f Secubit Garam: MUFFIN MARBLE COKLAT CHIPS

N3 Terkini

Monday, February 27, 2012

MUFFIN MARBLE COKLAT CHIPS


ASSALAMUALAIKUM...

Izah bini En Daud, dah buat belum?? Cepat buat muffin ni sbb K.Nor tau muffin lembut gebu ni mmg Jah dan anak2 minat kan.. Memang sedap muffin ni, rasa lemak berkrim. Tapi bg K.Nor la kalau ikutkan cara membuat dan hasilnya yg duk dlm cup gitu lebih kepada cupcake tp dah tuan asal bg nama muffin kita kena panggil muffin gak la.. Kang pandai ubah nama surat beranak muffin ni K.Nor lak yg kena saman hehe..


Mekasih Ayu yg menguar2kan resipi muffin ni, padahal Am dah lama buat kan. Tak perasan pulak tp cepat jer copy & save resipi bila Ayu tayang muffin ni minggu lepas. erkkk minggu lepas kan Ayu? hehe.. Satu adunan dapat sket jer ni, kalau anak ramai atau nak jamu org dtg ke rumah perlu double atau triple adunan ni. Memang sedap! Tak rugi mencuba tau.. Jadi.. jgn malu2, jgn segan2 ya.. sila lah mencubanya sendiri.. 

Eh lupa.. mekasih Ayu dan sumber2 lain yg menguarkan resipi muffin ni ya.. Halal ya.. kita kongsikan resipi ni kat sini utk rujukan di masa akan datang.. Tq :)


MUFFIN MARBLE COKLAT CHIPS
(sumber : Puan Ruhaya )
cp: Diah – badariahabdrahman.blogspot.com
Sources:-From Kak Am@Seroja Kitchen
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction & K.Nor

Bahannya
100gm butter
120gm tepung gandum * @ tepung naik sendiri,
(*kalau guna tpg naik sendiri tak perlu ltk b/powder)
80gm gula halus
60ml susu segar
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh paste coklat emulco
1 sudu besar serbuk koko

Cara - caranya :
Ayakkan tepung bersama baking powder.
Pukul butter hingga kembang & masukkan gula & pukul sebati.
Masukkan telur & esen pukul (2 minit )
Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar (pakai senduk @ whisk bagi sebati )
Bahagian 2 bahagian..1 bahagian warna kuning & 1 bahagian bubuh serbuk koko & paste pandan.
Bubuh dalam papercup 3/4 penuh & taburkan coklat chip @ ikut suka.
Bakar 30 minit - 180' @ mengikut oven masing - masing.

Oppps.. lupa... nak ucapkan ribuan terima kasih pada yg dah membuat ucapan hari jadi kepada K.Nor, baik di entri EMPAT PULUH LIMA, maupun di fb dan melalui sms.. Mekasih banyak2 ya.. semoga Allah juga membalas budi baik semua.. Dan semoga Allah melimpahkan rahmat dan keberkatan kepada kita semua serta memberikan kesihatan yg baik buat semua.. Juga harapan dan doa K.Nor semoga ukhwah yg terjalin, kekal semekarnya hingga ke akhir hayat tanpa ada perasaan cemburu, dengki dan busuk hati. Semoga persahabatan yg dibina semata2 kerana Allah.. Yg terbaik adalah dr Nya manakala yg tak elok tu adalah dari kelemahan K.Nor sendiri.. 

D A N.............. tak lupa kepada adik baik hati yg menghantar hadiah hari jadi berupa cupcake stand yg tu K.Nor tayangkan tu bersama kad ucapan besday tuh..  Memang suprise sangat2 bila terima. Mana taknya, sedang elok jer muffin ni masak dan nak keluarkan dari oven, tup2 cik abg masuk dan hulurkan parcel yg baru jer en posmen bg. Terkejut gak bila terima, bila tanya cik abg sapa yg bagi, dia kata ********.. hehehe.. tak leh la cakap sapa bagi.. tuan badan tak kasi tau.. heheheh.. Terus ku bukak parcel, ho ho.... cupcake stand!! Ngam2 jer, mmg nak posing muffin ni lah, terus K.Nor pasang dan shoot muffin ni atas cupcake stand tu.. Macam tau2 jer sipengirim tu kan.. dah la hadiah sampai right on the the date, right on time gak tuh!! Mekasih banyak2 buat sipengirim budiman atas semua hadiah2 yg diberi.. semoga Allah melimpahkan rahmat dan rezeki buat beliau sekeluarga.. Tiap2 tahun kasi hadiah utk K.Nor ya... alahai segannyer!! Sayang sama dia.. mmmmmuah!! 


