f Secubit Garam: Cherry (Grape) Delights

N3 Terkini

Wednesday, June 8, 2011

Cherry (Grape) Delights

Assalamualaikum...

Amacam, menggoda mata dan jiwa tak? Rasanya tak kan.. Kalau nak tengok yg lagi menggoda jiwa raga sila klik kat SINI. Kali pertama pandang terus jatuh cinta kat dessert tu. Baru2 ni gi gergasi nak cari F&N Cherrydale tu tp tarak! Dek kerana nak buat jugak, K.Nor beli yg perisa grape jer. Grape pun grape la kan, asal dpt cuba. Bukan niat hati nak derhaka sgt pun, dah tak ada yg cherrydale, amik jer la alternatif lain. Tak salah kan..


Memang sedap jelly ni.. Lembut jer masuk mulut... slurrpp!! Tak cair tp cam jelly sbb guna gelatin kan.. (utk makluman, K.Nor tak pernah guna gelatin jenama lain spt NUR atau yg repack kat kedai baking melainkan yg HALALGEL semata2. Nak beli brand lain pun cuba la check betul2 tanda halal pd label tu ya.. dr was2 baik la guna yg insyaallah HALAL spt HALALGEL tu.. Kalau tak jumpa kat kedai, order online pun boleh dgn dia org ni.. )


Bagi yg ada kerajinan lebih tu, meh la try Cheery Delights ni. Memang nyaman sungguh dimakan sejuk2.. Erkkk... K.Nor tak makan yg sejuk2 sgt ya.. K.Nor amik sket jer wat rasa.. Yg lain tu anak2 yg bedal banyak hehe..

To Ann, tq for sharing the marbeles recipe..

CHEERY DELIGHTS
recipe : Anncoo Journal
souce : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients A
150ml Water
350ml F&N Cheeky Cherrydale
40g Sugar ~ k.nor guna 30g
10g Gelatin powder (soak gelatin in a small bowl with 2 tbsp water)

Ingredients B (Milk cherry)
175ml Water
250ml F&N Cheeky Cherrydale
55g Sugar ~ k.nor guna 45g
10g Gelatin powder (soak gelatin in a small bowl with 2 tbsp water)
75ml Fresh milk or Evaporated milk (to be added last)


Bring Ingredients (A) to almost boil, add soaked gelatin and stir till gelatin dissolved and boil liquid for 2-3 minutes, set aside.

Bring Ingredients (B) to almost boil, add soaked gelatin and stir till gelatin dissolved and boil liquid for 2-3 mins, off heat. Continue to stir liquid to almost cool and add milk into it, mix well.

Prepare 6-8 small glasses. Pour 2-3 tbsp cherry liquid into each glass and chill to set for about 10 mins or put in freezer for about 5 mins.
Remove from refrigerator and add 2-3 tbsp milk cherry liquid and chill for 10 mins or put in freezer for about 5 mins..
Repeat process until you finished up the cherry liquid and chill for 2 hours and serve..



Aduhai adik2 yg nak tau apa tu F&N Cherrydale, ni dia ya.. Sejenis minuman cherry keluaran F&N.. Awal2 tadi dah jawab, ada lagi yg bertanya..nah! K.Nor tempek gambar dia, lebih terang dan nyata gitu.. Tak jelas? bukak mata besar2 tak pun gi amik kanta pembesar. Nak letak yg besar tak boleh sebab ni gambar pinjam dr pakcik google.. Tq tuan empunya gambar :)


23 comments:

  1. alahai kak nor teliur nye kite tengok........bile la nk balik japan nih nk try buat......uwaaa pos la sikit kt kite...

    ReplyDelete
  2. Kak norrrrrr!!! waduhhhhhhh waduhhhhhh... apa benda tu kak cherrydale??? tak pernah tahu pun, payah ler nak buat mcm niii tgk jer lahhh telan air liur dulu hihihi

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum..

    sabar bangpek >> skrg ada kat mana? kenapa nak kena tunggu balik jepun dulu baru boleh buat? bz ke? nak pos? alamatnya cair dulu la.. :)

    ijah >> cherrydale tu sejenis minuman cheery keluaran F&N.. akak tak jumpa yg tu masa gi giant, tu yg sambar perisa grape jer

    ReplyDelete
  4. Salam Nor..cantik peh!!! menggoda betul seh :P

    ReplyDelete
  5. sgt terliur tgk jelly tu...
    kak, F&N Cheeky Cherrydale tu apa?

