f Secubit Garam: ALMOND CLUSTERS

N3 Terkini

Thursday, September 26, 2013

ALMOND CLUSTERS

ASSALAMUALAIKUM...


ALMOND CLUSTERS ni mmg enak dimakan sambil menonton tv, sambil blogwalking.. mmg ralit sungguh mengunyah.. Terdapat banyak resipi ALMOND CLUSTERS di persada alam maya. Bahan utamanya lebih kurang jer tp K.Nor dah olah situ sket, sini sket mengikut citarasa anak tekak K.Nor. Almond Clusters ni dah lama buat, masa tu main campak2 jer bahan2nya, lupa nak catat somewhere.. tu yg tak berapa nak ingat sukatan yg dibuat secara tepat. K.Nor letak dulu resipi yg ingat2 lupa kat bawah ni, Insyaallah ada masa nanti K.Nor akan cuba buat sekali lg dan cuba update resipi yg lebih tepat nanti. 



ALMOND CLUSTERS
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
300gm almond strip
150gm coklat masakan
1 sudu besar mentega
manik2 gula
papercup secukupnya

Cara:
Sangai badam sehingga keperangan.
Cairkan coklat masakan secara double boiler.
Padamkan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
Masukkan badam dan kacau hingga sebati.
Sudukan ke dalam papercup sehingga habis.
Taburkan sedikit manik2 gula.
Sejukkan sebentar dlm peti ais supaya lebih cepat mengeras.
Keluarkan dari peti ais dan Almond Clusters sedia utk dinikmati.

13 comments:

  1. salam kak..

    Nampak senang ja mau buat almond cluster ni kan..sedapnya mengunyah sambil tengok tv..

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. kelas apa mek? kelas dewasa? kelas tadika? hehehe

      Delete
  3. uiiisssh meleleh air liur niii... badam mahal kan loni

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg mahal ati, tp kalau utk makan sendiri sekali sekala apa salahnya kan :)

      Delete
  4. salam Knor ...saya pun suka makan nie ...tapi setengah resepi tu guna mentega kacang pun sedap gak...hehe tambah lagi kolesterol kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. yep.. mmg ada yg letak peanut butter dan ada yg letak nutella .. terpulang pd kita sebenarnya noor..

      Delete
  5. selamat hari raya.. ehh.. raya deepavali ke nih? hihihihi...
    tun apa2 yg coklat semua on. kompom habis dgn cepatnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa nak kisah ke deepavali tu tun, raya haji yg tak lama lg tu :)

      Delete
  6. Sedap...sedap...sedap....kalo k nor buatkan sebalang besar utk saya laaaaaggiiiiiiii sedappp.....he he......

    Saya pernah buat ni dulu...tp paling byk dpt mkn sebiji dua je sbb dah kena kidnap ngan ank2... X smpat sejuk pun coklatnye....:-D :-D

    ReplyDelete
  7. manis tak? hehe. kalu guna conrflake boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. coklat mmg manis kan, sbb tu k.nor dah lebihkan sukatan badam (dlm resipi2 org lain guna badam sikit jer, jd rasa manis lebih )

      insyaallah boleh guna cornflakes. bila ada tambahan cornflakes dlmnya akan dpt rasa rangup2 gitu.. insyaallah lebih sedap

      Delete