f Secubit Garam: CEKODOK LABU

N3 Terkini

Tuesday, February 21, 2012

CEKODOK LABU

ASSALAMUALAIKUM..

Sesi nak manghabiskan baki labu yg duk bertapa dlm esbok. Kebetulan hari tu K.Pah@Ibundo ada share resipi Cekodok Labu jadi K.Nor teringin nak mencuba dan merasa Cekodok Labu. Alhamdulillah.. lembut dan sedap Cekodok Labu ni. Dengan warna kuning semulajadi dari warna labu tu, mmg menarik dan sedap pulak bila ada rasa labu dlm cekodok tu. Tambah pulak pekena dgn kopi O panas... perghhhhhhh... nyaman seh... hehe


Sapa2 yg ada stok labu kat dapur tu, meh la try Cekodok Labu, resipi dr dapur Ibundo ni. Enak dibuat utk sarapan maupun makan petang. Mekasih K.Pah, sudi kongsi resipi dan cam biasa izinkan Nor share resipi tu kat sini lak ya... :)

CEKODOK LABU
sumber : K.Nor

Bahan:
400 gm labu yang telah direbus *
1/2 cawan gula castor *
1/2 cawan Fresh milk *
1/2 cawan nasi sejuk *
1 butir telur ayam *
1 sudu besar majerin *
2 cawan tepung kek

Cara2:
-Blend halus bahan yang bertanda *
-Masukkan ke dalam mangkuk. 
-Gaulkan tepung sedikit demi sedikit.
-Panaskan minyak dan goreng. Kalau nak cantik bulat-bulat, cekut dengan hujung jari dan gelek-gelekkan jari tu tepi mangkuk membentuk adunan yang bulat cantik. Kalau tak kesah, ambil dengan sudu je lah.

17 comments:

  1. K.Nor, gee baru plan nk buat cekodok labu ikan bilis ptg ni.. tup2x tgk ada cekodok montel k.nor kuar...heeee terlior laaa....

    ReplyDelete
  2. saya baru buat cekodok labu 2 minggu lepas sebab macam teringin sangat..kalau guna tangan mmg cantik je bulat dia..

    tapi org kat rumah ni kalau nampak guna tangan taknak makan..terpaksa la guna sudu tapi bentuk sedih je tgk..ada bujur ada lonjong ada menggerutu ada leper..=(

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Nor..wahh bersarang-sarang cekodok labu kak nor ni...geram tgk...

    ReplyDelete
  4. aslmkum kaknor.. molat2nya cekodok akk ni..tk pernh buat ckodok labu..sedap tgok bsarang2 tu

    ReplyDelete
  5. Kak Nor...sy slalu wt ckodok labu ni...mmg lemak2 manis kn...sedapppp.... tp x ler molat cam akk...mcm2 bentuk adaaaa...hihihii

    ReplyDelete
  6. Sedap pekena cekodok labu time petang2 ni..tambah lagi dengan secangkir teh o...pergh mantap banget..

    ReplyDelete
  7. kehadapan kakak yang ..err. yang *pss bukan sekarang berada di darul Quran ke?.. yang sedang meronda2 ikut incik suami.. saya sukee sangat cekodok labu. tapi tak brapa reti nak buat,especially cekodok labu made in lipis. kiki.. kalau mak saya, dia letak kelapa sedang inti dalam cekodok tu. wah wah wah.. kesedapan yang amat. angkat satu 'prendam' habis.. angkat lagi habis..

    jadi saya tekankan disini.. er.. tak de apa yang nak ditekankan, cume teringat labu saya dah arwah. tak sempat nak kukus dah busuk rupanya. hahhaa..

    ehh wodberipikasen ni dah berubah kan mentang2 la ai tak apdet blog. ni nak marah nih.

    ReplyDelete
  8. Aslmkm kak nor. Meleheh air liuq tau. . Hiiiii
    Sue mmg penggemar CEKODOK . Tak kira cekodok apa. . Tetap suka. Dah pernah rasa jg cekodok labu ni. . Mmg sedap,wangi ja bau labu. . Heee

    ReplyDelete
  9. tengok sedap..
    ada masa boleh cuba.

    ReplyDelete
  10. nakkkkkkkkkkk...
    ngan airnya sekali..he3

    ReplyDelete
  11. belum pernah buat cekodok labu ni..pasti manis2 buah gitu ke Nor?..

    ReplyDelete
  12. Gee >> cekodok labu,+ ikan bilis dh siap belum? :)

    Aznurul >> uish.. Tkkan tangan ahli keluarga sendiri pun tk lalu makan ya.. Apakata guna sarung plastik pakaibuang tu

    Nenie >> tk bnyk sgt bersarangnya tu.. Hehe

    Zana >> try la zana, lembut dn sedap.. Manis pun sedang2 jer

    Mimie >> hehe. Bukan semua yg akak buat tu mulat2

    Rahel >> mmg syok tu :)

    Izah >> yer puan loyer.. Ni bentang kat mahkamah dapur mana nih.. Hamboi.. Hehehe

    Entahlah jah... Memang sakit ati lah dgn WV nih.. Kena repeat taip jer... Huh

    Hehe.. Still kat darul quran la nih jah..mtu entri berjadual la..ngeeee

    Sue >> sue!,, nah amik tisu lap.. Uishhh basah tu :)

    Kakna >> slmt mencuba

    Mas >> ampun makyung.. Dh abis hehe

    ReplyDelete
  13. Ayu >> manis sedang2 jer.. Rasa lemak2 gitu... Sedap.. Try la

    ReplyDelete
  14. As'salam Nor

    bila citer pasal labu ni kan, ct mesti ingat labu yang dah tergolek2 dalam peti ais tu. selalunya masa nak beli bukan main lagi. macam2 nak buat, tapi bila dah beli kesian kat labu tu sampai naik semput duk lama sangat bertapa..hehehe

    last2 buat kuih lapis labu jer tu hari. cekodok tak pernah buat lagi, sesekali nak gak cuba.

    ReplyDelete
  15. Kak nor..labu takde stok laa wat masa nih..lenkali sila goda masa labu ngah banyak terkangkang kat dapo yer..ngehee.. cantik jek kejadian cekodok kak nor tuu.

    ReplyDelete
  16. wah cekodok labu ler... pasti sedap kan akak..

    ReplyDelete
  17. kat sekolah jual 8 biji seringgit!

    ReplyDelete