f Secubit Garam: Puding Keju

N3 Terkini

Monday, June 20, 2011

Puding Keju

ASSALAMUALAIKUM...

Aduhaiiii.. tersangat la sedapnyer puding ni.. Satu kesilapan ler bila K.Nor gi buat setengah adunan jer. Tak pernah2 buat puding 1/2 adunan, hari ni camna ntah buat gitu. Bukan apa, takut tak ada sambutan. Taaaapiiiiiiiiiiii.. bila dah buat, Luqman aje dah angkut 3 ketul. Tak termasuk si ayahnya. Si emak ngap seketul jer. Yang lain2 simpan sket utk si anak dara utk berbuka puasa. Sorang2 jer anak dara puasa hari ni. Si emak amik cuti tak leh teman, dapat cuti rehat seminggu :)

Biskut yg digunakan, biskut cheese, biskut yg lemak2 masin tu..

Resipi Puding Keju ni K.Nor copy kat rumah AlongRoz kalau tak silap dlm bulan Februari aritu, lepas Along post dlm blog dia. Punya la lama simpan, bukan tak ingat nak buat, tp tak teringat nak beli biskut cheese tu. Hari tu dah beli sepeket, pastu K.Nor ke KL. Balik dr KL, dah tinggal habuk, Luqman makan abis hehe.. Kali ni beli 2 paket terus, ikut dia la nak makan sepeket tu, asal ada spare lg sepeket. Tadi godek2 puding ni, gi buat pulak 1/2 adunan.. haishhhhh.. lain kali kena buat 1 adunan penuh la..

Tak rugi sungguh mencuba Puding Keju Along ni. Memang enak sungguh! Lembut jer, tekstur dia tu cam Puding Roti Karamel. Ada rasa lemak2 berkrim dr biskut cheese tu. Manis pun sedang elok jer (cam biasa la, K.Nor mmg sentiasa kurangkan sukatan gula hehe) Meh la penggemar2 puding, try la buat puding ni. Sangat2 sedap! Tak puas ngap :) Along, izin ya, Nor share resipi tu kat sini ya.. Maceh Along cayang.. :)


PUDING KEJU
resipi : AlongRoz
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Saiz 8" persegi
BAHAN2:
13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer
50g Mentega

CARA2:
1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula & kacau sehingga sebati.

2. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
Masukkan susu & kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati.

3. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum di hidangkan.

* Utk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard.. K.Nor blend semua sekali dlm blender.
Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih. Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm mould (kacau dulu hingga sebati sebelum menuang)



48 comments:

  1. naz >> tak rasa sgt masin tu.. lemak2 dan manis pun sedang2 jer..

    ReplyDelete
  2. Kak norrr heheh puding ni la saya baru tengok 2,3 hari lepas. Tak silap tnampak along pos kat KR pastu saya jejak ke blog. Mmg nampak sedap. Masa teka sekut krimkreker tu saya bayang ke puding along tu le. Dia gune sekut cheese ek. Silap daaa.. Nak try insyaAllah..

    Beli cajun dulu.. Beli cajun duli.. Beli cajun dulu

    ReplyDelete
  3. izah >> haha. beli makjun.. beli makjun.. hahahah..

    tu la duk sebut, mcm2 jenis biskut.. dah bayang pun tp gi sebut benda lain tetap salah kan.. yg dlm bayangan tak kira pakai ler.. try la.. mmg 2, 3, 4 thumbs up la izah :)

    beli cajun, beli sekut cheese, beli cajun, beli sekut cheese.. hehehe

    ReplyDelete
  4. Kak nor.. Yang dalam bayangan tu lagi ikhlaas tu kak nor. Betul jugak tak kire!!! Aiipp makjun ada je 2,3 botol ni. Makjun bagi kak lieza je... Haha

    ReplyDelete
  5. nor,kacau betul lah..asek tirguda je nih..baru lepas makan makaroni..esok kena cari sekut cheese pulak..
    sedap arr nor makaroni tu..maceh ya..

    ReplyDelete
  6. salam kak nor.. ni pengemar puding dah datang.. hihihihi.. nampak pun sedap.. tentu macm puding roti marble beku2 adunannya tu ye kak.. nanti nak try la.. biskut tu rasanya ada kat sini..

    ReplyDelete
  7. izah >> tokey makjun tak yah la bg makjun kan.. hihi... yg utama adalah IKHLAS kan izah :)

    k.nim >> waaa dah buat ke? izah tak la meroyan cajun lg mlm ni :)

    ita >> yer.. yer.. lebih kurang la dgn puding roti marble tu.. tp yg ni lagi rasa lemak berkrim.. ada cheese kan dlm biskut tu.. :)

    try la kalau jumpa biskut cheese kat sana ya.. insyaallah tak rugi cuba sbb sedap ni :)

    ReplyDelete
  8. haaa...tu dia .....fuding yang jadi sebutan kak nor.....
    memang nampak sangat sedapp...
    semua bhn ada...cuma kene beli biskut cheese jerk..
    esok beli kat carefour...
    insyaAllah klu tak lupa..he..he...


    biskut cheese....
    biskut cheese...
    biskut cheese.....

