f Secubit Garam: STRAWBERRY & LEMON SNOW CHEESE CAKE

N3 Terkini

Wednesday, September 18, 2013

STRAWBERRY & LEMON SNOW CHEESE CAKE

ASSALAMUALAIKUM...

Wahhh.. lama betul menyepi kan.. Kan dah kata, skrg ni mmg mudah tenggelam tp agak lama masa yg diambil utk timbul amik nafas hehehe.. Memang tak leh nak update spt dolu2.. kalau 1 - 2x seminggu tu kiranya cukup la kan.. dr tak ada terus.. Insyaallah K.Nor akan cuba usahakan supaya blog ni akan terus bernyawa walau nyawa2 ikan.. paling kurang 1 entri sekali dlm seminggu..


Sekarang ni makin ramai yg menyukai SNOW CHEESE CAKE kan.. Kek ni mmg digilai sekarang ni, Alhamdulillah, kek ni mmg sentiasa mendapat tempat di hati mereka yg menempah dgn K.Nor. Selalu repeat order.. Mekasih banyak2 pd yg sentiasa order kek ni. Kali ni, K.Nor nak naik taraf sket kek snowcis ni.. Kita upkan dgn perisa yg pasti memuaskan anak tekak masa ngap kek snowcis ni.. Memang enak, memang best. Kalau biasanya kek sponge yg digunakan dlm kek ni hanyalah berperisa vanila, kali ni K.Nor dgn perisa strawberi. Bukan satu perisa aje, tp 2! K.Nor gandingkan strawberi dgn lemon! Jadi lah STRAWBERRY & LEMON SNOW CHEESE CAKE... perghhh.. nyaman yg amat....  Terpulang la pada citarasa masing2 nak guna perisa apa. Boleh guna perisa blueberi, pandan, orange. Tapi kalau dapat yg ada rasa masam2 lagi best, sbb nak lawan dgn rasa cheese tu..  Utk buat kek yg berlayer gini, kena la guna 2 loyang yg berasingan ya.. Kalau nak buat 3 layer dgn 3 perisa, gunakan 3 layang ..


Sebelum ni, K.Nor buat Snow Cheese Cake menggunakan resipi kek sponge asal dr SherryMz@Myresipi. Kali ni, K.Nor tukar dgn menggunakan resipi Kek Sponge dr Sweet4ever. Jadi kita tak perlu bazirkan 2 bj telur putih yg tak digunakan tu. Terus aje guna 5 bj telur spt yg Sweet guna.. Lagi mudah kan.. :)


Kat bawah ni, K.Nor letak resipi yg K.Nor gunakan, resipi gabungan antara resipi SherryMz dgn Sweet4ever. Dan utk resipi frosting, K.Nor edit sket dr resipi asal SherryMz.. Mekasih kepada keduanya ya..

STRAWBERRY & LEMON SNOW CHEESE CAKE
resipi asal : SherryMZ & Sweet4ever
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan :
* kek sponge:
150g tepong super fine
150g gula kastor
5 biji telor gred A
1 sudu besar ovalette
80ml air
80ml minyak / mentega cair
1 sudu kecil serbuk penaik
pewarna merah & kuning lemon
perisa strawberi & lemon

* krim :
1 kotak cream cheese philadelphia (250gm)
2 - 3 sudu besar mentega
1/3 cawan susu pekat manis

~Satukan cream cheese dgn mentega dan putar hingga gebu (tidak berketul)
Masukkan susu pekat dan putar lagi hingga sebati. Ketepikan.

* topping:
keju cheddar secukupnya ~ boleh guna kraft atau brand lain asalkan dlm bentuk ketul/bar

~ parut halus keju cheddar dan ketepikan.

Cara:
Sediakan 2 tin pembakar bulat ukuran 8inci, griskan dasarnya dan lapik dgn kertas baking.
Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. 
Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi ni terletak kepada kalajuan pengadun)
Perlahankan kelajuan dan masukkan air.
Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 2 minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk/spatula sehingga sebati.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, satu dimasukkan pewarna merah dan perisa strawberi dan satu bahagian lagi dimasukkan pewarna kuning lemon dan perisa lemon. Gaul sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yg berasingan yg dah digris tadi dan bakar selama 20 - 25 minit atau hingga masak pada suhu 170 - 1175C.
Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.
Keluarkan kek dr loyang dan biarkan kek betul2 sejuk sebelum dihias.

Cara assemble/hias kek:

Sapukan krim cheese diatas kek yg berperisa strawberi dan letakkan kek yg berperisa lemon diatasnya.
Kemudian sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
Taburkan keju yg diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
Boleh la dihias mengikut citasara masing2.
Sejukkan kek dlm peti ais lebih kurang 1 - 2 jam sebelum dihidangkan.


