f Secubit Garam: DAGING MASAK LOMPAP

N3 Terkini

Friday, February 17, 2012

DAGING MASAK LOMPAP

ASSALAMUALAIKUM...

Dah malam dah ni.. baru dtg angin ghajen sket nak menghapdet.. Bukan tak nak update siang2 tadi, dah buka folder utk edit gambo.. belek punya belek.. ermmm.. angin kurang ghajen dtg.. tutup balik.. lepak2 kat pesbuk.. Last2 gi godek2 kat dapur.. Ni terasa keboringan duk rumah, cik abe dah keluar jumpa geng.. Ku paksakan diri gak mengedit gambo.. Pastu terus mengarang dan mengarang, nak menghasilkan satu entri. Bila dah mood kureng ni, ingat senang ke nak hasilkan satu entri.. haishhhh.. kalau la boleh dipetik jer jari, gambar siap diedit, siap ayat2 utk hasilkan entri termasuk letak resipinya sekali kan senang.. Mana ada benda senang skrg ni.. mcm org kg sebelah kata NO PAIN NO GAIN.. betul kan.. :)


Ok.. dah.. tak mo bebel banyak2 cam Mek Ampang smlm.. Dia tengah dlm mood merudum kes kabel hilang sampai satu entri sarat dgn bebelan tu.. Kesian Mek Jah, kabel tak jumpa2 tu.. camna la mood nak mengambil gambo dan menghasilkan entri nak ada kan.. Sangat2 memahami dirimu Jah.. Semoga ketemu dgn kabel yg hilang tu.. Mungkin Jah duk tadah telinga tu dengar ceramah pree sementara dpt beli kabel baru hehehehe...


DAGING LOMPAP.. bukan daging yg melompat ya.. Daging Lompap ni menu org N9, 1st time tengok kat rumah Mek Ampang nun. Sebelum tu kata Mek Jah, Ayu S'pore dan Madiha dan buat dah.. Pastu merayap situ sini, sana sinun virus baik yg disebarkan ni.. Maaflah kalau tak tersebut nama sapa2 yg dah buat tu ya.. Kang kalau tertinggal, ada jer yg terasa hati.. Jd K.Nor tak nak sebut la satu persatu sapa yg dah buat, cuma K.Nor nak beritau, resipi asalnya dari K.Cek. Nak tau cerita lanjut tentang Daging Lompap ni boleh baca kat rumah Mek Ampang. Izinkan K.Nor copy dr rumah Jah ya.. Mekasih buat K.Cek utamanya sbg tuan empunya resipi dan mekasih pd mereka2 yg berkaitan yg dah sebar virus Daging Lompap yg sedap ni.. K.Nor mmg suka daging gini, syok jer meratah terutamanya bila callery tu K.Nor tak goreng lama2 sgt, jd masa makan, ia masih rangup2 gitu.. best!


DAGING MASAK LOMPAP
resepi: kak Cek
sumber: kak Madihaa & kak Ayu Sg
sumber : Izah & K.Nor


BAHAN-BAHANNYA....
500 - 600 grams daging
dipotong sederhana kecil...dicuci...ditoskan..
13 biji cili padi *
3 biji cili hijau *
1 biji bawang besar *
1 inci halia *
2 ulas bawang putih *
1 batang serai dititik
2 biji cili merah dipotong serong2
1 batang celery dihiris2
1 ketul chicken cube
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam keping
Minyak secukupnya untuk menumis
Sedikit air

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
Kisar sume bahan2 yang bertanda *
Panaskan minyak...tumiskan sume bahan2 kisar dan serai...hingga naik baunya...
Masukkan daging....kacau sebati....tutupkan kuali...kecikkan api....sekali sekala...dikacau..tambahkan air...jgn byk sgt...tutupkan kuali semula...biarkan daging empuk...
Masukkan chicken cube...garam dan gula secukup rasa....masukkan jugak asam keping...biarkan kuah agak pekat sedikit....akhir sekali masukkan hirisan cili dan celery...kacau sebati...siap dah...tutupkan api....


12 comments:

  1. macam sedap....kena cuba ni hehe :)

    ReplyDelete
  2. Salam kak Nor, mak sy kalau buat daging lompap ni just letak garam jer pas tu masak ngan api yg kecil sampai daging masak, lembut dan kering...tak letak apepe pun, minyak keluar dr lemak2 daging tu...tp mesti daging yg baru..yumm..yumm sedapnya ratah!

    ReplyDelete
  3. kak nor...angin ngajin meng hapdate and memasak.....amazing ar.....:)

    ReplyDelete
  4. daging Lompap mmg CONFIRM sedap.. i loike...

    ReplyDelete
  5. Salam,

    Nampak sedap la...tapi kita kat rmh tak ada stok serai kena kiv dulu laa...

    ReplyDelete
  6. Salam kak! daging lompap ni kalau ingatkan balik nak terketawa sorang2 sbb kalau tgk sekali imbas mcm lembap jer bunyinyer :D ni pun dha masuk list, daging kita yg 2 kilo tak tersentuh lagi punyerlah syg nak guna hihihi.... malas nk mengorder :D

    ReplyDelete
  7. pagi2 ngadap daging lompap kaknor ni.. mkn dgn roti best ni kak..

    ReplyDelete
  8. Daging lompap mmg sedaap... Suka sgt makan.. Pasti ada ulang tayang lg kat rumah nie nnt...

    ReplyDelete
  9. Assalam Nor,
    wah sudah banyak terlepas entry Nor..
    nak singgah tinggalkan comment no timelah dear..akhirnya daging lompap tiba juga didapur nor ni ya..heheh..my boys sekarang kan kalau kita masak daging mesti cakap ma masak daging yang ada celery tu ke?..dia orang tanya sebab tak tahu nama daging ni masak apa..celerynya dia orang tak makan..kita celerynya tulah yang buat sedap kan Nor..

    ReplyDelete
  10. kita ada buat jugak hari tu..tapi lupa nak tayang..hehee. Memang sedap. Main ratah2 jer

    ReplyDelete
  11. Miss nick >> insyaallah sedap.. Try la..

    Rozie >> owhh..mjd tk adanrasa rempah apa2 la ya..

    K.norlie >> jom buat.. Sedap ni..

    Ayu >> tak lah ghajen mana dah skrg ni ayu.. Dh suam2 jer ni.. Hehe

    Noor >> jgn lupa cuba kalau dh ada serainya ya..

    Ijah >> haha cam bunyi lombap jer kan.. Ish. Dgg ada 2kg tu nk buat pameran jer kenjah .. Dh gi buat nun.. Hehe

    Zana >> ratah lg sedap tau zana :)

    Diana >> D pun dh buat kan.. Mmg sedap

    Ayu >> sibuk betul cik puan ayu skrg ya.. Mekasih berkongsi resipi ayu.. Mmgnsyok dgg lompap ni.. Nor duk ratah jer. Nor suka part celery yg rangup tu.. Hehe

    Sally >> mmg sedap di ratah2 jer kan hehe

    ReplyDelete