    ReplyDelete
  9. tun pun tgk beberapa bulan yg lepas jugak nii kat umah alongRoz, tunggu kak nor buat dulu baru terasa mcm nk gi kedai cari stok bahan terus..
    terliur sungguh...

    ReplyDelete
  10. k.nor dh abis baca daa..yummy2x nk ngecek dh x blh,tuan rumah sendiri pun x cukup..hahaha

    ReplyDelete
  11. kak nor...mintak sikit...kalo ghuna sekut meri leh tak? haha..sekut cheese tu baru je habis..huh..
    ni td saya teka ada betul tak? eh ada teka ke? hehe

    ReplyDelete
  12. adeeehhhh, kalau resepi cenggini...amie tunggu kawan2 yg pandai buat je...sbb amie kurang mahir tapi suka sgt makan...

    ReplyDelete
  13. mas >> kan akak dah kata, kena tunggu akak tayang dulu fudin ni, baru mas gi K4.. beli sekali dgn cajun ya.. hehe

    ada la org ngigau nak biskut mlm ni tu.. hihihi

    tun >> haaa.. yer la tu.. tunggu akak buat ya..takut tak sedap ek.. pandai sungguh..

    buat tau.. tak rugi buat.. sedap ni

    kha >> buat esok ya.. :)

    ReplyDelete
  14. Assalam kak nor,haha sekut jer xda,betoi lah kak nor kata..Ishk kak izah nih,xabih2 makjun tau..

    ReplyDelete
  15. anna >> bila masa ana teka? izah sorang2 jer duk meneka td.. biskut merie ek..tak best la..biskut tu tawar,tak lemak berkrim.. lain nanti rasa dia..

    amie >> tak yah tunggu org lain la amie.. k.nor dah buat ni..meh la buat. insyaallah sedap ni.. nak buat pun tak susah tu.. ikut step2 dan tip yg k.nor beritau tu,insyaallah jadi

    ReplyDelete
  16. zaliedana >> haa.. betul kan.. mmg tepat! jarang ada biskut ni kat rumah.. mesti gi beli biskut ni tau.. sedap ni. mek izah tu selagi tak jumpa cajun selagi tu la duk meroyan tu :)

    ReplyDelete
  17. wahhhh....nak kena cari biskut la esok, br leh godek ni. kak, pudingmu...dah mencuri hati ku....hehehehe

    ReplyDelete
  18. kak nor...

    serbuk agar2 yg lia selalu jumpa kat sini (brand swallow) 10 gm jer..x penah lagi jumpa serbuk agar2 yg 13gm...klu guna serbuk agar2 10gm tu blh x yer guna sukatan yg sama?

    ReplyDelete
  19. lia >> kurangkan sket sukatan air atau susu cair dlm 50ml ya.. gula tu boleh la lia letak kurang 1 sudu besar. kalau ok carry on.. kalau kurang manis tambah je la.. manis tawar kita boleh ejjas lepas puding tu masak tp sebelum tuang dlm loyang la ya :)

    ReplyDelete
  20. Nor...tergoda2...bubuh biskut cheese pulak...lemak2 gitu...nk try nanti...

    ReplyDelete
  21. uwaaaa suatu kelainanlah puding ni guna sekut...nak try..nak try..nak try..hehehehe..ntah bilalah agaknya tuuuu...

    ReplyDelete
  22. Sedapnya nampak puding tu Nor, lain dr yang lain

    ReplyDelete
  23. Salam k.nor..

    wah lain dr yg lain ni...nk kena try ni!mekasih k.nor..=)

    ReplyDelete
  24. Salam Nor cayang. Wah dah cuba pun ya, hehehe nape buat cikit cangat kan nyesal....hehe. Along baru nak bertenet, tadi ada tetamu baru balik. TQ sudi cuba & promote. Acuan Nor tu cun banget...

    ReplyDelete
  25. sedapnya!! nak cari biskut kering tu gak la nanti nk buat...hehe

    ReplyDelete
  26. comelnyer puding ni...corak acuan tu cantik la kak..suka

    ReplyDelete
  27. kak nor, cik abe kak nor dah iklan kan dah seminar fotografi.ingat nak daftar, tp kena tunggu kelulusan pejabat dlulah. Dapat seminar free. klu byr sendri hehehe tak mampu on d spot. kecuali kumpul duit seikit-sikit tiap bulan.

    ReplyDelete
  28. puding cheese nie pun sedap. semua kak nor masak nampak sedap. Apa kata masa seminar nanti kak nor jamu kitaorg (klu saya jadi join)dengan masakan kak nor? aci tak? hehehe jgn marah..cadangan sahaja.. LOOMOT

    ReplyDelete
  29. Gorgeous pudding!!! Loved the mould, loved the recipe, loved the result!! Oooo lala...am speechless!

