f Secubit Garam: KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE

N3 Terkini

Tuesday, September 24, 2013

KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE

ASSALAMUALAIKUM..

Bila memikirkan masih banyak lg (ehh tak la banyak sgt, ada la sket2 hehe) gambar2 terperam yg dalam folder tu, entah bila nak dijadikan entri, kena la merajinkan diri mengarang dan mengupdate. Kalau tak bila la nak abis.. Dah la seminggu sekali jer sekarang ni update kan.. Mood dah melayang2, tak tau jalan pulang tu.. Jadi utk entri ke 2 minggu ni, K.Nor nak kongsikan satu lg resipi kek yg mmg sangat sedap.. sangat2 sedap sebenarnya. Biasalah kalau coklat digandingkan dgn cheese.. Mana tak sedap tambah lagi bila ada ganache.. perghhh.. makan pun tak cakap banyak sambil menghayati keenakkan keknya.. hehe


Asalnya kek ni ditempah oleh Ani, dah siap elok dah.. time terbalikkan ke cake plate, bahagian atasnya melekat kat board.. ermm.. cacat la sket rupa atasnya tu.. Tak sampai hati nak bg kastemer kek yg tak sempurna gini kan.. Jadi K.Nor godek kek lain dan kek ni K.Nor plan utk dihidangkan pada anak2 jer la.. Kebetulan kazen cik abg sekeluarga dtg berkunjung pada hari raya pertama aritu (kan.. gambo lama ni, gambo masa raya pertama lg tu.. so jgn nak ngendeng ya.. kang k.nor offer baja terbaik dr ladang kang.. hehehe) K.Nor serve la kek ni kat dia org.. ermm.. mmg sedap .. anak2 pun cakap sedapppppp.. Kata kastemer K.Nor pun sedaaaaaaaaappp... ALHAMDULILLAH...  (mekasih Ani sudi menempah dgn K.Nor ya.. ) 

keratan rentas dlm kek.. dgn toping ganache.. perghhh.. enak sih :)

Sebelum godek kek ni, K.Nor dah bersoal jawab dgn Mas Duniaku, mintak ilmu dr dia sbb dia dah banyak kali buat kek ni utk tempahan. Memang sentiasa laku kek ni, sentiasa ditempah kata Mas. Resipi asal dr Yatie Memories tp ikut kata Mas, utk kek coklat tu, dia guna resipi Kek Coklat Kukus Munira. K.Nor juga tak ikut resipi Yatie, sebaliknya K.Nor guna resipi kek coklat lain, resipi yg sentiasa K.Nor guna utk kek coklat kukus yg K.Nor kukus dlm bekas square. Kek yg dihasilkan mmg sangat sedap, lembut gebu dan moist. Utk sebiji Kek Lapis Kukus Cream Cheese ni K.Nor cuma guna 1/2 adunan jer dr resipi asal BLACK BEAUTY CHOCOLATE CAKE. Resipi asal dari Chef Zubaidah tp K.Nor amik kat dapur Maklang Azie.. Mekasih banyak2 pd Chef Zubaidah dan juga Maklang ya..  Jadi terpulanglah pd adik2 kakak2 nak guna resipi mana satu ya.. Pada tekak K.Nor, combination resipi yg K.Nor buat ni adalah sangat2 sedap.. campur lg dgn ganache yg diletakkan tu.. K.Nor akan letak resipi yg K.Nor buat/olah dan juga resipi asal dr Yatie yg K.Nor amik kat dapur Mas. Mekasih juga buat Yatie dan Mas (terima kasih atas tunjuk ajar tu ya Mas :)

KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE (versi K.Nor)
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram
resipi asal : Yatie@Memories & Chef Zubaidah

Bahan utk lapisan cheese:
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
25 ml air
1 sudu besar tepung gandum

Cara :
Pukul cream cheese bersama dngn gula.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.
Biarkan sebentar.

Bahan utk kek: 
Bahan A
1 cwn tepung gandum
1/3 cwn serbuk koko
1/2 sk soda bikarbonat
1 sk b/powder

Bahan B
1 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1/2 cwn myk masak @ butter dicairkan
1/2 cwn air panas suam
1/2 sk coffee/mocha emulco
1 biji telur A

Cara
Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn B dan gaul rata
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.

Cara membuat Kek Lapis Kukus Cream Cheese:
Panaskan air dlm periuk pengukus hingga mendidih.
Balut penutup periuk dgn kain  utk mengelakkan air wap menitik ke dalam kek.
Tuang 1/2 bahagian kek coklat ke dalam loyang 7" yg dah digriskan dgn mentega dan dialas dgn baking paper.
Kukus selama 15 minit.
Tuangkan adunan cream cheese dan ratakan. Kukus selama 15 minit.
Kemudian tuangkan baki adunan kek coklat dan kukus lagi selama 20 minit (atau sehingga masak)
Biarkan sejuk dan keluarkan dr loyang.
Tuangkan ganache di atasnya dan biarkan seketika di dalam peti ais.
Sedia utk dihidangkan.

