f Secubit Garam: Kerang Goreng Serai Pedas

N3 Terkini

Wednesday, June 22, 2011

Kerang Goreng Serai Pedas

ASSALAMUALAIKUM...

Biarlah gambar yg berbicara ya, tuan rumah ketandusan idea nak mengomel :)


KERANG GORENG SERAI PEDAS
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan :
200gm isi kerang (lebih kurang 2 cawan)
7 biji bawang merah ~ dihiris halus
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
3 batang serai ~ dihiris halus
2 sudu besar sos cili thai
5 - 7 bj cili padi ~ dihiris
3 sudu besar sos ikan
2 sudu besar perahan limau kasturi/nipis
2 helai daun limau purut ~ dicarik2kan
daun ketumbar ~ dihiris
garam dan gula jika perlu
minyak

Cara :
Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan serai dan goreng lagi seketika.
Masukkan sos cili thai, cili padi, sos ikan dan isi kerang.
Perasakan dgn sedikit garam dan gula jika perlu.
Masukkan daun limau dan daun ketumbar (simpankan sedikit daun ketumbar sebagai hiasan atas hidangan nanti)
Kacau dan biarkan masak seketika dan masukkan jus limau.
Kacau hingga sebati dan padamkan api.
Hidangkan dalam pinggan dan tabur dgn hirisan daun ketumbar.


26 comments:

  1. pss.. kak nor tanpa ngomelan rasa tak lengkap entry ini.. ececceehh..
    kak norr..bila sebut kerang teringat 'masakan kerang itu'.. auwww,,hahaa..

    kak norrrrrrrr...tak sihat ke?jgn kena paksa ngan cik abe lak nanti.. gi rehat nun

    ReplyDelete
  2. hmm nmpak sedap..walaupun sy ni bukan lah peminat kerang2 nih..hehe

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum..

    izah bini daud >> erkkkkk... tak kan nak ngomel sokmo.. lenguh keng! hehe

    tak ada lah.. bukan tak sihat.. ngantuk ler :P

    itu kerang ek.. hummm... biarkan.. biarkan... hahhaa

    aeshcame >> try la kut2 nanti jd peminat kerang lak :)

    ReplyDelete
  4. kak nor..nak baca omelan akak la jugak..Jgn tandus2kan idea..
    kalo dpt kerang tu takpe gak..ni bg tengok gambo bg leleh jer apa raser!*ayat x pueh ati
    dah laa kat sini x penah jumpe org jual kerang..kalo ader mahal meleting agaknya. kat sana mesti murah kan kan kak?best oh leh mkn puas2..masak sos tiram..uii..

    ni isi kerang akk siap2 bukak ms mentah yer kak?x gigih ke nak bukaknya?
    teringat kazen citer kat fb aritu beli yg mcm kepah kecik tu dah siap rebus kot?..apa ke namanya,kat pasar siti khadijah kelate..bwk gi hotel..after 3 jam dpt bukak 3 jek..hahaha...dier x tau cara buka yg betul guna gigi(kwn dier bgtau)..cam mkn kuaci laa agaknya yer? last2 dia buang jelah..hehe..tu la,ms beli x tanya penjual kan..

    ehh dh panjang lak mengomel nih..cam blog sendiri dah..blog sndiri x terupdate..ahahak!

    balik dulu laa kak..nak potong kek..ngehee

    ReplyDelete
  5. wahhh Kak Nor, mcm sedap jer kerang ni.

    ReplyDelete
  6. Salam kak mesti srdap kerang ni.. Tambah pedas2 gitu

    ReplyDelete
  7. kak nor....nape tak nak ngomel2....
    tak syok la....

    kerang tu....
    mengeliurkan.....
    lama dah mas tak makan kerang.....

    ReplyDelete
  8. knor ... tergoda ngan lauk udang kat bwh nun .. isk .. nampak puding keju akak, ain pon baru tingat balik, hari tu masa nampak kat blog alongroz rasa mcm x sempat2 dah nak cuba. sib baik akak letak entry ni, kalau x mau dh lupa ;)

    ReplyDelete
  9. sue >> akak bg sue jer la ngomel arini ya.. tu ha.. dah panjang omelannyer.. hihii tak per la.. sebab arini besday sue.. akak layan jer sue nk ngomel 2 page pun tak per.. hehe

    kerang ni akak beli yg dah siap kopek sue.. lately isi kerang kat pasar tu fresh jer.. kalau dulu mmg tak pernah beli yg siap kopek sbb kaler dah gelap dan tak fresh. yg ni masa beli tu, kaler dia masih oren2.. dan bau pun fresh gak lagi.. tu sbb akak berani beli yg dah siap kopek :)

    adehhh.. kan panjang gak tu akak ngomel.. sue punya pasal la ni.. tunggu jap!! akak nak ikut gi mukah gak, nak makan kek besday! hehe

    psst! yg kat KB tu org panggil etok2 rasanya

    k.cik >> alhamdulillah.. sedap..ada rasa pedas2, masam dan wangi limau.. ala2 thai pun boleh dikatakan gak ni :)


    ita >> alhamdulillah.. sedap pd selera k.nor sekeluarga :)

    ReplyDelete
  10. mas >> ishhh sorang lg nak akak ngomel.. tu gi baca sue ngomel dah la.. pjg berjela dia ngomel tu heheheh

    sedap mas, menyelerakan bg kita org , si bongsu siap ratah2 lagi :)

    ain >> udang tu mmg tersangat la sedapnyer.. mmg kalau muka tak malu dah jilat kuali gak kut.. kut jer la.. hehe

    buat la ain puding keju alongroz tu.. mmg sedap.. tanya mas, dia pun dah buat.. arini nak tunggu sapa lg yg buat :)

    ReplyDelete
  11. gu ngan nasi lemak boleh dok ni? lama sungguh tak masak kerang...

