f Secubit Garam: HATI MASAK LOMPAP

N3 Terkini

Wednesday, May 15, 2013

HATI MASAK LOMPAP

ASSALAMUALAIKUM...

Hari ni tak leh pot pet panjang2.. Banyak benda nak kena settle.. sbb masih banyak benda yg belum siap. Al maklumlah.. esokkan Hari Guru..Tahun lepas tak buat apa2 pun sbb anak2 duk kat asrama, tp kali ni si anak dara siap mengorder itu ini.. ermmm... layan jer la sbb tahun ni tahun terakhir dia bersekolah kat situ. Dah nak SPM anak dara nan satu ni.. insyaallah...


KAK CEK!!! Jangan marah ek.. Nor dah derhaka kat resipi Daging Masak Lompap K.Cek yg Nor dah pernah buat dulu. Memang nak mencuba dgn hati pulak sbb nak tau ok ke tak hehe.. Alhamdulillah.. best tau K.Cek.. Tak rugi buat guna hati. dah jenis suka makan hati, buat la apa pun dgn hati, mmg best punya.. insyaallah.. < kat alam nyata pun selalu makan hati gak, sabo jer la.. :( >


Jom check resipi, bagi yg belum mencuba Daging Lompap, silakan.. insyaallah mabeles.. Kalau nak menerai dgn hati pun terpulang lah ya.. Tak ada batasan dlm masak memasak ni.. Kita yg buat dia ya.. ^__^

DAGING (Hati) MASAK LOMPAP
resepi: kak Cek
sumber :  K.Nor@SecubitGaram


BAHAN-BAHANNYA:
500 - 600 grams daging ~ k.nor gantikan dgn hati lembu
dipotong sederhana kecil...dicuci...ditoskan..
13 biji cili padi *
3 biji cili hijau *
1 biji bawang besar *
1 inci halia *
2 ulas bawang putih *
1 batang serai dititik
2 biji cili merah dipotong serong2
1 batang celery dihiris2
1 ketul chicken cube
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam keping
Minyak secukupnya untuk menumis
Sedikit air

CARA-CARA :
Kisar sume bahan2 yang bertanda *
Panaskan minyak...tumiskan sume bahan2 kisar dan serai...hingga naik baunya...
Masukkan daging (hati) ....kacau sebati....tutupkan kuali...kecikkan api....sekali sekala...dikacau..tambahkan air...jgn byk sgt...tutupkan kuali semula...biarkan daging empuk...
Masukkan chicken cube...garam dan gula secukup rasa....masukkan jugak asam keping...biarkan kuah agak pekat sedikit....akhir sekali masukkan hirisan cili dan celery...kacau sebati...siap dah...tutupkan api....


*tip mencuci hati utk menghilangkan bau yg tak menyenangkan :)

lumur hati yg dah dihiris dgn sedikit tepung gandum. perap seketika dan bilas hingga bersih. insyaallah hilang bau tersebut.. 


14 comments:

  1. Assalam nor..lompap ni memang bahasa arwah mak ajak ni.dan akak juga selalu buat guna hati lembu atau hati kerbau.ikut cara mak akak le.masih ikut cara lama yang sedap ditekak akak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. ooo nor ingat org guna daging jer buat masak lompap ni kak erna.. hati pun org biasa buat gak ya..

      Delete
  2. Lompap....x pernh dengar le sebelum ni kak nor...nampak sedapppp...nnti blh le menerai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak org nogori ni sury .. try la.. sedap, ada rasa masam2, pedas2 dan sedikit berempah :)

      Delete
  3. baru pernah kak Noor dengar lompap ni Nor, macam sedap je boleh try jugak nnti tak kisah lah versi derhaka ke kan heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. lompap ni masakan org N9 k.noor..

      hehe.. derhaka ni tak kena pancung k.noor.. don't worry hehe

      Delete
  4. Replies
    1. yer.. lompap.. bukan lompat sikatak lompat ya hehe

      Delete
  5. salam kak nor...pernah try sekali buat daging lompap...sedapppp...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam fiza.. kannnn mmg sedap.. meratah aje pun sedap :)

      Delete