f Secubit Garam: Mee Rebus Sernan

N3 Terkini

Tuesday, June 14, 2011

Mee Rebus Sernan

ASSALAMUALAIKUM..

Alhamdulillah.. kenyang perut berbuka dgn Mee Rebus Sernan. Dengan menggunakan perencah mee rebus keluaran Hj Senan yg K.Nor dpt baru2 ni, pemberian sorang kakak blogger yg baik ati. Lepas ni nak mencuba perencah mee bandung pulak. Bila tu ek.. wallahua'lam.. hehee... Terima kasih banyak2 ya akak ku cayang ni.. semoga dimurahkan rezeki akak sekeluarga dan diberikan kesihatan yg baik sepanjang masa.. amiin...


Boleh tahan gak rasa Mee Rebus Sernan ni dan proses memasak mee rebus pun jd cepat bila tak perlu menumis bagai rempah ratus tu. K.Nor ikut resipi yg tertera kat belakang paket perencah tu aje tp sebelum masukkan perencah dan bahan2 lain tu, K.Nor tumis dulu hirisan bawang merah dan bawang putih dgn sedikit minyak utk mewangikan lagi rasa masakan ni. Tak payah letak resipi la ya, kalau sapa2 ada stok perencah tu, boleh ikut jer arahan belakang paket perencah tu.



28 comments:

  1. k.nor cayang..sy pun buat mee rebus hari ni..Aritu blk muo singgah kedai Hj Sernan beli rempah beriani,mee bandung,laksa johor & mee rebus.

    ReplyDelete
  2. waduh menyelerakan sungguh tngk mee rebus akak ni....laporlah...

    ReplyDelete
  3. dusyuuuuuum...nanti akan terbang lah rempah mi bandung tu nor...wakaka..

    adeh..lapo pulak tgk mi rebus nor ni..bak mai semangkuk..

    ReplyDelete
  4. wahh berjanji sungguh kite same2 masak mee rebus yer kak nor....kite try resepi abg mat glemer kite...ponn saadaapp....alahai tetibe terliur tgk yg akak plak....

    ReplyDelete
  5. Dasyattttt....alahaiii k.nor..sedapnya mee rebus tu...terbau2 sampai sini...meh semangkuk....
    Oh ya k.nor..kerabu mangga tu dah ok..sbb ada daun limau purut tu..mmg mcm CRS...tp kekadang lieza mkan situ ada letak udang kering kekadang takder..kekadang ada kacang kekadang takder..tp camni juga rasanya..sedap2..nanti lieza nak makan dgn nasi kuning lak.

    ReplyDelete
  6. alhamdudillah....dah berbuka yerk kak..
    untuk mas ada tak....dah bawa sudu garfu dah ni....he..he..

    ReplyDelete
  7. Salam Nor...
    lapar pulak jln mlm2 kat sini..yum3x mee rebus :P

    ReplyDelete
  8. rasanya pernah cuba rempah2 sernan ni..mee bandung kut..sedappp
    tgk mee rebus akak ni...sedapnyer la hai...

    ReplyDelete
  9. sapa la kakak tu ye.. moga kakak kesayangan kak nor tu mimpikan saya malam ni. kot2 dia nak pos lak kat saya.. hahhaa.. kak nor... u make me hangeri..!!

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum..

    naemah >> mcm berjanji pulak kita arini ya.. hehe

    yatie >> meh la yatie, ada banyak lg ni.. :)

    k.nim >> berdebukkkk.. haaa.. jatuh dah perencah mee bandung atas riba nor.. pandai k.nim lontar ya.. hihihi

    2 mangkuk pun boleh utk k.nim :)

    ReplyDelete
  11. sabariah >> hari mee rebus sedonia kah.. hehe

    lieza >> ooo ada letak udang kering/kacang tanah ya.. masa k.nor gi makan aritu tak ada pulak 2 benda tu.. mekasih sudi try ya.. mmg antu nasi kuning sungguh lieza sekeluarga ya.. tak sia2 k.nor post resipi.. alhamulillah.. :)

    mas >> dah.. dah kenyang dah.. alaa mas, akak dah sedia pun sudu garfu, takkan nak suruh mas makan dgn tangan kut hehe