Double layer yg pertama digodek, masa raya baru2 ni..  Perisa strawberi dan vanila.
Yg strawberi, sengaja mix kaler tk sebati gitu utk dpt effek marble tp tak nampak sgt kan hehe

36 comments:

  1. Assalamualaikum K.Nor...

    Cantik kek...yummy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. mekasih mmg sedap kek ni .. try la

      Delete
    2. kak...saya nak tau sgt harga kek2 yg akk jual niyh..plss...
      sy masih baru lg dlm bidang ni...:)

      Delete
  2. Replies
    1. cpt.. cpt.. godek.. kang faezah nk dtg amik hehee

      Delete
  3. Perh..
    Memang mengancam la kak..
    Tergoda nengoknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom buat mas.. nanti lagi laris snowcis kek mas :)

      Delete
  4. Assalamualaikum K,Nor sedap nye kek tu...nyummm...nyum

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam nur hasnira.. mmg sgt sedap! :)

      Delete
  5. salam k.nor..kek sponge tu bleh tk kalau kite kukus?
    tq :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. tk sure..tp rasanya boleh kut..

      Delete
  6. salam kak nor...heeee..misti power ni stoberi ngan lemon ngan lemak masin cis parut tu!!!!

    ReplyDelete
  7. Salam kak nor,
    Sedapnya lemon n stoberi. Yg vanila pun sya tk sempat wat. K nor dh wat 2 perisa pulak...insyaaallh nk try yg ni. Mintk halal kopipes ye...makasih share.

    ReplyDelete
  8. Salam kak nor,
    Sedapnya lemon n stoberi. Yg vanila pun sya tk sempat wat. K nor dh wat 2 perisa pulak...insyaaallh nk try yg ni. Mintk halal kopipes ye...makasih share.

    ReplyDelete
  9. Salam..sedap nampak kek tu..sy mintk izin nk cuba resepi ni ye..klau mnjadi bleh wt biz..skang ni sy duk jual kek coklat n red velvet je.. :)

    ReplyDelete
  10. Salam perkenalan..macam sedap je snow chez akk nor nk cuba resepi ni ye tq!"

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum kak nor...resepi akak memang mantap...saya first time buat kek...teruja sanagt bila kek menjadi...hari ni nak try buat kek buah pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam alin.. resipi kek asalnya dr sweet4ever@myresipi.. yg k.nor share kat sini adalah yg telah k.nor olah .. :)

      Delete
  12. salam kak nor..

    perisa lemon tu nk letak byk mn?baru nie sy buat mmg sedap..cuma sy x reti nk agak nk letak perisa lemon byk mn..takut letak byk takut pahit,last sy letak sikit je..bila dh masak,kek x rasa lemon...hehehe..tp kek nie mmg sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. lemon paste tu pekat kan.. k.nor mmg tak letak banyak takut terasa kuat sgt lemon atau terasa pahit pd kek. jd k.nor letak dlm 1/4 sudu kecil jer

      Delete
    2. ok..tq kak nor..nanti leh try lg..tq utk resepi..sedap..

      Delete
  13. Salam sis,
    selama ni jadi silent reader, kali ni nak mengkomen pulak. hehehe. mana lagi sedap, pakai kek span biasa ke atau pakai resepi yang satu lagi (yang perlu buang 2 biji putih telur tu?

    Vitamin.IbuCergas
    DapurIbuCergas
    IbuCergas

    ReplyDelete
  14. w'salam.. mekasih sudi meninggalkan komen hehe

    kalau dr segi sedap, bg k.nor rasa keduanya lebih kurang jer. tp k.nor lebih suka guna resipi sweet4ever ni, antara sebabnya ianya tak perlu buang putih telur, semua pakai (tk membazir kan).. pastu telur kat resipi sweet ni lebih jimat sket kut.. hehe.. ianya dah jd serasi dgn resipi sweet sbb dah selalu sgt guna reispi ni utk buat kek sponge :)

    terpulang pd ibu cergas nak guna yg mana satu ya.. :)

    ReplyDelete
  15. salam kak nor :) nak tanye.. kalau nak ltk huruf fondant atas tu aci x? lepastu mcm mane nk simpan eh? kek ni sedap mkn sejuk2. fondant kalau msk dlm fridge tak boleh pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. insyaallah boleh sbb fondant tu sikit jer bukan bnyk spt kita cover kek. k.nor pernah buat dan ada geng bakers yg selalu buat gak.. insyaallah ok jer

      Delete
    2. wah! lega dgr hehe ok. tq kak! nnt saya cube :D

      Delete
  16. Assalamualaikum Kak Nor, Kasih mohon copy resepi nie ye.. tang krim tu jer... dah lama teringin nak buat... nak letak atas kek coklat.. hehehe..

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Kak Nor...

    Rusna minta izin amik resepi dan share kat blog na ekk..www.meknablogbakeathome.blogspot.com
    Harap kak nor halalkan yer...terima kasih kak Nor
    Sedappppp kek ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam na.. kut ya pun dtg tu bawak la dua tiga bekas utk akak .. hehe silakan na :)

      Delete
  18. tumpang ambil resepi..mintak halal ye... :)

    ReplyDelete
  19. assalam tebaik la k nor bru cuba td buat flavoe strawberi... laju ank2 n husban mkn... terima kasih di ats perkongsian nie...

    ReplyDelete