f Secubit Garam: SIMPLE TAPI GILER2 SEDAP!! ^__^

N3 Terkini

Monday, February 20, 2012

SIMPLE TAPI GILER2 SEDAP!! ^__^

ASSALAMUALAIKUM..


Dalam banyak2 menu, rasanya lauk sardin dgn telur dadar adalah menu yg paling simple tapi tersangatlah sedapnya.. betul tak? Gandingan yg cukup mantap, tak perlu lauk lain lagi dah. Kalau nak tambah pun sekadar ulam2an jer spt timun batang. Ni lah menu yg org kata menu evergreen.. tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas. Kalaulah disua lauk lain rasanya tak layan dah kut.. hehe.. 


Dah lama betul tak masak lauk sardin.. Ni kebetulan tinggal berdua, baru la syok masak lauk sardin sbb biasanya hero bongsu tak makan lauk ni. Jadi kena lah buat lauk lain utk dia. Kalau ikutkan hati nak jer menambah semangkuk lagi nasi panas2 tp kena kawal nafsu ya.. Satu mangkuk tu dah memadai, insyaallah...


Kali ni K.Nor buat telur dadar special sket, menggunakan bahan yg ada dlm esbok. Kebetulan cik abg beli cendawan tiram kat tempat pengusahaan/pembiakan cendawan tiram di Kg Paloh baru2 ni, dpt lah harga yg murah sket disamping cendawan yg segar dan baru dipetik. Sedap telur dadar yg dimasukkan cendawan dlmnya tu.. Nanti K.Nor kongsi resipi TELUR DADAR BERCENDAWAN kat bawah ya..


Jom layan menu sempoi hari ni.. Nasi panas2 lagi ni.. Yg ada petai dalam tu, yg Cik Abg punya.. dia tu antu petai, jering dan kerdas.. hehe.. Air pun dah siap, air suam panas jer ya.. Lebih elok minum air suam panas dr minum air berais kan.. Ada sapa2 yg nak join?? Cepat! Nasi ada lagi nih.. ^___^

SARDIN MASAK KICAP PEDAS
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1 tin kecil sardin ~ k.nor guna brand Pertima
2 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
3 ulas bawang merah ~ dimayang
1 sudu besar cili mesin
5 - 7 sudu besar kicap manis
5 biji cili api ~ diketuk
1/2 cawan air
1/2 labu bawang besar ~ dipotong bulat
1 biji limau kasturi
sedikit garam
minyak

Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
Masukkan cili mesin dan tumis lagi hingga garing.
Masukkan pula kicap dan sos dalam tin sardin.
Masak sekejap dan masukkan air dan garam. Masak lagi hingga mendidih.
Masukkan ikan sardin dan cili api, biarkan merenih.
Masukkan hirisan bawang besar, kacau seketika dan padamkan api.
Perahkan limau kasturi ke dalam masakan dan kacau rata.
Angkat dan hidangkan.







TELUR DADAR BERCENDAWAN

Bahan:
3 biji telur
1 bj bawang besar 
1 bj cili merah 
4 - 6 keping cendawan tiram 
1/2 btg lobak merah ~ disagat
1 pokok sederhana daun sup
3 sudu besar susu cair
sedikit garam
minyak

Cara:
Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
Hiris bawang besar, cili merah, cendawan dan daun sup.
Pecahkan telur ke dalam mangkuk dan kocok dgn garfu hingga berbuih.
Masukkan kesemua bahan lain dan kacau hingga sebati.
Tuangkan ke dalam kuali dan tutup dgn penutup periuk.
Apabila telur dah hampir masak, terbalikkan dan masak lagi seketika.
Angkat dan hidangkan panas2.


21 comments:

  1. sedapnye.. sekali sekala masak, hubby memang layan smpi licin nasi seperiuk walaupun sebenarnya dia x berapa suka sardin

    ReplyDelete
  2. Kompen mmg sedap..Heee. Ni lauk kecemasan utk sue ni

    ReplyDelete
  3. pg td pon kita wat breakfast sardin simple gini... Pastu goreng ready mate parata. Hmmm.....sesekali

    ReplyDelete
  4. Mama kalau dh kehabisan idea nk masak akan masak sadin ni..Sekali sekala makan sadin memang sedap..tambah2 ada telur dadar yg macam ni...huish...sedap....

    ReplyDelete
  5. Memang, sesekali buat lunch simple macam ni , rasanya lebih sedap....

