f Secubit Garam: Puding Mangga Kristal

N3 Terkini

Monday, June 27, 2011

Puding Mangga Kristal

ASSALAMUALAIKUM...


Hehehehe.... gelak dulu jap. Geli hati betul baca nama puding yg diberikan tu. Bermacam2 nama ada.. Yg paling tak boleh tahan, Puding Cajun!! Memang Izah dgn Mas nak kena hempuk ni.. Mentang2 la tengah demam cajun, kut ya pun takkan puding pun nak letak cajun! Haish... Kalau dekat2 mmg dah kena hempuk.. hehehe.. Nama yg lain yg buat K.Nor tergelak dan tersengih adalah nama Puding Secubit Garam dan Semanis Senyuman oleh Ilah, Puding Tupperware oleh Erani, Puding Teka Teki oleh Naz dan Puding Rima oleh Rima.. Wahh Puding Rima!! mana aci, K.Nor yg buat puding, Rima lak yg dpt nama! hihihii...

Buat semua yg dah amik bahagian dan tak amik bahagian tp tetap tinggalkan komen, terima kasih K.Nor ucapkan ya.. Seronok pulak bila buat gini, terasa kemesraan antara kita bloggers ni walau tak pernah bersua muka hanya sekadar bergurau senda dan berceloteh di alam maya. Luv u all ^____^


Ni lah dia puding yg dihasilkan, PUDING MANGGA KRISTAL.Tak lah seglamer mana pun, saja nak meriahkan hari Isnin yg biasanya org duk kata Monday Blues tu.. Puding ni hasil ilham dan godek situ sket, sini sket dr resipi yg dah pernah buat dan resipi yg kat blog2 lain. Ni pun sebab nak habiskan 3 biji mangga dlm esbok, kalau tak perabiskan kesian pulak nanti. Sebelum menopos mangga tu, kita buat projek dgnnya kan.. Alhamdulillah.. puding ni sangat2 menepati piawaian mutu dan selera anak tekak K.Nor sekeluarga. Sedang2 elok manisnya dan sedang2 elok pejalnya. Sekali hadap smlm puding ni, tinggal 1/4 jer lagi tu. Ok lah.. kita tengok resipi Puding Mangga Kristal ni ya... Mekasih sekali lg buat semua yg join dlm n3 Ce Teka Part 2 tadi.. :)

Jemput makan semua.. ^___^

PUDING MANGGA KRISTAL
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
Lapisan berkaca (atas)
5gm serbuk agar2
600ml air
5 sudu besar gula
buah mangga ~ dipotong kiub

Lapisan puding (bawah)
5gm serbuk agar2
500ml air
1/2 cawan susu cair
5 sudu besar gula ~ bergantung pd manis mangga
120ml puree mangga

Cara :
Lapisan berkaca (atas)
Masak air bersama serbuk agar2 hingga larut dan masukkan gula.
Masak lagi hingga mendidih. Padamkan api
Ketepikan.

Lapisan puding (bawah)
Masak air bersama serbuk agar2 hingga larut dan masukkan gula.
Masak hingga mendidih dan masukkan susu cair.
Bila aduann puding hampir mendidih padamkan api dan masukkan puree mangga.

Utk membuat puding mangga kristal:
Basahkan mould yg akan digunakan.
Tuangkan adunan atas (berkaca) ke dalamnya dan tabur potongan mangga.
Biarkan mengeras bahagian atasnya.
Kemudian kelar2kan sedikit dgn garfu.
Tuangkan pula adunan puding dgn perlahan2 hingga habis.
Biarkan seketika hingga hilang panasnya dan sejukkan dlm peti ais.

