f Secubit Garam: NASI GORENG TOMYAM & CENDAWAN GORENG TEPUNG (Denuanza)

N3 Terkini

Friday, February 24, 2012

NASI GORENG TOMYAM & CENDAWAN GORENG TEPUNG (Denuanza)

ASSALAMUALAIKUM..

Kali ni K.Nor nak share satu resipi nasi goreng dan menu sampingan yg mudah disedikan dan insyaallah sedap dimakan. Terpandang menu ni kat rumah Denuanza baru2 ni sebelum ke Darul Quran, terus copy dan save. Maaf ya Cida, tak sempat nak mintak izin nak copy resipi, K.Nor dah try dan siap post dah ni. 


Kalau biasanya kita makan nasi goreng dgn keropok ikan/keping (ini stail org Ganu) atau dgn ayam goreng atau telur mata, tapi kali ni K.Nor ikut stail Cida makan dgn cendawan goreng. Resipi yg Cida kongsikan tu adalah resipi olahan dia dr sebuah blog chef lain, biasalah kan, masak memasak ni tak leh tidak, kena gak oleh situ sini, depend pada bahan yg ada kat dapur kita ataupun kerana nak ikut selera ahli dlm rumah kita, kan. Dan spt Cida juga K.Nor pun ada olah sket dr resipi Cida tu, harap Cida tak keberatan ya.. Mekasih buat Cida yg sudi berkongsi resipi Nasi Goreng Tomyam dan Cendawan Goreng Tepungnya tu. Insyaallah akan dibuat lagi dan lagi nanti sbb mmg best nasi goreng ni, cuma kalau yg nak cepat tu, payah sket la sbb nak goreng cendawan ni mmg amik masa sket.. Tp kalau nak makan gitu aje atau makan dgn ayam goreng pun sedap gak tau.. Jom try Nasi Goreng Tomyam dan Cendawan Goreng Tepung dr Cida@Denuanza ni..




NASI GORENG TOMYAM
resipi : Denuanza
sumber : K.Nor
Bahan2
2 mangkuk nasi putih sejuk
sedikit ayam, udang ~ k.nor letak udang jer
sepeket perencah tomyam adabi
1 btg serai- hiris
carrot- potong dadu ~ k.nor sagat
1 sudu besar sos tiram
1 helai daun limau purut dihiris atau dicarik2
1 biji telur
2-3 biji cili api hiris ~ k.nor belah 2

Cara:
Panaskan sedikit minyak, masukkan pes tomyam + sos tiram.
Kacau kejap sampai agak garing, masukkan serai + daun limau purut.
Masukkan telur, biarkan masak sedikit pastu terus kacau sampai hancur.
Masukkan ayam- biar empuk
Masukkan udang- biar sampai masak
Masukkan carrot dan cili api, pastu masukkan nasi.
Gaul sebati
Hidangkan dgn cendawan goreng tepung.



CENDAWAN GORENG TEPUNG
resipi : Denuanza
sumber : K.Nor

1 senduk tepung gandum (guna senduk cedok nasi tu)
1 senduk tepung beras
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil garam
sedikit lada sulah / lada hitam

-gaul semua bahan di atas sampai sebati
masa nk guna ceduk la byk mana yg nk guna

Utk cendawan ni:
sepeket cendawan
1 biji telur- x yah asing putih kuning, membazir!

- gaul2 cendawan ngan telur
-pastu masukkan satu persatu dlm tepung sambil ratakan bg semua kena tepung tu..(tepung tu x yah bancuh)
-goreng dlm minyak yg byk dan panas sampai garing kekuningan

10 comments:

  1. aduiiiii... udang melengkau... tak tahan tengokkk... yumyum.. mesti sedap ni nasi goreng perasa tomyam..

    skrg takleh masak udang lagi.. kesian kat anak no. 2 baru je baik dari gegata... alahan betul dia..

    ReplyDelete
  2. Salam rindu Nor cayang!!!
    lama betul tak mkn nasi grg.. hehehe mesti sedap mkn bersama cendawan or keropok ikan :P

    ReplyDelete
  3. Sedapnya... biasa buat nasi goreng bodo jer... yg ini nasi goreng ada class!!

    ReplyDelete
  4. sedapnya kak nor,part cendawan goeng tepung yg best tue.nyum2.nanti nak cuba gak lah

    ReplyDelete
  5. bestnya nasi goreng tomyam..apapun yang ada pes tomyam pasti saya suka sangat.

    ReplyDelete
  6. uiii..uiii..lapor nengok tetengah mlm niiii..!tang cendawan tu laa paling mengguda..ai loikee berry2 stobery much!heheee...

    ReplyDelete
  7. K.Nor,sedapnya gue tengok nasi goreng tom yam ni,my fav ni...

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum akak...
    wah 1 kelainan tu kan akak.. nasi goreng makan ngan cendawan goreng.. kita dah sedia maklum yg cendawan goreng tepung mmg sedaap.. makan lg ngan nasi goreng tomyam.. lagi2 ler berganda sedap..

    ReplyDelete
  9. Cedapnya nasi gorang tur...nak cket buleh dok?

    ReplyDelete
  10. ratna >> ooo kena pantang la dulu tu.. nanti elergik balik kang

    mamahawa >> w'salam ma sayang.. goreng la ma, sedap sgt bila makan dgn cendawan goreng gini :)

    gee >> ok cuba goreng stail cerdik ni lak dr duk buat yg bodo2 jer hehe

    nonie >> betul tu, best sgt makan dgn cendawan goreng..

    noor >> sama la.. pembangkit selera kan :)

    sue >> laik cendawan ke laik stoberi nih.. hehe

    rahel >> mmg sedap rahel, cuba la :)

    D >> w'salam D, betul tu, satu kelainan.. biasanya kita makan dgn ayam goreng atau kopok goreng jer kan.. :)

    emeleda >> uishh dah lama post tu, mana lah nak ada lg

    ReplyDelete