f Secubit Garam: Nasi Ketumbar

N3 Terkini

Tuesday, June 28, 2011

Nasi Ketumbar

ASSALAMUALAIKUM..

Kalau rasa males nak masak tp nak makan nasi yg sedap, try ler Nasi Ketumbar ni. Tapi dengan syarat kena lah ada daun ketumbar ya..  Kang tak jadi pulak Nasi Ketumbar. Boleh tahan sedap gak nasi ni, mudah dibuat, bahan2 pun simple jer. Harum bau daun ketumbar bila time masak tu.Time makan lg la harum baunya tu kan..


Sebagai gandingan Nasi Ketumbar ni, K.Nor buatkan Ayam Masak Merah Berempah. Alhamdulillah, gandingan yg agak serasi ni. Kalau ikutkan nak buat gak Acar Mentah tp tahap kerajinan dah agak menurun. Makan jer berulamkan tomato dan timun batang.. sedap jugak :)

Resipi K.Nor ambil kat dapur Ayu S'pore yg mana resipi asal dtg dari MyResipi kan.. Mekasih Ayu dan tuan asal resipi.


NASI KETUMBAR
resipi : Q'ein @ Myresipi
sumber : Ayu S'pore & K.Nor

Bahan:
500g beras
3 s/b mentega/minyak sapi
sedikit minyak
1 biji bawang merah (dimayang halus)
3 batang daun ketumbar (blender halus)
sedikit garam
pewarna hijau
1 kiub ayam

Cara-cara
Basuh beras dan toskan
Cairkan mentega bersama sedikit minyak
Masukkan bawang goreng sehingga wangi dan masukkan kiub ayam
Kemudian masukkan beras, daun ketumbar yang telah blender tadi dan secubit garam
Masukkan air dan masak seperti nasi biasa
Bila nasi dah kering buat beberapa lubang dan titiskan pewarna hijau.
Tunggu sehingga nasi betul-betul masak dan gemburkan sebelum dihidang.

*daun ketumbar yg diblend tak perlu ditapis kalau ditapis akan mengurangkan aroma daun ketumbar dlm nasi..


26 comments:

  1. yehaaa...laju noh ni kak nor....:)ayu ni tgh kejor entry sambil minom jus cajun....ekekekeke....jgn mare.....

    ReplyDelete
  2. ayu >> agak2 nak join izah dgn mas ke kena hempuk! hehehe... tunggu mek ampang tu buat keluar n3 cajun lak arini :)

    ReplyDelete
  3. hi there, i have just followed your blog..i hope you can follow me back..u have a nice blog here..
    i will be waiting for you on my blog...see u there..cheers

    ReplyDelete
  4. adoyaiii...perut tgh lapor nih... k.nor tayang pulak nasi kaler hijo siap ngan ayam merah ...mengancam gitu...

    ReplyDelete
  5. nasib baik dh makan dah... kalau tgh2 lapo nengok nih mmg sedih rasanyer.. hehe..
    haha.. mmg jadi ratu cajun dah kak nor nih.. kui kui

    ReplyDelete
  6. lawo kaler nasi ni kak nor.. ijo2.. nampak segar sgt... arini tak mkn nasi.. bwk bekal spagetti td.. hehe..

    p/s: akak dah update n3 makaroni goreng pedas berempah yg sy dah try tu??

    ReplyDelete
  7. Salam Nor...
    mama pun dah msk Nasi ketumbar nih..mmg sedap & wangi nasi ni padankan ngan ayam masak merah + jelatah mmg sesuai..sedap2x :P

    ReplyDelete
  8. salam kak nor..
    amboi..sedapnya ayam masak merah..
    hehe

    owh..ari tu saya dah buat apam yogurt..copy resipi kak nor..masa pukul tu jadi pekat.then saya tambah susu segar..mekar tu jadilah tapi mungkin acuan tak sesuai kot..jadi tiga penjuru je..saya dah post entry..thanks kak nor..

    ReplyDelete
  9. lapo lak tengok nasik ketumbar padahal baru je makan apam kentang yg lemak gebus tuh! sekodeng resepi lg! he he he

    ReplyDelete
  10. Assalam kak nor,uii da nasi ketumbar kat sini,jom tuka ngan nasi mandhi berempah nak x kak,hehe..Sedap nmpak kak,ramai kan dah try..