Special utk Izah...
Sbb jawab hampir2 tepat, K.Nor bg special yg ni utk Izah :)

~~~~~ *** ~~~~~

Terima kasih pd yg dah mencuba :

28 comments:

  1. alaaa...rugi tak teka puding mangga td... kalau tidak dpt merasa puding kristal k.nor tuh... huuu pakat layan mata aje lah...

    ReplyDelete
  2. Nooooorrrr....waaaah musim mangga kat rumah ke kat kebun? Hehhee...sedap tu pekena musim2 panas nih....kita nak wat puding balqis pun x terbuat2 lgk..huhuu

    ReplyDelete
  3. wah wah wah berkristal kristallll lagi! hihihi.... mangga tgh murah2 niii leh bel mangga nanti :D

    ReplyDelete
  4. Kak nor, mana aci bg Izah jer.. Nak jugak...

    ReplyDelete
  5. Salam K.nor,kat sini xde lak mangga!jeles ngan k.nor tau!!

    ReplyDelete
  6. wahhhh..sedapnyer..nanti nak wat gak..hihihi..

    ReplyDelete
  7. ada teka teki arini ye kak nor? saya ketinggalan keretapi tak sempat meneka.. sibuk sikit pg tadi... by the way.. nampak sedap puding tu...

    p/s: sy dah update makaroni goreng pedas berempah tu... memang yummy... thanks kak nor resepinya yer.. pasti akan masak lg nnt.. & jgn lupa update kat yg dah try tu ye.. hehehe...

    ReplyDelete
  8. yeeyyyy...mas menang....
    kan mas teka puding buah...
    mangga tu buah kan....kan kak nor....
    jangan la hempuk2....
    kan tengak mabuk cajun...
    mana la tahu..resepi baru..kikikiki
    gurau jerk kak nor...
    takkan kan kak nor nak hempuk mas ngan ijah yang baik comeiii ni...kikikiki

    kasi jerk puding tu kat kami sorang sepotong...
    tergodaaa nengok tau...

    ReplyDelete
  9. Ala xsmpat nak teka,uii puding sma kale ngan mould la kak nor,Haha kak izah n kak mas,da ka patut puding cajun..Kak nor,xaci la mek jah jer dpt puding,nak juga..

    ReplyDelete
  10. Menggoda sungguh la puding akak tu..
    Lain kali akak leh bukak kelas puding ya..

    ReplyDelete
  11. hahahahhaa..
    yeyy yeyyy..lompat lompat dapat puding...kikikiki.. instinct kuat kak ... dari ampang ke KT.. sehati sejiwa setekak...akakaka..

    akak, hempuk mas dulu kak, saya kalau akak nak hempuk tang banyak dagingnya kat vontot..pasti tak trasa sakit sebab lelemak mcm span.. hahahahha

    haishh kalau dapat betul ni, setengah tu saya habiskan!!!!

    ReplyDelete
  12. Salam Nor..
    waduh tak tahan tgk mangga dlm puding tuh..hish!! buat ngences jer..

    ReplyDelete
  13. kak Nor, saya terlepas teka teki tadi...ha tak sempat nk join...sekrng nk join mkn puding ni jer lah...sedapx2....tapau ler skit..hehe

    ReplyDelete
  14. Sepetang bersama Kak Nor dan puding...

    ReplyDelete
  15. sedapnya kak nor..mieza pun ada mangga kat umah..tp buat mango panna cotta, skodeng resepi dapur kak nor gak :)

    ReplyDelete
  16. memula ilah mai singgah nak gelak guling2 dulu hehehe hahaaha kahkah. best betoi masa baca kesemua komen2 dlm N3 kali ni..anak2 pun hairan ilah dok gelak sorg2..padahal perut dok kerak keruk ni tguu jam magrib berbuka sunat rejab hujung2 ni.. alaaa rupaya mangga ya..mengancam pula tu ada kaca2 bagai2.. tak aci izah teka sampai 6,7 jwban ..patut2 1 jer..tk aciiiiii...kan mas tak aci kann kannn..kang kena hempup sama ni ..baik lariiii dekat nak berbuka dah...zsaaassss

    ReplyDelete
  17. Cantik cantik...haishhhh geram tengok puding akak ni!!! :)

    Love mlm tadi buat puding tembikai...pagi tadi nak potong, lembik tersangat berkecai! kekeke..

    Tapi taste dia mmg bes!!! Guess I used ingredients ikut KakNor, mana silapnya tak tau...huwaaaa :(

    Ni bawak puding coklat simple je for you dear! :)

    ReplyDelete
  18. bestnya kaknor...tapi kat umah tinggal sebiji je mangga...:(

    ReplyDelete
  19. wahh.. chantek! chantek!! nak makan jugakk... kak izahh.. jom kongsii~~

    ReplyDelete
  20. assalam nor.jemput makan gambar je..mana akak nak tau rasa dia..
    tapi mangga memang kegemaran seisi rumah akak ni.
    kalau nak buat puding ni kena sorok le jawabnya..sebab mangga cepat je habis kalau dah beli

    ReplyDelete
  21. salam kak nor.. sedapnya nampak puding tu.. bentuk pun cantik.. macam terasa je kat tekak ni..;)

    ReplyDelete
  22. Assalammualaikum kak

    wah!!semakin mengamcam dessert akak

    xsempat pia main teka teki,huk2

    ReplyDelete
  23. Nor...ala tak sempat nk teka lah...takpe lah ,dtg nk makn puding ni..ermm sedap..tergoda Kak Noor,esok nk beli mangga.hehe..

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum akak..
    wah cantiknya puding tu akak.. sememangnya akak mmg pandai n mahir dlm bab2 puding2 nie... sedaaapnya...

    ReplyDelete
  25. sedapnya!!! nak mangga yg fresh tu kak...lama x mkn ni...klu dpt mmg x sempat berpuding, makan terus je...klu dekat2 boleh ambik mangga k.nor sblm di buat puding!!!

    ReplyDelete
  26. assalamaualaikum...

    to all :: mekasih banyak2 yg singgah dan mengomen.. sori sgt tak leh nak reply satu persatu komen2 tu..

    bg yg ada stok mangga tu, try la ya.. dan kalau yg tak ada tu, apa kata gi rembat kat pasar tp jgn rembat kat rumah jiran sebelah dah la.. lain la kalau jiran dah kasi izin utk rembat merembat ni kan.. hehehe.. try la puding ni, insyaallah sedap ^____^

    ReplyDelete
  27. yeaaaa.....dpt tempat pertama...ada hadiah tak kak? hehehe

    ReplyDelete