f Secubit Garam: KEK COKLAT MOIST KUKUS & Ole2 Sempena Hari Guru

N3 Terkini

Friday, May 17, 2013

KEK COKLAT MOIST KUKUS & Ole2 Sempena Hari Guru

ASSALAMUALAIKUM...

Kek yg ditempah oleh adik K.Nor utk jamuan Hari Guru kat skolahnya smlm, KEK COKLAT MOIST yg bukan dikukus tp versi dibakar. Deco pun ala kadar jer, tak sempat nak tulis apa2 jd main pacak jer la wording tu hehe.. Semoga kena dgn selera ya Achik.. Mekasih daun keladi sudi menempah ya...

Resipi dr buku Chef Zubaidah yg telah dikongsikan oleh AlongRoz kat Myresipi nun.. Mekasih Chef dan juga Along ya...  Izinkan Nor share kat sini pulak utk rujukan di lain waktu :)



KEK COKLAT MOIST KUKUS
resipi : chef zubaidah
sumber : alongroz@myresipi 
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan ( 8-9 inchi bulat )
100g Serbuk Koko*
250g Gula Kastor *  ~ k.nor guna 210gm
1 tin Susu Isian Cair*
200g Minyak Masak Sayuran*
250g Susu Pekat*
4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
150g Tepung Gandum
1 st Bic Soda
1st Baking Powder

Cara-cara
Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak.
Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati.
Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing (k.nor siram dgn ganache)

* kek ni k.nor bakar dgn menggunakan suhu 160C ,lebih kurang 55 min - 1 jam.

GANACHE SIMPLE
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
150gm cooking chocolate
1/4 cawan susu cair
1 sudu besar minyak (sayuran/masak)

Cara:
Panaskan susu (kaedah double boiler) + cooking choc yg.dipotong kecil.
Padamkan api dn.kacau hingga choc cair.
Masukkan.minyak dn.kacau.
Biarkan seketika baru dicurah atas kek

*kaedah letak minyak ni sbg gantikan butter utk hasilkan ganache yg berkilat. Dn juga kek yg dihias.dgn ganache ni,.ganache.nya.tk mengeras/berkeping bila.dh dibiar dlm peti ais. kaedah ni k.nor pelajari kat kelas deco yg dihoskan oleh chef dr Vietnam baru2 ni..

******

Yg kat bawah ni pula KEK COKLAT KUKUS versi dlm bekas yg juga ditempah adik K.Nor utk anak dia hadiahkan pd cikgu2 kat skolahnya dan yg sama juga K.Nor buatkan utk anak dara yg nak bagi kat warden2 asramanya.. Versi simple jer ni..


Tartlets ni pula yg dibuat khas utk si anak dara utk dihadiahkan pd guru2 di sekolahnya. Rasanya lepas ni tak perlu buat dah kut sbb tahun ni dia dah nak SPM. Luqman pulak skolah berasarama kat Kota Bharu, jd payah sket la nak buatkan utk dia. Kiranya dah boleh pencen la kan.. heheeee

 Card biru utk cikgu lelaki, card merah utk cikgu2 perempuan.. 
Card hasiltangan si anak dara sendiri yg mmg agak kreatif.. 
Darah kreatif ayahnya mengalir pada dia sorang jer setakat ni..
Si emak tukang buat tartlets dan tukang pack jer :)




47 comments:

  1. wahhh...
    cantikkkk la....
    suka mas tengokkk

    ReplyDelete
  2. Nor, cantik semuanya! Cikgu-cikgu mesti suka :)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. nanti k.nor update resipi ganache ya.. aritu lupa nak letak :)

      Delete
  4. wow menariknya tngk kek ni..berseri2 bila di kelilingi strawberry tu...terliur di buatnya..

