f Secubit Garam: TAKOYAKI again...

N3 Terkini

Tuesday, February 7, 2012

TAKOYAKI again...

ASSALAMUALAIKUM..

Dah lama K.Nor simpan 1/2 paket tepung takoyaki dlm esbok, semata2 tunggu Along balik. Memang dia suka buat dan suka makan takoyaki ni. Pernah kali pertama dulu dia buat sama2 dgn K.Nor, masa tu semua adik2nya ada sekali kat rumah. Happy sgt masa tu, buat berdua jer dgn Along sampai abis. Adik2 dan ayah dia org tunggu ngap jer. Masa tu dia nak kenakan Naim, dgn meletakkan buah pelaga dlm 2 bj dr takoyaki tapi yg jadi mangsa yg makan takoyaki tu bukan Naim, sebaliknya ayah dia org yg termakan takoyaki berintikan buah pelaga.. Boleh pulak si ayah tak perasan adanya buah pelaga dlm tu.. dgn selamba jer dia makan hehe.. mmg gelak sakan kita org malam tu.. erm... mmg happy sungguh kita org masa tu, makan dan gelak2 jer. Memori yg sangat sukar dilupakan.. Tiap kali buat takoyaki atau teringat bab takoyaki mesti kita org gelak2 lagi bila teringat kes tu.. hehehe..


Baru2 ni, masa Along masih ada lagi kat rumah, K.Nor dan Along godek lagi takoyaki, belen 1/2 paket tepung tu. Kita org makan bertiga jer sbb masa tu anak2 K.Nor yg lain dah balik ke kolej/asrama. Memang lah kurang seronok sket bila tak cukup korum ni kan.. tp kalau nak tunggu semua berkumpul rasanya lambat lg kut. Jadi nak tak nak kena buat gak la takoyaki mlm tu sebelum Along berangkat balik ke Jordan..

Alhamdulillah.. spt biasa, memang Along yg sama2 masak takoyaki tu dari awal sampai akhir. Dan dia la jugak yg makan paling banyak. Selain dr dimakan bersama sosnya, kita org juga makan dgn jalapeno cheese. Memang best!! Nampak gaya kena gi Jusco la lepas ni nak topup tepung takoyaki sementara tunggu Along balik nanti.. hehe


Bagi sesiapa yg nak resipi takoyaki boleh tengok kat SINI , kalau nak tengok bahan2 yg K.Nor guna, klik kat SINI pulak ya.. Bahan2 ni boleh didapati di Jusco, insyaallah halal (menurut Hana, suami dia dah baca ingredients yg digunakan)

26 comments:

  1. K.nor, kita suka makan benda ni..selalu beli kalau pergi Jusco.Teringgin nak belajar buat sendiri tapi tak ada sarangnya..hukhukhuk...jeles bila tengok org buat.

    ReplyDelete
  2. puan ros >> kalau nak cuba buat boleh aje guna acuan kuih cara, masak cam biasa atas dapur.. yg k.nor buat mula2 dulu pun mcm acu kuih cara gak, tenggek atas dapur jer.. kat sini ya.. http://www.secubitgaramnor67.com/2009/05/takoyaki.html

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum kak nor :')
    takoyaki ? Amal first time dengar, tegeliat lidah nk sebut , hehe :D
    dia ala2 fishball cemtuu eh ?


    buad pancake , jmput ziarah even bentuk cam tak jadi.
    http://applehijaulife.blogspot.com/2012/02/pancake.html

    ReplyDelete
  4. amal >> w'salam amal.. terbelit tak lidah tu.. hehe.. takoyaki ni cam cekodok berinti.. ada sayuran dan isi udang/ketam/sotong dlm tu.. tp terpulang pd kita nak letak crabstick ke, sosej pun boleh..

    dah buat pancake ya.. takperlah tak ada rupa sgt asal rasa dia kena pd selera anak tekak ya.. mekasih sudi mencuba :)

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum kak..

    2nd time umir dengar..oo begini rupernyer..mcm sedap jer..x pernah try makan n tak pernak lak tgk tepungnya mcm mana...

    ReplyDelete
  6. salam...1st time dengar dan memang confirm xpenah makan..hehehe nampak cam sedap ntah bila la boley buat n merasa....dok kat sini susah nak carik tepung2 yg cam gini...cuci mata je la :)

    ReplyDelete
  7. Salam kak nor..penah mkn sekali mende ni..bole tahan le sedapnya..cam cekodok kan kak Nor..

    ReplyDelete
  8. Tak penah buat ...makan pun tak penah...jakun tul kak cek ni kan...bahan2nya ada jual kat Jusco ke Nor...tapi akak tak de acuan takoyaki la pulak...

    ReplyDelete
  9. Kite selalu beli tako ball ni kt Mid Valley dgn satu kiosk kt CM tu,,,
    mmg sgt layannnn!!Hehe!

    ReplyDelete
  10. Tringin nak merasa camne rasanya ya, nak cari la nanti.

    ReplyDelete
  11. kite da 3x makan kak, tapi beli je la.. dulu ngat xde jual kat malaysia. dok terliur tgok kat blog je.. tup2 jumpa yg pertama dekat the mines.. suke sgt. first time makan terus jatuh cinta.. nak buat mcm susah je kak..