    ReplyDelete
  12. nak menambah HASURIAH TAHIR tu,..hehe.. teringat abg ipor org sarawak yang balik amik akak habis pantang bebaru ni.. dia balik lipis beli 6-7 kilo kerang..rebus biasa tu je, 3 kilo dia melntak sengsorang..katanya kerang kat sarawak mahal 3,4 kali ganda.atau pun sush nak cari. jadi aku paham la situasi hasuriah tu.. sekian...hehehhe

    betul tu kak nor..kalau kerang yang siap kopek tu segar, saya suke gak beli.tapi kalau lembik2 je..tak best kan

    ReplyDelete
  13. ratna >> bulehhhhhhh sgt :) lg syok sbb ada rasa masam2 pedas.. cuma tak berkuah sgt la.. :)

    izah >> kesian org yg payah jumpa kerang ni kan izah.. cam along k.nor la, kalau balik time cuti, kerang menu wajib k.nor hidang utk dia.. :)

    yep, mmg tak pernah beli selama ni izah.. kopek by hand jer .. tp bila sekali beli tengok mmg fresh, kaler oren tu mmg terang lg tu yg beli.. biasanya boleh tau kan kalau kerang fresh dgn kerang yg dah lama

    ReplyDelete
  14. - ini memang tersangat la sedappppp...makan dgn nasi panas2...

    ReplyDelete
  15. sdpnye k nor..ni ratah pon bes ni..x layan nasik2 dah camni..hihi

    ReplyDelete
  16. sedapnyer kak nor...fiza suka kerang ni x kira lah masak apa pun...selalunya rebus cicah sos jer...fiza ngan anak no.2 ni mmg hantu kerang...he he he

    ReplyDelete
  17. al >> betul2.. mmg syok dgn nasi panas2.. :)

    noor >> luqman akak duk ratah jer noor.. :)

    fiza >> kat rumah ni sorang pun yg tak suka kerang, semua antu kerang.. dr along sampai la si bongsu tu.. :)

    ReplyDelete
  18. kak nor...biasa lia klu masak kerang mcm ni lia beli yg ada kulit tu...pastu rebus 1/2 masak buang kulit dia yg sebelah jer....yg ada isi biar melekat...;) lia x berani nak beli yg dah siap2 kopek tu takut dah x elok....

    ReplyDelete
  19. Waduhh bukkk.. ini kerang nampak sedap bangat.. nak kopek punya lah malas.. plus no one else makan except me.. nak beli kat luar pun takut takut except si kerang rebus lah..

    ReplyDelete
  20. Mcm dah bertahun tak makan kerang! hehehe...

    Sedapnya kerang tu..pedas! Mmmm yummy :D

    ReplyDelete
  21. assalam k.nor, ada satu lagi kemusykilan hehehe. kalau xde serbuk agar2 leh tak ganti ngan gelatin? brape sudu ek?

    ReplyDelete
  22. tun x pandai makan kerang.. hehe... tp tgk nmpk mcm sedap je kerang akak nih..

    ReplyDelete
  23. As'salam Nor

    Nape tak nak ngomel Nor, tak apa yang penting menu tetap sedap tu kan. CT ni bukan tak nak makan kerang, kalau makan sikit2 tu bolehlah. sekarang ni kena jaga kesihatan gak Nor. takut darah tinggi naik balik tu yang nak jaga tu :)

    ReplyDelete
  24. gulppppp...sedapnya......
    fevret ni..kak, COD kt gergasi blh kan? sy pi amik jap g k...huhuhu

    ReplyDelete
  25. so gorgeous,kak nor..gelatin senang ke nk dpt

    ReplyDelete
  26. lia >> k.nor pun sebelum ni tak pernah beli yg siap kopek tp bila tengok yg kat pasar baru2 ni tu, kerang tu fresh sgt, kaler dia mmg oren2 lg tu yg beli..

    rima >> waduhhh buk rima, mentang2 ada kat jakarta, speaking indon ya.. hehee.. sedap ni rima, ratah aje pun sedap.. yer la kan, 2 org lagi ahli kat rumah tu, darah mat salleh kan.. hehe

    love >> yep, mmg sedap :)

    hanim >> k.nor tak dapat nak jawab soalan tu sbb k.nor tak pernah cuba gantikan serbuk agar2 dgn serbuk gelatin. gelatin ni kalau kita guna, hasilnya tu tak shape, ia lembik2 gitu kan.. mmg k.nor tak tau nak jawab camna..sori ya..

    tun >> senang jer tun, amik letak dlm nasi dan suap ke mulut, pastu kunyah2 telan.. sedapppp :)

    CT >> nor ngantuks la smlm tu ct hehee.. yer la kan, bila dah nak masuk warga emas ni, mmg kena jaga makan minum kan.. tambah lg cam ct yg ada penyakit tu .. smoga cepat sembuh ya..

    shida >> hahaha.. yer la tu shida :)

    hamizah >> ermmm.. ni nak komen kat n3 ciskek kan.. heehhe mudah jer, kat sabasun ada, kat giant pun ada.. kat mydin.. erkkk sori, k.nor jarang gi mydin :)

    ReplyDelete