f Secubit Garam: Puding Tembikai

N3 Terkini

Tuesday, June 7, 2011

Puding Tembikai

ASSALAMUALAIKUM...


Ni lah dessert yg membuatkan jiwa bergelora dan tukang masak gian nak mendessert bila dipaksa amik MC beberapa hari lepas. Geram betul bila tengok show Puding Tembikai ni kat Bangkok, kat Finland... Haishhh.. Masa tengok Anna buat dulu tak terasa sgt nak buat tp bila tengok yg Nieza buat.. alahaiiii... tergoda sungguh. Pastu Mek Siam pulak buat show dia... owhh tidak!! Sakit jiwa betul, nak menggodek tp terhalang. Roti pun tak ada stok kat dapur. Tu yg menggodek puding lain tp bak kata Ika sbb body tak sihat projek pun jd tak sihat.. hehehe puding ku collapse! hihihi


Pagi ni dgn semangat berkobar2, menuntut ilmu cara alam maya dgn Mek Siam. Mana tak berkobar2, sebungkus roti duk melambai2 atas meja tu ha... hehe Lepas dptkan ilmu dri Ika terus masuk dapur dan godek puding ni, tu yg terlewat masukkan entri Cucur Udang Geragau.

Alhamdulillah.. menjadi gak walau tak puas hati 100%. Agaknya puding pun cam tuan dia gak, tak sihat 100% lagi kut.. Disebabkan K.Nor guna agar2 serbuk 12gm sepeket jd K.Nor edit sket sukatan air tu. K.Nor cuma masukkan 5 cawan air. Tapi rasanya kurang sesuai kut, kena kurangkan sket lagi kandungan cecair dlm tu sbb puding ni agak lembik sket bila dipotong. Memang sedap dan mmg stail K.Nor suka puding yg lembut tp kalau nak dipotong2 rasanya kalau lebih pejal sket lagi cantik. Kat bawah resipi nun ada K.Nor letakkan peringatan sukatan yg akan K.Nor guna kalau K.Nor nak buat lagi puding ni. Tapi kan.. rasa puding ni mmg sedap, smooth jer.. manis pun sedang2 elok. Gula ni atas kita ya, jgn ikut 100% kehendak resipi tp rasa dulu kesesuaian manisnya dgn selera kita ya..
Alahai puding tembikai pun cam tuan dia ek.. lepek.. hehehe..
silap ler gi potong agak nipis tu yg puding ni tak leh nak berdiri tegak.. ^___^

Bagi yg lain2 yg dah mencuba resipi ni maaf ya tak rajin sgt nak menyelongkar satu persatu dapur mereka yg dah mencuba. Kalau tak silap, Anna, Yatie, Ilah, Lina PG dan Ita pun dah buat puding ni kan. K.Nor cuma letak backlink dr rumah Ika dan Nieza sbb dr dua buah rumah tu yg buatkan K.Nor tergoda nak mencuba puding yg sedap ni. Terima kasih buat semua yg lain terutamanya tuan resipi asal.

PUDING TEMBIKAI
sumber : Ika & Nieza
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-Bahan:(loyang 8 inci, kalau guna 7 inc lagi cantik)
1 paket agar2 serbuk tanpa warna/plain (dalam 15gm) (sy gn agar2 serbuk 10g)
2 keping roti gardenia *
6 cawan air (4cwn air)
1 1/2 cawan gula (1/2 cwn gula)
1/2 tin susu pekat (1/2 cwn susu pekat) *
1 cawan susu cair (sy tambah) *
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanila
cincau dipotong kecil>> yg ni gantikan bijan hitam
sedikit pewarna hijau /merah


Cara-Cara:
Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.Blend halus
Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit.
Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit
Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.

