f Secubit Garam: RENDANG UDANG GALAH

N3 Terkini

Wednesday, February 29, 2012

RENDANG UDANG GALAH

ASSALAMUALAIKUM..

Setelah sekian lama duk memendam rasa nak makan si sepit biru ni, akhirnya tercapai gak hajat tengahari tadi. Yer la, mana la tak memendam rasa kalau org Mukah dan org Miri duk tayang jer si sepit biru dia org. Mentang2 la mudah nak dapat dan kena pulak dia org ni rajin memancing bila time free. Duk mencari gak kat pasar tp selalu jer tak jumpa. Mungkin tak kebetulan kut.. 


Bila dah ada si sepit biru tak pastilah nak masak apa. Dah lama ngidam nak makan Rendang Udang Galah tp rasa teringin gak nak buat masak kari. Bila post status kat fb, ramai lak yg suggest masak lomak cili api. Bukan tak nak buat tp sbb anak tekak ni kurang sket dgn masak lemak cili api dan lebih teringin yg berempah K.Nor buat gak rendang dgn si sepit biru. Lagipun daun kunyit dah beli gak tadi. Gert pun ada bg resipi yg nampaknya sangat sedap tp tak leh nak buat lg yg tu. Kena tunggu hasil tangkapan mr crab dulu hehe..

Ok jom layan RENDANG UDANG GALAH, resipi hasil ilham dr dapur Tiffin Biru dan Dapur Ku Sayang. Mekasih Che Mat dan Dayang ya.. 


RENDANG UDANG GALAH
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1/2 kg udang galah
1 sudu besar cili mesih
5 bj bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1/2 in halia *
1/4 in lengkuas *
1/2 in kunyit hidup *
2 - 5 bj cili api *
2 batang serai * (kesemua bahan2 bertanda * diblend halus)
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
2 kpg asam keping
1 sudu besar kerisik
3/4 cawan santan fresh
1 helai daun kunyit ~ dihiris halus
3 helai daun limau purut ~ dicarik2kan
sedikit gula nisan/gula melaka
garam
minyak

Cara :
Bersihkan udang galah dan toskan.
Panaskan minyak dlm kuali dan masukkan bahan2 yg diblend halus tadi.
Goreng hingga garing sedikit dan masukkan cili mesin. Goreng lagi hingga pecah minyak.
Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan jintan putih. Masukkan sedikit air jika tumisan agak kering.
Kemudian masukkan kerisik, asam keping, gula nisan dan garam.
Masukkan juga santan, daun kunyit dan daun limau purut.
Bila hampir mendidih masukkan udang. Sesekali kacau dan balik2kan udang supaya masak serata.
Masaklah hingga kuah pekat dan udang masak.
Angkat dan hidangkan panas2 bersama nasi putih.

25 comments:

  1. sedapnya tgk rendang udang galah tu..

    ReplyDelete
  2. Akhirnyer.. Rendang jua hasilnyer.. Sgt sedap la nmpk rendang tu kak nor.. Nnti zura beli si sepit biru then hntr umah akak.. Akak tlg masakkan cenggini ye.. Aci?hihihi..

    ReplyDelete
  3. assalam kak Nor,maafla lama tak jamu mata kat dapur akak ni..byk dah tertinggal n3 mkn sedapx2 ni. lama tak mkn udang galah..kalau dpt ni suka ratah jer ni..hehe

    ReplyDelete
  4. Laaaaaaaaaaa~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ sepit udang galah rupa2nya.. haha.. tun ni lumpy betol laa. lambat sket nangkap. hihi..

    ReplyDelete
  5. Sepit biru... Bestnya. Lia vote tomyam sepit. Hehe

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum..
    sedap nyerrrrrr... makan dlm mimpi jela kalau udang segala udang ni. huhuhu..

    ReplyDelete
  7. as-salam kak nor
    ngancam betul udang tu...npk sedap..

    ReplyDelete
  8. Assalamulaikummm Aduhaiiii Rendang Udang memang terliur Ani yang dalam pantang seafood ni.. bila kesihatan mengizin kan pasti Ani nak cuba masak.. terima kasih atas perkongsian resepinya.. ;)

    ReplyDelete
  9. Assalam.. sedapnyer udang galah tu K.Nor.. lamanya tk makan..

    ReplyDelete
  10. salam nor..alahai pn doc terlambat sudaa!!(biasala pn doc dh lama x BW sbb kebizian..hehe!) hepi belated besday ye! moga nor kekal sihat & sentiasa dirahmati olehNya..amin!

