f Secubit Garam: Blended Orange Cake

N3 Terkini

Tuesday, June 21, 2011

Blended Orange Cake

ASSALAMUALAIKUM...

Bersiaran lagi di malam hari setelah agak kebizian petang tadi. Virus Blended Cake dah lama padam kan, K.Nor baru nak buat. Eh.. smlm pun Yat Maria buat gak kan.. Yat, kita nak beca jer, tak per la sampai gak kan.. hehe.. Saja2 nak ngetes camna rasa kek yg tak perlu dipukul bagai, sekadar guna blender jer. 


Rasanya betul la, kek ni mmg sedap dan lembut walau sekadar guna blender. Kek yg sangat mudah disediakan, budak sekolah rendah pun boleh buat kek gini hihi.. Mekasih K.Fida dah share resipi kek yg mudah dan sedap ni. Tapi ya ampun.. manis nyerrrrrr kek ni. K.Nor guna 1 1/4 cawan gula pun dah terasa sgt manisnya. Kalau bg yg kurang suka manis cam K.Nor ni, guna 1 cawan dah memadai.. Kalau ikut resipi 2 cawan gula tu... boleh potong kaki kut.. hihii.. ampun K.Fida :)


BLENDED ORANGE CAKE
resipi : K.Fida
sumber : Mas

Bahan :
1 biji buah limau
1 cawan minyak
2 cawan gula halus ~ guna 1 cawan jer cukup
3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sudu besar baking powder* ( *diayak bersama )
1 sudu besar sunquick oren ~ saja tambah cam Mas

Cara membuatnya :
Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2. Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.
Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
Tuangkan adunan kedalam loyang yang beralas dan gris.
Bakar pada suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.

Nota :
Jangan tuang adunan hingga penuh kedalam bekas sebab Mas lihat, kek oren ni akan naik hampir 2 kali ganda semasa proses membakar, jadi biarkan baki suku dari bekas supaya kek tak melimpah nanti semasa dibakar.

*K.Nor buang part putih antara isi limau dgn kulit limau, cuma blend bahagian isi dan kulit yg berwarna oren aje.

Silicon mould, Bake With Yen mari.. 
(cakap awal2, mesti ada yg bertanya kang hehe)



30 comments:

  1. aduhai...jatuh hati tul dengan mould gadget kak nor nih..seriously boleh tak kak nor belikan? nadia nak kriim la..puas carik kat sini..sampai kat melaka carik tak jumpe..hehe

    p/s: blended orange tu sangatlah melaparkan perut memalam ni.. :)

    ReplyDelete
  2. Nak yg lep mi lep u 2,3..err...5,6 ketul kakk!!pehh..rasa nak capai potongan oren atas kek tu..hehe

    sy guna 1 cawan pun dah rasa manis tu kak..rasanya kalo 1 cawan pun akak akan kurgkan ke 3/4 cawan gula..rasanya tu lebih sesuai ngan selera akak tu..kan kan?

    yg acuan silikon lep kecik tu cam nak simpan potongan oren bentuk lep je kat lubang tu..sbb terikut2 nengok gambo yg ade oren siap2 potong kat atas*ngade.haha

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum kak

    hmmmm harum oren!!nmpk moist sgt

    waaa toy2!

    ReplyDelete
  4. cantiknya acuan heart tu kak nor..suka! sedapkan kek ni..mieza penah buat..kejap je licin dibelasah anak2 :)

    ReplyDelete
  5. About to turn off my pc, here comes your cake... :D

    Hmmm today sure mimpi pasal kek ni kak...hehe! Looks really delish.

    Nitez dearie! :)

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum..

    nadia >> alahai nadia.. akak duk ganu dik.. bake with yen tu kat kolumpo.. tu akak beli masa kebetulan gi puchong aritu.. ntah bila la pulak boleh jejakkan kaki kat kolumpo tu..

    gini ya, cuba tanya geng2 nadia kut2 duk area KL, mintak dia org tulun belikan. BWY ni banyak cawangan kat KL.. yg akak gi tu kat puchong, kat chow kit pun ada gak BWY.. sori ya.. tak dpt akak nak tulun beli :)

    sue >> sbb esok besday sue, amik la berapa ketul pun sue nak.. no problemo dear :)

    yer la kan, tak terpikir nak letak oren tengah2 lep2 tu .. mesti kiut :)

    pia >> w'salam.. hehehe.. kiut kan toy baru akak hehe.. psst!! baru pecah dara tu tau hhiii..