Peringatan utk K.Nor dikemudian hari:
1 pkt agar2 12gm
3 kpg roti (buang kulit)
4 1/2 cawan air
6 sudu besar gula
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
2 sudu besar butter
1 sudu teh vanila
pewarna merah/hijau


44 comments:

  1. Odaijini ( moga cepat sihat) kak nor.. Dah cun dah tu kak...:) sedapkan.. Mcm nak buat lagi je

    ReplyDelete
  2. wahhh..cantik dah tu kak nor puding tembikai akak ni...
    mas gak tak sampai seru membuatnya....

    ReplyDelete
  3. Kak norrrrrrrrr!!!!!!!!!!! baru balik jalan2 tertipu kita huh! nanti2 citer hihihi.... eh santekkklah! kaler dia nice lah tak garang sgt tak muram sgt hihihi.... bijan dia pun cantek! kena kurangkan sukatan air atau tambahkan serbuk agar2 sikit kot kasi kuat sikit :D tp canteklah tu kak! ;-)

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah kak Nor dah sihat yer....cantik tul puding akak tu...puding saya tu versi tembikai banyak biji...kalau tembikai betul sure org tak mau beli susah nk mkn biji banyak sgt hehe....tapi kan kak , nieza suka la puding yg lembut gitu apapun puding ni memang sedap tak rugi kalau nk mencuba...:)

    ReplyDelete
  5. bila nor cerita pagi tadi tntg puding yg lembik tu akak dah agak dah mesti nor nak buat puding tembikai..hehe..akak pun rancang nak buat gak hari ni tapi bijan hitam takde stok pulak,kat kedai pun da habis.nak buat, manjang rasa nak perfect aje kan nor?..bila bahan2 tak cukup pastu bila buat tak jadi rasa nak pangggggg je dgn piyuk2 sekali..hehe

    ReplyDelete
  6. salam kak
    lawa sesagat nak yg tembikai kuning leh
    lawa bijiknya colmel sagat bila guna bijan
    x sampai seru lg nak buat..masuk list dulu

    ReplyDelete
  7. perghhh..pengsan nengok puding kak nor nih..




    ok,dah sedar balik...yg lembik2 laa nampak lebih menggiurkan kak norrr...nak tembikai kaler biru.eh! TAKDE YE KAK?ADEH APSAL font uruf beso td tuh..malas nak dilit balik..zhariff tekan td haa..hehe..

    nanti nak buat gak laa puding nih..ntah bila ntah..ni selsema2 nih cam best jer nak mengeram dalam selimut..akak selsema dah ok ke?cepats sembuh ye <-yg ada s tu zhariff tekan..haha

    ReplyDelete
  8. Allhamdullilah dah sihat pun tuan rumah..hehehe tak blh lama sgt berehat :)
    Blh pengsan*sama plak cam Hasue* tgk puding tembikai Nor nih :D Cantik ah!!!

    ReplyDelete
  9. cantikkkkkkkkkkkkkkkk.. menggodaaaaaaaa..
    godek jap gi... lalala

    ReplyDelete
  10. salam akak...tergoda dibuatnye...mesti sedap nk cuba buat la...

    ReplyDelete
  11. aduhhh...t'goda lah kak nor...dah ler tgh puasa ni..:)btl la k.nor..musim puding tembikai la skrg...sana sini dah buat.....cantik2 pulak tu..mcm syg je nak makan....

    ReplyDelete
  12. memang tergoda ler kak nor....bila ler nak sampai seru kat rumah kita ni..meh tukar ngan puding mangga kita punyer...

    ReplyDelete
  13. WAHH! CANTIKNYAAAAA PUDING TUUU!!..BILA EH NK BUAT NI KAK nOR...TLG TIUP SKET KOT2 VIRUS R TU SAMPAI KE RMH DYG...HEHE..

