f Secubit Garam: NASI MANDY KAMBING

N3 Terkini

Tuesday, September 3, 2013

NASI MANDY KAMBING

ASSALAMUALAIKUM...

Warning awal2 ni ya.. semua dah jadi baja, sbb ni menu masa hari raya aritu hehee.. biasa ler.. tuan rumah kan semakin lemau nak menghapdet.. kiranya kena masukkan jugak entri ni sbb nak kongsikan resipi Nasi Mandy Kambing yg dah dicuba buat ni. Selain utk dikongsikan dgn pengunjung SG juga sebagai rujukan K.Nor dan anak2 di kemudian hari..


Masa hampir nak raya aritu, K.Nor ke pasar dgn cik abe, terpandang (fuhh.. skima ayat hehe) org jual daging kamben. Memang agak jarang2 la K.Nor nampak org jual daging kamben kat pasar Bukit Payong tu. ehhh.. rasanya setelah setahun duk kg ni, tu pestaim kut terserempak dgn org jual daging kamben. Cik abe mmg antu daging kamben, termasuk si anak dara tu.. Jadi K.Nor rembat la sekilo. Duk terbayang nak masak Nasi Mandi Kamben utk raya... khelasss gitu kannnn.. hehee

Balik rumah, lepas kerja membersihkan barangan basah yg dibeli dan kemas apa yg patut, K.Nor pun mula la menggugel, cari resipi Nasi Mandy Kamben (sori ya.. mmg suka guna word kamben.. jgn marah nooo.. ) Gugel punya gugel jumpa satu resipi yg sangat berkenan di mata dan di hati. Terus K.Nor save jdkan draf. Bukannya tak pernah masak nasi mandy, dah acapkali gak buat tp selalunya guna ayam jer (guna resipi Raidah) kat SINI dan kat SINI. Saja la tukar selera, cari resipi2 lain utk dicuba, mana tau, dpt yg lebih sedap, lebih serasi kat anak tekak K.Nor sekeluarga kan.. 

Kali ni, masak nasi ni siap letak arang yg dibakar walaupun dlm resipi UmmiAisyah ni tak bgtau perlu buat sedemikian. K.Nor buat ni sbb kat reispi Raidah tu ada bgtau utk letak arang yg dibakar (utk menambah aroma pd nasi bila asap dr arang ni meresap ke dalam nasi) Boleh tengok kat SINI, ada Puan Raidah tunjuk kaedah mengasapkan nasi mandi menggunakan arang yg dibakar. Bagi yg tak nak buat tak mengapa, tak salah apa2 pun, tak kena saman pun.. hehe.. terpulang la ya.. tp kalau buat, insyaallah nasi kita jd lebih ummphhhh gitew ^____^

Tak sia2 mencuba, Along pun kata sedap mcm dia makan kat Jordan dulu.. yer la.. 5 tahun duk Jordan
bukannya senang nak masak mcm yg dia duk selalu makan yg org Arab buat tu kan.. :)

K.Nor sangat berpuas hati dgn hasil Nasi Mandy Kambing ni.. sangat2 sedap dan menyelerakan. Air dari rebusan kambing tu, membuatkan nasi kita bertambah sedap. Dan kena pulak dgn gandingan sos dan saladnya tu..Insyaallah.. akan stick dgn resipi ni lain kali..Memang rekomended tau resipi ni.. Sgt2 tak rugi mencuba.. Opss lupa nak bgtau, rempah nasi mandy tu, K.Nor beli kat Jordan dulu dan bagi yg teringin nak dapatkan rempah ori nasi mandy ni cuba la cari kat kedai2 arab yg jual rempah ratus atau kurma2. Atau gugel cari rempah nasi mandy/mandi yg dijual secara online.. 

Jutaan terima kasih buat UMMIAISYAH yg sudi berkongsi resipi NASI MANDY KAMBING ni.. Izinkan K.Nor kongsikan kat sini utk rujukan di lain waktu dan juga utk dikongsikan bersama teman2 yg lain ya.. 

