f Secubit Garam: Spaghetti Marinara

N3 Terkini

Friday, June 3, 2011

Spaghetti Marinara

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. bertemu lagi dgn bulan Rejab, bulan Allah, bulan yg penuh keberkatan. Sama2 lah kita merebut peluang mendapatkan sebanyaknya keberkatan dan ganjaran dalam bulan yg mulia ni ya.. Banyakkan buat ibadah sunat, berzikir, bersedekah dan lakukan dgn seikhlas yg mungkin ya.. Semoga Allah menerima segala yg kita lakukan tu.. amin...

Ni lah menu berbuka semalam. Tak larat nak menghapdet semalam. Masak spaghetti ni pun atas request Cik Abg yg nak makan pasta bila ditanya nak makan apa utk berbuka. Masak pasta tak la susah mana kan. Dalam sejam dah siap pasta dan sosnya. Masak sos pasta jgn buka api besar, kena renihkan aje baru sedap sosnya.. insyaallah..


Dalam tak berselera nak makan, dapat gak habiskan sepinggan Spaghetti Marinara ni semalam. Perut sendat dgn air jer. Rasanya 3 gelas air yg diminum, betul2 dahaga disebabkan kekeringan air dalam badan akibat selsema dan tekak yg perit. Puding Roti Karamel pun makan 1/2 slice jer dari sekelopak bunga tu.. Sedap! Tak rasa mana pun roti yg kat dalamnya. Cik abg dan anak2 K.Nor pun suka dgn rasanya. 

Berbalik pada Spaghetti Marinara ni, resipi K.Nor amik kat rumah Ayu S'pore. Memang suka dgn rasanya yg pedas2 dan masam. Tambah lagi ada udang dan sotong dalam tu kan, mmg enak.


Nampak tak apa yg bergulung dibawah daun pudina tu? Tu adalah isi udang ketak! Masa gi pasar tani pagi semalam, lelaki jual ikan tanya kenapa lama tak dtg beli ikan. Yer la, selama ni tiap2 minggu gi pasar tani. Baru2 ni K.Nor mmg tak gi sebab sibuk dgn kenduri akad nikah adik ipar, pastu ke KL lagi pastu kenduri perkahwinan adik ipar tu kan.. Memang lama betul tak ke pasar tani. Bila nampak udang ketak kat meja jualan ikan tu, dia offer nak bg K.Nor.. hehe.. rezeki jgn ditolak. Dia siap siang udang tu, K.Nor bawak balik yg dah siap perisi.. Bukan banyak pun 2 ekor yg ngelast.. jadi lah utk nak merasa udang ketak..hehe.. Kan untung tu bila buat baik dgn penjual ikan, dapat udang pree.. hehe Haippp! Tak ada skandal ya.. dan memang K.Nor suka berbaik2 dgn penjual2 ikan, sayur, ayam dll, sikap ramah kan bawak berkat. Kalau nak tau, ni la 1st time K.Nor makan udang ketak.. hehe jakun betul.. rupa2nya mmg sedap udang ketak ni, terasa isi udang tu bila ngap. Patut la penjual ikan tu kata udang ketak ni sedap. Lepas ni boleh la try beli pulak, takkan nak yg pree sokmo kan.. hehee...

Nak resipi Spaghetti Marinara ni? Klik kat SINI ya.. Tuan rumah nak rest lak ni.. :)

11 comments:

  1. ish..silap besar la awal2 pagi tengok blog k.nor ni..dah la waktu berbuka lagi 9jam lebih..eheh.

    betul tu k.nor..kuah spaghetti sedap direnih atas api perlahan..kalau spaghetti bolognese, mylady suka buat sos dia dengan tulang rusuk..renih perlahan2..sos tu, bukan je sedap makan dengan spaghetti, buat cicah roti pun sedappss...:-)

    ReplyDelete
  2. udang ketak/udang lipan tu, memang sedap k.nor..mak mylady citer, dulu2 udang ni tak dak harga pun..sekarang ni, hah..sekilo sampai rm8 pun ada..goreng kunyit cam goreng ikan pun sedap, masukkan dalam kuah mee/kuey teow pun sedap sebab udang ni manis..tetambah yang ada telur tuh..aishhh..terliur plak..