19 comments:

  1. Copy dl masuk list. . Tggu cuti baru buat. .Ngeeeee

    ReplyDelete
  2. memang sedap...gee dh buat dah...

    ReplyDelete
  3. saya pun ada satu resepi muffin yang rupanya begini, cemana ya, orang kata kalu nak jadikan dia merekah cam muffin, kena tambah suhu, betul ke Kak Nor?

    Muffin Kak Nor mengecurkan saya, hehe

    ReplyDelete
  4. muffin ni, mmg nak buat pun. tunggu mood datang dulu. mood makan ada, mood nak membaking yang tak ada. alangkah bahagianya mood makan tu tak de. ni tengkuk pun dah double ni, bukan aje dagu double. nak salahkan sapa? salahkan kak norr jugakk...kan. takkan salah diri sendiri pulak.

    pss kepada ***** ini pantunnya..

    jumpa pakistan berlari laari,
    hendak pergi ke kedai pak Agus,
    jika cc stand dibulan februari,
    apakah pula dibulan ogos?

    hahhahaa... amikkk..

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Nor..saya pun ada simpan resipi cup cake mable yang dipromo kak Ayu, cumanya tak tau bila serunya tiba nak baking....

    Wahhhh...itu betul2 surprise tu...tepat pada masanya..Happy Belated Birthday buat Kak Nor

    ReplyDelete
  6. happy belated birthday buat kak nor.... semoga segala yg terbaik buat akak ye.. menitik air mata & tersentuh hati saya bila baca bait2 tulisan akak merindui ibu tercinta dlm entry semalam... semoga nanti.. kak nor kan bertemu jua dengan ibu tersayang di syurga abadi kelak.. peluklah dia sepuas2nya kak... amin...amin yarabbal alamin...

    ReplyDelete
  7. berpantun2 lak jah tu yerk..
    gi update blog cepat....

    kak nor...
    tergodanya tengok mapin tu...
    entah bila mas nak buat...
    mood memapin tak terseru lagi ni..he3
    masuk list dulu la ...

    ReplyDelete
  8. kak norrrr...bestnyer mkn kapkek a.k.a mapin tuuu...sy nk membaking skang kureng sikit..mood nk membaking adoooo....mixer plak kong...huwaaaaa.....mixer cokiaaaa....

    pssttt......****** x nk ker bg adiah mixer kt diri ini...mueheheheeh

    ReplyDelete
  9. nampak sangat menarik, tapi bab nak letak adunan dlm cup ni selalu fail, sebab kalau letak sikit nanti tak naik, kalau letak byk karang melimpah keluar pulak

    ReplyDelete
  10. Salam Kak Nor,
    Berapa sudu baking powder bila guna tepung gandum? sori baru belajar..hehe

    ReplyDelete
  11. Kak,bole la kita tukar2 kek petang ni,Rahel ada bawa kek coklat oren ni...hihi..

    ReplyDelete
  12. alamak... x buka laptop time wiken, terlepas sudah bday kak nor.. sowi kak.. happy belated birthday, semoga umur sentiasa diberkati, insyaAllah..

    ReplyDelete
  13. Ni kira mapin tekstur kek laa yer kak? kalo rajin nk gak memapin nih..kdg2 rajin ada,tukang mkn xda..tukang mkn ada,rajin lak dah expired..eheee..
    amboii kemain posing tu haa..best2!
    aiseh,berpantun2 lak mek ampang tu kan kak nor..cam david teo lak aku bygkn jah,jah..kakaka..!adeh


    p/s:
    eh,ni EMPAT PULUH DUA ke 45 umur sebenarnya nih kak?terbaca kat atas ni 42 lak pd rujukan n3 tu..mementang laa awet muda kann..baik akak letak 32 jek..sebaya kite..hihihi.. jeles mek jah!