    ReplyDelete
  12. mamahawa >> salam ma.. jemput la ma..tp dah tengah malam buta ni.. masih lapar lg ke?hehe

    ida >> ooo yer ke.. insyaallah ada lah tu tayangan amal mee bandung hj senan lepas ni.. hehe

    izah >> jampi2 la lebih sket ya izah.. kut2 kakak tu terbaca hehe..

    r u so hangeri dear? ish.. ish... kesian org hangeri ni.. meh nak letak mee rebus semangkuk :)

    ReplyDelete
  13. Sluurrp nmpak sedapnye..ada daging jugak eh dlm ni.. sll confuse between mee rebus, mee kari and mee bandung..hehehe

    ReplyDelete
  14. Hi Nor, I love Mee Rebus very much but I can't a google translation here to help me understand better.

    ReplyDelete
  15. shedapnyer kak nor...isk bikin terliur jer tgh2 mlm nih...he he he

    ReplyDelete
  16. mana nak cari rempah tu K Nor..nampak ok jer...

    ReplyDelete
  17. ann >> i see... do read yr last entry, i've replied there :)

    fiza >> dah midnite tu tak tidur lg ya.. hehe

    nazrah >> cuba tanya k.aznim :)

    ReplyDelete
  18. waduhhh...terus lapaq perut tgk mee rebus....:) lia suka makan mee rebus tulang....tp x pandai nak buat..heheeee...

    ReplyDelete
  19. K Nor,
    senang la ada perencah instant ni..
    Nanti tulis surat kat Haji Sernan suruh dia export ke Melben pulak:D

    ReplyDelete
  20. kak nor, bole bgtau sy mcmna sy bole beli perencah mi rebus ni tak? di jb tak jumpa la sesape yang menjual perencah mi rebus. setiap kali sy bwk kg di perak sana, mesti beli mi rebus rencah asingkan (orang tua kirim)
    so, kalau ad perencah ni senanglah sy boleh pos laju kat diorg kat kg.

    ReplyDelete
  21. salam. jauh nih ketinggalan keretapi. byk keje luar/seminar over d river. berkobar2 kerinduan nak bukak blog kak nor. Arini baru ada kesempatan. pisau pemotong tu cantik ler. beli mana? hehehe
    Loomot

    ReplyDelete
  22. Sedapnya kaK nor.. Nak semangkuk..:)

    ReplyDelete
  23. - kat supermarket area KL ni ade jual x rempah tu?

    ReplyDelete
  24. lia >> rasanya k.nor pernah post n3 mee rebus dulu.. cuba gali balik.. pastu try dgn guna tulang.. tulang tu rebus dulu sampai empuk baru buat kuah.. nak guna paste instant camni pun ok.. lg cepat :)

    TTM >> hehe.. elok benor la tu zana, banyak gak rempah ratus keluaran dia yg lain.. :)

    leyza >> cuba check inbox leyza kat fb ya.. :) kalau nak no company dia pun boleh gak.. (0133417993) ni email dia org sernanberiani@yahoo.com try la contact kut2 dpt deal direct ..

    ReplyDelete
  25. loomot >> patut la lama tak nampak komen :)
    haa tu la..cantik sungguh pisau tu.. mmg sukaaaaaaaa sgt.. terima kasih pd pemberi budiman hehe.. sbb tu tayang kat telur tu nk bg tuan dia nampak .. :)

    ita >> boleh.. boleh... :)

    AL >> wallahua'lam.. tak tau pulak saya.. cuba tengok kat komen saya pd leyza tu ya.. kalau berminat boleh call contact no tu atau contact through email

    ReplyDelete
  26. akak pun ada member blog belikan..suka dengan rempah soto dia..best

    ReplyDelete