    ReplyDelete
  6. mama hawa >> tq.. tq.. :)

    naimatul hafizah >> baru jer jawab ke ika td tu.. sejenis minuman keluaran F&N.. yg perisa cherry

    ReplyDelete
  7. kak nor..mas copp 2 gelas tu..
    sedappnya tengokkk...

    ReplyDelete
  8. WOW! very pretty color! I love it very much :)) Good Job!!

    ReplyDelete
  9. kak kor..Pandang je dah tahu bila mkn nyaman ditekak sedapnya

    ReplyDelete
  10. cantiknyerr..
    kak nor.. kalau tak de grap ngan cherry apa alternatiflain.. hikhik..
    shanteekkk

    ReplyDelete
  11. memang mengoda pun lihat jelly awak tu ..emmm buat saya telan air liur haha..

    ReplyDelete
  12. terliur tergode terkesima... kak nor, cheky cheridale tu mendaalah ape? ehehe

    ReplyDelete
  13. ita >> mmg sangat nyaman.. :)

    izah >> haishhh ni sorang lagi.. tukar jer dgn air berkarbonat perisa lain.. oren, strawberi, apa lagi ek.. haa.. pk sendiri la ya.. :)

    noor >> telan jelly lg nyaman :)

    noorsha >> ni sorang lagi.. dah explain kat atas tu kat komen mek siam ada.. tak baca ek.. haipp!!
    hehe

    dah tempek nun gambar cheerydale.. bukak mata luas2 ya.. ^___^

    ReplyDelete
  14. alahai kak nor...dah byk kali kite duk view page kak nor nih nk tgk grape delight yg terangkat habis nih...kite skg kt kemaman ganu....tgh tgu mase nk balik jipun.....kt jipun br la syok sikit nk cr gelas comel2 tuh DAISO..hehehe

    ReplyDelete
  15. uishhh sedapnya jelly tu...nak skit...hehe suka sgt warna purple tu..jelly tu lagi ler suka tapi kat sini tak dak la air tin tu..huhu

    ReplyDelete
  16. adeehhhh....sib baik bukan ngidam....kalu tak...

    ReplyDelete
  17. Wooaahhhh I wantttttt.. Boleh terasa kat anak tekak Kira.. Hv to try lah this one

    ReplyDelete
  18. Assalammualaikum kak

    x kira,pia nak juge satu hihi

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum akak..
    alangkah bertuahnya badan jika dapat menikmatinya... suka tgk akak buat dessert.. semua nye nmpk sedappp...

    ReplyDelete
  20. sabar bangpek >> dah dpt tangkap dah.. ni sabariah kan.. hehe

    ooo balik kemaman la ni ya.. ermm mesti ada mcm2 pilihan kat daiso kan.. jeles betul laa... :)

    nieza >> tak ada ke food juice berkarbonate yg halal kat sana? boleh try jer walau bukan sama brand at least halal kan..

    amie >> try laa sedap ni..

    rima >> wahhh tak sabar nak tengok hasil rima, of coz akan lebih gojes nanti dr k.nor kan.. :)

    pia >> dah abesssss hehe

    diana >> w'salam diana, bukan aje sedap.. rasanya pun sedap!

    ReplyDelete
  21. a'kum...
    mintak share ye kak....nmpak sedap bngat....
    :-)

    ReplyDelete
  22. Kak Nor...saya try....lepas tu izinkan saya copy paste ke blog saya...hehe...geram tgk...TQ

    ReplyDelete
  23. husmyna >> dah buat ya.. jap k.nor gi tengok hasil husmyna ya.. ehhh silakan copy resipi, tak ada masalah :)

    ReplyDelete