    ReplyDelete
  14. sue >> tunggu wiken ke sue? hehe

    gee >> oo dah buat gak ya.. mmg sedap kan gee :)

    sari yusa >> k.nor dah explain kat fb sari ya.. harap dpt buat nanti dgn jayanya :)

    izah >> apasal nak salahkan k.nor.. bukan k.nor yg paksa sumbat makanan dlm mulut jah.. hehe.. eh jah.. kalau dagu berlapis dan biasa jah.. jenis pesen mana yg tengkuk dabel ni jah.. acu snap gambo jap, pastu post, akak nak tengok .. hehe

    amboi jah.. berpantun lak ya.. meh akak bg jawapan jer la ya, tak yah nak beli2 pantun tu, tak gheti nak jual beli pantun ni weh.. si pemberi tu jawab, dia nak poskan kotak jer.. hehehe

    nenie >> jgn peram2 lg la nenie.. mmg kena godek ni.. mmg best, lembut jer.. sedap :)

    alhamdulillah.. rezeki tak terduga dr Allah kan :)

    ratna >> amin.. amin.. ya rabbal alamin.. mekasih ratna, semoga dimakbulkan segala doa2 yg dipanjatkan.. mekasih ya.. :)

    mas >> mek jah tu dr sabtu baru ni lg duk hangin bila dia tau akak dpt present tu.. hehee

    disyorkan sgt buat ni mas, mmg best :)

    mimie >> hehe doa banyak2 kut2 dpt yg dihajatkan :)

    tina >> depend atas bahan yg digunakan gak, kalau banyak sukatan baking powder, adunan akan naik tinggi la.. lebih elok kalau bakar dulu 1 - 2 bj tengok camna hasilnya..

    umi >> k.nor letak 1 sudu kecil jer baking powder

    takper bertanya.. tu yg sebaiknya :)

    rahel >> wahh rahel.. best tuh :)

    noor >> mmg yummy :)

    tun >> amin.. mekasih tun :)

    hasue >> yep, mmg tekstur kek yg gebu dan bukan tekstur mapin yg padat ni.. hehhe rajin yg expired? 1st time dengar nih.. hehe

    hahhahaa.. kang terbako mek jah tu kang sue.. asap keluar ikut tinger ikut hidung kang.. pastu api lak keluar ikut mulut.. akak tak tau, tak nak subahat... hahhaha

    psst!! cekapnyer mata dia ya.. hehe.. dah tukar dah.. typo la yang.. tp kalau letak 32 lg best kan.. mmg jeles tahap gaban la mek ampang nun.. hehe.. ishh apasal dia jer yg jd mangsa ek.. hehehhehe

    ReplyDelete
  15. salam nor, amoi.. dh tiba ke Gannu muffin ni ya..? cntik pulak tu.. maklum tangan pakar masak ler katakan..!
    Nor, sorry terlewat, HAPPY B'DAY..! lbh kurang ler usia kita ya.. moga segala yg baik lagi sntiasa dirahmati allah hendaknya.. aminnn..

    ReplyDelete
  16. hihi...akak,ooo akak yg awet muder..ni dtg nak anto report:

    http://sue-hasue.blogspot.com/2012/03/muffin-marble-chocolate-chipsuntuk.html

    sedappp!!tQ..muahh

    ReplyDelete
  17. sally >> alhamdulillah.. pemberian org tu mmg cantik sally :)

    am >> w'salam am.. wahhh lamanya tak nampak puan am flora kita nih.. sihat hendaknya ya am.. rindu dgn am tau :)

    mekasih.. amin.. mudah2n limpah rahmat Allah utk am sekeluarga gak ya.. :)

    sue >> heheh.. amin.. makin mudo la nampaknya akak ya. sue.. mekasih .. hehe

    ok.. dah tengok dan dh komen.. sedap kan :)

    ReplyDelete