    ReplyDelete
  6. bila saya tak tahu apa nak masak, i sure ingat sardine! hahaha..Your look so delicious!

    ReplyDelete
  7. Assalam kak nor, mmg terliur tgk sardin tu, br tadi beli sardin setin boleh la nnt saya mengopi n paste resipi kak nor ni, kat rumah ni ni mmg ramai peminat sardin

    ReplyDelete
  8. salam kak nor...errr kita tak nak kacau org tengah candlelight dinner...hihi..tapau jelah...sardin ngan telur nak lebih..nasik separuh yek!diet giteww!

    ReplyDelete
  9. wah.. tinggal berdua, cup pun lovey2 ye ^^
    terliur tgk sardin. bila lama x makan sardin, mula la ngences. nasib baik ada 1 tin sardin kt dapur. kompom dh esok lauk nih. hihi

    ps: ya Allah.. susah nyer word verification.. xtau la bape kali nk kene refresh tukar words.

    ReplyDelete
  10. Alamak lambatnya saya sampai. Sib abik tak tengok siang tadi kalau tak mau batal puasa dibuatnya.

    Kak tadi saya berbuka ngan puding coklat yang selalu akak duk buat tu. Memang sedap. Mekasih daun keladi yea.

    ReplyDelete
  11. salam Nor...lauk simple macam ni sesekali memang sedap,lagi2 dgn nasi panas..mau bertambah nasi kalau ikut perasaan...hehe..

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum akak nor...
    ha yg nie memang giler2 sedap nie... dua2 fav kami sekeluarga... kena buat jugaaa.... x tahan tgk menu nie tau akak... makan ngan nasi putih panas2 lg... aduuh!!!! sedapnyaaa

    ReplyDelete
  13. menu sardin n telo dadar ni mmg feveret saya, kalo hari saya betul2 malas nak masak. simple tapi sedap sgt

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum, air tgn kak Nor ni mmg dahsyat la, telur dadar & sardin tu nampak mcm memanggil2 je..confirm sy msk menu ni utk mkn mlm... :)

    ReplyDelete
  15. simple, tepat dan cepat!!! hari ni menu telur dadar dan sardin jelah ye :D

    ReplyDelete
  16. ya Allah boleh pengsan makan seperti ini.gandingan lauk yang simple tapi jika ikutkan nafsu boleh habis seperiuk nasi ni Nor ..lauk sepanjang zaman hehe...zaman sekolah,zaman bujang dan zaman tua:)..sedap .

    ReplyDelete
  17. Cik ayu >> mmg betul tu.. Sesekali layan lauk gini mmg syok.. Tp kalau k.nor berkali2 layan pun tkmper hehe

    Sue >> kalau org kerja mmg la kan.. Menu gini gk yg cpt dn kejap jer masak dh boleh makan.. Sedap lak tu..

    Diana >> kalau nk tau, ada belen 3 ketul ian dn kuah tu k.no dn cik abg makan dgn frech toast jer utk dinner kita org malam tu.. Mmg best :)

    Mama ann >> lauk sardin dgn telur dadar mmg tk dpt dipisahkan ma kan.. Hehe

    Yummylittlemcooks >> betul tu..msimple tp sgt sedap :)

    Sonia >> owh.. U pun suka lauk sardin ya.. Hehe

    Rosaliza >> silakan..:)

    Mokwo >> hehe. Kendelite dinner happajya tengahari buta tu kakyu..hehe

    Tun >> tunlamkan.. Mmg payah betul WV yg baru nih.. Sakit jiwa bila tulisan tu blurr jer

    Sam >> rich choc pudding ya sam

    K.noor >> tu la.. Kalau ikut nafsu tk cukup ns sepinggan :)

    Diana >> mmg giller2 sedapkan D

    Mamasyaza >> ^____^

    azlina >> hehe dasyat tang mana la tu azlina .. Biasa2 jer:)

    Oja >> nk tumpang makan sorang! Hehe

    Cikmanggis >> k.nah.. Kalau dh pengsan mcmana nak makan.. Hehe betul tu k.nah..menu evergreen ni kan.. :)

    ReplyDelete
  18. haha..mementang tenet laju kan..semua n3 satu muka surat nak dikomen nih.. ni makan berdua jer ke kak?ada adegan suap menyuap sardin x?ekeke.. sedap nih panas2 lak..aihh

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. dah try memang sedap la..hehe thanks for sharing

    ReplyDelete