f Secubit Garam: DFCC in Cups

N3 Terkini

Sunday, June 12, 2011

DFCC in Cups

ASSALAMUALAIKUM...

Bersiaran malam lagi nampaknya hari ni.setelah kebizian yg amat sepanjang hari ni. Sepanjang minggu ni kena pegang jawatan menteri pengangkutan sbb seminggu cik abg ada kursus. Dah berapa kali turun naik arini, penat betul. Esok lagi la kena hantar dan amik dia dr tempat kursus.. Ni yg rasa nak main magic dgn magic wand.. tingg!!! Keluar keter baru sebijik, kan best.. hehee.. Kat mana ada magic wand gitu ek.. kut2 dpt wish anything.. haha..


Dah la merepek.. meh layan kek yg sangat.. sangat.. saaaaaaaaangat sedap! Dah pernah buat DULU tp dlm bentuk kek. Kali ni sengaja dibuat bentuk cupcake tu yg diberi nama DFCC in Cup. Kek ni direquest oleh si anak dara, khas utk diberikan pada teman2 rapatnya kat kelas sempena birthdaynya yg ke 15 hari ni. Alhamdulillah.. dah besar anak dara ku. Anak dara nan satu, penawar dan penyeri dlm keluarga :)


Aisyah tak nak deco2 kat DFCCnya kali ni. Yg ada letak manik2 bintang tu utk makan2 kat rumah. Sedap sungguh layan DFCC ni. Aduh... lambat lagi la diet nak balik, asyik duk main2 di tengah laut, kan Izah.. hehe

Yg ni dia bawak ke sekolah..

DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE
source : Ayu S'pore
source : K.Nor@Secubit Garam

Ingredients:-
1 cup all purpose flour
1/4 cup cocoa powder-( Ayu used Valrhona cocoa powder)
3/4 tsp bicarbonate soda
1/4 tsp salt
1/2 cup granulated sugar-Ayu used 1/4 cup
1/2 brown sugar- Ayu used 1/4 cup
65g butter
1 large egg
1 tsp vanilla extract
1/4 cup buttermilk- (homemade 1 cup milk added with 1 tbsp distilled vinegar leave to rest for about 20 minutes, but use 1/4 cup only ya for this recipe)
1/2 cup warm water

Method:-
Set your oven at 170C
Prepare your cake tins.
Sieve flour, cocoa powder, bicarbonate soda, salt, and set aside.
Beat butter with sugars until light and fluffy, add eggs.
When all well incorporated add the dry ingredients (flour, cocoa powder etc) and alternate with liquid ingredients (buttermilk + warm water) in three portions, last incorporate the vanilla extract.
Bake for about 30 minutes or until just cooked

Cream Cheese Frosting-(make 1/2 the amount next time)
250g Philadelphia cheese-(next time just use 1/2 this amount for the cream cheese)
125 butter
1 cup icing sugar-Ayu used 1/4 cup
1 tsp vanilla extract
juice of a squeezed slice of lemon
Beat the cheese and butter, just until creamy, add the icing sugar, vanilla and lemon juice.

Chocolate Ganache-(make 1/2 the amount next time)
200ml double cream with at least 30% fat content-I used whippping cream
250g dark chocolate, chopped finely
a pinch of salt
In a double boiler, warm the cream until just at boiling point, add the chocolate & salt and stir. When all the chocolate has melted, remove for heat and continue stirring until all well mixed.
Let the cake cool completely, spread the cream cheese frosting and pour the ganache on top.

Sources:-From cupcakeschek.blogspot.com


# Kalau sapa2 nak buat satu adunan pastikan guna loyang yg lebih kecil dr 8" x 8



25 comments:

  1. aduhh.. terliur... dh prepare tissue lap air liur menitik nih.. huhu

    ReplyDelete
  2. Nor, wish happy besday to Aisyah...moga jadi rajin dan hebat mcm maknya jugak... CC tu nmpak sedap sekali!

    ReplyDelete
  3. Amboi terasa2 kat tekak kesedapan nya...masuk list dulu lah... abis ler diet macam ni

    ReplyDelete
  4. adus...tirgudanyer tgk..huhuhu..kak nor..wish epi besday kat anak dara kak nor yer...moga sentiasa menjadi anak yang solehah n sentiasa di limpahi rahmat olehNya.. :)

    ReplyDelete
  5. Adehhhh dah lama tak buat untuk diri sendiri.. memang tak leh angs DFCC ni.. the last time Rima buat is for hb punya friend.. bday dia so kita buat kan lah si DFCC dalam pyrex kaca.. senang.. nak makan tinggal scoop

    ReplyDelete
  6. Huyooo takutnya tengok. Mesti lemak2 melompat kegembiraan sebab bertambah teman2 baru.

    Nota: sedang mencari kekuatan untuk memuffinkan diri.

    ReplyDelete
  7. Salam kak Nor
    Happy b'day Aisyah....
    kek yg memukai tekak di mlm hari heheh
    negok pun dah tahu ke enakkan coklatnya tu...tangkap leleh aje

    ReplyDelete
  8. perhhhhh.....terliurnya tengok...
    cantikkk lak tu...
    akak..yang putih tu cheese ke...

    ReplyDelete
  9. lupa lak..happy birthday buat anak dara kak nor...
    moga menjadi insan berjaya dunia dan akhirat...
    moga menjadi anak yg solehah...

