f Secubit Garam: Ayam Goreng Berempah Cajun

N3 Terkini

Friday, June 24, 2011

Ayam Goreng Berempah Cajun

ASSALAMUALAIKUM..

Mabuk cajun? Oh tidak... saja nak pelbagaikan menu dr rempah cajun yg ada. Tak la tertumpu pada satu2 masakan aje kan.. Sila lah mencuba pd sapa2 yg ada cajun kat dapur tu. Nak tau rasa? Kena cuba dulu baru tau ^____^


AYAM GORENG BEREMPAH CAJUN
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1/2 ekor ayam ~ potong kecil dan toskan
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 sudu besar cajun
1 sudu besar serbuk cili kasar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu teh madu
1 sudu besar jus limau nipis
1 sudu besar air
garam
minyak

Cara:
Campurkan kesemua bahan kecuali ayam dan minyak hdan gaul hingga sebati.
Lumurkan pada ayam dan perap sekurangnya 1/2 jam
Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak.
Hidangkan panas2.

Cajun Seasoning
Cajun (gambar pinjam)

~~~~~~~~~~~~~~~


Mereka yg dah mencuba.. tq so much! :)
(Dah cuba baru tau kesedapan ayam ni kan.. hehe)


1. Mas
2. Anna
3. MamaHawa


21 comments:

  1. Nasib baik nor dah tayang gambo rempah cajun tu.... dok tertanya2 apakah mendanya? ishhh ishhh ketinggalan zaman sungguhkan!

    pasti sedap ayam cajun tuh!

    ReplyDelete
  2. sini ayam sana ayam..izah pun baru jer tu tayang ayam goreng, la tu ker cajunnyer k'Nor..aisemen, sini ada ke tdk entah....betul kata akak, kena cuba baru tahu, kalau nk descripe susah kn..

    ReplyDelete
  3. cajun! cajun! tiba2 cajun jadi glemer laa.. pasni sure abih cajun kt kedai tu ye, selama ni org xtau nk guna utk masak apa.. hihi..
    sedapnyer tgk ayam nih...
    (menaip sambil makan puding keju yg sedap ^^)

    ReplyDelete
  4. alahai KNor...masa kat US dulu senang dan sentiasa ada stok kat umah Cajun ni....ni tak tercari2 lagi...nnti kalau dah jumpa, leh try resepi yg berkaitan cajun ya..tq....nmpk sedap ayam tu...

    ReplyDelete
  5. assalam nor..waaaa hari ni nor tak nak cerita la..suruh cuba dulu baru tau..
    akak ada cajun..kena buat jugak esok ni..nape la kali ni nor tak nak kempen..soh cuba pulak dulu.he he..

    ReplyDelete
  6. senyumm lebar tauke cajun gini...
    baikkk punya promot...
    mas pun nak try gak nanti ayam goreng cajun......
    kasi mas seketoi kak..nak yang peha tu....kikikiki

    ijahhhh...dah ada cajun ke belum....muahahaha...

    ReplyDelete
  7. kak nor..
    sy dah dpt dah cajun.. sepupu bagi.. hahaha.. dok cerita2 dgn dia.. rupanya dia ada 2 botol stok cajun.. dibaginya sebotol.. harus ku cuba resepi2 yg kak nor olah dari cajun ni.. tp resepi pertama nak cuba mestilah makaroni yg pemes ittew... nnt jgn lupa letak link yer? kehkehkeh.. lom buat dah sibuk2 remind..

    ReplyDelete
  8. izah, kak ummie, kak nor dah masak ayam ni...jom ramai2 gi mkn umah diorang....

    ReplyDelete
  9. tun telani tu eksennye makan puding. sekut dah ada ni, tapi buat puding lain lak jadinya.mas.. mcm dah terbau bau je cajun ni.,dah dekat la cjun ni gamaknya.. hehe..

    kak nor.. taknak tuko ayam ngan saya ke. ayam saya humble je..tak de cajun bagai.. hehe

    ReplyDelete
  10. salam kak nor..tak boleh bayang lagi bau cajun tu kat ayam tu.(tak sempat nak ke pasaraya lagi cr cajun tu huhu).yg pastinya nampak menyelarakan..boleh menitis liur..

    ReplyDelete
  11. kak Nor dah cari cagun kat sini tak de lah pulak... nanti nak kena gi KL cari kat sana ada tak... aiii.. teringin sangat nak rasa cagun tu... nampak macam sedap aje..

    ReplyDelete
  12. Kak Nor....

    Lagi recepi gune cagun nih....mmmm cekci nauuuu ayam tu......yum yum yummeh!!!

    Lama xdpt memblogkn diri nih.....dtg nak lepas winduu kat kak nor..kak sihat???....

    SShhh....pingsang ari tu nengok kek cis epal itew owang......menguuuda abis....

    ReplyDelete
  13. kak nor nampak menarik ayam tu tentu pedas berempah sikit rasanya ye.. teringat turkish pide..:) nak kena buat ni..

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum..

    k.rose >> betul2 ketinggalan ketapi ni.. dah lama org duk heboh hal cajun, kena virus cajun.. k.rose baru perasan ya.. ehehe

    ida >> heheh.. kena cuba dulu ya.. :)

    tun >> amboi.. makan sorang jer? tak bawak ke akak sepiring? buleh harap betul mek hawa ni.. hehe

    ReplyDelete
  15. yatie >> hehehee.. abis org kena wabak cajun ya.. heee...

    k.erna >> hehe.. kak, cuba dulu la.. tak nak la pomot2 sgt.. kang tak sedap :)

    mas >> cuba dulu ya.. eh.. ijah tu duk tunggu posmen, bukan tunggu cajun tu :)

    ReplyDelete
  16. ratna >> untung dia, dpt pree jer ya.. kena cuba makaroni tu dulu, pastu turkish pide.. pastu yg ayam ni lak ya.. :)

    gee >> tu la, arini banyak betul yg meng'ayam' hehe

    izah >> alaaa. ada pulak spesis ayam humble ya.. meh la tukar.. :)

    tu la, makan sorang2 jer, tak bawak dah utk kita kan jah

    ReplyDelete
  17. suri >> w'salam.. bau dia wangi, sedap.. berempah.. eh.. apa lg ek.. kena beli dan cuba dulu baru tau ...

    ita >> try cari kat tesco ya ita, rasanya ada tu

    ayu >> where hav u been ayu! lama benor tenggelam.. dah terbang ke doha smula ke? anak teruna tu kena tinggal lg ek.. sian dia.. :)

    apasal tak ngomen kat ciskek epal tu? hehe

    ita >> yep, berempah dn ada rasa pedas.. sedap diratah gitu aje :)

    ReplyDelete
  18. Kak Nor..oooo..kak Nor..
    Wah sana sini guna cajun ni... Best eh kak??

    ReplyDelete
  19. wah mcm-mcm resepi cajun dh keluar ni..sedapnya tgk ayam tu kak..nieza lum cari lagi cajun tu kat sini...takut nama lain nanti tak jumpa juga cari..

    ReplyDelete
  20. owh..sib baik ada gambo hehe...mmm nampak sedap kan kakNo..yg biasa2 pun dah sedap nikan pula tambah renpah tuh...aih..keco la plak nengoknye..

    ReplyDelete
  21. Kak Nor, sorry! But am grabbing all those chicken pieces now...:)

    Sedaplaaaaaahhhhh...chickenlovers like me hari2 boleh mengayam (pinjam ayat dari sapa ek..dah lupa) hehehe! :D

    I have most of the spices tapi cajun tarak! Aisey man...

    ReplyDelete