NASI MANDY KAMBING
resipi : UmmiAisyah
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2: Serves (4-5 org)
400 gm beras basmathi
1 sdb rempah serbuk mandy
Rempah tumis( sedikit bunga lawang,kulit kayu manis,buah pelaga,buah limau kering,bunga cengkih)
1 1/2 kg kambing (daging dan tulang)
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 biji cili hijau
3 sdb minyak masak atau minyak sapi ~ k.nor guna minyak sapi
garam

Cara:
Kambing
Rebus kambing sehingga betul-betul empuk (tanpa garam) 
Asingkan daging kambing ke dalam bekas yg lain. Ketepikan.
~ k.nor masukkan 1 bj sudu steel semasa merebus utk mengempukkan daging dgn cepat. Sebelum tu potongan kambing tu k.nor basuh dan perap dgn tepung yg dicampur dgn sedikit air utk menghilangkan bau hamis kambing. pastu toskan)

Nasi Mandy
1. Rendam beras 20 minit atau lebih dan toskan.
2. Tumis rempah tumis, hirisan bawang besar dan bawang putih. Apabila bawang garing masukkan rempah serbuk, tumis sebentar dengan api kecil. Tutup api.
3. Campurkan tumisan rempah tadi dan beras ke dalam periuk nasi elektrik.
4. Letakkan 2 sudu kecil pewarna kuning, 2 sudu kecil garam dan 2 biji cili hijiau. (k.nor skip pewarna tp gantikan dgn saffron)
5. Masukkan 600 ml air rebusan beserta daging ke dalam periuk.
6. Tanak dalam rice cooker sehinnga masak.

* k.nor tumis rempah ratus direct dlm periuk nasi tp menggunakan api dapur. kemudian baru diletakkan dlm rice cooker dan teruskan proses memasak nasi.

Sos Harrah
2 biji tomato
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil perahan lemon
3 bj cili padi
daun ketumbar
garam

Kisar semua bahan tanpa air.
Sedia utk dihidangkan.

Salad Arab
2 biji tomato (dipotong dadu)
1 batang timun (dipotong dadu)
1 biji bawang besar
Daun ketumbar
garam dan sedikit serbuk lada hitam

Campurkan semua bahan dan gaul rata.

UPDATED 6/09/13 

Bagi yg masih duk tanya, kat mana K.Nor dptkan rempah sila baca balik entri kat atas.. K.Nor dah story pun org masih duk tanya.. Dah jawab kat komen bawah pun, ada lg yg masih bertanya.. Jd utk lebih clearkan pembacaan, K.Nor dah boldkan ayat tu dan dah besarkan saiznya.. tak tau la kalau tak nampak jugak, kena pakai kanta pembesar la lps ni kut .. 


harap maklum...


34 comments:

  1. tudia...lari sambil pejam mata...mengguda....terguda...huhuhh..i diet nie....baru dpt 5 kg...klu mcm nie..harus naik kg kg nih...! mengguda sungguh la kak nor ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wehhh lari pejam mata bahaya tu.. tersepak kaki kerusi ke, meja ke.. kang naya.. hehehe

      mmg sgt menaikkan selera makan dan rasanya jarum penimbang pun cergas jer ke kanan hehe

      Delete
    2. Like fb fanpage Yemen Homemade Nasi Arab yg menjual set lengkap naai arab....rasa ori dari Yemen

      Delete
  2. sedapnya knor.. selalu mkn kt kedai arab jer.. mudah jer nak buatnya.. kene cari serbuk mandy .. knor guna jenama apa ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.nor beli yg timbang masa kat jordan dulu zana.. tp ada gak yg dlm kotak .. dah lupa brand .. rasanya dia repack jer kut

      Delete
  3. Sedapnya k.nor lapar tgok ptg hari, dah lah hujan lagi lah lapar ;)

    ReplyDelete
  4. Oo nasi mandy ayam..akak pernah cuba ikut resepi diblog nor dulu.in syaa allah nak cuba yang ini nanti guna daging lembu

    ReplyDelete
  5. Salam Kak nor, blh tanya, mana nk dpt ye serbuk mandy ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. cuba tengok kat sini.. tp k.nor tak sure rasa dan hasilnya camana http://zaitiakhtarramli.blogspot.com/2013/07/cara-masak-nasi-arab-mandy-chicken.html

      Delete
  6. Perhh!!!! Mabless kak nor. Walau sue x mkn kambeng tp nasi tu ttp mengguda selera. Huhuhuuuu

    ReplyDelete
  7. Salam Nor,

    Pak Aji hantu nasi mandy kambing, begitu juga semua anak2 kami. Mak Aji pun. Tengok rupa dah serupa dengan yang kami biasa makan di al Rawsha kat Kg. Pandan tu, kecuali tiada labannya! Boleh cuba ni, tq for the share!