    ADEHH..CAPITAL LETTER LAK..NI DANIAL LAH PUNYA PSL...HUHU

    ReplyDelete
  14. assalamualikum...

    ita >> amin.. mekasih ita.. tu la sedap kan.. tak puas makan.. buat pun mudah jer

    mas >> nak akak seru tak mas? hehe

    ijah >> per citer? hehe mcm2 mek ni sorang.. :)

    kaler dia sweet ek.. macehhh :) tu la dah letak kat peringatan tu, mmg nak kena kurangkan 1/2 cawan air lain kali.. tq dear :)

    nieza >> alhamdulillah.. sihat dah sket nieza.. hehe.. harga yg banyak bj tu murah sket la kan.. hehe.. mmg k.nor suka puding yg lembut tp rasanya yg ni terlebih lembut la nieza.. kena kurangkan sket jer air tu next time..

    ReplyDelete
  15. k.nim >> silap la k.nim,nor bukan buat puding tembikai ni yg runtuh semalam tu.. tu puding lain,tak pernah menerai lg puding tu.. ehhe

    mmg bila nak buat mesti nak perfect.. hehe sama ler.. hahaha asyik nak pangggggggg jer ni.. sabo.. kang darah naik tu kang :)

    sheila >> kiut sket guna bijan kan.. sebenarnya males nak buat agar2 itam dan tak larat nak ke pasar cari cincau, tu yg guna idea ika letak bijan :)

    try la sheila.. smooth jer puding ni, sedap :)

    hasue >> ni apa kes ni.. berebut dgn zharif ke? hehe..

    haishhhh... dah nak kiamat kut kalau ada tembikai kaler biru.. kaler biru ada banyak lg kan.. acu gi godek sendiri puding tembikai kaler biru.. pastu org pun kata, ehhh puding tembikai outer space ke? yg alien tanam ek... hehee

    mengeram la mek, elok gak.. kang zharif dpt adik cepat sket :P

    mama hawa >> alhamdulillah.. dgn izin tuhan, dgn berkat doa teman2.. :)

    aikk takkan ikut sue gak pengsan tu ma.. dah.. bangun ya.. gi balik.. tak larat nak angkat :)

    ReplyDelete
  16. nor...cantik puding tu...tergoda kak noor..dh buat tp tak berapa nk cantik lah...

    ReplyDelete
  17. izah >> dah tergoda? gi godek..:)

    faridah >> w'salam.. cuba la.. sedap ni :)

    lia >> oo lia puasa ya.. k.nor tak start lg minggu ni.. tunggu kebah betul2 dulu.. kalau sayang nak makan rugi la lia sbb puding ni sedap ..

    nazrah >> boleh ajer... meh2...

    dayang >> laaa sorang lg berebut dgn anak ya.. hehee

    kalau k.nor tiup kang terkena virus batuk dan selsema ni.. sanggup ke? hehee

    ReplyDelete
  18. noor >> kenapa k.noor.. tak cantik camna tu.. lembik ke?

    ReplyDelete
  19. noor >> dah tengok dah..mungkin sbb yg biji (guna agar2 atau cincau tu) k.nor potong besar2 sgt kut..kena potong kecik2 sket lagi cantik :)

    ReplyDelete
  20. salam nor..wah2 sekali buat dua kala ya hehe.. ilah masa buat puding tuu ada biji selasih.. tapi nak habiskan cincauuu..terpaksa la guna cincau... biji selasih pun ok juga jika bijan tak dak..tapi biji selsih tu kalu kembang mcm maan yaa rupanya nanti hehehe

    ReplyDelete
  21. salam.jom join a simple n easy ga kat my blog.tq...

    ReplyDelete
  22. dah sihat ke kak...aduhhh sana sinun sini..dok tayang puding ni..terguda jugakkahh

    ReplyDelete
  23. Cantik sekali puding tu kak! Haishhhh if only I could grab some now!!! :D

    ReplyDelete
  24. Cantik puding tu...entah bila lah saya nak buat puding nie...terasa nak makan sekarang ...

    ReplyDelete
  25. as-salam kak nor
    amboi..cantiknye puding tembikai tu kak ..cantik warnanye..