    ReplyDelete
  10. Aikkkkk??? perasannyer mcm dah hantar komen semalam ni agaknyer kita tgh bermimpi kot sbb masa tu ngantuk sgt! :D happy besday buat aisyah semoga menjadi insan yg berguna dunia akhirat insyaAllah aminnnn..ni yg terasa nak buat jugak kek niii haish!

    ReplyDelete
  11. Kak Nor..

    ni DFCC memang disukai ramei disini..next time kita nak try cam K Nor wat..dalam cups...senang nak makan..

    ReplyDelete
  12. Salam Kak Nor?

    Ingatkan Menteri pengangkutan lama dah letak jawatan..hehehe.

    Ada lagi tak kak? kalau ada pos sini seketul

    ReplyDelete
  13. I made this cake once but never had chance to shoot! Mmg sedapppppp :D

    ReplyDelete
  14. Assalam kak happy birthday to Aishah semoga menjadi anak yg solehah dan menjadi kebanggaan mak & ayah Aminn

    ReplyDelete
  15. Happy Birthday to Putri tunggal k.nor.. Aisyah..semoga beroleh kejayaan di dunia dan akhirat..sedapnya kek, beruntung sungguh dapat mak yg rajin mcm k.nor ..:)

    ReplyDelete
  16. cantiknya kertas CC tu kak nor.. dot dot.. happy birthday to aisyah.. best nya dia dapat bawa ke sekolah jamu kawan2

    ReplyDelete
  17. lawanya cc polkadot hitam/putih tu.., selazat cklat cc yg buat org terliur kejap. tak per jadi menteri tu, turun naik tangga sebab tu nor slim sentiasa..! heeee..

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum..

    maaf ya lewat balas komen.. :)

    tun >> agak2 cukup tak tisu sekotak tu? :)

    ummi >> amin.. mekasih... dia ucapkan terima kasih jugak buat untie ummi.. :)

    jamie >> diet? jom pakat buang ke laut hehee

    wani >> amin.. mekasih wani, aiysah ucapkan terima kasih jugak :)

    buat la wani, mmg mabeles ni :)

    ReplyDelete
  19. rima >> yep, senang kalau serve in pyrex kan, dulu k.nor pun buat gitu gak. tp bila nak bg ke kawan2 dia better bg in cups kan.. lebih senang nak ngap :)

    mmg best kan.. tak leh stop rasanya kalau ngap satu tu hehe

    mas >> amiin... mekasih mas dr k.nor dan aisyah.. :)

    yep, tu adunan cheese.. mmg superb! try la mas :)

    ika >> betul ke? ke mamai kut smlm tu.. hehe

    amin... mekasih ika dr k.nor dan aisyah.. semoga segala doa utknya dimakbulkan.. insyaallah..

    yat >> tu la.. mmg senang, angkut jer sorang satu kan.. tak payah basuh bekas.. hehe

    ReplyDelete
  20. ira >> jawatan tu dipangku jer skrg ni.. tp tu la, sekali pangku siap jd driver tuk si ayah jugak hehe

    love >> jom buat lagi love :)

    mimi >> amiin...mekasih acik mimi :)

    pia >> amin... mekasih dr k.nor dan aisyah ya.. :)

    ita >> thanks ita :) tu la untung anak2 skrg ya.. bukan mcm zaman kita dolu2 hehe

    am >> berkenan ya.. cup tu nor beli kat puchong aritu :)

    amin.. mudah2an makbul doa am yg nor sentiasa slim melim.. hehehe..

    ReplyDelete
  21. kak nor.. aduhai.. dh lama x ber'devil' nie.. best jugak wat dlm cup erk.. senang nk ngap..

    eh kak.. zura tgk cheese filling akak cam mudah nk dicurah kt cup tu.. zura bancuh cream cheese cam pekat skit.. so payah nk ratakan.. any tips?.. TQ

    ReplyDelete
  22. zura ?? tak la mudah semudah letak choc ganache tu..mmg kena spred gak by hand. sbb cup tu kan kacik, k.nor letak dulu cheese filling atas kek tu sesudu besar, pastu amik sudu kecik dan ratakan dgn guna belakang sudu tu.. mudah sket bila wat gitu.. try la

    ReplyDelete
  23. Happy belated birthday to Aisyah!!..
    sorry auntie lambat tibalah..
    semuga Aisyah dipanajang kan usia, menjadi anak yang soleha, menghormati orang tua dan berjaya didunia & akhirat ya..insyaallah..

    kebetulan kita pun buat dfcc ni balance cream cheese untuk kek pertunangan hari tu nor, dalam papercup juga....hari ahad yang lalu juga tau..heheh

    ReplyDelete
  24. ayu >> amin... mekasih dr nor dan aisyah...

    sebab untie ayu lambat wish, aisyah kata kena bagi hadiah besar2.. hehehe

    banyaknyer kebetulan kita ya ayu.. suratan atau kebetulan... hehee

    ReplyDelete
  25. k.nor...
    sori buka entri lama ni hihi..
    kenapa y sy buat adunan dfcc 2x ganda dari resepi asal..gna loyang petak 8"..tapi keknye x naik tinggi?
    adakah sebab butter x sebati dgn gula?betul ke xperlu bubuh baking powder?

    ReplyDelete