnya tetap sedap! Lemak2 berkrim.. wallahhhhh.. Lemak2 menari keriangan, diet makin lama makin syok duk bercanda di tengah lautan.. adehhh...


Eh.. panjang pulak ngomel malam ni ya...Siang tadi tak ngomel, mlm ni terlebih pulak. Hahhh amik, mana2 yg suruh K.Nor mengomel sgt tu.. Baca.. jgn tak baca.. hihihi... Dah abis baca, meh join ngap ciskek yg sedap ni.. Tq so much Ann for sharing the marvelous recipe!

NON BAKE CHEESECAKE with APPLE SYRUP
source : Anncoo Journal
source : K.Nor@SecubitGaram

Crust
150g Digestive biscuits, crushed
60g Butter

Filling
100ml Water
2 tbsp Gelatin
250g Cream cheese, soften at room temperature
75g Caster sugar (used icing sugar, sifted **add icing sugar to90g if you prefer a sweeter cake)
250g (1 cup) Natural yogurt (used Greek yogurt)
125g Green flavored Apple syrup (from PH) ~ k.nor skip sbb tak ada

Method:
Line a 20cm round pan (with removable base) set aside.
Combine crushed digestive biscuit crumbs and melted butter together in a mixing bowl. Press the biscuit crumbs onto the base of the prepared pan. Chill in the freezer compartment for at least one hour.
Measure water into a bowl and sprinkle in the gelatin (without stirring with a spoon). Set aside to allow the gelatin grains to swell (10mins) before setting the bowl over a pot of simmering hot water. Stir with a spoon and once the gelatin melts, remove the bowl from the pot and set aside to cool to room temperature.
With an electric mixer, beat cream cheese and icing sugar together until smooth. Add in gelatin solution and yogurt, beat till the mixture turns smooth.
Divide mixture into two bowls, one with 250g cream cheese mixture and add in 125g apple syrup, mix well with a spatula.
Spoon 4 tablespoon of the plain cream cheese mixture into the middle of the prepared pan, then 3 tablespoon of the apple syrup cream cheese on top.
Continue alternately the cream cheese until you finish them. Don't tilt the pan, it will spread by itself. You can change the lines to zebra design if you wish (refer here).
Chill cheesecake in refrigerator for at least 4 hours or till next day before serve.

* Biskut digestive tu K.Nor gantikan dgn Biskut Tiger Susu.. Lepas makan kita kuat dan sihat ya.. hehe
Green Apple syrup tu tak ada, K.Nor gantikan dgn 1 sudu teh perisa apple hijau (beli kat BWY) dan sedikit pewarna hijau.
Nak tengok cara melayer adunan ciskek ni sila klik kat link Anncoo tu ya..



61 comments:

  1. Assalammualaikum kak :)

    wah,green apple syrup first time tau ni

    ReplyDelete
  2. salam k. nor.

    cantiknya kak. teruja sy tgok. :)

    ReplyDelete
  3. Pia >> tu la pia, sama cam k.nor gak. rasanya tk pernah jumpa lg syrup tu sbb Ann ni singaporean..kat sana mesti ada mcm2 kan.. :)

    ReplyDelete
  4. Fazlinil Irma >> w'salam.. dan w'salam gak utk pia td ya.. hehe

    cantik kan.. mekasih :)

    ReplyDelete
  5. akak memang suka buat ciskek nor..cantiknyaaaaaaaaaa kek nor tu.
    masuk list lah nor.mesti buat ni..cuma akak fobia nak buat yg molat2 tu lah nor..wajib di cuba ni..nampak sedap sangat..

    ReplyDelete
  6. wahhhhhhhh cantiknya!!!!!!!
    Hijau mata coklat ku tengok cheesecake cantik mcm ni :-D

    ReplyDelete
  7. cantiknyerrrrr...tergoda lagi..tergoda lagi dibuatnyer...ayyyukkkkk...

    ReplyDelete
  8. k.nim >> nor guna senduk kecik masa tuang layer by layer tu. tuang kat center baru cun jadi.. insyaallah k.nim boleh :)

    LG@min >> amboiii mrs BW ni.. masuk dia bila akak tayang ciskek ijau sampai ijau naik ke mata pulak ya.. hehe.. agak2 pakai contact lense kaler ijau ke tu? hehe

    tun >> jom mengeciskek tun :)

    ReplyDelete
  9. Grrrr cantik sekali kek tu kak!!! Ann memang pro baker, suka tgk hasil dia.

    Haishhh love mmg tak reti buat belang2 ni. kikiki...

