f Secubit Garam: APAM LABU

N3 Terkini

Sunday, February 5, 2012

APAM LABU

ASSALAMUALAIKUM...


Salam Maulidur Rasul buat semua yg berkunjung.. Jangan lupa perbanyakkan selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w.. Teringat zaman sekolah men dulu2, selalu jer kena join utk perarakan maulud sekitar bandar Kuala Terengganu. Dah berpuluh tahun masa berlalu.. ermmm.......

~ xXx ~

Ok lah.. kita berbalik pada entri hari ni.. Kalau ikutkan plan yg dah dibuat 2 minggu lepas, hari ni K.Nor akan ke Pasir Mas, Kelantan bersama Cik Abg dan Naim bagi menghadiri Majlis Perkahwinan sorang ustaz yg sangat rapat dgn Naim sejak dia bersekolah di Pasir Mas dulu. Tapi terpaksa K.Nor batalkan hajat nak ke sana sbb terpaksa temankan Aisyah kat pulang bercuti dr asrama sbb badannya dijangkiti Chicken Pox. Takkan nak biarkan dia sorang2 duk kat rumah dgn badan yg tak sihat tu kan.. Takperlah.. wakilkan dia org jer la gi ke majlis tu. Sedih gak sbb tak dpt ikut sekali sbb tak leh nak gi jumpa Luqman kat skolah dia.. Tapi Alhamdulillah... dapat bersembang dgn Luqman melalui web cam skype tadi masa ayah dia dan Naim ke skolahnya.. huhu.. rindu anak mak.. 2 Feb baru2 ni hari jadi Luqman, ni lah 1st time dia berada jauh dr famili tika hari jadinya.. Kesian anak mak sorang tu.. Be strong ya anak mak.. insyaallah semua akan lebih baik lg nanti..


Eh... masih gak belum balik pd entri hehehehe... OK2... jom kembali ke pangkal jalan... Entri hari ni, APAM LABU, resipi yg asalnya adalah APAM KELEDEK. K.Nor ambil dr blog Izah, dan Izah lak amik dr blog Yatie.. (ermm.. ni resipi asal Yatie agaknya...) Mekasih pd keduanya, atas perkongsian resipi apam yg sedap ni.. hehee....

APAM KELEDEK (LABU)
sumber: Izahkak Yatie
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan
3/4 cwn gula pasir*
200 ml air*
1 helai daun pandan*(* masak sehingga gula hancur dan sejukkan)

2 cwn tepung beras
1 cwn keledek rebus ~ k.nor guna labu yg direbus
250 ml santan
1 cwn tpg gandum
sedikit garam
1 sudu kecil yeast
1 sudu kecil b.powder
pewarna oren* optional

Cara-Cara
1. Keledek rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan....sejukkan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dngn kelapa parut.

11 comments:

  1. salam maulidur rasul buat kak nor n family...
    sedap apam labu tu, pekena pulak ngan kopi o...perggghhhhh

    ReplyDelete
  2. kak nor.....meh mas tolong makan apam labu tu...he3

    salam maulidur rasul buat kak nor sekeluarga.....

    ReplyDelete
  3. Salam maulidur rasul kak.
    maknya pun ke be strong jugak yea.
    harap aisyah cepat sembuh.

    ReplyDelete
  4. Slm Maulidul Rasul kak Nor..Pasir Mas..rindunya nak balik kg..huhu
    semoga anak akak cepat sembuh dari CP tu yer..dan semoga mereka2 yg kita sayangi akan sentiasa merindui kita juga..jgn sedih2 tau

    ReplyDelete
  5. Nor..nampak macam senang..Kalau yg senang2 bleh la mama cuba..mama suka apam labu ni..nk kene cari labu dulu..Terima kasih..

    ReplyDelete
  6. salam maulidur rasul...sedap nampak apam tu...ringkas je nak buat ley cuba tp kat uma nie xlaku la labu kecuali cekodok labu hehehe

    ReplyDelete
  7. Singgah skejap..nak tumpang sekaki makan apam labu ...sure sedap ni.

    ReplyDelete
  8. liza >> mekasih buat liza.. mmg ngam sgt la tu apam labu dgn air kopi O.. perghhh.. syok abis :)

    mas >> salam juga buat mas.. mas dah amik smlm kan.. :)

    sam >> alhamdulillah.. setakat ni si emaknya tuhan sentiasa berikan kekuatan .. amin.. mekasih sam

    ida >> amin.. mekasih ida...

    owhh ida org pasir mas ya.. area mana tu

    mama ann >> amat senang ma, kalau tak ada labu boleh guna ikut resipi asal guna keledek..sedap ma.. lembut jer

    cekgu Maz >> try la buat apam labu lak kalau beli labu selain buat cekodok

    rahel >> kalau makan kena tumpang semulut la rahel :)

    ReplyDelete
  9. assalam Nor,
    salam maulidur rasul..
    uish ada apam labu kat sini rupanya..
    hehhe..apam labu ni memang sedap..kita pun dah pernah cuba..cantik warna oren labu tu..

    anak dara kena chicken pox ya..kena jaga tu yang jenis merah2 ke yang jenis nanah?..

    ReplyDelete
  10. comelnya tgk apam labu tu akak... diana mmg suka makan makanan yg berasas kan labu... tp x perna juga buat apam labu lg... kalau ler dapat makan seketul 2 nie kan best.. :)

    ReplyDelete
  11. Ayu >> betul tu mmg sedap.. Lembut jer..

    Aisyah kena yg berair tu.. Dah ok sket.. Dh makin mengering pun.. Mekasih ayu..

    D >> kalau lah ada lg mmg k.nor hulur ke D, bukan seketul dua tp berketul2 hehe

    ReplyDelete