f Secubit Garam: Mayonnaise Saucy Chicken

N3 Terkini

Thursday, June 23, 2011

Mayonnaise Saucy Chicken

ASSALAMUALAIKUM..

Alhamdulillah.. dapat bersiaran lagi hari ni. Terima kasih semua atas compliment kat entri smlm Non Bake Cheesecake tu.. Jenuh nak mereply.. haha tapi seronok! Lagi seronok bila Anncoo email memuji 'kecantikan' ciskek tu.. ^___^ Dah la ya, kita tinggalkan hal semalam, kita sembang pasal n3 hari ni pulak.


Ni dia ayam mayo atau dgn nama surat beranaknya Mayonnaise Saucy Chicken, by Love hasil olahan resipi Hot & Spicy Mayonnaise Prawn Fry juga oleh Love. Love baru aje publish resipi olahannya ni semalam, terus K.Nor save. Kebetulan hari ni nak masak menu ayam, jadi K.Nor try aje la.. Not bad Love, sesedap Mayonnaise Prawn gak ni tp rasanya yg prawn is still the best! hehe.. For your info Love, K.Nor ada letak bahan tambahan dlm masakan ni tadi utk kasi lebih umphh pada rasanya. Nanti K.Nor letak kat bawah resipi Love tu ya... Thanks so much dear for your nice recipe, Mr Tolahah also love the taste of the chicken :)

MAYONNAISE SAUCY CHICKEN
recipe by : Love2cook
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients :~
1 whole chicken ~ cut free form
2 eggs
1 tsp coarse blackpepper
salt
2 tbsp plain flour
1 tbsp cornflour

for the sauce:
3 tbsp chilli sauce
2 tbsp sweet & sour sauce ( may sub with tomato ketchup )
1 tbsp sweet soy sauce (optional)
4 tbsp mayonnaise
cooking oil to fry
1 tbsp olive oil for sauce

Method :~
Clean chicken, pat dry with paper towel.
Beat eggs in a bowl. Mix in blackpepper, salt, flour and cornstarch.
Add chicken pieces in and rub thoroughly with the egg mixture. Marinate for 30 minutes.
Deep fry the chicken pieces until cooked. Drain on a paper towel.
Now make the sauce. Heat olive oil in a saucepan. Add all sauces except for mayonnaise. Stir and add in the fried chicken pieces, mix. Turn off the heat.
Add mayonnaise to the chicken, mix and coat well. Dish out immediately and ready to be served.

* yg K.Nor tambah:
1 sudu teh serbuk cili kasar
5 bj cili padi dihiris serong
sedikit cili merah dan cili hijau dihiris serong
sedikit air utk menghasilkan masakan yg sedikit berkuah
tepung tu K.Nor letak 3 sudu kecil (rumbu) tpg jagung jer.


17 comments:

  1. Nor, mula td nak try resepi dari Love ni, tp ayam goreng tu x salut tepung, tu yg jadi ayam vietnam tu... tp mmg sedap sangat sampai abang kata aik... x rasa makan nasik banyak!

    ReplyDelete
  2. akak,...mas baru nak try resepi love ni...
    try resepi ayam ni la...
    nampak sedapp la...

    ReplyDelete
  3. Jeng jeng jeng...I'm here!!! Wahhhh nampak menarik sekali ayam mayo akak ngan bahan tambahannya. Actually Love buat ni for the kids n nephews..since dia org tak makan pedas2, so kena buat manis manis sikit.

    But I liked your addition here..sure ooomphhh!!! Hihi suka prawn tu lagi ye kak.

    Thanks for trying kak...nak tapau!!! ;)

    ReplyDelete
  4. byk versi ayam mayo yg amie dah jumpa, semuanya sedap sbb dah jumpa dgn mayo bagaikan bertemu buku dgn ruas...hehehehh

    ReplyDelete
  5. kak nor nak sikit nak wat buka posa ptg ni ..sedapnya :)

    ReplyDelete
  6. kak norrrrrrrrrrrrrr..jenguk jap kek tu. mak aiiiiiiii lawoooooooooo nyerr..... sweet je kaler ngan mabel nyer tu... sweet cam anak dara kak nor tu la... ikiki... senyum je kak nor dlm hati cakap ai yang buat anak dara ai yang dapat..kaann..

    nk ayam skeet...daaa balik duluuu

    ReplyDelete
  7. tak terkejar nak follow masakan K.Nor yang sedap2 ni.... menjilat bibir tengok lauk akak hari ni.... hehehe...

    ReplyDelete
  8. Wah akak dah try eks..Arini Mr Tolahah Wordless xkak..Sy buat nasi ayam ajer,nnti insyaAllah nak try juga..
    Pstt,Kak Izah da mayonis x,beli mayonis,beli mayonis,haha..Ayat baru kak izah..

    ReplyDelete
  9. wahh dah sampai dapur kak Nor dah resepi Love ni..cepat tul...nampak sedap nanti boleh try:)

    ReplyDelete
  10. kak nor..lewt sampai nih..bas cabut tayar la kak..hehe..ad algi? meh seketul pun takpe...lepas ngidam..

    ReplyDelete
  11. WOW! this saucy chicken looks so delicious... getting very hungry now :)

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum..

    k.rose >> wahhh mesti sedap ayam vietnam k.rose masak tu, sampai bertambah2 makan nasi arini ya.. lps ni masak yg ni pulak ya k.rose.. sedap :)

    mas >> mmg sedap! try la :)

    love >> hehe.. sori ya dah mandai2 edit ni.. tp biasa la nak suits dgn selera kan.. apapun mmg sedap love.. eh.. tak leh challenge ler dgn udang mayo love tu.. yg tu laaaaaaaaaaagi syok :)

    amie >> masakan yg letak mayo mmg sedap, sbb ada keseimbangan rasa lemak2 dan masam. pastu tambahan dlm masakan yg ada pedas2 lagi la menyedapkan msakan tu

    ReplyDelete
  13. mieza >> sori mieza, terlewat akak komen. dah ceduk tak td.. kesian pulak ya.. mesti dah kekenyangan ni lps berbuka :)

    izah >> itu lembu punya susu, sapi dpt nama ek.. tak per la.. anak omak gak tu kan.. hihi.. comel cam mak dia gak kan.. hihihi

    dah, amik seketul.. gi balik :P

    ratna >> hehhee.. nak apa tu.. keter sorong ke? naik la keter lumba, baru la laju sket :)

    siti >> dia bersuara la arini siti, SEDAP!! tu ayat dia.. hehee

    siam mek jah tu.. diam jer lately kan.. hehe

    ReplyDelete
  14. kak anna.. tun lg lambat nihh.. agak2 dh tinggal tulang ye tak ayam nih.. tgk gamba je laaa.. huhu

    ReplyDelete
  15. nieza >> biasa la nieza, kat rumah ni menu ayam mmg laku. pantang tengok ada resipi baru mesti nak cuba.. try la sedap ni..

    ana >> ish2.. ish.. berat sgt penumpang kut yg sampai tercabut tayar, nak2 ada mek yung dlm bas tu kan. .. :P

    ann >> hi ann.. yep, the chicken really taste good.. :)

    ReplyDelete
  16. tun >> alahai... mmg tinggal tulang, cik abg akak dah ratah abis dah.. :)

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum akak...
    ooo nie yer ayam nya tu akak... mmg nampak sedap sgt... banyaknya resipi2 yg sedap diana tertinggal.. huhuu... nie anak2 mesti suka makan nie.. bab ayam ngan mayo nie mmg kegemaran anak2 nie... nk try juga suatu hari nanti... ;)

    ReplyDelete