Bahan:
150gm coklat masakan~ dipotong kecil
1/4 cawan susu cair
1 sudu besar minyak (sayuran/masak) atau mentega

Cara:
Panaskan susu (kaedah double boiler) &  coklat masakan.
Padamkan api dan kacau hingga coklat cair.
Masukkan minyak/mentega dan kacau sebati.  Ketepikan.

~~~~~~ ** ~~~~~~ 

KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE
Resepi : Yatie - Sinar Kehidupanku
Sumber : MasDuniaku

Bahan A :
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
25 ml air
1 sudu besar tepung gandum

Cara :
Pukul cream cheese bersama dngn gula.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.
Biarkan sebentar.
Mas satukan semuanya dan blend hingga sebati.

Bahan B - Kek Coklat.
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
2 sb serbuk koko
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar @ cair
1/2 cwn minyak jagung @ masak
1 cwn tepung gandum
1 sk baking soda
1/2 sk baking powder

Cara :
Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang
Setelah kembang masukkan vanilla dan diikuti dngn koko dan garam
Masukkan air panas,susu dan minyak
Setelah itu masukkan tpng gandum, b.soda dan b. powder yang telah diayak dan gaul sebati.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.

Cara membuat Kek Lapis Kukus Cream Cheese:
Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya.
Sapukan sedikit minyak di loyang dan alas dngn kertas minyak
Letak adunan coklat dan kukus selama 15 minit.
Tuang adunan cream cheese diatasnya dan kukus selama 15 minit.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya dan kukus lagi selama 20 minit.
Sejukkan dan boleh di hidangkan....

Nota :
Untuk kek coklat, Mas menggunakan resepi Kek Coklat Kukus Munira diseparuhkan.


31 comments:

  1. ding dong ding dong....
    kek dah lama abisss yerk kak..
    ingat nk ngendeng...
    moisttttt bangattttt nengoknya.,..terliurrrrr la kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.nor pun terliur gak mas.. sempat makan sepotong jer aritu huhu

      Delete
  2. Memang terbaikk kek nii...
    tun dh berjaya komen kat embedded komen!!! weee~~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. clap.. clap utk tun.. tahniah hehehe

      Delete
  3. Dah lama tak buat kek ni... terliur pulak tengok k.nor :)

    ReplyDelete
  4. kak nor ni mmg tau...sajer la tuh...huwaaaaaaaaaaaaaaaaa.....nok makang jugop kek sedak ni (jgn suruh membaking dah...nak masak pon skrg mcm nak g berperang..huhuhuh)

    ReplyDelete
  5. nak g raya rmh kak Nor..bole ker?...kot-kot ada rezki terpijak camni!!

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. adeehhh puan doc dtg pengsan kat sini.. sapa nak buat cpr nih.. tulun.. tulun.. hehehehe

      Delete
  7. waaaa..... nyum2x.. pos sini sket yer... bukan yg dah basi tu yg baru yerk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhee takut la tu org offer baja hehee

      Delete
  8. perghhh,mmg meleleh air liur Liza tgk kek tu...

    ReplyDelete
  9. kak minta izin copy resepi ni yer..

    ReplyDelete
  10. salam kak..

    layan makan kek lapis kukus cheese ni memang sedap..

    ReplyDelete
  11. tq kak nor.. tersangat laa sedap... sampai diorg tak sangka kek nih buat sendiri....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh teror dah tu.. tahniah nadia :)

      Delete
  12. Kalo bakar bole x? Cmner caranye ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bakar pun kena mcm dlm resipi gak, layer by layer

      Delete
  13. kak nor bleh x klu sy ubah wat chese kek pas pas coklat nyer wat bntuk pokaldot klu wat cam 2 agak2 nyer mnjadi x contoh yg kat dlm link nie
    https://www.google.com/search?q=chocolate+cheesecake+polkadot&rlz=1C1CHMO_en-GBMY544MY544&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=kCnhUum-E4WIrgecoYCoDg&ved=0CAcQ_A

    ReplyDelete
  14. CQ, rasanya dlm kek. I, adunan coklat lebih bnyk dr adunan cheese. So adunan cheese yg lebih sesuai dijadikan polkadot. Apapun terpulang pd CQ utk mencuba ya.. All the best

    ReplyDelete
  15. As salam akak,nk tanya,kalau sukatan 'sb' tu sudu besar kan?sudu yg mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam.. Guna sudu sukatan metrik tu yg terbaik

      Delete
  16. Sedap nya. Thanks for sharing. Jemput lawat blog saya http:// emyhealthandbeautyshop.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. penampilan kue - kue nya sangat menarik dan keliatannya sangat enak . jadi pengen nyoba !!

    http://bit.ly/210LBmH

    ReplyDelete
  18. Sis nak tnya lar lau kita wat kek ni kukus dulu coklatnyA da siap sejukkan dulu pastu bahagi 2 baru masukkan cheese boleh tak ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. rasanya tak berapa cantik kalau buat gitu

      Delete
    2. Sis nk ty boleh....1/2 cawan =125 ml kn sis?

      Delete
    3. Sis nk ty boleh....1/2 cawan =125 ml kn sis?

      Delete