f Secubit Garam: Tiramisu Biscotti

N3 Terkini

Monday, June 13, 2011

Tiramisu Biscotti

ASSALAMUALAIKUM..

Edisi menternak lemak lagi nih... Ada sapa2 yg sudi nak join? Meh la, ada banyak lagi ni. Kurang2 pakat ternak sikit sorang ya.. Diet2 tu kita biar dulu bercanda kat tengah laut nun.. hihihi..


Melayan besday girl smlm yg dah tak mau kek sebaliknya nakkan Tiramisu utk makan2 pada hari jadinya yg ke 15 semalam. (yg DFCC tu dia request utk dibagi2kan pada teman2 rapatnya kat sekolah) Sememangnya tukang masak mmg dah lama teringin nak makan lagi Tiramisu gak cuma tak terbuat jer. Alang2 anak dara dah request nak Tiramisu masa besday dia, tukang masak dgn senang hati la buat.. Boleh ler tumpang hadap sama hehe.

Kali ni K.Nor cuba Tiramisu Biscotti, resipi K.E dr MyR. pulak. K.Nor amik respi dari rumah Hana yg sekarang ni tenggelam timbul jer hihihi.. Mek, jgn tenggelam terus dah la ya... ramai peminat setia duk nunggu n3 baru tu :)

Ada penambahan sket bahan dlm Tiramisu yg K.Nor buat ni. Tu pun atas request anak dara yg nak letak filling strawberi. Kebetulan filling strawberi ada sikit sgt, jadi K.Nor tukar kepada Jelly Kristal Nona. Rasanya lebih sedap letak filling strawberi dr letak jelly tu tp yg ni pun sedap jugak! Ada lah rasa masam2 jelly tu tak la muak bila dimakan banyak. Ikutkan hati nak letak stoberi atas tu, tp dah ke dua tiga kedai, tak ada pun stok stoberi. Nasib ler..

TIRAMISU BISCOTTI
resipi : K.E MyR
sumber : Hana


Bahan-bahan
1 peket biskut lady finger @ biskut tiramisu
250g cream cheese
200ml whipping cream
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara
Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
Satukan gula, cheese dan cream.
Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.
Celup biskut ke dalam air nescaffe sehingga basah@lembut.
Susun biskut tadi ke dalam mangkuk@bekas.
Sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut.
Susun lagi biskut yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
Kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya

Masih ada banyak lg nih.. Self service ya tp jgn angkuk dgn mangkuk wat balik dah la.. Satu scoop sorang jer tau.. Sudah makan pandai2 la basuh plate dan garfu tu. Haaa... Jgn angkut wat balik dah plate lap2 K.Nor tu tau..  ^___^

35 comments:

  1. salam kak nor..bnyknyer yg sy tertinggal..tiramisu,dfcc..bubur sup..sosej..uh,lapar2!! :)

    ReplyDelete
  2. NAKKKKKK!!!!! tak mo ckp byk2 nak jugak!!!

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum..

    del >> gi mana yg lama tak nampak.. cuti2 m'sia ya..

    zai >> mmg sedap :)

    ijah >> meh ler.. scoop sendiri ya.. :)

    ReplyDelete
  4. Sedapnya kak Nor... ni dah meleleh2 dah air liur ni..

    ReplyDelete
  5. aduhh,... ngences.. macih2... nk tambah lg 2 scoop buleh x??

    ReplyDelete
  6. sedapnyer.... menggiurkan... boleh mintak sikit...terliurrrr

    ReplyDelete
  7. ita >> lepas ni ita buat ya.. mesti lg gempak :)

    tun >> aik.. mau lebey2 lak dia ni ya.. hehe

    gee >> boleh ajer :)

    ReplyDelete
  8. sedap nye kak...=)



    kak, kak reti x wat asam gumpal..kalau reti nak mintak akak share resepi ea...teringin ngat nak wat sendiri asam gumpal tu..

    ReplyDelete
  9. Assalammualaikum kak :)

    aduhai!

    ReplyDelete
  10. Errrrmmm sedapnya. Terima kasih kak nor.

