f Secubit Garam: Apam Kentang

N3 Terkini

Friday, June 17, 2011

Apam Kentang

ASSALAMUALAIKUM..

Org Nogori bf dgn stoberi ciskek, org Penang dgn Takoyakinya (belum sempat publish lg tu hehe).. Sorang mata biru, sorang mata sepet ya.. hehehe.. Biarlah K.Nor kekal dgn kemelayuan nyer.. chewaaaaaaaaahhh... Yer la kan, apam kuih org Melayu kan.. kan.. hehe


Lama tak buat apam, jadi teringin jer rasa nak makan apam. Apam yg terterlintas di kepala masa nak buat adalah Apam Kentang. Memang suka dgn rasa apam ni, lembut dan semestinya sedap. Meh la layan apam pagi ni ya..


APAM KENTANG
Sumber : Seri
Sumber : SecubitGaramNor67

Bahan-bahan:
* 3/4 cwn gula pasir
* 200 ml air
* 1 helai daun pandan
* 2 cwn tepung beras
* 1 cwn kentang rebus
* 3/4 cwn tpng gandum
* sedikit garam
* 1 sk yeast
* 1 sk b.powder
* pewarna hijau/pandan paste
* 250 ml santan

Cara-cara:
1. Kentang rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dgn kelapa parut.

26 comments:

  1. - wahhh...kentang pon leh buat apam...mmg byk tol idea...

    ReplyDelete
  2. first time dengar apam kentang..boleh try ni..:)

    ReplyDelete
  3. alololo...apam kentang..sedap gak ni..rasanya akak belum pernah try lagi ni nor..boleh masuk dalam list lah..

    dah terjojol mata biru akak ni nor..nak balik mesia ..nak mata cekelat ku semula..ciskek ainul dah angkut ke sekolah.hehe

    ReplyDelete
  4. Saya pun suke apam ni kak norr.. Beli cajunn beli cajun .. Beli cajun beli cajun...

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum..

    Al >> boleh.. kita yg buat dia.. banyak lg bahan2 yg boleh dibuat apam, spt nasi, labu, keledek.. cuba selongkar kat label kuih muih tu ya.. :)

    habsahharun >> silakan.. sedap.. lembut jer.. dah ramai yg try apam ni

    k.nim >> haaa tu la.. layan lg ciskek tu.. meh coklatkan balik mata yg dah biru tu hehe

    try la k.nim.. sedap!! :)

    izah >> erkkkkkkk!!! apa kaitan cajun dgn apam kentang ek.. kompius!!! haaaa!! baru tau, org tu kemaruk dgn turkish pide dn makaroni akak tu ya.. hihihi

    ReplyDelete
  6. sedapnye kaknor....boleh cuba ni...

    ReplyDelete
  7. wah...ada apam kentang pulak dah! memang kreatif & inovatif....

    ReplyDelete
  8. As'salam Nor

    Apam ni semuanya sedap Nor, tak kira lah letak apa pun. selalu buat apam nasi yang kentang ni belum pernah cuba. mesti sedap ni eh Nor. bolehlah mencuba nnt , insyaAllah

    ReplyDelete
  9. salam kak nor...

    singgah sini nak rasa apam tu seketul kak...ada lagi ke

    ReplyDelete
  10. Nor...apam yg letak kentang ni Kak noor belum try lagi..nampak lembut je...nanti nk try la...

    ReplyDelete
  11. nampak sedap la kak nor nya apam kentang :)

    kreatif akak nie...

    ReplyDelete
  12. Hahaha gelak dulu kat kak izah,meh nak perangat cikit,T/PiDE tu mmg sedap yg amatttt kak,makaroni lak sure sdap gak,mlm nih mmg nak wat makaroni tuh,Haha sian kat izah,jgn lupa beli cajun tau,
    Kak norrr cayanggg,ala kak takoyaki semalam jer kak,xla cam org tuuuu mata biru mkn ciskek,hehe..Apam nih xpernah try lagi,msk list juga lah,hubby mmg suke ajer apam2 nih..Sian toi kentang lak da abis..

