f Secubit Garam: Projek Untuk Si Anak Dara Lagi..

N3 Terkini

Tuesday, June 28, 2011

Projek Untuk Si Anak Dara Lagi..

ASSALAMUALAIKUM..

Dari tadi duk reka2 ayat nak mengarang, tp otak rasa blurr jer. Agaknya kes kepenatan sgt kut. Ni pun masukkan entri lepas balik dr jogging.. Bermula semalam, dr petang (lepas post entri Puding Mangga Kristal) terus ke hampir tengah malam baru settle semua kerja. Tu yg tak sempat langsung nak balas komen kat n3 puding tu. Ni gara2 melayan kehendak anak dara yg mintak K.Nor buatkan sedikit makanan utk jualan sempena Hari Koperasi, Hari Sains & Hari Disiplin yg diadakan serentak kat sekolahnya. Kalau ikutkan plan asal nak buat muffin sket sebagai tambahan tapi tangan tukang masak dah lenguh sangat, dah berdenyut2 kes duk mengerjakan kelapa muda tu. Nak beli yg dah siap belah dan siap amik isi, si penjual tak nak layan. Terpaksalah K.Nor kerjakan sendiri 4 biji kelapa muda. Bila dah buat 2 adunan nampak cam sikit jer, mintak pulak Cik Abg yg kebetulan keluar, belikan lagi kelapa muda utk tambahan. Hu hu.. mmg lenguh giler tangan smlm. Body pun apa kurangnya. Tidur dlm tangan yg berdenyut, tp alhamdulillah pg ni dah berkurangan banyak sakitnya tu.

Meh la layan sambil cuci mata kasi segar sket dgn Jelly Kelapa dan Yogurt Steamed Cupcake@Apam Yogurt. Kalau nak resipi sila klik kat link resipi2 tu ya.. Tuan rumah nak lepak2 jap sementara nak masuk opis lak nanti..




Yg ni hidangan utk ahli dlm rumah ^___^

28 comments:

  1. kak nor...yang hidangan utk keluarga tu meh bagi satu utk saya...kita kan keluarga jugak..keluarga bloggers! hehehehe =0).

    ReplyDelete
  2. Salam aisyah! ni acik dtg nak beli sume sekali tak yah kasi org lain rasa kasi acik jer rasa sume hihihi.... wah wah mak berjogging ya meh kita jogging sama2 :D lain negara jerr tp tanah yg sama :D

    ReplyDelete
  3. wahhhhh...cantiknya apam yang bawah sekali tu...
    menawan jerk tersenyummm...

    kak nor....
    aduhaii..rajinnn betul akak sorang ni..
    tak pe..rehat dulu yerk....

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum..

    vivi lim >> heheheheh betul2.. meh ler.. akak suapkan sesudu jer.. tak eh lebih2.. hihi

    ijah >> amboiiiii.. gi cari kelapa sana! ehh teringat kisah org tu yg membelah kelapa tengah malam buat jelly kelapa .. hihihi

    boleh aje.. dah lama tak jogging ni, minggun ni baru start balik :)

    ReplyDelete
  5. mas >> nak buat camna mas,anak dara nan satu :)

    ReplyDelete
  6. KAK NOR.. CE TUNJUK BEKAS KAK NOR GUNA TUK KUKUS APAM TU KAK NOR.. LAWO KEMAS JEEE

    ReplyDelete
  7. salam kak nor...aduihh...i'm a bit dummy tentang masakan. ( ni kes tak minat masak la dulu. ) tapi sejak dah jadi mak orang ni teringin nau nak cube try test resepi - resepi yang ade..nampak plak rupe paras resepi akak yang sangat seksi kat mata ni..wahh...tergoda rasanya..tapi tah bile la gaknye saya nak buat tu nanti..keh3...

    ReplyDelete
  8. kak nor....aduh2 membuatkan kita teliuq la....eemmmm...dapnya...

    ReplyDelete
  9. wahhhh.... boleh lah order sok kak Nor nooo... tapi boleh bg free sample tak?... nge... nge... nge...

    ReplyDelete
  10. rajinnyer laa.. mak sape laa agaknyer ni yer.. mesti cepat je laku nihh..

