f Secubit Garam: Pari Bakar Berempah Harum lagi...

N3 Terkini

Saturday, June 25, 2011

Pari Bakar Berempah Harum lagi...

ASSALAMUALAIKUM..

Buat lagi Pari Bakar Berempah Harum, hasil dari resipi asal Siakap Bakar Berempah Harum milik Dayang Jack. Hari tu K.Nor buat paste lebih, senang jer bila nak bakar ikan, paste ikan bakar ni dah siap dlm freezer. Nanti kalau time bulan puasa, elok lah buat paste lebih2. Sedap kan makan ikan bakar time berbuka.. memang menyelerakan.


Dayang, K.Nor paste sekali lg resipi tu kat sini ya... Tq.. :)

SIAKAP BAKAR BEREMPAH HARUM
resipi : DayangJack
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap (dibersihkan) ~ k.nor guna ikan pari
1 helai daun kunyit (diracik/dihiris halus)
2 helai daun limau purut (diracik halus)
bahan-bahan dikisar bersama :
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 helai daun limau purut
3 kelopak bunga kantan (dihiris terlebih dahulu)
1 sudu makan cili giling (boleh ganti dengan cili api jika suka)
1 sudu besar rempah kari ikan
3 sudu makan air asam jawa
1 sudu besar kicap pekat
sedikit belacan bakar
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
gula dan garam secukupnya
sedikit air

Cara-cara :
Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Tutupkan api.
Sementara itu, sediakan kertas foil dan dulang pembakar. Letakkan ikan di tengah-tengah kertas foil. Tuangkan kesemua perencah tadi di atasnya. Taburkan hirisan daun limau purut dan daun kunyit dan balut dengan kemas. Perapkan sebentar lebih kurang 15 minit.
Kemudian bakar ikan sehingga masak.


16 comments:

  1. assalamualaikum kak..wahhh..patutlah bau wangi hingga ker Ampang..hihihi...sedapnyer..

    ReplyDelete
  2. assalam nor..paste nya tu boleh simpan ye ..
    terima ksih nor..rasanya akak pun nak buat lebih2 dan simpan..betul kata nor..bulan puasa nanti senang..

    ReplyDelete
  3. kak norrr...
    wah wah..kalau wangi sampai ke ampang, sah kena buat gak ni.. semua bebahan ada, cume bahan utama je tak de..ikan baru aje habiskan... kena beli pari lah.lama dah tak beli

    ReplyDelete
  4. wahhhhh...sedapp tu ikan bakar.....
    nak try gak la nanti..
    cari pari dulu..
    pariii...mana pari menyorok..
    kene menyelam cari pari ni.....

    ijahhh..jom menyelam cari pari..
    tengok sape dapat tangkap dulu...
    pantai mana kita nak terjah ni...kikikiki

    ReplyDelete
  5. haaa...dh terlanjur buat paste lebih tu bolehlah kirim2 kat kekawan kat kuantan nih... erm tak sabar nk merasa ikan pari bakar paste k.nor tuh...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum akak ...
    heheheh... diana buat untuk menu makan malam kami semalam... mmg sedap pari bakar berempah harum nie kan akak...

    ReplyDelete
  7. Uwaaaa...terliur tengok dish akak ni!!!

    Brought you some nasi lemak with prawn & quail egg sambal kak :D

    ReplyDelete
  8. peghhh...mengancam sungguh..dah la tengah lapar ni kak nor....

    ReplyDelete
  9. Salam kak Nor
    kita nak try jugak resepi ni ..buat utk mkn mlm ni...pari dah di keluarkan tu...negok dari rasa, rupa, dan tajuk nya pun dah tahu kesedapannya..apatah lagi bau peste tu.....harum semerbak

    ReplyDelete
  10. baru mengadap pari harum ni di dapur diana tadi, ni nak sambung ngadap pulak di sini...

    ReplyDelete
  11. beshnya ikn pari bkr ni..lama xmkn..try yg k.nor ckt la...

    --follow u sis..

    ReplyDelete
  12. tengok resipi mcm terbau kewangiannya....suami cukup suka ikan pari...

    ReplyDelete
  13. kak nor, tun bukak blog, tgk dashboard ada 3 org tayang pari bakar.. hihi..
    mmg dah terasa2 sedapnyer nih.. malam2 duk terliur tgk nih.. bahaya betul.

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum..

    tun >> tun dah try belum ikan bakar ni.. sedap ni tun..


    k.erna >> boleh ajer k.erna.. yg nor buat ni pun, lebihan paste yg nor buat masa mula2 aritu. nor simpan kat freezer nak guna senang jer kak.. thaw kan kejap, pastu dah boleh guna. mudah kerja nak2 time bulan puasa kan.. try la kak

    izah >> dah memancing pari belum? hehe

    mas >> haha.. mas pun nak nyelam cari pari ya.. hati2 mas, kang kena ekor dia tu.. tak pasal2 jd cam croc. hunter :)

    ReplyDelete
  15. gee >> alaa gee, ni lebihan paste yg buat dulu, ngam2 utk sekeping pari ni.. gee buat jer paste tu siap2.. buat lebih pun tak per.. nanti senang nak masak lain kali.. tak rugi cuba resipi ni.. mmg sedap tau

    diana >> betul2.. mmg sedap :)

    sheila >> dah buat pun kan,akak baru jer nak balas komen sheila ni.. hehe sedap kan :)

    amie >> tu la, serentak dlm sehari ada entri yg sama kat 3 dapur :)

    ReplyDelete
  16. ayunalisa >> sori ya.. dah abis :)

    suri >> acu suri try buat resipi ni, pasti cik abg menjilat jari.. insyaallah :)

    tun >> tu la tun, tak sangka pulak 3 dapur serentak tayang dlm satu hari :)

    ReplyDelete