    You made it look so easy and cosy! :D

    Here, brought you some Mayonnaise Saucy Chicken :)

    ReplyDelete
  10. asai suma gambo2 kat sini gempak2. ce cite...(senandung kejelesan)

    ReplyDelete
  11. Salam Nor.... walllahhh cantiknya sekata je layer by layer... bila la kak rose nak pandai melayer cam ni?

    and the colour is sooooo sweet! cantik sangat.

    ReplyDelete
  12. Nampak gayanya malam ni saya tak boleh lelapkan mata le. Kak nor ada lagi tak.? kalau ada simpan erk esok saya sampai

    ReplyDelete
  13. kAK nOR,cantik sangat,rasapun mesti sedap kan..Biskut Digestive tuh kat giant selalu da kak..

    ReplyDelete
  14. Ya Allah cantiknya cis kek ni dibelangkan ijo..kak nor, nak 1 slice!

    ReplyDelete
  15. aduh....cheese kek no macam memanggil2 je... light cheese cake lom try lagi akak dah tayang bon bake pulak... :)

    ReplyDelete
  16. love >> yep, k.nor mmg admire sgt2 hasil kerja ann, semua tiptop! superb!

    k.nor pun bukan pandai sgt gak buat belang2 tp this time look very nice kan.. hehe sendiri tekan lift lorr :)

    thanks for the chicken.. one day will try it :)

    jemarioren >> sengaja kasi gempak utk menggempakkan org lain yg memandang.. aci gitu? hehe

    k.rose >> kat last2 tu ada gak la accident sket, tertitik dr bawah senduk.. aishhh.. tp overall not bad la kan k.rose.. hehe

    k.rose kena guna senduk kecik yg sama saiz, tuang kat tengah2 dia dgn steady jer. baru dia membulat elok.. try la .. insyallah k.rose boleh buat

    hijau yg lembut jer kan :)

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum kak Nor...wow cantik bangat ciskek ni, belang2nya tu sgt2 perfect rupanya..

    ReplyDelete
  18. sam >> jgn lewat tau, kang k.nor perabiskan :)

    siti >> yep sedap .. mmg sedap!

    dah cari dua tiga kali kat giant tp tak jumpa la

    mieza >> 1 piece jer? okey, siap! :)

    sue >> buat jer bila dah sampai masanya kan.. light cheese cake tu kena bakar, yg ni just chill

    ReplyDelete
  19. azlina >> perfect ke? rasanya tak la perfect sgt.. rasa cam ada kekurangan lagi tu.. hehe dasar nak perfect sokmo kan.. tp alhamdulillah.. dgn apa yg terhasil tu.. mekasih azlina :)

    ReplyDelete
  20. kak nor.. gojes sangat layernya.. suka tengok tambah warnanya yang lembut tu,... geram rasa nak capai kak..:)

    ReplyDelete
  21. kak nor ni saje eh nk tayang kaler ijo kat jiran sblh nun...ala si Rossaleenda tu ler...ngeeeee

    masuk list! save dulu. tq..mmmuahhh!

    ReplyDelete
  22. sedapnyer kak nor...fiza suka cheese kek...he he he...pastu nampak shegak ja cheese kek tu bil dipotong...nak kena try buat juga la nanti...=)

    ReplyDelete
  23. Knor...memang cun gila kek nih. Warna hijau lembut menawan dan tertawan hihi nanti kena p cari cheese la lepas nie.

    ReplyDelete
  24. tu dia lawanya CC akak ni..terpegun jap nengoknya...sayangla nk mkn kak...lawa sgt...bawa blk simpan almari la mcm ni...hehe

    ReplyDelete
  25. Nor, mmg cun melecuuunnn...lembut jek kaler dia...i liiikeee...

    ReplyDelete
  26. Wow! How did you manage get such beautiful layers for this cheesecake, simply amazing. I'm your new follower now.

    ReplyDelete
  27. WOW Nor! I'm impressed!! This is so cantik! No words can express ;DD

    ReplyDelete
  28. wahhhh (@_@) *terpegun....cantiknyer kak...menarik tertarik mmg da boom..kak..kat jayen ade la biskut tuh...ye dok area2 biskut jacob kalu tak silap....tp stok xbnyak r..mcm puff kawan punyer...gitu r..

    ReplyDelete
  29. Cantiknya cheese cake tu...(^_^)....

    ReplyDelete
  30. kak nor...ptg smlm jumpa rsp bhn & cara sama tp sirap epal tu dia letak kordial ribena(resepi dlm majalah 2008)..yg lain2 semua bhn sama kak..huhu..nnt nak buat la..hehe..