    ReplyDelete
  13. K Nor..
    kreatif betul la kentang pun buat apam..
    Banyak betul resepi nak cuba...cer kalau k nor dekat jerr..kan senang!

    saya dah try ayam seri harum...marbeless! Thanks K nor, saya mintak izin kopipes resepi ye:)
    *dah publish baru mintak izin hehe*

    ReplyDelete
  14. k.nor,comelnya apam ni..k.nor guna acuan cam mana tu?leh tunjuk x acuan dia..hehehe

    ReplyDelete
  15. lawa betul warna apam kentang kak nor ni...
    pernah wt sekali apam kentang.. resepi yg kazen bagi.. mmg sedappp.. tak perlu kelapa pun sebab dah secukup rasa..

    ReplyDelete
  16. Waaa...sedapnya apam kak nor ni...dah lam teringin nk buat...nmpk gayenya weekend ni meng apam lah kita...

    ReplyDelete
  17. salam kak Nor..
    cantik lah warna apam tu... lembut aje colour dia.. ita mmg suka warna hijau.. sahdunya rasa bila tengok warna hijau...

    ReplyDelete
  18. salam K.nor..perangai atie nie lain kak....Dlm menu seharian..kena ada sayur,kuah2,sambal & lauknya.baru complete hidangan.walaupon pelbagai tpmsk sikit2 jer sbb mkn berdua jer...
    K.nor minta izin print resepi apam kentang yer.nk masuk dlm list dulu....hihi

    ReplyDelete
  19. cuteoven >> cuba jgn tak cuba :)

    amie >> hehe.. ni resipi org lain tau amie.. akak buat jer :)

    naz >> ijau cantik kan.. :)

    CT >> try la ct apam ni, sedap.. lembut jer

    ReplyDelete
  20. ira >> apam dah abis la ira.. sori.. lain kali lak ya.. :)

    k.noor >> nor rekomen sgt apam ni k.noor.. buat la.. insyallah sedap!

    cik juju >> k.nor cuba resipi org lain jer ni .. :)

    zaliedana >> tu la siti, dr semalam duk ulang nak cari cajun.. agaknya smlm pun ngigau sebut ayat yg sama.. hehehe..

    esok gi sopin barang dapur kan, jgn lupa beli kentang ya.. :)

    TTM >> wahh untung la kalau zana duk dekat dgn k.nor .. boleh ajak kayuh basikal sama2.. gi merempit kedai sama2.. hehehehe

    silakan.. seronok akak tengok ayam seri harum dah terbang sampai melben.. mekasih sudi cuba ya.. :)

    ReplyDelete
  21. kha >> owhh nak tengok acu la pulak ya.. nanti la lain kali k.nor tembak dan buat n3 ya.. insyaallah..

    ratna >> yg ni pun sedap gak makan saja gitu. cukup lemak dan manisnya..

    ijau mmg cantik kannnnnnnn :)

    gee >> jom mengapam jee :)

    ita >> ijau mmg menyejukkan mata memandang.. dlm quran selalu sebut benda2 yg berwarna ijau.. dlm syurga pun banyak yg kaler ijau kan.. :)

    atie >> faham2.. cam k.nor gak.. ada lauk utama.. perlu ada yg kuah2 dan wajib ada sayur.. ulam aje pun no hal.. asal sayur :)

    silakan atie.. buat la .. sedap ni :)

    ReplyDelete
  22. cute oven >> ada malware kat blog anda! :)

    ReplyDelete
  23. mas pun suka apam kentang ni...
    sedappp...

    ReplyDelete
  24. Asslmkum kak Nor.
    First time dgr apam kentang. Rajin betul kakak ku ni. Meh la sue hulur apple cake ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam sue.. k.nor dulu tak pernah dengar dan tk pernah merasa gak.. tp bila dah buat, sangat2 sedap .. lembut jer sue.. try la..

      ehhh nak sistem barter ek.. jom.. jom hehe

      Delete