f Secubit Garam: Ayam Vietnam

N3 Terkini

Wednesday, June 8, 2011

Ayam Vietnam

ASSALAMUALAIKUM...

Jom layan ayam vietnam pedas ni.. K.Nor tambah cili padi dlm tu.. bila lebih pedas lebih syok kan.. Dan ayam tu spt biasa, K.Nor suka goreng 1/2 masak dulu.


Resipi asal dr Tulip MyR tp K.Nor kopipes dr rumah Izah.(lama tak dengar citer Fiza@Tulip ni..) Tq to both ladies..

VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICKEN
sumber: tulip77@Myr & Izah
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan:
3 keping isi ayam, potong saiz kecil2 *saya goreng sebentar
3sb gula ~ k.nor guna 2 sudu jer
2sb minyak masak
3sb sos ikan
3btg serai - ketuk
1sb cuka
1sb sos tiram
1bj bawang besar - potong dadu
lada merah & lada hijau - potong menyerong
5 bj cili padi ~ k.nor tambah


Cara-cara:
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap. Masukkan ayam & bawang.
Lepas 5minit masukkan serai & lada. Perlahankan api & masuk bahan2 lain &gaul biar sekata. Jika kering masukkan sedikit air.
Rasa & adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dgn nasi putih.


13 comments:

  1. salam kak nor...baru ingat nak goreng ayam...tak tau nak masak apa tadi...tgk ni dah dpt idea...kebetulan bahan bahan semua ada lagi...tq...xoxo...

    ReplyDelete
  2. wah, macam menarik je, nak try lah mlm ni sebab semua bahan pun mmg ada, tima kasih k.nor =)

    ReplyDelete
  3. kecur air liur tgk ayam ni.. tmbh2 tgh pose nih.. bole cuba ni.. mintak izin cnp ye kak.

    ReplyDelete
  4. kak nor..mas suka ayam ni...
    memang bestttt dan sedapppp...
    mas dah 3 kali buat tau..kikiki

    ReplyDelete
  5. pernah buat.. kita pun tambah cili potong juga.. ;)

    ReplyDelete
  6. ni yang tak best ni...tengok tayangan amak kak nor je..nak buatnya malas lak nih....
    kebetulan ryo duk merindu menu2 vietnam nih kan...huk3

    ReplyDelete
  7. waaahhhhhh!!! aroi mak mak!!! nak ckp vietnam tak gheti ckp siam ajer lah eak wakakaka.... lama tak buat menu ni sok sok leh buat, ni dtg kasi akak nasi ayam penyet :D

    ReplyDelete
  8. kak norrrrrr...
    lapa lapa lapa tengok lauk kak nor.. gapo gak..sedap sangat napok tu..
    kikikikiki..

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum..

    eni >> tu la kelebihan sharing kan.. dh dpt idea utk masak2.. slmt mencuba :)

    tina >> slmt mencuba jugak buat tina..

    aloy >> ooo aloy puasa ya arini.. try la buat, kena dgn masam2 pedas tu.. mmg sedap :)

    mas >> amboiii 3x!! hehe

    ReplyDelete
  10. nur easy >> yep, tambah cili padi lbh sedap kan..

    ryo >> kalau buat kek rajin takkan nak masak ayam malas pulak.. :)

    biasa gi vietnam ek..

    ika >> cakap siam ke cakap vietnam ke, atau cakap jowo ke.. tak yah la deh.. kita cakap melayu dah.. tiga2 tu semua akak tak paham :)

    mekasih nasi ayam penyet tu, baru td aisyah sound lama tak buat nasi ayam.. :)

    izah >> haiii.. org klate sesat mana ni? hehe

    ReplyDelete
  11. kak nor, cili padi tuh hiris or tumbuk????

    sos ikan akk guna brand ape erk??coz y saya beli masin gile even gune xsampai sesudu...huhu

    ReplyDelete
  12. asmie >> cili padi tu k.nor potong serong jer dan sos ikan k.nor guna brand knife

    ReplyDelete
  13. sedapnya ayam tu akak... meleleh air liur tgk tau

    ReplyDelete