f Secubit Garam: KEK KASTARD PANDAN

N3 Terkini

Friday, May 24, 2013

KEK KASTARD PANDAN

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. pagi Jumaat ni dingin dan nyaman jer bila hujan turun dr pagi tadi, diselangselikan dgn bunyi guruh. Tak kuat sgt guruh kali ni, kiranya manja2 gitu jer.. hehe Alhamdulillah.. tak la panas berbahang sgt hari2 sebelum ni.. < Fa-biayyi alaa’i Rabbi kuma tukadzdzi ban yang artinya “Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?” >


KEK KASTARD PANDAN ni dibuat 2 hari lepas, saja ngetes resipi yg dah lama duk peram, dah bertahun2 nak cuba buat tp tak terbuat. Tak tau kenapa, kalau lah dibuat lebih awal dulu. Nak kata susah tak jugak, cuma tak dtg seru nak buat.. haishhh.... verditnya??  KEK NI SEDAP!!! tak po la.. org kampung sebelah kata 'better late than never' kannnnn.. hehe

Memang menjadi betul resipi yg Sweet4Ever kongsikan kat MyResipi. Resipi yg dia gi belajar kat kelas ni tau. Bukan senang org yg gi belajar kat kelas, pastu nak share kat org lain. Bukan sekadar org terdekat yg tau dan dapat guna resipinya tp seluruh dunia tau dan dpt manafaat darinya. Yer la, bila dah dishare kat laman web, seluruh dunia dpt ekses. Alhamdulillah.. semoga bertambah rahmat dan keberkatan buat beliau dan juga cikgu yg mengajarnya..


Resipi Kek span pandan yg digunakan dibawah ni, dah berulang kali K.Nor guna. Memang tiap kali nak buat kek span/sponge cake, resipi Sweet ni la yg K.Nor guna. Insyaallah tak mengecewakan.. Kalau nak buat versi coklat, tukarkan aje air pandan tu ke air biasa dan masukkan chocolate emulco. Kalau nak buat versi keladi/yam gitu gak, tukarkan aje ke keladi/yam paste.. Pandai2 la derhaka ya.. tak susah mana pun :)

KEK KASTARD PANDAN
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan ( 1 biji kek )
1 biji kek span pandan  ~ resipi di bawah

Bahan (A)
180 gm gula kastor ~ k.nor letak 155gm
500 ml air daun pandan
1 sudu besar serbuk agar-agar segera

Bahan (B)
400 ml santan pekat
85 gm tepong hoen kwee hijau
1 sudu kecil pewarna hijau
secubit garam

Untuk hiasan ~ k.nor skip
1 cawan kelapa kering

Cara-cara
Kek span di hiris kepada 2 bahagian. Ketepikan
Untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk.
Masak atas api sederhana hingga mendidih.
Kacau hingga gula hancur.
Satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata.
Masukkan aduanan ini kedalam adunan (A).
Kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih. (jgn terlalu lama/pekat, nanti tak smooth bila dituang atas kek)
Sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
Letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
Letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
Hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
Keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan .
Salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..


KEK SPAN PANDAN
resipi : Sweet4ever
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan:
150g tepong super fine
150g gula kastor
5 biji telor gred A
1 sudu besar ovalette
80ml air
80ml minyak / mentega cair
1 sudu kecil serbuk penaik
sedikit pewarna hijau

Cara:
Sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak.
Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. 
Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi ni terletak kepada kalajuan pengadun)
Perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau.
Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.


28 comments:

  1. Salam kak nor..tguda i tau...resepi pun dh lma simpn bila lh nk buat ye....kl ni panas kak nor..kalau mkn kek tu sejuk mmg best kan..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam suri, k.nor pun duk peram bertahun2 dah resipi ni.. ni baru jer dpt buat.. meh la try. mudah jer dan insyaalllah sedap :)

      Delete
  2. k.nor, bawak semangkuk nasi air ni...nak tukar ngn sepinggan kek...hihiih

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa.. mcm tu la, nak kek kena buat sistem barter baru best :)

      Delete
  3. salam kak nor..

    nampak menarik dan cantik kek tu..ni antara kek yang masih lagi masuk dalam senarai untuk dicuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam bbwana.. cuba la.. mmg nampak rumit tp tak rumit mana pun :)

      Delete
  4. Salam kak nor.
    Sue pun ntah bila nak try lah ni. Tgk mcm leceh ja. Lg la liat sgt nak try. Tp mkn nak ja. Heee. Gebus betul tgk kek span akk tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam sue.. kuatkan semangat dah try sue.. mudah jer.. buat kek span tu dulu.. pastu bila dah sejuk tu potong dan buat kastard.. tk rugi cuba sue.. mmg sedap :)

      Delete
  5. Kite pon slu pki sweet hye resepi knor...gebu kek die

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la dgn k.nor.. mmg sentiasa guna resipi kek span ni :)

      Delete
  6. All time fav ni k.nor. Saya pun dulu kini selamanya guna resepi kek spanbob ni. Tp asal2 ambik kt blog cmg n kak yatie....cuma tang kastad tu ada sikit beza...yg penting enjoi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ai.. peminat gak ya.. kalau tau, k.nor post ke chah 2 slice heeee

      Delete
  7. lawo2... hijau tu 100 markah hehehe

    ReplyDelete
  8. Sejukk..mata memandang kek ni..

    ReplyDelete
  9. Assalam kak nor, saya pun suka guna resipi sweet4ever ni, mmg menjadi dgn jayanya kek span tu. Cantik mulus kek kak nor tu, saya bab layer tu yg masih tak pandai lagi, kak nor punya cantik je

    ReplyDelete
  10. kak..nak order kek kastard pandan ni boleh? teringinlaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah boleh tp feeza duk mana? rasanya kajang kan.. camana la nak delivery tu... hehee

      Delete
  11. Assalamualaikum kak nor. .nak tya..pes pandan tu yg mcmna yer? Kurang fhm ckit..bole bgi detail kak Nor..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. paste pandan ni perisa pandan yg juga dah dicampur dgn perwarna hijau. ianya agak pekat. cuba cari kat kedai bakeri, insyaallah ada

      Delete
  12. Kalau buat kek vanila tukar letak esen vanila je boleh

    ReplyDelete
  13. Kalau buat kek vanila tukar letak esen vanila je boleh

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Hi kak nor, kalau nak sediakan 500ml air pandan, kena blend dengan berapa helai daun pandan?

    Boleh tak gunakan loyang 9 inci untuk sukatan yang sama?

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah ...tahniah pada yang dah buat..sweet doakan resepi nie dipanjangkan dapat membantu sahabat2 yang sukakan kerja yg x remeh macam sweet ...mudah, cepat, jadi...thz

    ReplyDelete
    Replies
    1. sweet ke ni? alhamdulillah.. mekasih berkongsi resipi.. mmg k.nor sentiasa guna resipi ni bila nak buat kek sponge.. semoga ALLAH berkati dan murahkan rezeki sweet.. tq

      Delete