f Secubit Garam: Cendawan Goreng Hot & Crunchy

N3 Terkini

Wednesday, June 29, 2011

Cendawan Goreng Hot & Crunchy

ASSALAMUALAIKUM..


Dari ini.....


Kita transformkan menjadi.....

Sangat2 enak! ^____^

CENDAWAN GORENG HOT & CRUNCHY

Bahan2:
400 gm cendawan tiram
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 cup/bekas yogurt plain
1/2 sudu besar serbuk cili ~ lebihkan jika ingin lebih pedas
1 sudu besar serbuk cili kasar
1 1/3 cawan air
1 sudu kecil garam
minyak utk menggoreng

Cara2:
Siatkan cendawan ikut saiz yg dikehendaki.
Basuh bersih dan toskan. Lapkan dgn paper towel sekiranya ada lg lebihan air pd cendawan.
Bancuh kesemua bahan2 lain kecuali minyak hingga sebati.
Panaskan minyak dgn api yg kuat.
Bila minyak dah cukup panas, celupkan cendawan ke dalam batter dan goreng hingga masak/garing.
Angkat dan toskan.
Boleh lah dihidangkan dgn sos cili thai atau sos cili kegemaran masing2.
Selamat mencuba :)

* proses menggoreng cendawan mmg perlu menggunakan api yg kuat supaya cendawan tidak menyerap minyak dgn banyak atau lebih dikenali dgn panggilan kembang minyak :)

23 comments:

  1. wah buh yogurt nie resepi lain dari yg lain..leh cuba..:)

    deqlis biasa guna tepung goreng ayam adabi (yg pedas) + tepung gandum + tepung beras sikit..

    ReplyDelete
  2. sedap nampaknye... nak cube sgt malas hehe

    ReplyDelete
  3. o yes!! baru beli cendawan semlm tak smpat masak lagi... ni best wat jamu minum petang nanti... thanks k.nor

    ReplyDelete
  4. adakah kak nor tgh cuti bulanan? hehe.. tergugat puasa tunnnn ni haaaa... mula2 tgk merah2 td ingatkan letak cajun lagi.. ;p
    apa2pun, cendawan celup tepung mmg terbaik antara yg terbaik! (nk tunjuk betapa sedapnyer kan.. kui kui)

    ReplyDelete
  5. Nor..ermm sedap..terasa kerangupannya.esok nk g cari cendawan,selalu buat sup sayur je,kali ni nk goreng pulak,cicah cili sos letak mayonis sikit..

    ReplyDelete
  6. sedapnya...sepinggan tak cukup!

    ReplyDelete
  7. wohhhh...mewahnye bfast.....yummmeh ni kak nor..bak sepinggan....sekali dgn kuali kuali pun takper...ekekekekek!!

    ReplyDelete
  8. alaa... cendawan memang suka bebenor... tp kena kurangkan mkn cendawan la skrg ni coz uric acid tinggi lorrrr... sabor jelahh..

    ReplyDelete
  9. kak Nor sedapnya cendawan goreng..crunchy kruppp krappppp je..nak sepiring kak nor..

    ReplyDelete
  10. wahhhh...sedapnya tengok...
    nak try buat gak la....

    ReplyDelete
  11. Salam kakak secubit garam!!! ari ni kita tak masak cuti masak :D lama lah tak buat cendawan goreng mcm niii malas pulak nak menyiat yiat cendawan tuu :D nanti kita antar pizza terbalik tu dah nak maghrib ya sbb mkn panas2 lagi sedap :D

    ReplyDelete
  12. wahhhh....nampak garingnyer la haiii..nak kena cuba ni..sedapnyer!

    ReplyDelete
  13. Owh so crispy, so yummy fried mushroom!!! Akak, wanna ask you something, nape cendawan tu mcm meletup2 time goreng, oil splash? Takut love nak goreng cendawan ni :(

    I've tried your Ayam Seri Harum darling...chedap! :D

    ReplyDelete
  14. cari cendawan... cari cwndawan... cari cendawan... cari cendawan... arghhh.... kensel diet ....

    ReplyDelete
  15. nok royakkk... sy dah cuba puding keju... sangat sangat sangat sedappppp...!!!! thanks kak nor coz war2kan kesedapan puding tu yer.. nnt nak buat lagi sebab anak2 & mak budak tak puas makan aritu...... hehehe...

    ReplyDelete
  16. oooo patut ler semlm mak sy buat guna tepung kentaki.. byk minyak... loya tekak dek byknye rminyak...
    lenkali nek try guna api besar ler..

    ReplyDelete
  17. sedapnyer kak nor...faveret fiza sekeluarga ni...he he he

    ReplyDelete
  18. kak, kak,,,kita sukaaa...tapi pernah buat...resap minyak...last-last beli kat pasor lambak jerrr

    ReplyDelete
  19. klazz bfast akak tuh! bl tgk cendawan ni tringat beli 2 bungkus pastu letak dlm kete tgh panas..masak!

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum..

    deqlis >> cuba resipi ni lak ya.. pedas2 dan crunchy ni :)

    mama a'a >> kalau dah malas tak leh nak kata apa la ya.. :)

    gee >> gee! dah buat belum? nak gi makan kat rumah gee ni :)

    tun >> apalaknya tun, akak pose dah dua hari .. lambat lg bulan mengambang, baru jer bulan turunkan bendera nya tu :0

    ReplyDelete
  21. k.noor >> slmt mencuba k.noor :)

    amie >> kalau sekuali? :)

    ayu >> mana la akak bf dgn cendawan goreng ayu.. ni yg sebelum ni dah tu..

    ratna >> ooo yer ke cendawan tinggi uric acid.. hu hu

    mieza >> lain kali k.nor goreng la ya.. yg ni dah licin anak2 bedal :)

    ReplyDelete
  22. mas >> kena cari cendawan dulu ya.. :)

    ijah >> yer adik kucing siam .. hehehe alaa.. siat tu bukannya kena halus2 pun.. kejap jer :)

    tun >> slmt mncuba tun :)

    love >> love carik2kan dulu tak? jgn goreng direct sekpg gitu. kena carik2kan sket dan toskan biar kering ya..

    tq dear for trying that recipe.. so glad that you & yr kids like it :)

    ReplyDelete
  23. iza >> camper jer diet tu kat selat melaka hehehe

    ratna >> yr welcome.. eh utk k.nor tak ada ke? hehe

    atie >> yep mmg kena api kuat sket pastu tepung yg salut tu jgn nipis sgt baru tak meletop :)

    fiza >> sama la kat sini, kalau sekali goreng tak leh goreng sikit2.. mmg kena angkut cendawan 1kg :)

    gerau >> wahhhhhh lama tak nampak hajjah gerau ni..

    nak goreng jgn bukak api sedang2 buka api besor sket, api besor cepat garing dan tak buat cendawan tu serap minyak.. try la insyaallah elok

    del >> masa akak post n3 ni akak pose la del.. ni menu yg terperam dlm folder :)

    ReplyDelete