    ReplyDelete
  11. Assalam nor,
    itu dia kita pun lihat hijau..
    hehe..macam mana nor, kena tak dengan seleranya..kita nak rasa ayam merah nor tu..sebab nasi ketumbar dah pernah rasa..hehe..

    ReplyDelete
  12. cantiknyer ijau nasi kak nor...teringin gak nak mencuba tp tak buat2 lagi kak..sedap ker kak nor?

    ReplyDelete
  13. wah...kak nor, amie ada lebihan daun ketumbar (kelmarin masak hainanese chicken rice), nak try masak ni esok ke lusa ke sebelum daun ketumbar layu... minta izin dulu ye kak nor.

    ReplyDelete
  14. Kak nor, sedap kan nasi ni..mieza pun dah buat, tapi mcm biasa presentation mesti fail..tak secantik kak nor :)

    ReplyDelete
  15. salam kak nor. semalam cadanag nak buat nasi ni tapi takde daun ketumbar so tak dpat nak buat.. cantik je nasi ni kaler hijau..:)

    ReplyDelete
  16. People generally have this notion that loosing weight through just diet pill will be easy, but that's not so. Diet pill works well if a person consumes low-fat diet and has a habit of working out regularly. Simply popping diet pill and waiting for miracle to happen within weeks or months will only give you pain. Loosing weight is slow process that requires time and commitment, but then you really feel proud about yourself when you see yourself in the mirror and say, "Is this me."

    ReplyDelete
  17. Kak nor!!! ada lagi tak!!!!!! nak jugak!!!!! sukenyer bau daun ketumbar hmmmm...dah terasa rasa dia punyer kesedapannyer dimakan pulak dgn ayam masak merahhh hmmmmm sume feveret kita! masuk list masuk list jogging dan jogging :D

    ReplyDelete
  18. agak2 nasi ni campur dgn cajun sedap tak nor?..
    oooo..mek ampang tu dah ada cajun dah ya...hehe

    ReplyDelete
  19. patutnya time preggy ni suri tak harus ke sini.huhu..semua menyelerakan.tapi kalau tak datang, rindu pulak nak tengok resipi k.nor..

    ReplyDelete
  20. andrik >> do u really had follow my blog? btw thanks for dropping by

    gee >> sedap nasi ni, wangi bau daun ketumbar :)

    tun >> rasanya mas, zaliedana pun sama gak tu :)

    ratna >> hehe.. ampun.. smlm tak terupdate.. tp td dah update dah.. mekasih sudi try ya.. :)

    ReplyDelete
  21. mamahawa >> betul2 mmg ngam kan

    nurkass >> k.nor dah reply kat n3 nur td ya..

    k.rose >> skodeng jgn tak skodeng.. alhamdulillah.. nikmat sharing :)

    ct >> nak!! lama tak buat nasi mandy.. sedapnyer tambah lak yg berempah stail ct buat tu tp males ler nak godek rempah huhu

    ReplyDelete
  22. ayu >> mmg kena sgt.. sedap! cik abe ku suker :)

    tun >> alhamdulillah.. sedap tun.. wangi daun ketumbar.. nak buat pun mudah jer.. try la

    amie >> jom buat amie.. :)

    mieza >> takper.. asal rasanya enak.. :)

    ReplyDelete
  23. ita >> nanti bila dah ada daun ketumbar buat la ita, sedap nak2 kena dgn gandingan nya tu

    ijah >> dah abis la... ijah buat ya.. insyaallah sedap,dah suka daun ketumbar dn ayam masak merah tu lagi la sedap

    k.nim >> haippp! nasi berempah cajun! hehheh.. agak2 nak kena buat resipi nasi baru ke ni k.nim..

    hehehe.. kita tunggu kemuculan menu cajun dr ampang :)

    suri >> owhhh tahniah suri.. take care ya.. :)

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum...salam perkenalan kak nor..wah menggoda nmpk nasi ketumbar kak nor ni...blh cuba...asyik nasi lemak je..kita tkr selera plk..

    ReplyDelete
  25. Nor...cantiknya hasil kejadian nasi ketumbar ni...mesti sedap kan...:)

    ReplyDelete
  26. salam kak nor.....dah buat nasi ketumbar yg mabless ni....waaa sgt harum baunya....kaler pon cantik je kan....minta izin cnp ye kak....meh terjah blog kite tgk versi durhaka nasi ketumbar ni...haha...

    ReplyDelete