    ReplyDelete
  11. Assalam kak nor, nampak tersangat sedap rendang udang galah tu, saya yg paling suka tang rempah2 tu eh udang pun suka juga, telan air liur la nampaknya

    ReplyDelete
  12. sedapnya..itu baru tengok belum rasa lagi tu...mesti meletoppp

    ReplyDelete
  13. Kak Norrrrrr...sedapnyaaaa..Nak seketul kak..

    ReplyDelete
  14. Ermmm.... Kak Nor.... sedapnye la udang galah tu.... terliur dibuatnye... kat KL ni susah sket nak dapat udang galah... Sekali sekala tu ada la nampak jual kat pasar Chow Kit, tapi bila kite betul2 nak beli xde la plak... dok kat KL ni macam ni la... banyak benda yang kite suka susah nak dapat... macam tiram... susah sangat nak jumpa kat sini... semalam pergi iSetan KLCC ada la jumpa yang frozen punye... 3 ketul RM40!!! mahal gile... tapi sebab nak makan sangat beli la jugak... huhu...

    ~Sha~

    ReplyDelete
  15. suka masak dan makan rendang udang, last msk raya haji ahun lepas... tahun ni tak sempat lagi...

    ReplyDelete
  16. perhhh...udang galah..
    like banyak kali....

    ReplyDelete
  17. salam kak nor...udg galah ni kalau masak ape2 pun mmg best kan...isi dia tu manisss jer...

    ReplyDelete
  18. wah udang galah!!..
    memang sedapp...hari tu kita masak udang sri rampai dgn menggunakan udang galah ..pun sedap juga..alah..udang ni masak apa pun sedap..den tak cerewet lah..hehe

    ReplyDelete
  19. Heheee...ada gak jumpa sepit biru akhirnya yer kak nor. Kat sini kalo kat pasar ikan tu dia mahal gak..kalo org tempatan jual tu dapat harga best sikit la,kan.baru jer beli baru2 ni..ngehee..
    cuma kalo masak jenis rendang gini kena masak 2 jenis masakan sebabada dak kecik ni,tak makan pedas ler kang...

    Apa2pun mmg mengancam tuuu..mkn lak ala2 kendelait dinner yer kak?ada adegan suap menyuap sepit udang x?ekeke

    ReplyDelete
  20. wah udang tu sgt menyelerakan ler tgk akak... udang masak rendang lg tu.. pasti sedap...

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum..

    QH >> alhamdulillah.. mmg sedap :)

    zura >> yep.. kita merendang dulu kali ni zura.. amboi.. jauh tu nak hantar rumah akak :)

    nieza >> bz skrg ya nieza.. take care tau :)

    tun >> heheh. ketinggalan tongkang ke beca ni tun :)

    zalia >> wahh tomyam la pulak.. lain kali lak :)

    izah >> w'salam mek.. tak bawak C4 sekali ke mek :)

    ady >> w'salam ady.. alhamdulillah.. sedap pd selera k.nor dan suami :)

    choco ani >> w'salam.. alergik ya ni.. takper.. tunggu bila dah ok nanti try la ya.. :)

    shiela >> w'salam.. nak offer pun dah lama habis :)

    shazagee >> mekasih :)

    inahar >> salam doc.. puan doc mmg selalu lambat kan, sbb duk layan patient :) mekasih.. amin.. :)

    liza >> mmg sedap gravy tu, mlm tu k.nor makan roti pita cicah lebihan gravy tu.. sedap! :)

    salmi >> alhamdulillah.. sesedap rupa dan rasa :)

    naz >> ampun naz.. dah lama jd baja :)

    sha >> kat sini pun payah gak sha.. kalau time nak tu mmg selalu tak ada, tp time tak nak tu mmg ada jer.. wooo suka makan tiram ya.. k.nor pernah cuba sekali tak tertelan rasanya bila perah lemon atas tu.. hehe

    masya >> rendang lain dah biasa k.nor buat tp rendang udang galah ni 1st time buat :)

    mas >> agak2 ada tak 200x mas :)

    liza >> mmg betul tu.. buat la apa saja pun mmg sedap :)

    ayu >> nak try gak lain kali resipi tu ayu :)

    sue >> tunggu yg mukah tak sampai2.. yg miri pun sama gak.. kenalah ku pancing sendiri kat pasar hehe..

    kat rumah ni dah tak kisah dah sue, semua dah makan yg pedas2.. so senang sket nak masak apa2 :)

    ishhh tk kose la makan udang main kendelite nih.. hehe

    diana >> alhamdulillah.. mmg sedap sue :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baca bahan nk masak udang galah dah terliur best

      Delete
    2. Baca bahan nk masak udang galah dah terliur best

      Delete