f Secubit Garam: Cendawan Goreng Berempah Cajun

N3 Terkini

Sunday, June 26, 2011

Cendawan Goreng Berempah Cajun

ASSALAMUALAIKUM..


Saja tangan gatal nak menghasilkan resipi yg menggunakan cajun seasoning ni. Nak ngetes rasa la katakan.. Hasilnya alhamdulillah.. sedap, diratah aje lagi sedap. Tak leh cakap banyak, ada member Cik Abg nak datang rumah ni.. Resipi akan diupdate kemudian ya...

Updated:
Dah malam baru boleh update resipi ni hehe.. Biasalah kalau dah dilanda kebizian tu.. Ok2 ... meh kita tengok resipi cendawan yg menggunakan rempah cajun ni. Bagi yg dah ada cajun tu, jom godek Cendawan Goreng Berempah Cajun yg mudah jer ni.

Cajun Seasoning
Tiap kali sebut penggunaan cajun, ramai yg tanya balik apa tu cajun.. dah letak sebelum ni dlm 2 entry tp kena letak lagi nampaknya.. harap pakcik google tak marah duk pinjam gambar ni ulang2 kali ^__^


CENDAWAN GORENG BEREMPAH CAJUN
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
200gm cendawan tiram
sedikit udang ~ dibuang kulit
2 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1 sudu kecil serbuk cili kasar
1/2 sudu kecil cajun
1 sudu kecil sos tiram
3 bj cili api ~ jika suka lebih pedas
sedikit capsicum hijau dan merah ~ dipotong
1 sudu kecil jus limau nipis/kasturi
sedikit garam
sedikit minyak



Cara:
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan serbuk cili kasar, cajun dan sos tiram serta capsicum.
Kacau hingga wangi.
Masukkan udang, cili padi yg dipotong serong dan garam.
Masukkan pulak cendawan dan kacau. (kuatkan sedikit api pd masa ni)
Bila cendawan dah nampak sedikit layu serta udang dah masak, masukkan per
han limau dan tutup api.
Kacau hingga sebati dan hidangkan panas2.

**********

Yg Dah Mencuba.... Tq :)

1. Rabiatun

18 comments:

  1. wahhh.. cendawan pun dh letak cajun ye.. tgk pun dh tau sedap..

    ReplyDelete
  2. kalau dah kreatif segala fikiran, tangan dll...hasilnya pun kreatif...

    ReplyDelete
  3. kretifffff..
    kak nor...mas pun nak try gak la nanti..
    sedapnya tengok....

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum akak...
    akak nor memang sangat kreatif gitu... ada jer yg terbaru dari akak kan kan kan... sedap2 plak tuu...suka2... ;)

    ReplyDelete
  5. pheeeeeeeeeeeewit cajun lagi kak...mm nak kene berlari g carik ni....owh, ada tetamu yer....mmmm uuuawwwww!!!

    ReplyDelete
  6. cajun tu camne kak nor?leh tunjuk x?

    ReplyDelete
  7. assalam nor..alhamdulillah..rajin nor mencuba resepi yang menggunakan cajun..
    jadinya..akak yang dah ada cajun ni..suka sangat la.
    insyaallah akan dicuba jugak bila ada masa..kali ni kena awal2 ambil gambar..boleh bagi nor tengok..

    ReplyDelete
  8. Assalam kak,hehe menu dari cajun lagi,best2..CENDAWAN PON SUKE,CAJUN PON SUKE..wat t/pide lagi mlm nih,hehe..

    ReplyDelete
  9. Memang nampak sedap tapi Cajun tu apa ek?

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum..

    tun >> kena cuba la bila cajun ada nanti ya.. :)

    amie >> hehe. saja la pelbagaikan kegunaan cajun. dah ada kat dapur, kalau nak tunggu buat pide aje, tak terbuat gak kan.. so baik kita reka2 resipi yg boleh digunakan dgn cajun ni. so tak la membazir beli cajun yg boleh tahan gak harganya tu :)

    mas >> jommmmmmmmm :)

    ReplyDelete
  11. diana >> w'salam diana.. hehe entah la, lately suka je rasa nak reka resipi baru.. mcm2 duk terlintas dlm kepala ni.. hehe

    sedap diratah ni diana, try la :)

    ayu >> tetamu dah lama balik, tuan rumah jer malas je rasa nak update hehee

    eina >> dah letak gambar tu

    ReplyDelete
  12. k.erna >> hehehe.. jgn lupa snap ya.. pastu kasi tau hasilnya ya kak.. kut2 ada yg kurang boleh nor ejjas2 lak nanti... mudah2an kena dgn selera k.erna sekeluarga ya.. :)

    siti >> wahhh rajinnyer nak buat pide lg tu.. akak punya ada balance lg inti ni.. duk pk nak buat ke tak,nak buat ke tak.. last2 tak buat hehee..

    jom try cendawan ni lak.. mudah2an kena dgn selera siti dan suami ya..

    shasha >> tengok gambar ya..

    ReplyDelete
  13. sedapnyer kak nor...ni kalau dapat kat anak2 fiza ni mmg habish ni...anak2 ngan mak sekali mmg hantu cendawan x kiralah masak apa pun...he he he

    ReplyDelete
  14. kak nor..kalau buat cendawan goreng tempung berempah cajun pun best kot kak nor?

    ReplyDelete
  15. Assalam nor,
    kita nak singgah semalam tak sempatlah..hari ni baru nak comment..heheh memang berbaloi betul lah sekarang kalau beli cajun nikan nor..heheh..dah banayk recipe2 yang boleh letak cajun..hasil dari olahan creativity nor ..kalau tak dulu untuk turkish pide tu aje..hahaha

    ReplyDelete
  16. ehem ehem ehmmmm baru balik dr laundry ambik selimut tauu! wakakakaka.... ni ambik ni ada 2 keping roti canai telurrrr yg lagi satu kosong jerr nak telur letak telur sendirik tau! kita jimat telur skrg ni :D kari pun kasi sikit jer niii sambal tumis kena kedekut2 sbb malas nak buat byk2 kali :P jgn majuk2 xpreess tau niiiii :D

    ReplyDelete
  17. semalam berpusing biji mata cari cik cajun tuh... huh!! frust giler takde pulak kat carefour tu... ingat nk wat ayam goreng cajun... huuu...kempunan

    ReplyDelete
  18. terima kasih kak atas resepi yang akak share...

    ReplyDelete