    Ha mai sat chek nak habaq ni; KITA DAH BERJAYA MEMUFFINKAN DIRI. HAHAHAHA

    ReplyDelete
  11. mintaklerrrrr sepotonggggg...brrrrrbrrr

    ReplyDelete
  12. wahhh sedapnyer...:)

    cik Am dtg cni n follow skali ye..:D

    ReplyDelete
  13. kak nor...
    dah sihat ke...

    hmmm...sedapppnyaaa tiramisu tu..

    ReplyDelete
  14. Salam kak..

    ira nak join juga,boleh ke? hari ni ira rela tak diet....

    ReplyDelete
  15. menariknya tiramisu ni. seumur hidup saya belom pernah makan tiramisu lagi. teringin pulak nak buat.

    ReplyDelete
  16. kak nor,

    biskut tiramisu / ladyfinger tu macam mane rupe nyer?
    tak pernah jumpe lah kakkkkk...hehehhehe
    boleh beli kat mane ye biskut tu?

    ReplyDelete
  17. weeda >> saya tak pernah buat dan tak ada resipi tu, cuba search kat myresipi, ada satu resipi tu kat sana..

    pia >> w'salam pia.. kenapa mengeluh ni.. hehe

    sam >> dah panas balik ke enjin tu sam.. mesti banyak homework yg tertinggal tu ya.. dah letak belum n3 muffin? tak nampak pun kat dapur sam smlm

    boyoteen >> kan dah offer tu.. scoop jer la :)

    ReplyDelete
  18. amniey >> mekasih sudi singgah dan follow

    mas >> alhamdulillah.. mekasih mas :)

    ira >> jom.. jom.. :)

    naimatul >> tak susah nak buat.. try la.. kalau tak ada biskut tu boleh gantikan dgn kek sponge

    lisa >> cuba taip kat google search tu biskut tiramisu atau lady's finger tiramisu, pastu klik image.. akan keluar gambar biskut tu ya..

    cuba cari kat kedai baking, tak pun tesco ke, carefour ke... kalau tak jumpa gak, boleh gantikan biskut dgn kek sponge

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum akak..
    diana sanggup join nie akak... hehehhee... yg nie ok ckit.. wpun kurang sihat lg.. kalau dpt mkn ckit pun jadi ler... Hehhee

    ReplyDelete
  20. Sedapnyer kak nor...fiza suka...fiza suka...nak kena kopi resepi ni...nanti leh la buat...boleh kak nor...:)

    ReplyDelete
  21. Salam Nor,
    Yang ni mesti besttt......

    ReplyDelete
  22. salam kak nor,
    senang ke nak dpt whipped cream n cream cheese kat tganu?
    sy ngaja kt ganu..
    insya Allah dua,tiga bln lg blk for good..

    ReplyDelete
  23. Salam Nor.....pandai betul awak bagaikan tiramisu tu yaa...campur ngan strawbary jelly lak....
    Akak pon baru buat guna resepi yang sama ..mmglah sedap ....berbaloi2kan

    ReplyDelete
  24. Happy Birthday utk anak dara nor tu ya...senyum dah dia dpt Tiramisu...
    Nyaman je terasa masuk kat tekak...cam best je campur ngan strawberry....ish2 kechur lak dibuatnya.....

    Lama tak menyinggah kesini...Nor pekabo..sihat sumenya ya...alhamdulillah...

    ReplyDelete
  25. rindu kt K'Nor..sbb tu singgah jap sini...dh sihat kak..nk singgah sume tak sempat la pulak...wahh sedapnyer tiramisu..suka2...lama tk buat..

    ReplyDelete
  26. salam k.nor..
    mmg btol la kak.. skrg ni payah btol nk dptkan stroberi. kt tmpt sy ni kt bandar seremban pon xde.. kalo ade stroberi mesti lg ngancam kan!!