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum akak nor...
    wah sedapnya... baru jer makan hari tu tp yg beli jer pun... diana x perna lg buat sndiri... tgk yg akak buat nie mmg terliur tgk... sedaaap!!

    ReplyDelete
  13. Salam K Nor

    kak...kita pon nak takoyaki tu...complete ngan acuan dia sekali arr..

    ReplyDelete
  14. sedapnyer.. suka tgk mulat2 perfect tu. xde acuan takoyaki goreng cam cengkodok buleh x? kui kui

    ReplyDelete
  15. nak jugak takoyaki. tapi xde budget laa plak nak beli bahan n acuan dia tu. hehe

    ReplyDelete
  16. bestnya...Liza biasa mkn yg beli jer,,xpernah lg buat sndiri...rajin anak bujang kak nor masak yer...bertuah badan..

    ReplyDelete
  17. kak nor, saya teringin jugak nak buat, tapi xde acuan, kalau guna acuan baulu tu boleh tak?

    ReplyDelete
  18. aslmkum k nor.. fav anak2 jugak ni kak.. nk minta tolong akk upload pembungkus tepung ni boleh.. pernah gak cari kt Jusco.. tak jumpa .. tq kak..

    ReplyDelete
  19. Salam kak nor!!!!! yyyeaaaaaahaaaaaaa.... sambil pegang cemeti ( betul ke spelling ni?) ahahaha... tak sia2 bela KOMODO tauuuu! leh bwk tunggang jalan2 nak g blogwalking wakakakaka.... takoyaki ada lagi ka? siapkan ya :D

    ReplyDelete
  20. Umie >> cuba klik link yg k.nor dh letakkan kat entri tu..ada gambar bahan2 yg digunakan

    Gekgu maz >> k.nor dh letak link resipi utk buat sendiri tpg takoyaki tu ya.. Slmt mencuba

    Ummiaisyah >> betul tu.. Cam cekodok.. Cekodok jepun :)

    K.cek >> yep, bahan2 mmg hanya dijual di jusco. Mould tu k.cek boleh dptkan kat daiso tp yg ada dijual jenis yg kena masak atas dapur..

    Azura >> ^_____^

    hanim >> :)

    Atie >> tk susah mana pun atie.. Kalau dh buat ralit jer nanti..

    D >>. Mana boleh mengalahkan org yg expert buat tu D..hehe

    Yat >> camna nk Bg ek.. Akak ada satu jer mould tu hehhe

    Tun >> apa kata tun try buat guna acu cara.. :)

    Faa >> kalau gitu beli jer yg siap :)

    Liza >> sebelum k.nor buat tu, k.nor tkpernah makan pun yg dijual tu..

    Along mmg suka tolong k.nor masak2 :)

    Sue >> try guna acu kuih cara ya sue..

    Zana >> cuba zana klik kat link yg k.nor dh letak kat entri tu ya..

    Ika >>. Haaha... Kan untung tu bila ternah komodo! Tk lenguh BW kan hehe.. Psst betul la tu.. Cemeti hehe

    ReplyDelete
  21. Assalammualaikum kak

    sweet memory

    oishi,pia suke juge tako ni.yum2 kalau beli xpuas mkn cikit je dpt hehe

    waaa akak blh guna acuan kuih cara ek?insyAllah nak cube :)

    ReplyDelete
  22. akak dpt tak comment saya?mimie 0195274331

    ReplyDelete
  23. salam kak..saya mimie.saya sgt2 suka takoyaki ni..blog akak ni dh 5 6 kali masuk..saya pi jusco cr benda2 tu..tepung..serbuk hijau..flakes tu..tp saya xjumpa..saya pi jusco perda bukit mertajam.budak jusco tu pun muka blur ja bila tanya bhn2 makanan jepun katner..saya xreti cari ke kak..bahagian mana saya nk pi.acuan pun xjumpa..sedih2 kak

    ReplyDelete
  24. mimie >> w'salam.. kalau utk acuan spt yg saya guna ni (yg elektrik ni) mmg tak ada kat msia ni rasanya. yg saya guna ni khas datangnya dr bangkok. kalau mimi nak buat jugak ,boleh cari acuan yg jenis kita masak atas api dapur (spt acuan kuih cara). yg tu mimi boleh dapatkan kat daiso. daiso ni tempat jual barangan dari jepun. utk bahan2nya tu baru lah cari kat jusco. maaflah k.nor tak dapat nak tolong carikan bahan2 tu sbb kat ganu ni tak ada jusco. kalau mimi nak, kena lah usahakan sendiri ya..

    ReplyDelete
  25. salam..xpa kak..dh tolong reply pun syukur sgt..oo akak dok kt ganu ya..xpa2 kak.mie cuba cr lg kt jusco tu.daiso da kt penang..nanti mie try tgk..terima kasih kak.

    ReplyDelete
  26. salam, takoyaki mmg sedap...cube skali nk lg... dh byk org jual takoyaki ni...kat KL,Puchong.. skrg dh x terhad tok penjual tako ni.. takoyaki mmg terbaik...

    ReplyDelete