    ReplyDelete
  31. adoiiii....tergoda nyer dengan keayuan dan kehijauan ciskek kak nor nih... menjejeh air lioq lagi

    ReplyDelete
  32. As'salam Nor

    wahhhh.. memang sedap ni kalau dapat makan sepotong cheesecake ni. nak buat anak2 dan Hb kureng sikit kek yang bercheese ni. jadi memang mengidam nak makan kena beli jer sepotong..hahaha.

    cunya kaler dia memang sesuai dengan mata hitam ku dah ganti hijau ler...hihihi

    ReplyDelete
  33. perhhh...cantikkkkkk kek tu...
    rasa macam sayang jerk nak potong....
    tapi akak dah potong tu....
    kasi la mas sepotong...

    ReplyDelete
  34. ita >> kalau duk ditangan ita mesti lagi cun :)

    ita >> ehh ita gak sorang lagi hehe

    tu la, k.nor duk tilik2 jer layer dia masa nak ngap.. rasa sayang pulak tp kalau tak ngap rugi! sbb sedap :)

    dayang >> tau la si rosalinda ayamor tu mmg pencinta ijau.. hhehe..

    hehe.. buat ya.. pastu antor se slice utk akak :)

    ReplyDelete
  35. fiza >> cun kan.. hehe mekasih fiza :)

    noor >> mekasih.. k.nor pun suka kaler ijau lembut gitu sweet jer :)

    nieza >> hahaha... sayang la kalau simpan jer nieza.. tak leh menikmati rasanya yg sdp tu.. kang berkulat gitu jer kalau simpan dlm lemari :)

    ummi >> ai like too :)

    ReplyDelete
  36. umm mymoonah >> thank you for dropping by & be my follower..

    just use 2 same saiz scoops or spoons, & pour it in the middle/center, layer by layer.. it will do the trick :)

    ann >> thanks for dropping by ann.. really love the taste.. & thank u also for the sweet compliment :)

    eja >> salam perkenalan gak dr k.nor buat eja..

    wani >> rasanya dah acapkali duk intai kat bahagian sekut tu tp tak pernah nampak.. ermm... kena bawak kanta pembesar la lepas ni :)

    ReplyDelete
  37. **droolingg**
    uwaaaaa.. SEDAPNYERR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  38. Subhanallah.. cantiknyer ciskek tu kak nor.. alahai.. sedapnyer.. nk kena buat ni.. ekeke..tp x tau la bile..

    ReplyDelete
  39. fuhh...terdiam sejenak sbb terpegun dgn ciskek K'Nor ni..layer2 yg halus mulus tu....ku admire sgt..cantikk dan kemas jerk..alah mesti dh abiss ni..

    ReplyDelete
  40. saiazuan >> lap ya kan lencun keyboard :)

    sue >> tq sue :)

    yani >> toce2 :)

    ana >> mungkin resipi yg k.nor guna ni olahan dr resipi tu kut atau dua2 resipi ni dtg dr sumber tenet lain, dan dia org olah ikut citarasa masing2.. biasalah tu olah mengolah kan..

    ReplyDelete
  41. suke la No tengok kek no kakNo...tp tang layer tu tak brp nk pandai huhu..mesti sedap..No suka makan ciskek..

    ReplyDelete
  42. gee >> nah, amik towel.. kalau bg tisu kan tak padan dgn yg menjejeh tu :)

    CT >> w'salam.. kalau dulu nor buat mmg tak ada sambuntan, nor sorang duk ternak lemak tp akhir2 ni semua dah suka dgn ciskek gini so tak la ternak lemak sorang2 kan.. hihi

    adusss.. ramainyer mata itam yg dah bertukar ijau :)

    mas >> kalau tak potong tak nampak dalamannya kan mas.. amik la mas, ada sket lg tu.. nak makan tu pun sayang gak..hehe

    simpan sepotong utk mek jah :)

    ReplyDelete
  43. mak aiii cantik n menyelerakan nengoknyer...terliur dah ni :))

    ReplyDelete
  44. tun >> banjir tak tun? haha

    zura >> zura kan terror wat ciskek, enteng jer tu bg zura.. hehe.. buat la ya.. puas hati tengok layer tu :)

    norhafiza >> k.nor pun tak berapa pandai main dgn layer2 ni.. kebetulan menjadi tp tak la 100% perfect. alhamdulillah.. dgn apa yg terhasil

    rasanya tk la susah sgt, guna 2 scoop atau senduk kecik atau sudu (sama saiz) dan tuang selang seli. tuang slow & steady kat tengah2 setiap masa. pastikan tempat kita buat tu flat, jangan senget, baru tak senget jadinya bulatan tu nanti. try la, insyallah boleh tu

