f Secubit Garam: Cili Jeruk

N3 Terkini

Sunday, June 19, 2011

Cili Jeruk

ASSALAMUALAIKUM..

Maaf lah.. hari ni tak ada show masakan. Bukan tak masak tp masak yg ringkas2 jer. Perut tukang masak tak berapa ok hari ni, tu yg masak cincai2 jer. Sampai saat mengarang ni pun, belum lunch pun lagi. Tak ada selera langsung nak makan nasi.


Meh kita layan Cili Jeruk dah la ya.. Cili jeruk ni K.Nor buat semalam lagi dah. Rasanya dah ramai yg tau buat cili jeruk kan tp tak per la.. sekadar nak letak resipi kut2 ada lg yg belum tau cara nak buat atau pun sekadar nak jadikan rujukan utk anak2 di lain waktu nanti.. insyaallah.. Resipi ni lebih kurang dgn resipi Cili Jeruk Jun tp K.Nor dah edit sket2 tang bahan2 dan cara tu ya.. Mekasih Jun..

CILI JERUK
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan :
7 -8 bj cili hijau ~ boleh guna cili merah/hijau
1 cawan air
1 cawan cuka
2 -3 sudu besar gula

Cara :
Basuh cili dan toskan.
Kemudian hiris tp jangan terlalu nipis.
Masak air bersama cuka dan gula hingga mendidih. Biarkan hingga sejuk.
Masukkan cili ke dalam botol yg bersih dan tuangkan air cuka yg dimasak tadi.
Tutup botol dan biarkan sehingga 2 - 3 hari baru lah sedap dimakan bersama mee rebus/goreng dan sebagainya.




20 comments:

  1. Nor...sedap cili tu makan dgn mee curry ataupun mee bandung..

    ReplyDelete
  2. k.noor >> betul tu k.noor.. kat rumah ni mmg jarang pupus stok cili jeruk... mmg selalu buat.. mmg sedap makan dgn pelbagai masakan mee..

    ReplyDelete
  3. assalam nor..akak tak pernah buat cili jeruk ni..cili api boleh guna tak nor..teringin jugak nak buat

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum Nor

    suka bau cili jeruk... makan pun suka juga tapi tak boleh selalu, pedih je hulu ati ni

    ReplyDelete
  5. k.erna >> w'salam k.erna.. boleh aje.. bg yg suka pedas cili api boleh buat dgn cili api gak.. terpulang pd kita kan.. guna cili api burung tu kak, sedap

    ibuintan >> w'salam.. betul tu.. asid dlm cuka tu kuat, kalau org ada sakit ulu hati mmg tak bagus makan banyak2

    ReplyDelete
  6. Nor..terima kasih dari akak..insyaallah..nak cari cili api kampung dulu nak buat jeruk ni
    nor ada tanya gambar macaroni kan..he he..tak sempat nor..dah siap masak anak2 kata nak rasa..dah rasa sedap ngap terus sampai tak sempat nak ambik gambar..

    ReplyDelete
  7. Assalam,

    Saya memang suka makan cili jeruk...

    ReplyDelete
  8. Salam k.nor, mekacih bg resipi cili jeruk..suke makan tp tak pernah buat. lepas ni bolehlah buat sendiri...

    ReplyDelete
  9. alaaaaaa siannye kak nor...nape sakit perut?salah makan ekkk?moga cepat sihat ye...

    ReplyDelete
  10. suke makan cili jeruk tu dengan mi hailam!sedappppnyerrrrr..

    ReplyDelete
  11. Nor, kata sakit peyuuutt...jgn makan cili jeruk tuh...hantar jek ke Kuantan eh...hehe

    ReplyDelete
  12. Thanks for sharing. Baru tahu camni rupanya buat cili jeruk. Semoga u lekas sembuh dan sihat walafiat ;)

    ReplyDelete
  13. lia mmg sentiasa ada stok lada jeruk ni kak sbb suami mmg suka makan dgn mihun grg & char kuew tiau....

    p.s: salah makan ke kak kene sakit perut ni...smga cpt sihat yer...:)

    ReplyDelete
  14. Kak Nor, tak sihat lagi ker??? Nape pulak perut akak tu???

    Sedap arr cili jeruk ni tp tak leh makan bnyk2..kang berebut2 ke tandas lak..hehehe..

    ReplyDelete
  15. k.erna >> buat campur2 pun takper gak :)

    mekasih ya k.erna sudi cuba makaroni tu :)

    ajwa >> sama la.. penambah selera kan

    gee >> try la gee, mudah jer tu..lagi lama peram lagi sedap

    eina >> ni sakit yg sebulan sekali tu eina.. sakit kali ni pesen lain sket :)

    ReplyDelete
  16. kak nor...mas suka cili jeruk..
    selalunya mas beli jerk...
    nak try buat sendiri lak...
    mas copy resepi yerk kak..
    makan ngan char kuetiaw bestttt ni.....

    ReplyDelete
  17. ira >> betul2.. sama cam k.nor kalau buat mee hailam, wajib kena ada cili jeruk.. sedapnyer.. lama tk buat mee hailam..

    ummi >> ni sakit perut pesen lain la ummi, tak ada kaitan dgn makan cili jeruk

    shasha >> tq so much.. slmt menjeruk cili ya.. :)

    lia >> bukan salah makan.. tp kes bulan mengambang penuh .. mekasih lia.. :)

    naz >> dah ok dah pg ni.. satu hari tak selesa smlm.. urat/rahim membengkak rasanya.. sekali dgn angin yg banyak hehe

    alaa.. jgn la makan sampai sebotol naz, sekadar 1 - 2 sudu jer .. tak per kan :)

    ReplyDelete
  18. mas >> uikk tiba2 jer dia mencelah tengah2 komen ni haha

    try la buat mas, lagi puas hati.. air cuka tu biar sejuk dulu baru campurkan dlm cili, bila buat gini baru cili tu rangup. kalau dimasak/letak masa tengah panas,nanti cili tu jd lembik

    ReplyDelete
  19. cantik nya cili hijau tu, napa kat pasar tempat sya tak de cam tu...huhu

    ReplyDelete
  20. kena buat jugak nih cili jeruk. kak nor, cik abe kak nor dah iklan kan dah seminar fotografi.ingat nak daftar, tp kena tunggu kelulusan pejabat dlulah. Dapat seminar free. klu byr sendri hehehe tak mampu on d spot. kecuali kumpul duit seikit-sikit tiap bulan.

    ReplyDelete