f Secubit Garam: Hot & Spicy Mayonnaise Prawn Fry

N3 Terkini

Tuesday, June 21, 2011

Hot & Spicy Mayonnaise Prawn Fry

ASSALAMUALAIKUM..

Aci tak tak nak pot pet banyak2? Fenat ni tau.. balik soping moping td, kelam kabut masuk opis. Sib baik makan berdua jer, anak2 balik lewat dr skolah arini. Meh la layan mata menu hari ni yg sangat2 sedap ni.


Resipi ni dah tengok masa Love tayang mula2 dulu pastu Diana pulak buat. Pagi td bila tunjuk 3 resipi pilihan utk masak udang, Cik Abg pilih masakan Love ni. Ternyata tak sia2 pilih resipi Love ni, mmg sedap! Memang menjilat jari la.. cuma tak jilat kuali jer sbb tak sopan kan.. haha..

HOT & SPICY MAYONNAISE PRAWN FRY
recipe : Love2cook
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients :~
(A)
1 kg large prawn ~ skinned & veined, leave the tail intact
1 egg ~ beaten
1 tbsp oyster sauce
2 tbsp cornstarch
1 tsp salt

(B)
2 cm ginger ~ chopped
5 lemongrass stalks ~ sliced lengthwise
10 - 15 nos bird's eye chilli ~ chopped ( reduce or add as you wish )
3 - 4 tbsp chilli sauce / Thai chilli sauce
1 tsp sweet soy sauce
1/2 cup water
salt
1 1/2 tbsp mayonnaise
cooking oil

Method :~
In a bowl, mix together ingredients (A) and let to marinate for 15 minutes.
Fry the marinated prawn in oil until golden. Strain on a separate plate.
Reduce oil, stir fry ginger and lemongrass until fragrant. Add bird's eye chilli and mix.
Add chilli sauce and sweet soy sauce, stir. Add water and salt, let the gravy boil.
Mix in the fried prawns.
Quickly add mayonnaise and mix thoroughly. Ready to serve. ;)

* K.Nor tambah sedikit capsicum merah dan hijau

19 comments:

  1. - nampak kesedapan nyer...

    ReplyDelete
  2. Assalam kak nor,uii xaci2,mmg dah plan nak msk udang nih pagi tadi,pastu pagi tadi pas post n3,anak2 lak dah bgn,terus masak kurma ajer,plan nak masak udang nih n kurma,huhu..Xper,esok masih ada,insyaAllah..

    ReplyDelete
  3. assalam...lama xmkn udang, tah la xterasa langsung nak mkn apatah lg nak beli he3. k.nor, filling coklat tu kan simpan dlm bekas tuppaware or dlm plastik tuk than lama?

    ReplyDelete
  4. nak...nak tumpang makan....

    tadi kan kak nor...mas lunch angel hair.....abang suka sangat......
    letak cajun lagi dalamnya....sedapppp...
    maceh kak nor promot kat mas.....
    lappp u kak....muahhhhh...

    ReplyDelete
  5. Kak Nor

    bukan jilat kuali jer kak, sudip kayu pun nak masuk share gak..jeles dia nengok kuali kena jilat dek kesedapan masakan udang tu...ahakss

    ReplyDelete
  6. Kak Nor, terima kasih sudi visit blog mieza..mmg mieza suka dgn resepi kak nor..resepi udang ni pun mieza nak kena masuk list ni..sedapnya alahai..

    ReplyDelete
  7. uwaa.. kak mas dh jumpa cajun dah...
    tun terliur nih. tp kalau mkn nih mesti bersin 2-3 hari nih.. hihi

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum..

    al >> mmg tersangat sedap :)

    CT >> hehehe.. k.nor pintas dulu la ya... nanti ct buat tau.. sedap ni.. betul2 sedap :)

    hanim >> insyaallah boleh.. tp ada syarat nya la.. letak dlm bekas.. sudah makan jer terus simpan dlm peti ais.. jgn biar duk kat luar lama2.. insyaallah tahan 2 minggu. kalau duk lama sgt kat luar tk tahan lama la.. paling lama pun 1 minggu jer.. ni dr pemerhatian k.nor sbb k.nor dah acapkali buat..

    ReplyDelete
  9. mas >> akak kata dah, kalau guna angle hair mesti dia suka. sbb angle hair tu sedap tak mcm spaghetti yg sedikit muak.. so lepas ni boleh la bereksperimen mcm2 dgn angle hair tu ya.. :)

    yat >> aduh ya.. kalau jilat senduk tu boleh tahan lg, kalau jilat kuali.. aishhh bini sapo la tu ek.. hihi

    mieza >> mekasih gak dr k.nor sbb bila k.nor tengok mmg dah banyak resipi dr secubitgaram yg mieza buat. seronok tengok ada puding karamel lapis special, ada panna cotta.. mekasih ya.. :)

    tun >> tun kuat resdung ya.. sian dia :)

    ReplyDelete
  10. Salam kak nor.. Sedapnya nampak udang akak lama saya x buat menu udang ni... Kena beli gak la udang nampaknya...

    ReplyDelete
  11. Jeng jeng jeng...Love is here!!! Wahhh apa2 yang KakNor masak mesti mengebom!!! Look at that inviting prawn! Actually love dah tak makan udang..tp msk for family.

    Yeay yeay!!! En Tolahah chose my recipe! Hope he's not disappointed...hehe!!!
    Thanks for trying darling...so happy you liked it..sampai jilat2. My hubby and son loved it so much too. ;)

    Here brought you some quick tofu fa...

    ReplyDelete
  12. hai..tergoda betul ngan udang masak cam nie ahhh..hari tu, umah Love...k'Nor lak tayang, mmg kena masuk list jugakkk

    ReplyDelete
  13. kak nor, bengkel yg cik abe anjurkan tu memang paling murah sy pernah jumpa (sy siap promote dkt bos lagi tuh). Selalunya mahal dan tempat buat pun jauh. lagi byk kos. saya ni cukup-cukup makan jer kak nor. Klu xmenyimpan tak dapatlah brg yg saya hajati. sound macam sedih plak ye.Apapun saya bersyukur dgn apa yg saya ada.

    Saya dah mohon kursus cik abe kak nor melalui bos saya. Dia dah setuju. tunggu 2 org bos atas dan ke atas lagi lulus. harap diluluskanlah. ;)

    ReplyDelete
  14. Klu ada rezeki dapat jumpa lagi kak nor ;)

    ReplyDelete
  15. wahhh sedapnya terus terasa lapar perut ni nengok udang akak ni....dah ler lum lunch lagi..:)

    ReplyDelete
  16. sedapnyer kak udang tu...ni kalau makan dgn nasik panas2 terangkat ni...=)

    ReplyDelete
  17. adeh nor ni,semua sedap sgt2..
    mana satu nak buat ni??..hehe

    ReplyDelete
  18. alahai kak nor...lia baru je habiskan stok udang kat esbok arini....rugi2 klu x blh try resepi ni.....lia copy dulu ea kak....mmg nmpk sungguh menyelerakan lah.....;)

    ReplyDelete
  19. yg nie mmg sedap... dah masuk dlm list menu harian diana dah.. hehehhe...

    ReplyDelete