    ReplyDelete
  7. mieza >> k.nor pun jatuh cinta pandang pertama kat SM tu masa kat kedai aritu.. ada satu saiz lg.. besar dr tu.. rasanya 6 in 1 jer :)

    love >> so sweet of you dtg lagi walau dah nak tidur.. hehe

    sweet dream dear.. ermm dream of my sweet blended orange cake pun ok ya.. nite2 :)

    ReplyDelete
  8. cumil nyer kek k.nor... posing bagai2 gaya...oww bake with yen yer...sy dh pegi memamg pening kepala nk memilih macam2 ada...

    ReplyDelete
  9. Kak Nor,a"ah betoi ckp kak sue,1cawan pon mmg manis sgt,kali ke2 sy wat,sy letak 3/4cawan ajer,mmg ok sgt..Kek nih mmg sedap n sng nak wat..Huhu kalo da BWY kat penang kan best..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum...
    Agak2 kan kalau limau tu ditukar kepada epal ok tak? hehehe jangan marah.

    ReplyDelete
  11. Nor, yang comei2 tu bak mai hantar Kuantan laaa...senang masuk molot..kan..kan.. Cantik mould tu Nor..kiut miuuutt...hehe

    ReplyDelete
  12. Kak nooorrrr.. Saya pun tak buat lagi kek ni. Tapi dah try resepi blended butter cake tu. Pun gebu naiknya. Leboh kurang la kot kan. Lawooo buat kulit oren gitu.. Ai likeee.. Lenkali kek ni kak nor buat kaler biru pos ke hasuriah. Nangess dapat kek biru. Hehehee

    ReplyDelete
  13. comel je kek lap2 tu, senang nak ngap. mould tu lg cantik... nak kena g BWY gak la cam ni, dekat je kat SA ni, tp x tau ada ke idak mould cam ni....

    ReplyDelete
  14. kek ni memang best dan senang banget dibuat...nieza hari tu buat 2 biji limau terus..memang best rasa oren tu lbh sikit..hehe

    ReplyDelete
  15. Kak nor, akak naik beca, Naz tolak beca..hehehe.. Naz pun x buat lg kek ni.. Kalau nk buat kena ikut akaklah kurangkn gula tu.. Naz pun x berapa boleh tolerate kalau manis2 sgt... Dah elok ker sakit perut akak ari tu??

    ReplyDelete
  16. Kak Nor...hahhahaha kak...naik beca dari siang ke malam, malam ke siang lom sampai2 lagik!! memang betul pat gula tu..ishhh harus diadjustkan..silicon mould tu Yat pun ada kak..heheh..beli kat mana lagi kalo tak ToTT..hehe..sini ai think tak der BWY..so kita ke Tott jer..lawo!!!

    ReplyDelete
  17. salam nor,

    yesssssssss,akak belum buat lagi kek ni jadi boleh lah akak tau mana yg kurang mana yg lebih tang nak letak gula tu..sue kata letak 3/4 baru okay..jadi lain kali senang lah akak nak adjust gulanya tu kan?..
    sebelum tu meh sini yang lap u lap me tu 5 ketul...hehe

    ReplyDelete
  18. akak..nak juga kek oren...
    sedapppkan kek tu..
    mas pun suka....

    hmm..cantik silicon mould tu...

