f Secubit Garam: Cili Hijau Goreng Udang Pedas & Rose Biru

N3 Terkini

Thursday, June 9, 2011

Cili Hijau Goreng Udang Pedas & Rose Biru

ASSALAMUALAIKUM...

Wahhh.. Dah malam baru boleh post menu lunch. Banyak sangat kejadian utk hari ni.. Tak per lah, esok aje kita citer2, dalam n3 pagi esok.. insyaallah...


Meh layan lauk udang yg sedap ni. Eh... mana ada lauk udang yg tak sedap! Ada kut, kalau udang tu dah lama sgt atau lauk tu dah basi kan.. hehee.. Semua lauk udang mmg sedap, tambah lagi bagi penggemar udang. Yer la.. kat sinun boleh la tayang udang galah.. Kat sini layan udang biasa2 jer udah laaa... asal namanya udang gak kan.. (lama betul tunggu couriet udang galah dari Mukah, tak sampai2... huhhh..)

Resipi ni dr org Mukah nun, pencinta biru.. Penternak kuye2 yg berjaya.. hihihiihi... Kesian sungguh mek Sue, duk layan tenet cap kuye2... Org dah suruh tukar ke pelanduk tak nak.. nak jugak si kuye2.. tambah lagi yg kaler biru kan... Nasib la Sue ^__^

CILI HIJAU GORENG UDANG PEDAS
Resepi : HaSue
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
300g udang tanpa kulit
7-8 tangkai cili hijau-cuci bersih dan hiris sedikit memanjang(buang biji)
1-2 tangkai cili merah(boleh tambah cili padi ikut tahap kepedasan sendiri)
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar-hiris
Garam secukup rasa
secubit gula
Sedikit minyak masak untuk menumis

Cara2:
Tumbuk lumat cili bersama bawang merah dan bawang putih.
Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumbuk tadi dan masukkan bawang besar yang sudah dihiris. Kacau goreng sebentar sehingga naik bau dan sedikit keperangan.
Masukkan udang,kacau goreng lagi dan masukkan garam dan gula/perasa secukupnya.
Akhir sekali masukkan cili yang sudah dihiris dan kacau goreng sehingga sebati.
Sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih.

Updated:


MAAF banyak2 ya Sue... Terlupa sungguh nak tempek kat sini rose biru yg Sue bg baru2 ni sempena follower Sue dan mencecah 4 angka tu.. Tahniah dari K.Nor buat Sue dan HaSu-I Love My Life.. semoga terus mantop dgn resipi2 yg sedap, citer Zharif yg makin sepet matanya.. Juga teruskan menjadi cikgu dlm menunjuk ajar step by step.. Dah ramai anak murid tetap tu.. termasuk K.Nor gak tau.. hehe.. Mekasih dan mekasih atas ilmu yg dikongsikan bersama... Semoga ukwah antara kita berkekalan mekar selamanya.. TAHNIAH sekali lagi.. mmmmmmuah!


14 comments:

  1. Nasib baik bru pas mamam nasi. Baru nk kuar c4 tadi. Hehe.. Udang biasa je kan? Takpe takpe.. Kite simpan je c4 ni.. Kiki..

    Tu la ada hati terus nak zebra.. Dari kure2 naik la ke planduk dulu kn. Eh ada minah tu suh tuko ke iguana lngsung.. Haha tak membntu sunggyh. Sian mek sue

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum kak :)

    yum3,sedapnya cili hijau cili hijau(betapa suka taip 2x)...nsb baik dah kenyang ni hihi

    ReplyDelete
  3. izah >> amboi... dgn sekutu pun nak kenakan c4 ek.. haippp!! hehe

    tu la izah.. kesian sue, disuruh mekyung guna iguana.. dah la iguana tu duk main tukar kaler jer.. kang kejap merah, kejap ijau, ehh biru dia boleh tukar tak? tak boleh kan.. hihi

    ReplyDelete
  4. pia >> alhamdulillah.. nasib baik semua dah kenyang ya.. selamat udang akak :)

    ReplyDelete
  5. hmmm...sedapp jerk tengok udang tu berposing...

    ReplyDelete
  6. dah mamam lah nor..
    seb baik dah makan kalo tidak mmg haru tgk udang berposing tu..

    keisan mek sue..nak sembang dgn dia skang ni main sms je lah nampaknya kan?..rindu pulak nak gurau senda di fb..eh!esok akak takde tau nor..gi honeymoon jap..kihkih

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum akak..
    wah ada udang kat dapur akak nie.. nmpk sedap tu...wpun diana dah kenyang.. tp tetap tergoda tgk udang tu tau akak.. hehehehe...

    ReplyDelete
  8. mas >> kalau dpt rasa tu mas, lagi sedap :)

    k.nim >> takper k.nim.. nor ratah sorang2 ya.. hehe

    hamboiiiiiiii... nak ituttttt :)

    diana >> w'salam diana, sama la kita ya suka udang.. sedap kan.. :)

    ReplyDelete
  9. salam..dah lama rindu ngan resipi k.nor...buka2 dpt udang..terus lapar..huhu

    ReplyDelete
  10. sedapppnyerrr nmpk udang tu..adeeeehhhh x tahan...nasib ler idung yg nk rongak ni haaa kalu mkn udang huhuhuhuhhu..jamuu matee je lah huhhuhu :((

    ReplyDelete
  11. salam kak...
    ira ni kalau akak masak apa pun mmg sedap je, bestnya kalau dpt berjiran dgn kak nor, dapat dpt rasa pun tak pe...dapat hidu bau pun jadi le

    ReplyDelete
  12. salam kak nor..
    mesti sedap nih! udang masak apa pun sdp.. hehe.. tp kalau yg boh cili hijau potong2 gini.. kalau saya pasti tak membazir sebab memang suka makan sekali cili2 tu semua.. ada sesetengah org cili tolak tepi.. hehe..

    ReplyDelete
  13. wah, cm sonang jek. harus di cuba nih! ;)

    ReplyDelete
  14. kak..terliur tna tgk lauk ni...meleleh-leleh dah ni...x tahan dah nk masak balik t...

    ReplyDelete