f Secubit Garam: Ayam Goreng Berempah Tomyam

N3 Terkini

Thursday, June 30, 2011

Ayam Goreng Berempah Tomyam

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. dapat bersiaran lagi petang hari ni. Ingatkan Blogger.com dah bg cuti paksa 1 hari. Nak sign in tak boleh, nak komen lagi la tak boleh.. last2 masing2 melepak kat pesbuk. Duk buat sitcom kat pesbuk.. hehe.. Sebelum ke menu hari ni, K.Nor nak ucapkan jutaan terima kasih atas ucapan tahniah dan doa2 yg dah dipanjatkan utk SecubitGaramNor67 juga utk K.Nor sekeluarga atas pencapaian 1 juta hits semalam tu ya.. Terharu bila ramai sekali yg sudi mencemar duli mengucapkan semua tu tambah lagi yg sudi angkut bunga dan buat n3 khas utk K.Nor.. dan juga yg selitkan hal pencapaian SecubitGaram dlm entri masing2 hari ni.. Mekasih banyak2.. semoga kita semua dalam limpah rahmat Allah setiap masa.. amin...


Nak tayang menu petang ni, Ayam Goreng Berempah Tomyam. Resipi spontan jer ni. Dah tak tau nak buat ayam goreng apa lg.. saja jer main campak2 bahan. Alhamdulillah.. sedap gak sbb ada rasa pedas2 tomyam dan wangi daun limau purut serta serai. Lauk ni digandignkan dgn Tumis Pedas Ikan Merah kat bawah nun..

AYAM GORENG BEREMPAH TOMYAM
resipi : K.Nor SecubitGaram

Bahan:
1/2 ekor ayam ~ dipotong
2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
2 batang serai ~ dihiris halus dan ditumbuk sedikit
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar paste tomyam
1/2 sudu kecil serbuk cili
1 sudu besar jus limau nipis
sedikit air
garam
2 helai daun kunyit ~ dicarik2kan
minyak

Cara:
Gaul semua bahan kecuali minyak dan perap ayam sekurang2nya 1/2 jam.
Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak garing.
Angkat dan toskan.
HIdangkan dlm pinggan dan tabur dgn sedikit daun limau purut yg dihiris halus dan digoreng.


Tumis Pedas Ikan Merah

14 comments:

  1. Salam kak Nor
    kita mmg suka resepi yg ada daun lmau ni...pehhh mmg ak try juga...ank sy suka mkn tomyam...npk pic ayam grg tomyam ni lg le dia suruh buat...tebauuuuu sdpnya

    ReplyDelete
  2. tahniah K.Nor...

    Walaupun kita jarang memasak..tapi kita selalu ikuti k.Nor...gambar dan masakan memang cun

    ReplyDelete
  3. sedapnye... nasib baik MIL pandai wat ayam rempah siap frozen bagi kat menantu yg x brape suke masak ni hahaha...

    ReplyDelete
  4. kak nor....selamat berbuka kak....
    nak dua2 lauk tu boleh..
    sedapppnya tengok...

    ReplyDelete
  5. Slam Kak!!! Arrrghhhhh sgt tension tk leh antar Komen guna mozila huh! Ni guna iPhone baru ok tp nak Taip payah sbb jari Gemuk dr keyboard wakakaka.... Nmpk sedap Kak ayam Tu masuk list lama dah tak buat ayam berempah gini, tenkiuuuu!!! Ada lg tak Tu??? Nk rasa dulu :D

    ReplyDelete
  6. K.Nor nk ayam seketoi...lapaaaarrr

    ReplyDelete
  7. Ayam goreng berempah tomyam nampak sedap, tumis pedas ikan merah pun nampak sedap! semuanya nampak sedap :)

    ReplyDelete
  8. KakNorrr...love ketinggalan ketapi!!! Congratz on the 1M hits!!! Keep rocking dear...

    Ahhh tgk ayam goreng tomyam mlm2 ni...sungguh menyelerakan! Besnya...nak tapau dear. Aik dah habis ke kak!???

    Love plan nak kurangkan makan ayam...boleh ker? Hehehe

    ReplyDelete
  9. sedapnyer! sedapnyer!! nak 2-3 ketul.. mlm baru nk online nih..

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum..

    sheila >> ayam ni rasa masam2 pedas, wangi dgn bau daun limau dan serai.. biasa la, tomyam kan.. ehhe

    nazrah >> tq.. tq .. :)

    mama AA >>sampai bila tu nak bergantung pd MIL.. tak nak usaha sendiri ke? hehe

    mas >> lain kali ceduk jer, takyah mintak la ya.. :)

    ijah >> elleh.. jari gemuk .. mcm la jari dia tu gumuk2 sangat.. runcing jer akak tengok.. ehhehe eh tak leh masuk melalui mozilla lg ke? org lain dah ok pun ni..

    gee >> dah abis.. lainkali lak ya :)

    ReplyDelete
  11. mas >> biasa lah, kalau org lain masak semua nampak sedap kan.. :)

    love >> where hav u been dear? hehehe. tq tq tq so much.. :)

    ayam dah abis la.. love kena try sendiri ya

    love nak kurangkan ayam? i don't think so :)

    tun >> gi mana dr tadi ni? dah buat berbuka, dah abis la tun.. :)

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum akak...
    tahniah sekali lagi akak... wah ayam tu nmpk sedap ler akak.. mesti wangi jer kan ayam nie...sukanya kat resipi nie..

    ReplyDelete
  13. dari semalam saya cuba masuk ke belog kak nor n others, tak dpt2..ingatkan blog saya yg bermasalah..online guna hp boleh..tapi saya tak suka taip guna hp pasal keypad kecik sgt..hehehehe...

    saya mmg suka kalu ada perisa2 tomyam...nak cuba jugak lah nanti..=0).

    ReplyDelete
  14. nor,baru dapat datang ni..meh sikit ayam tu nak ratah.
    bunga mu sudah ku angkut..baru dapat ngepos entri..huhu

    ReplyDelete