    ReplyDelete
  45. hanim >> aikk ada lg komen ditengah2 ni.. hahaha..

    mekasih, try la buat :)

    ReplyDelete
  46. ida >> lorr tertinggal komen ida kat celah2 reply komen k.nor..

    mekasih ida, tak la sehalus seperfect sgt tp alhamdulillah..ok jer kut

    ada sket lg, k.nor tak makan abis smlm..sayang nak perabiskan :)

    ReplyDelete
  47. This cake is so perfectly made! Saw your blog thru Ann's. Seeing your cake, I'm fully convinced that this is a great recipe!

    ReplyDelete
  48. assalam nor..memang cantik kek nor ni..tapi kalau cheesekek memang akak belum pernah mencuba..takut tak menjadi..sebab tak pernh buat,
    kerang pedas tu..memang nak cuba..tapi kan nor.sos ikan akak tak pernah beli..sos plum dulu tu pun sampai sekarang akak tak jumpa..dah puas cari..ingat nor kata jenama life .

    ReplyDelete
  49. salam kak nor...suka lah kaler kek ni..ayu je namppak...

    ReplyDelete
  50. salam kak nor...

    wallah... ku pun dah jatuh cinta pandang pertama gak ni....... adakah dia sudi? adakah...?? adakah??? marilah ke sini wahai cheesecake yang comeeeyyyy... sekeping pun jadikla.. hehehehe.... kalau tak sudi nampak gayanya nak kena godek sendiri la jugak ni........ tapi.. bila tu... (byknyer waiting list dok beratur... adeiii...)

    ReplyDelete
  51. peeewitttt...betul2 gojes!!!
    tumpang joget lambak skit dgn lelemak iteww!! ☺☺

    ReplyDelete
  52. AS-SALAM KAK NOR
    CANTIKNYE KAK KEK TU..Gorgeous!!!

    ReplyDelete
  53. as salam kak nor....sedap & cantiknya
    kek ni....mampukah saya nak membuatnya juga.....

    ReplyDelete
  54. zoe >> thank you for dropping by zoe.. yes, the recipe is really great. the cake is yummy too :)

    k.erna >> tak cuba tak tau.. nor dulu gitu gak, takut nak mencuba takut tak jadi. bila dah cuba sekali, tak jadi nor frust.. masa tu silap guna bahan. lama lepas tu baru nor terasa balik nak cuba bila tengok ramai org duk buat ciskek, akhirnya bila buat, mudah jer! rasanya buat chilled cheesecake lebih mudah dr yg baked.. try la k.erna..buat yg simple2 jer, tak perlu buat yg layer2 gini.. buat yg plain jer dulu.. insyaallah k.erna boleh :)

    sos ikan tu nor guna jenama knife dan sos plum tu jenama life :)

    ReplyDelete
  55. ratna >> wahh wahhhh jatuh cintan gak ek.. hehe agak2 tak leh cantas ke list tu? hehehehe

    mokwo >> mokwo!!!!!! where hav u been!! menyepikan diri terus ni.. sihat ke? wooo mau jogek lambak ek.. jap nor pasang muzik ya.. silakan hehe

    ady >> w'salam ady, heheh tq :)

    ani >> w'salam ani.. insyaallah ani mampu.. mudah jer tu, nampak jer cam rumit. try study dulu resipi ya..

    ReplyDelete
  56. Salam k nor, tertarikla tengok cheesecake ni, tp saya confius skit kat ingredient dan caranya. Dlm ingredient tulis 250gm cream cheese tp caranya tulis divide mixture into two bowls, one with 250 gm cream cheese & add in 125 gm apple syrup. Atau kena guna 2 bungkus cream cheese? B ingg saya kureng sket la. K nor boleh bantu explain tak? Tq

    ReplyDelete
  57. anony >> pls tinggalkan nama next time ya..

    mmg agak mengelirukan sket ayat2 kat situ. tp apa yg saya buat, saya bahagi 2 adunan yg dah siap dipukul tu. satu bahagian dicampurkan dgn 1 sudu teh perisa epal hijau dan sedikit pewarna hijau manakala satu bahagian lg dibiarkanplain gitu jer.. pastu mulakan lah melayer.. saya tak layer nisbah 4:3 spt dlm arahan resipi sebaliknya saya guna senduk kecik dan layer 1:1 dgn cara tu dpt menghasilkan lapisan/layer yg sama saiz

    ReplyDelete