    ReplyDelete
  5. Tiba2 rasa nk jadi cikgu anak kak nor...hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takyah la mekyung.. jd cikgu anak2 sendiri tu lg baik hehehehe

      Delete
  6. salam kak nor..

    wah, bestnya tengok..beruntung ya jadi cikgu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam .. alhamdulillah.. tugas guru ni dlm banyak cabarannya masih ada manisnya :)

      Delete
  7. Cantik menarik n tertarik kedebommm!!!

    ReplyDelete
  8. teruja tgk handmade kad tu, cute!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la hasil tangan si anak dara k.nor.. sampai skrg k.nor simpan kad2 birthday yg dia buatkan utk k.nor dan suami :)

      Delete
  9. cantiknya kek ini, tentu semua guru-guru sukanya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq sonia, my sister ckp, kek ni yg abis dulu hehehe

      Delete
  10. mmg cantik sngt kek2 tu semua patut tuan dia berbangga jangan pencen dulu masih muda tu Nor heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. pencen buatkan hadiah utk hari guru jer k.noor sbb anak dara dah SPM, yg bongsu lak duk asrama kat kelantan.. tu yg rasanya kena pencen dah :)

      Delete
  11. Replies
    1. alhamdulillah.. dgn izinNya yati :)

      Delete
  12. buah stroberi buatkan kek coklat kaknor nmpk sgt menyelerakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. stoberi dgn kek cekelat mmg tak leh dipisahkan .. gandingan yg cukup mantop kan :)

      Delete
  13. wahhh..cantiknya..bertuah tul cikgu anak k.nor ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. sekadar yg termampu jer ni yana.. cuma nak buat lain dr yg lain :)

      Delete
  14. Ala ruginya tak mengajar di terengganu, jika tak merasa gok kek2 yg merveles ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa.. kat kuantan mesti lg hebat dpt tu k.ga :)

      Delete
  15. salam kak nor..

    resipi ganache kak guna yg mana cantik x meleleh tu.
    tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. nanti k.nor update ya. sori sgt sbb aritu nak cpt, lupa nak letak..

      actually ganache tu mmg jenis meleleh tp bila kita tuang masa ia dah sejuk sket ia tak meleleh dgn bnyk la (ia kana menjadi pekat sket ).. pastu cara tuang ganache pun perlu kena cara. letak kek atas cake rack dan curah ganache (pastikan bawah rack tu diletak loyang besar utk menampung lelehan ganache) cara ni ganache akan licin sekata bahagian atasnya. pastu baru ditransferkan ke plate.. :)

      Delete
  16. kak...bhan2 kering 2 gaul atas api ke mcm mne??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak .. bancuh/gaul dlm mangkuk berasingan.. tak perlu masak atas api

      Delete
  17. kek feberet farah ne nti nak suruh mak buat lah. .hehe

    ReplyDelete
  18. Salam kak nor. Cantiknya kek ini. Boleh tanya apa itu susu isian cair dan berapa ml setin? Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. susu isian cair = susu cair = susu sejat = evaporated milk

      berat biasanya dlm gm 400gm rasanya..

      Delete
  19. sedapnye kek ni..yummy2..memang meleleh airliur dibuatnyer....boleh saya tau telur yg akak guna tuk buat kek ni, telur gred A atau B?.. timakasih ;0

    ReplyDelete
  20. @k.nor mcm mne nk bt kek dlm bekas kecik2 4segi tu? kukus kek dlm bekas tu skali ke or cmne???

    ReplyDelete
  21. Kukus direct dlm bekas, letak penutup atas bekas tp tk perlu tutup rapat

    ReplyDelete
  22. Boleh buat untuk anak-anak nanti. Kak nor, apa beza telur gred A @ B?

    ReplyDelete
  23. Assalamulaikum kak nor..
    Nk tanya sikit. Kek coklat moist ni klu jual kira mcm mn? Ada kwn nk order.. saya x biasa jual..

    ReplyDelete
  24. Assalamulaikum kak nor..
    Nk tanya sikit. Kek coklat moist ni klu jual kira mcm mn? Ada kwn nk order.. saya x biasa jual..

    ReplyDelete