    ReplyDelete
  19. slm kak Nor...pernah kut buat sekali..sedapp, dh berkurun masih tak n3...projek terbengkalai..huhuu, n3 mana yg rasa nk n3 dulu..
    kak...comelnyer kek kecik2 tu...nak booked yg tu la

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum akak..
    comelnya kek tu akak... geram diana tgk... kek nie mmg sedap kan akak

    ReplyDelete
  21. kak nor, silikon mould nie boleh dibakar juga ke? baru saya tahu kegunaan lainnya. Terima kasih cikgu K.nor. Semalam cuba makaroni sup kak nor. Sedapnya Alhamdullah tidak terhingga ;)

    ReplyDelete
  22. kak nor..comeinye lep lep tu...suka la..eina lum buat lg..xde orange kat umah ni...

    ReplyDelete
  23. salam kakak. it has been a while tak singgah sini. i will make sure i visit here everyday. sungguh menarik. sungguh terliur...hehehe. nak kena try nih.

    ReplyDelete
  24. wahhhhhhhhhhhhhhhh..tomei3......kak...lap2 tu sutir..huhuhuh..hok kecik2 tu jer..xmo hok besau tuh

    ReplyDelete
  25. gee >> tu la 1st time k.nor singgah BWY, mmg lebih giler dr singgah kedai kain . hehe. mcm2 adooo.. kelabu asap mata coklat ku :)

    siti >> yer la kan, rasanya mmg kena kurangkan lagi dr 1cawan tu.. mmg manis teramat sgt ler.k.nor ni mmg dah bukan jenis suka manis2..

    sam >> acu cuba try test dulu jadi tak? hehe.. tp rasanya keras sket kut, sbb apple tak berair sgt kan.. sam kena tambah jus apple baru boleh jd dgn cantik

    ReplyDelete
  26. ummi >> meh ler amik.. :)

    izah >> laaa.. akak ingat akak yg naik beca.. rupanya ada lg yg tak naik gak ya..

    tu la, tak terpikir nak guna kaler biru masa buat kek tu.. tp nak guna buah apa yg kaler biru? hihi

    k.rose >> nor gi yg kat puchong tu.. aritu masih baaaaaaaaanyak lg mould tu.. tp tak tau la kut2 lepas nor buat show ni ramai yg gi serbu.. hehe

    nieza >> wahhh lagi la sedap bila lebih rasa oren kan.. :)

    ReplyDelete
  27. naz >> larat ke tolak akak dgn yat yg atas beca ni? hehe.. yer la naz, k.nor pun tak leh gak, seketul masuk mulut, segelas air telan :)

    alhamdulillah.. dah ok dah naz, biasalah sakit org pempuan tiap2 bulan tu :) mekasih naz ya.. :)

    yat >> muat ke kalau kita naik beca berduet? hihii

    alaaa.. nak gi gak tott tu.. nak ronda2 cuci2 mata :)

    k.nor tunggu show yat guna mould tu lak ya.. :)

    k.nim >> nah, 3 ketul jer, tak leh bg banyak2.. manis ni.. betul tu k.nim.. kalau k.nim kurang gemar manis2..kurangkan lah dr 1 cawan ya..nor buat tu pun dah agak manis..camna la org buat 2 cawan.. ermm...

    mas >> kek yg mudah dibuat kan mas

    ReplyDelete
  28. ida >> takyah book la, amik jer terus :)

    diana >> w'salam diana,mmg sedap tp manis yg akak tak leh tahan :)

    anony >> sila tinggalkan nama ya lain kali ya.. senang nak berbahasa :)

    boleh aje bakar guna mould tu..tp sapu dgn butter sket ya.. tak perlu tabur tepung pun takper..

    dah buat sup makaroni tu ya.. sedap kan.. mekasih sudi try tu :)

    ReplyDelete
  29. eina >> wiken ni gi dari limau ya.. sebiji pun dah cukup.. mudah jer buat, kek ni sedap tp kalau bukan penggemar manis, sila kurangkan gula tu ya.. :)

    comelbelako >> tu la, mmg perasan dah lama tak nampak comelbelako ngomen kat blog ni.. mekasih sudi singgah lagi ya.. try la..mudah jer kek ni

    wani >> sutir je? bulih sgt2 :)

    k.cik >> semua berkenan dgn yg love tu ya.. :)

    ReplyDelete