f Secubit Garam: BRONOKs 4 BREAKFAST ^___^

N3 Terkini

Wednesday, May 22, 2013

BRONOKs 4 BREAKFAST ^___^

ASSALAMUALAIKUM...

Nah... amik ni Datin Hjh Chah.. ai dah buat menu org kg nih.. Kang duk kata ai buat menu omputis sokmo.. Nak buat guaner, tekak 5 org ahli rumah ni tekak western, tekak ai jer tekak Melayu campur2 western sket2... hehehe

Pekena dgn kopi O kaw2 baru umphhh kannnn ^___^

Resipi BRONOK asalnya dr Mama Kastam Tioman yg dah merata ceruk blogger duk guna pakai. Alhamdulillah.. sedap tp lembik sket mungkin sbb K.Nor kacau tak cukup pekat kut. Dan lain kali kena kurangkan sket gula rasanya.. *Chah, ai dah cukup sweet kan, tak perlu extra sweet dlm masakan kan.. kan.. heeee.. sila amik baldi kalau nak muntah ijo yer.. hehee*

Bronok yg bershape star tp tak nampak ke'star'annya tu.. hehhehe

BRONOK @ KUIH SAGU
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan ( Loyang 22 cm )
1 gelas sagu biji kecil
3 gelas air
3/4 gelas gula pasir
Sedikit pewarna merah
1/2 biji kelapa parut putih sahaja
1 sudu kecil garam
1 sudu teh esen rose

Cara-cara
Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
Masukan sagu, kemudian kacau rata.
Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa yang telah di campaur dengan garam....siap.

* kalau nak buat dlm bekas kecik2 k.nor sarankan guna bekas dr plastik sbb ianya lebih mudah dan cantik bila dikeluarkan. JANGAN guna silicone mould sbb ia agak melekat bila nak dikeluarkan.. 
** isikan adunan 3/4 penuh bkeas.
*** jgn guna api yg terlalu kuat masa mengukus terutamanya jika isi penuh bekas kecik2 supaya ianya tak membuak keluar. gunakan api sederhana jer.




25 comments:

  1. saya pun mcm kak nor juga.. dua2 bedal.. melayu ke western ke.. sapu habis.. hehe..

    ReplyDelete
  2. Nor, PH pun sama geng jugak. Half/Half. Tapi kalau antara masakan Ganu dengan western, Ganu menang! Hih..hih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes!!! ganu always di hati hehe

      Delete
  3. Hamboii... gediks molek tuh... kuih dan tuannya... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haipp... tuan dia baik2 aje tau.. sopan santun gitew.. tak main la gediks2 nih.. biar kuih aje yg gediks hehee

      Delete
  4. assalamualaikum..
    oooo kuih ni panggil bronok ye... nani ingat yg bronok wat kerabu tu. apa tu yg lembut2 dlm air laut.. lepas tu balik hiris2 wat kerabu.. pun bronok gak kan... ape pun nani panggil kuih telo katak.. :P a.k.a sagu la... kalau sebut telo katak.. anak2 tak nak makan.. hahahahah mama kejam.!! padahal nak gurau je.. terus bagi tau kuih sagu.. baru diorang makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. tu ulat bronok kan.. ni kuih bronok.. kuih tradisional gitu.. kalau kat ganu mmg panggil kuih bronok kalau area luar panggil kuih sagu ni nani :)

      kesian anak2 kena tipu kan.. hehe

      Delete
    2. Kak Nor kita panggil kuih dunlop je....hehhe tak tahu namanya..hehhe

      Delete
  5. peberettttttttttttttt ni kak nor...
    mas sukaaaa sangatt....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la mas.. suka makan tp males nak buat .. hehe

      Delete
  6. Kalau sury,panggil kuih ni abok2...sama lah kan...ada guna sagu n kelapa putih parut..kan..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya kuih abok2 lain kut sury.. ia dari sagu dan guna kelapa gak tp dibentukkan mcm cone dgn guna daun pisang kan.. :)

      Delete
  7. kalau saya panggil kuih ni Nona Manis..peberet ni..suka sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo pulak dah.. banyak gak nama kuih bronok ni ya.. hehe

      Delete
  8. my favourite....i call this kuih malas....nice colour kak nor

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahahaha.. u make me laugh la GK! baru tau ada gak nama kuih malas hehe

      malas pun malas la.. asal sedap kan hehe

      Delete
  9. zila suka kuih ni kak..sejuk kn lg sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo k.nor kurang suka yg versi sejuk.. :)

      Delete
  10. Mintok sikit kak nor sedap plokk rase

    ReplyDelete
  11. Haha...nama ai jd tajuk muka depan yer....suker2...kuih perut ai ni...eh aka kuih gedik2 cm pouch bag kt perut ai ni...mmg boleh menenggelamkan kefofularan mknan yg kebarat2an tu....geeehehehe. Lawo siot kelapa parut k.nor tu...mata dia buat dr emas kot eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ai nak bg u triple glamer jer tu.. hehehe

      yer la tu mek.. gedik la sgt pewut tu.. heh

      macam tau2 jer mata parut ai dr emas.. emas tulin lg u, mas putih melepak lg tu hehehehe

      Delete
  12. salam kak nor, saya suka giler kuih ni tp kat sini tak pernah buat sbb kelapa kering tu kadang2 terbeli yang tak bes..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam hajar.. tak sama kan kelapa tu bila guna yg kering, tp kalau dah tak ada yg fresh terpaksa gak guna yg kering..

      Delete