    ReplyDelete
  11. izah >> ehhh kan dah pernah tayang dulu masa mula2 buat apam yogurt tu.. akak guna cup aluminium foil..

    http://4.bp.blogspot.com/-Vdwpxxg53fQ/TcErToJnQHI/AAAAAAAAFro/u4GDBoXrn-c/s400/apam+yogurt3.jpg

    blasah je >> sbb tu org tua kata, kena rajin2kan masuk dapur.. belajar tinggi mana pun, akhirnya kena masuk dapur gak.. betul kan.. hehe

    takper.. boleh belajar lg tu.. usaha nak kena ada, asal ada minat dan usaha, insyaallah boleh buat.. nanti mana tau, dpt buat lebih cantik lg dr org lain :)

    ReplyDelete
  12. ladyzul >> kalua dh terliur kena buat la ya.. :)

    iza >> boleh.. free sample bekas tu.. tak kisah kan.. kan.. hihihi

    mana mihun rebus? haipp tak bawak ya.. :)

    tun >> amiin.. mudah2an laku semua kan tun.. :)

    ReplyDelete
  13. WOW! I really like the coconut jelly, very pretty colour and I'm curious how you make the yogurt cake, cripsy and steamed at the same time?

    ReplyDelete
  14. Wahhhh besnya...lucky daughter!!!
    Yang for ahli keluarga tu, we also included kan kak? Member Bloggywood :)

    ReplyDelete
  15. ann >> ty for yr compliment.. do try the jelly recipe..it's very nice..

    the steamed cake@apam yogurt tu, i've steam only.. it's not crispy but very soft one.. do give a try.. you'll love the taste :)

    ReplyDelete
  16. love >> hahahahahah.. blogywood.. k.nor always laugh bila love cakap tu.. hehehehe.. yes...of coz dear, come and join me & mr tolahah.. :)

    ReplyDelete
  17. bertuah doter punya mak yg rajin ... semua permintaan dapat dipenuhi...

    x yah jual... ada orang dah nak borong suma kan?.. cantik sungguh apam tu tersenyum, jelly nya jugak!

    ReplyDelete
  18. Xpa la Nor berdenyut tangan kaki pun asalkan puashati...sonok dapat melayan karenah dan permintaan anak2 bila sepenuh masa duk di rumah ni..Ummi kadang2 dengan sedih terpaksa menghampakan juga permintaan bila x terkejar masa esp. time kerja...apolah nak dikatooo..bertuah aisyah..

    ReplyDelete
  19. salam kak nor..nk tnya akak kukus kuih tu guna acuan lompang ke tat ye..npk meletup skli laaa cun sgt

    ReplyDelete
  20. assalam nor..menggoda iman betul ni.biasa akak makan jelly kelapa jernih je..ni ada warna hijau ..lagi mengancam.apam pun menarik

    ReplyDelete
  21. nk resepi k.nora...ahli keluarga kt manir nk gak..hehe

    ReplyDelete
  22. tomey nyer apam... gebusss... eiii rase nk pinjam tangan k.nor sekejap nk buat kuih cantik2 n sedap2...

    ReplyDelete
  23. mak dara yang xde anak dale ni, dtg nak mengedik tapaukan fojek fojek anak dara nih....mmm majin sunggoh mak dara kepada anak dara tuh....tak macam mak dara yang nih....eh eh ehe eh...fenin fenin....banyak ngat daleee..;p ahaks!!

    ReplyDelete
  24. cantiknya K.Nor..sgt gigih k.Nor mengerjakan 4 biji kelapa tu..kalo zla mmg xterbuat tu:)

    ReplyDelete
  25. kaknor kalau saya duk dekat nak gi umah kaknor je beli...hehehhe...

    ReplyDelete
  26. k.rose >> selagi kudrat ada ni kan, buat jer apa yg terdaya.. dan tak nak jugak nyesal dikemudian hari ..

    ummi >> kalau ummi tak kerja pun mesti ummi rajin layan permintaan anak2 kan.. :)

    anony >> k.nor guna acuan aluminium foil pastu letak papercup dlmnya

    k.erna >> mmg sedap ni k.erna, layan musim panas2 ni.. try la buat sekali insyaallah nak lagi dan lagi :D

    mek misi >> uishh tak baca ke kat entri tu dah tulis kalau nak resipi klik link resipi tu..

    ReplyDelete
  27. gee >> agak2 boleh potong pastu sambung jd cam asal tak gee? hehe

    ayu >> bila mak daye yg tak ada anak daya nak dpt anak daye? takkan cukup dgn ust kecik sorang tu jer.. sian dia tak ada geng nak main :)

    zila >> tu la zila..kena pulak 2 bj tu yg dah tua sket, dah bersabut.. jenuh duk kerjakan kelapa tu.. last2 isi pun dah keras.. frust benor..

    Q >> hahaha.. utk Q tak jual sbb tau Q rajin :)

    ReplyDelete
  28. best la masakan kat blog akak nh...:)

    ReplyDelete