    ReplyDelete
  26. As'salam Nor

    terlambat lagi sampai sini, asik jadi orang terLAST jer..aduhhhh asik tertinggal ketakebal jer selalu... hahaha.


    CUNNYA....sangat cantik. yang lembut2 yang lembek2 lah sedap nor..masuk dalam tekak laju jer masuk tekak tak yang kunyah2 dah. entah kapan mahu sampai Dapur Ct enggak tau deh.. hehehe.

    ReplyDelete
  27. kak nor..cantiknye..kita je blum sampai seru nak memuding lagi.
    kaknor, sy kopipes resipi biskut coklat chips ye..halal ye..tqvm kak.

    ReplyDelete
  28. Kak Nor,
    Berdebar2 tengok puding tembikai K Nor ni.

    ReplyDelete
  29. miss afifa >> jom buat :)

    ilah >> utk yg warna kuning tu nor buat sikit jer, saja nak main2 dgn kaler :)

    kalau bj selasih nampak ke hitam2 dia tu ilah.. lain pesen jer kang :)

    areef >> tq areef..

    ida >> tak la 100% tp boleh la main masak2 :)

    meh la try puding ni ida.. sedap :)

    ReplyDelete
  30. love >> i wish u could too hehe

    noor >> rasa nak makan kena la godek sendiri ya

    ady >> mekasih ady :)

    CT >> laaa yg gi naik ketakebal tu apasal.. naik la beca lai kali.. hehe

    mmg nor suka puding yg lembut tp yg ni bukan lembut tp double lembut, agak lembik sket la

    ReplyDelete
  31. lia >> jom lia buat, sedap.. insyaallah tak rugi punya..

    silakan lia.. dah tengok td, sampai 2x buat dah ya.. mekasih gak sudi cuba resipi tu ya.. boleh la buat nak raya nanti :)

    TTM >> apasal pulak berdebar? kena panahan asmara ke? hehe

    ReplyDelete
  32. salam kak nor...cantiknya puding tembikai tu...boleh buat hantaran kan...xoxo

    ReplyDelete
  33. knor,
    tergodanya tengok puding tembikai knor

    ReplyDelete
  34. roses >> try la buat, rasanya mmg sedap :)

    ReplyDelete
  35. salam knor. betul mmg sedap.
    hanim baru buat weekend ari tu

    ReplyDelete
  36. salam knor..
    nak tanya, tuk puding tembikai.. cmner nk wat bentuk potongan tembikai (3segi)..?? ada acuan ker..??

    ReplyDelete
  37. roses >> w'salam roses.. sedap kan.. :)

    nadia >> w'salam.. tu kena letak dlm loyang biasa jer. biar loyang kecik sket dlm 6" atau 7" supaya dpt puding yg tinggi. pastu kena pandai2 la potong utk dptkan bentuk tiga segi.

    ReplyDelete
  38. klau xmasukkan mentega ok x??

    ReplyDelete
  39. zurie >> boleh jer.. sbb fungsi mentega tu utk lebih sedapkan puding dan tekstur dia lebih gebu gitu

    ReplyDelete
  40. salam..kak nor.. saya ada buat puding ni..tapi lapis dia tak menjadi macam kak nor buat,,huhu..lgpun untuk bijinya sy ganti dgn kismis,so pecah2 puding saya..tak mau upload la..malu..lain kali buat lagi.. apepun resepi memang sdap!

    ReplyDelete
  41. salam..kak nor,3 kali trial,akhirnya baru puas hati...


    http://my3nheroes.blogspot.com/2011/10/puding-tembikai.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. maaf sbb terlewat yg amat reply ni kamilah.. baru perasan ada komen kat sini..

      tahniah sbb dah berjaya meghasilkan puding tembikai yg cantik tu.. dan tahniah sbb tak kenal putus asa.. keep up the good work :)

      Delete
  42. salam, kak nor sy share resepi kak nor ne ea.. nti sy backlink pada blog akak ne

    ReplyDelete