    ReplyDelete
  3. salam kak! bwkkan akak puding kek :D kita masukkan dlm sebok nanti buat buka ya :D Dulu2 suke buat marinara ni tp ninja tu kurang dgn tomato2 gini kalau budak2 mmg suke! tp buat cair sikit.. eeeee..sedap! lama tak makan! Tabur kan cheese parmesan byk2 alalalalalala... lari keliling gergasi ya kak hihihi... pssst>> puding tu dah ada dlm list, minggu depan sbb kita tgh bako kek niii dah siap kita hantar :D

    ReplyDelete
  4. Assalam nor,
    lama betul tak singgah ya..maklum ler, update blog terus tinggalkan next day jawap coments2 tengok pun dari jauh aje..memang pun spaghetti ni menjadi kesukaan my family juga..dapt lagi udang ketak tu..uish..kat sini mahal gilerss..1 kg S$20..itu pun dapat dalam 4 ekor aje..telan air liur ajeler..kulit tebal tapi isinya sikit aje..kira beli kulitlah..hahah..selamat berpuasa ya nor & thanks sudi cuba sekali lagi recipe ni..buka apa hari ni tu ya..

    ReplyDelete
  5. Kak nor,uii terliurnya tengok..Slalu gak beli udang ketak/lipan nih,kadang wat mee udang pong letak,mmg sedap..Kadang beli yg dah siap perisi,wat goreng tepung cam sotong tuh,lagi lah sedap kak..Ishk dah terliur dahni..hihih..

    ReplyDelete
  6. salam k.nor...alamak k.nor dah buat lg marinara nih...sedapppppp..pasttt marinara dah dekat cam telenovela marimar ler pulak kan...

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum...

    mylady >> ni la 1st time k.nor makan udang ketak .. ooo org panggil udang lipan gak ya..

    ijah >> tq!! nak tabur cheese tp no stock la ijah.. makan gitu jer la.. tu pun dah cukup sedap.. try buat pedas2 sket dan kurangkan masam gerenti ninja suka :)

    bako kek apa lg tu.. ghajen sungguh .. anak2 dah sihat la tu ya :)

    ayu >> woooo mahal pula kat s'pore ya.. import dr m'sia la tu kut.. mmg nor suka la spaghetti marinara ni ayu... mmg ngam dgn taste nor sekeluarga.. tq ya..

    utk cik abg dan aisyah, menu nasi utk nor nak buat mi sup jer kut.. tak selera nak makan nasi lg ni..

    siti >> lepas ni mmg k.nor nak merembat gak la udang ketak ni kalau jumpa.. hehe

    lieza >> haha.. tak tengok pun citer tu.. dah lama tak layan citer2 filipina ni :)

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum K'Nor...

    Salam kenal...best tgk resepi2 kat blog K'nor ni, pasti akan dtg jenguk lagi, saya link blog akak kat blog saya..:)

    Pasal udang ketok tu mmg best, masa kecik2 selalu gok rase (kwn ayoh yg keje ke laut bagi)tp skrg dok pernoh doh..:(...mhl udang ketok ni aka lobster..

    ReplyDelete
  9. ibuaiman >> w'salam.. mekasih sudi singgah sini ya.. dan mekasih juga sudi linkkan blog ni kat blog ibuaiman.. jemput ler datang lagi, jgn segan2.. tak kena tol pun :)

    tu la.. org kata tak kenal maka tak cinta kan.. sekali dah makan mula la terbayang2 lg kesedapan ngap udang tu smlm .. :)

    ReplyDelete
  10. sedapnya spaghetti tu kak..mcm-mcm ada tu memang suka sgt...nanti boleh cuba:)

    ReplyDelete
  11. nieza >> try la nieza.. ada rasa masam2 pedas.. dgn seafood lagi, mmg sedap :)

    ReplyDelete