    ReplyDelete
  27. Assalam Kak Nor, lamanya rasa tak singgah sini....lately ni bz jer..hmmm sedapnya tiramisu tu nieza suka la..:)

    ReplyDelete
  28. diana >> kesian ya.. tak sihat pulak tu.. jgn lupa makan ubat ya.. biar cpt sembuh.. :)

    hafizah >> slmt mencuba :)

    wattie >> yep, tiramisu mmg sedap

    hamizah >> ooo nak balik ganu ya.. ngajar sek mana tu?

    insyaallah ada jer, kat kedai baking ada, kat giant ada.. kat mydin tak tau sbb jarang lepak sana :)

    ReplyDelete
  29. sh. mariam >> w'salam k.yam (nor panggil k.yam ya.. ) dulu pernah buat tiramisu strawberry, tu yg anak dara suruh letak lg.. tp kali ni guna resipi lain.. alhamdulillah. lg sedap try la kak

    k.cek >> mekasih dr nor dan anak dara nor.. lama tak nampak.. k.cek p mana? sihat tak?

    bukan senyum aje k.cek, siap sengih sampai tinger bila balik skolah nampak tiramisu dia tu :)

    ida >> pekabar ida.. sihat hendaknya.. meh la masuk.. jamu selera mata ya.. hehe

    aloy >> tu la.. mmg terkilan sgt tak dpt letak stoberi.. 3 kedai gi tp tak ada.. eh baru2 ni ada kat giant tp besar gedabak,, yg US punya.. masa tu dia tak request lg nak buat tiramisu.. petang tu gi cari semula, tinggal satu pack jer, tu pun dah lecur.. biasanya kat giant banyak, yg cameron dan yg korea mari.. tak ada rezeki kan.. lain kali pulak la hehe

    nieza >> kesian dia, bz yer.. sib baik ada sepotong lg tu, k.nor simpan utk berbuka jap lg..meh la amik :)

    ReplyDelete
  30. kak nor,

    seronok saya cube resepi kat blog akak ni sebab senang and yang penting sedappp...dah due malam berturut2 buat mee goreng ikut resepi akak, anak2 suke sangat sampai 2 pinggan sorang makan.

    untuk mak yang bekerja dan selalu xde mase ni, resepi mudah lah yang dicari...weekend ni nak try buat tiramisu biscoti ni plak...harapnyer anak2 suke laahhh

    ReplyDelete
  31. maaf la kak..nak tanya..filling strawberry tu letak macam mana plak..1st layer letak biskut, lepas tu cream...so bile nk letaknye straberry tu? tolong tunjuk ajar yek..thanx.

    ReplyDelete
  32. saya sedang ketawa sopan.. hik hik ik hik..... akak rasa ada yg nak kene pelempang tak? kikikikikiki

    miss u kak! hihihihihi

    ReplyDelete
  33. salam k.nor..kt tganu ni ada ke ready made lady finger tu jual kt mn2??sy x pnh jumpa pon...buat sendiri je la...tp klu ada kt kedai lg bagus..hee

    ReplyDelete
  34. lisa >> alhamdulillah.. yg elok2 tu dr Allah jua.. k.nor cuma berkongsi apa yg Allah beri ilham dan pinjam kan.. semoga yg baik2 tu mendatangkan manafaat buat org lain.. amin...

    seronok dengar citer lisa ni.. sorang ibu bila buat apa2, anak2 makan dgn berselera, hilang penat kita kan.. alhamdulillah.. semoga terus mencuba resipi2 yg k.nor post kat sini dan resipi2 org lain yg k.nor cuba gak tu..

    mekasih sudi tinggal komen dan bertandang serta mencuba resipi2 kat sini ya.. :)

    lina >> yg filling strawberi tu boleh letak lepas letak biskut tu ya.. pastu lapiskan dgn cheese dan ulang balik

    biskut --> filling strawberry --> cheese --> biskut --> filling --> cheese --> taburan serbuk coklat

    hana >> amboiiii masuk2 nak lempang org ya.. ganaz betul ustajah ni.. akak seru2 manja jer tu.. takkan nak lempang gak kut.. meh peluk2.. laga2 pipi dah ya.. miss u 3 4 5 ler.. :)

    cik jijah >> tak ada jijah.. k.nor import dr KL nun.. hehe

    ReplyDelete