    ReplyDelete
  8. Sukanya kalau dapat sepinggan nasi mandhi kambing... he hhehe nasi mandhi kambing pun mandhi ye Kak Nor, senang2 nanti nak cuba resepi ini pulak ye kak. Tq for sharing!

    ReplyDelete
  9. Salam K Nor...terima ksih krn sudi mencuba...Alhamdulillah..kembang kempih idung sy kalo resepi yg dicuba berjaya....sy penah tgk petua guna arang tu kak nor..tp kt dapo comel sy ni mmg tak penah ada arang...so x penah try...misti lg klasik kan..safron pon akakn kuningkn ns naturally kan...tengkiu again krn memanjangkn resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam ummiaisyah, terima kasih juga sudi share resipi tu ya.. :)

      Delete
  10. Nasib baik akak dah bagi warning awal awal!!! Kalau tak mesti dah nak tapau...hehehe ;)

    Looks sooo delicious la kak...mouthwatering here!

    ReplyDelete
  11. salam kak, boeh saya tau dari mana nak dapatkan rempah seruk mandy tu? TIA

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. k.nor dah reply persoalan yg sama di atas.. harap maklum

      Delete
  12. Hi to evеry body, it's my first go to see of this blog; this website carries awesome and in fact good data in favor of readers and restaurants

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum kak noor, COpy dulu recipe...tq kak noor share...nampak menarik..ni musim raya korban boleh cuba....

    ReplyDelete
  14. Assalamu'alaikum.. Saya Yasmin, thanks for sharing.. kami sekeluarga penggemar masakan kambing. Agak2 Kak Nor tau tak apa bahan2 yang diblend dalam rempah nasi mandhi? nanti boleh buat sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. maaf sgt2 ummu fatimah.. mmg tak tau, kalau tau k.nor mmg tak keberatan nak share.. kalau nak cari rempah nasi mandhi ni boleh cuba cari kat sini ya..

      http://www.facebook.com/BerkatMadinah
      Berkat Madinah Malaysia di Taman Putra Sulaiman, Ampang.

      Mahnaz Food Industries, Sime UEP Industrial Park. area Batu 3, Shah Alam.

      Delete
  15. Assalam k nor.
    Sya nk try resepi ni. Sya dh jumpa rempah mandy ni. Sya beli kat pemborong mkanan arab mcm kurma air zam2 etc. Lokasi kat sekolah teknik shah alam bhmpiran bt 3 shah alam. Rempah kabssa pun ada. Lama dh simpn resepi ni. T ksh sharing

    ReplyDelete
  16. Lupa nk bg tau nama sykt tu MAHNAZ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. mekasih ana, sudi berkongsi info ttg kedai jual rempah tu.. :)

      Delete
  17. kak nor..kalu kat teganu kat kedai AJEES ade jual..kalu ajees kat bando xtau la jual k dop..kalu kat bukit kecik ade...

    ReplyDelete
  18. Tima kasih banyak kak. Dah cuba memang sedap sampai hari2 makan kambing. Sy kat jb, rempah mandy beli kat kedai arab sebelah avon bbu.

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. boleh dapat rempah ni kat altseer, ampang. kat little korea, macam2 ada kat situ.. manisan, jeruk2, olives, kurma even frozen vege dari middle east ada..

    ReplyDelete
  21. sy nk buat hr ni.. tp pakai pes siap dh.. pes chef ustazah tu

    ReplyDelete
  22. Minta izin guna resepi ye...terima kasih

    ReplyDelete
  23. Resepi yg best..... Dah 2..3 hari zaini dok sebut2 mandy kamben....hihii... mujur rempah dari Jordan ada lagi... Tq knor utk rempah dan resepi yg mabeles niiii... muwahhhh

    ReplyDelete