f Secubit Garam: Menu Simple..

N3 Terkini

Monday, June 6, 2011

Menu Simple..

ASSALAMUALAIKUM...

Dapur kembali berasap bila badan dah rasa pulih sket. Alhamdulillah.. mudah2an batuk dan selsema ni tak terus melarat. Mana boleh lama2 cuti, rasa semacam jer bila tak leh menggodek apa2 kat dapur. Memasak ni satu terapi gak kan.. hehe Tambah lagi sana sinun duk tayang menu sedap2. Lagi la bila banyak show dessert.. Tengahari tadi lepas masak ala kadar sempat gak godek puding tp sedih sungguh bila puding yg dah lama aim nak buat tu tak menjadi. Satu layer tu keras, satu layer tu lembik dan satu layer jer cun elok.. Haish..... Bila potong nak shooting, collapse terus bila 2nd layer tu lembik. Last2 masing2 angkut masuk mangkuk dan ngap. Walaupun tak menjadi rasanya tetap sedap cuma manisssss. Walhal dah kurangkan gula tu.. Tak per la, kalau ada kerajinan yg terlebih lain kali boleh dicuba lagi... :)


Berbalik pada menu hari ni, K.Nor cuba masakkan Singgang Pedas Ikan Patin dan Ayam Goreng Berempah utk anak2. Cik Abg lunch dgn member dia. Utk K.Nor, cam biasa la, Mee Sanggul Rebus. Yg tu jugak menjadi pojaan atiku.. Lebih syok layan mee dari layan nasi tambah lagi kalau selera makan berkurangan gini. Sememangnya pun K.Nor prefer mee dari nasi :)

(kehabisan stok daun kari..)


12 comments:

  1. Salam kak! byk resepi ayam berempah akak :D sedap niiii mkn2 berulam dgn sup hihihi.. puding tembikai ke yg akak buat? kita 1st trial pun runtuh! kita lupa nak edit sbb dah adjust dia punyer serbuk agar2 tu sbb ikutkan kak yatie guna 10g agar2 serbuk n kak yatie tambah susu cair, mmg masa buat adunan pertama tu lapisan pertama ke 2 elok tp bila lapisan besar jer dia runtuh hihihi... lepas tu buat stgh adunan kita guna serbuk agar2 tu 7g baru sedang elok kerasnyer pastu setiap layer kita cakar2 sikit dgn toothpick kasi stick lagi kuat :D Tak pe, lepas ni buat lagi kasi menjadik ;-) bdn akak tu tak de mood lagi nak main2 kat dapo tuu hihihi..

    ReplyDelete
  2. As'alam No

    Alahai...tak sihat juga ker. anak ct pun sama gak, kena selsema dan batuk sampai serak2 suara. kesian pulak bila tengok anak2 ni batuk. Harap Nor cepat sembuh dan boleh lah masak2 balik. Puding tu pun ikut sakit gak kot, maklum ler puan dapur tak berapa sihat jadi puding pun malas nak possing... hihihi

    belum pernah makan ikan patin ni Nor :D

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum...

    ika >> akak tak buat puding tembikai la ijah...akak buat puding lain.. ntah kat mana silap, walhal dah sukat agar2 dn air tu betul2... betul la tu kut puding pun ikut tuan tak sihat :)

    nak try gak puding tu, kena beli loti dulu r.. :)

    CT >> musim skrg ni CT, dgn panas yg terik membahang, tup2 gelap gelita, hujan lebat.. masa kena smula hari sabtu tu, kebetulan nor kena hujan panas... matahari terik mancar tp hujan turun... nakbuat camna kan, tak baik gak salahkan hujan atau cuaca.. dah tuhan nak menguji.. semoga tabah dgn ujian kan.. insyaallah..

    isi ikan patin ni lembut jer CT, sedap :)

    ReplyDelete
  4. Salam Nor..
    Semoga cepat sembuh yer :)
    Ikan patin nih mmg sedap & lmbt jer isi nyer :P

    ReplyDelete
  5. salam kak nor..sedapnye ikan patin..btw get well soon ye..:)

    ReplyDelete
  6. salam K.Nor..zla lap prefer roti dr nasi:)...simple2 pon sedap Knor..sbb kadang2 yg simple tu la yg bertambah2 mkn nasi..semoga cepat sembuh Knor:)

    ReplyDelete
  7. Alhamdudillah..kak nor dah beransur sihat....
    hmmm..sedapp tu menu ikan ngan ayam tu....

    ReplyDelete
  8. Assalam nor,
    lah tak sihat ke tu?..harap cepat sembuh lah ya..bawa relax aje lah..cik abe dah kasi cuti tu..take the opportunitylah..heheh...ayam goreng berempah tu dah lama tak buat..sedap nampak ni..nak ambik seketul buat ratah2 samabil bw..

    ReplyDelete
  9. mama hawa >> w'salam.. amin... mekasih ma.. yep isi dia lembut .. sedap :)

    sitiezahim >> w'salam sitie.. insyaallah.. mekasih

    zila >> w'salam zila.. wahh minat roti la pulak ya.. k.nor minat mee dan yg sewaktu dgnnya hehe.. amin.. mekasih zila :)

    mas >> mekasih mas... :)

    ayu >> w'salam ayu.. amin... mekasih ayu.. alaa cuti lama2 pun tak best gak.. boring gak anak2 makan lauk kedai kan..

    ReplyDelete
  10. salam nora,
    semoga cepat sembuh drp demam, batuk n selsema...

    menu simple ini membuka seleralah!

    ReplyDelete
  11. Harika bir blog :))
    Nefis tarifler..
    Herşey çok güzel gözüküyor..
    Elerinize sağlık..
    Sevgilerimle..

    ReplyDelete
  12. teratai >> salam k.ga, amin.. mekasih...

    ZELİHA-UMUTSEPETİ >> senin güzel yorumlar ve için teşekkür ederim Tarafından atılan için ayrıca teşekkür ederim {{thank you for your nice comments & thank you also for dropping by.. }}


    Harika bir blog :))
    Nefis tarifler..
    Herşey çok güzel gözüküyor..
    Elerinize sağlık..
    Sevgilerimle..

    ni translationnya jika sapa2 nak tau ^__^
    {{Great blog:)) .. delicious recipes Everything looks very nice .. Elerinize health .. Yours ..

    ReplyDelete