    Nak tengok mould please!!!! ^____^

    ReplyDelete
  30. Alamak..mesti dah abis kan..lambat2 pun nak dtg ngendeng jugek..sila buatkan lagi kak..kan ada sepeket lg sekut tu kannnn..hee

    ReplyDelete
  31. assalam nor..memang betul2 tak tahan bila baca ni..cara nor kempen ni boleh buat tak tidur malam ..he he..

    ReplyDelete
  32. salam kak nor..

    belum sempat komen kat blog kak nor ni.. si mas dah siap tayang dia punya puding dah.. hehehe.. td dah nampak kaknor punya puding ni.. tp nak komen pospone dulu.. tau2 mas dah siap buat dah.. sy baru terhegeh2 nak komen sini..hehe.. nampak sedap sungguh puding ni... byk tul resepi puding dok dlm waiting list... tah bila nak cuba..

    ReplyDelete
  33. k.noor >> yep, ada rasa lemak2 gitu try la k.noor.. mas pun dh try tu, sedap :)

    yatie >> try la yatie, tak nyesal punya, insyaallah :)

    yep >> mmg lain dr yg lain, sbb letak biskut .. sedap.. try la

    wan >> try la wan.. insyaallah sedap

    ReplyDelete
  34. along >> tu la kan along, kan dah nyesal sbb buat 1/2 adunan.. tak pernah2 buat puding 1/2 adunan.. uwaaaaaaaaa.. tak puas makan! hihi

    maceh along cayang, dah share resipi yg manyak2 shedap ni :)

    acuan tu penang mali long hehe

    nieza >> cari sampai jumpa ya.. hehe

    ReplyDelete
  35. ida >> bukan cantik aje, rasa pun cantik gak :)

    loomot >> kalau betul2 nak belajar apa salahnya keluar duit sendiri kan.. manafaat tu sendiri gak yg dpt utk jangka panjang..

    love >> aishh mau tengok itu mould ek... nanti k.nor buat special show ok :)

    sue >> ada sekut lagi tp akak bg sue la ek.. sue buat sendiri, boleh gitu? hehe

    ReplyDelete
  36. k.erna >> agak2 kalau nor masuk pilihanraya menang tak kalau cara ngempen gini.. hihii

    buat kak, insyaallah sedap ni.. tanya mas tu :)

    ratna >> tu la anak murid yg paling cemerlang.. pakai enjin turbo kuasa roket kut si mas tu.. hehe

    buat la ya..tak rugi cuba tau.. sedap :)

    ReplyDelete
  37. terima kasih kak nor...lia copy resepi... :D

    ReplyDelete
  38. milah althafunnisaJuly 5, 2011 at 8:52 AM

    salam k.nor..
    semalam sy try wat puding keju nie,tak menjadi la kak...lembik,tak bleh nak angkat..huhuhu
    nk tya,serbuk agar2 tu brand ape ye??betul ke 13g jer+ 1 lit air?

    ReplyDelete
  39. milah >> salam.. kalau ikutkan resipi asal mmg gitu la.. ada silap sukat air ke? boleh tau guna serbuk agar2 cap nona ke? sbb pernah baca, serbuk agar2 ni lembik sket. dan ada jugak serbuk agar2 lain yg lembik (mengikut kata teman blogger lain )

    k.nor guna cap bintang emas.. taip serbuk agar2 kat search box ya.. ada saya letak n3 serbuk agar2 tu

    ReplyDelete
  40. milah althafunnisaJuly 5, 2011 at 5:19 PM

    ye,sy guna cap nona punya..patutlah jadi lembik..dua kali masak tu,1st mmg lembik giler walau dah sejuk,pastu masak balik,tambah serbuk agar2 lg,keras skit tp still xleh nak angkat,kena guna sudu..
    xpe,1st time mmg mcm tu kan..hehehe..sy try lagi len kali..tenkiu for de info n recipe... ;)

    ReplyDelete
  41. salam kak nor,

    huda nak tanya lah.. puding nie bila mendidih memang pekat macam masak kastard tu ke? dah try tadi tp takut tak jadi je.. :(

    ReplyDelete
  42. nurul >> w'salam..

    maaf ya nurul, baru berkesempatan balas komen nurul ni.. betul tu adunan tu bila dimasukkan biskut yg diblend mmg akan menjadi pekat mcm masak kastard. insyaallah jadi jer tu..

    ReplyDelete
  43. alhamdulillah, betul lah tu yee.. risau je tadi takut tak jadi.. sebab tengok orang lain buat semua licin berkilat je... huhu

    terima kasih kak nor :)

    ReplyDelete
  44. nurul >> bila dah sejuk nanti berkilat la.. hehe

    camna, sedap tak? :)

    ReplyDelete
  45. pada tekak kita sedap lah kan.. tp orang lain mcm kureeeeeeng sikit.. huuu.. dieorang suruh buat kuah coctail.. baru lah laju sikit makan nyee.. heheh :D

    ReplyDelete