f Secubit Garam: Ikan Asam Daun Kari

N3 Terkini

Wednesday, June 15, 2011

Ikan Asam Daun Kari

ASSALAMUALAIKUM..

Nak join jugak geng2 lain yg dah mencuba masakan simple tp sedap ni. Memang simple yg amat tp amat menyelerakan. Ada yg buat guna ikan tongkol, ikan selar, ada yg guna ikan patin, K.Nor guna ikan talapia jer. Memang sedap. Buat berkuah sket, dah tak perlu lauk lain.


Mekasih pd mereka yg dah menyeru dgn baik utk K.Nor buat Ikan Asam Daun Kari ni. Seingat K.Nor ialah MamaHawa, Izah, Mas dan last sekali kalau tak silap Rabiatun. Kalau ada yg tertinggal tu sori ek... dah lupa :)

Mekasih K.Asma dgn resipi yg sedap ni.. Anak2 Nor mmg suka terutamanya si Luqman yg mmg antu ikan talapia.

TENGGIRI ASAM DAUN KARI
Resepi : Kak Asma
Sumber : Izah, Mamahawa, Mas

Bahan2:
4 keping ikan tengiri
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1 biji lada merah dan hijau*(*bahan bertanda dihiris )
1 batang serai(ketuk)
sedikit daun kari
garam,perasa,air asam jawa

Bersihkan ikan,lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam.panaskan goreng hingga garing.angkat dan ketepikan.
Keluarkan minyak dari kuali tinggalkan sedikit,masukkan bahan yang telah dihiriskan tadi,tumis hingga layu.
masukkan lada,serai,daun kari,garam,perasa dan air asam.
biarkan sebentar,baru masukkan ikan tadi.
kalau suka berkuah agak2 hampir pekat matikan api.

15 comments:

  1. memang simple tapi sedap. pandai cipta gabungan rasa tu kan. gimme 5 ngan luqman. saya pun suke ikan talapia. kalau balik kampung biasa order 5 kilo.kejap karang datang la pakcik tu hantor talapia yang dah bersih. ala.. sukenyaa tengok talapia dah jadi lauk tu kak nor.

    ReplyDelete
  2. yang simple2 selalunya memang jadi pujaan.. hehe.. kdg tu penat masak renyah2 tp anak2 tak makan sgt.. baik masak yg sempoi2 aje...
    nak kena cubalah ni.. kena carik daun kari dulu..

    ReplyDelete
  3. saya yang guna ikan tongkol....he..he..
    sedappkan kak nor masak asam daun kari ni.....
    bukan kata mas..anak2 pun suka...
    membangkitkan selera betoiii...

    ReplyDelete
  4. kak nor , sedap pulak nmpknya ..cadang petang ni nak buat sup ikan merah tuk berbuka tp bila tgk menu akak terus rasa nak buat masak asam hihi

    ReplyDelete
  5. Kak Nor..

    Nih mylady nak KIV as menu bersahur nanti..makan dengan nasi panas2, mesti terbuka selera..terutamanya suami mylady yang agak kurang berselera waktu sahur..thanks ek akak for the recipe..

    ReplyDelete
  6. - ikan ape2 pon bole ye...

    ReplyDelete
  7. salam kak nor,

    Ina yg tak pandai masak ni mintak izin amik resepi kat sini.=)

    nk tanya kak nor, tau tak masak ikan toman ngn daun kesum.. ina dh search tp tak jumpe...

    ReplyDelete
  8. ni mmg fav..2 pinggan sure licin :)

    ReplyDelete
  9. As'salam Nor

    Alhamdulillah ikan tongkol ada sekor dalam petiais. boleh cuba buat lah nanti untuk ct dgn CM jer. anak2 memang tak makan ikan jadi ct masakkan ayam jer tu anak2.. hihihi

    ReplyDelete
  10. tenggiri asam camni mmg sedap kak nor..nak2 ade sambal blacan... k nor, dah pos dah n3 tiramisu yg wat smlm tu./...fuhh..berjoget lemak dimerate badan,suke deme dpt kawan..ahahaha

    ReplyDelete
  11. Salam Nor...
    sedap nyer!!! lauk simple2 gini lah sedap...tak hingat dunia bila mkn yum3x

    ReplyDelete
  12. k.nor..kita suka sgt lauk2 simple mcm niii..

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum..

    izah >> anak tu kan, kalau duk dlm bilik dia pun dia boleh tau k.nor goreng ikan talapia sbb mmg dia cam sangat ikan kegemaran dia tu hehe

    ratna >> betul2.. senang hati tukang masak dpt buat lauk simple tp laku dipasaran.. tak penat memasak :)

    mas >> hehe.. tau2.. k.nor pun rasa nak gi beli ikan tongkol gak nak buat lagi lauk ni.. sedap kan mas :)

    jiejah >> camna, buat tak semalam? :)

    mylady >> elok la tu, rasa lauk ni yg masam2 pedas, boleh membangkit selera nak2 time sahur.. try la ya..

    ReplyDelete
  14. al >> terpulang pd al, nak guna ikan kerisi, ikan merah boleh aje.. tp goreng garing2 dulu baru sedap

    cemmomile >> w'salam.. silakan..

    wohooo.. saya tak pernah makan ikan toman.. tak lalu di anak tekak kut.. hehe.. sori ya.. :)

    del >> yg licin pinggan ke nasi del hehee

    CT >> alhamdulillah.. anak2 nor makan ikan, cuma yg sulong jer kurang sket tp makan jugak.. senang nak masak lauk kan, tak perlu tumpu pd ayam jer :)

    noor >> dah tengok dah noor! mengancam abis tiramisu letak cipon krimcis dan ganache tu.. mana utk k.nor? hehe

    ReplyDelete
  15. mamahawa >> betul2.. tp kena kontrol gak ma, dah veteran ni nasi kena kurangkan tak macam zaman muda2 dulu kan.. heee

    pia >> acu cuba try test buat pia.. sedap tau

    ReplyDelete