f Secubit Garam: BLUEBERRY CRUMBLE CUPCAKES

N3 Terkini

Friday, February 3, 2012

BLUEBERRY CRUMBLE CUPCAKES

ASSALAMUALAIKUM...

Akhirnya dapat gak kembali bersiaran setelah 3 hari cuba utk mamasukkan entri. Bukan saja2 tak nak masukkan entri tp disebabkan 3 hari yg lepas sampai ptg smlm tuan rumah tak ada kat rumah, menghayati hanimun yg tak sepertinya itu.. Dah ku bawa segala peralatan, gambar2 pun dah dimasukkan dlm draf siap2 dgn resipinya sekali cuma tak sempat nak ngarang jer dek kesibukan pada hari Selasa pagi tu.. (hari Isnin tak sempat nak ngarang gak masa tu badan tak sihat) K.Nor plan nak update masa duk lepak sorang2 kat resort tu, tp org kata kan.. HAMPEH sungguh! (haa.. kan dah keluar perkataan yg sangat kurang enak tu akibat kegeraman dgn line tenet yg menyakitkan jiwa raga) Ku usung netbook ku keluar masuk ke loby resort (pg, ptg, siang dn malam tau) sbb hanya kat loby jer dpt wifi.. berjam2 duk menerai, tp line tarakkkkkk.. geram betul.. Akhirnya masuk bilik dan lepaking jer dlm bilik sorang2. ehh.. td kata hanimun kan.. hehe.. sebenarnya bukanlah hanimun sgt pun, kebetulan cik abg memberi kursus fotografi pada sebuah jabatan kerajaan kat situ, so dia kena lah mengheret cik adiknya bersama2 sbb skrg ni kan dah tak ada org lg kat rumah. Yg tinggal kita org berdua jer, anak2 semua dah balik ke U/kolej/asrama. So lepas ni dia mmg kena sentiasa mengheret cik adiknya yg sorang ni la kalau perlu memberi kursus kat mana2.. Dlm masa yg sama boleh lah kita org berhanimun bagai kan.. hahhahahaha...Ops... jgn nak doakan yg 'elok2' tu.. Mau mangga dah kilang tau.. cukuplah dgn apa yg ada.. hehee


Ok berbalik pd entri hari ni.. jom layan BLUEBERRY CRUMBLE CUPCAKES, resipi yg K.Nor ambil kat blog Sonia@NasiLemakLover ni.. teksturnya yg sangat lembut dan gebu, rasa manisny pun just nice (spt biasalah, dah dikurangkan gulanya tu.. hehe). Bila makan panas2 dgn crumble atasnya tu yg garing, mmg syok abis.. Rasanya boleh ditukar dgn buah lain spt strawberi atau pun kiwi.. lain kali nak try versi buah lain lak.. Tq Sonia for sharing the nice recipe.. :)




BLUEBERRY CRUMBLE CUPCAKES
(recipe source: Crumble topping adapted from okashi book, cupcake 
by Sonia aka Nasi Lemak Lover)
source : K.Nor@SecubitGaram
*makes 8

Crumble topping
20g cold butter
20g caster sugar
20g top flour or cake flour
10g ground almond

125g butter, room temperature
80g caster sugar (k.nor letak 65gm jer)
2 large eggs
1/2tsp vanilla extract
100g self-rising flour or 100g cake flour + 1tsp baking powder
2tbsp milk
80g fresh blueberries, dust with some flour

For the topping-fresh blueberries

Method
1. Make crumble topping. Combine ingredients in a bowl and mix with fingers until mixture resembles coarse breadcrumbs. Refrigerate until needed.
2. Preheat the oven to 180C. Put 8 paper cases in a muffin pan.
3. Put the butter and sugar in a mixing bowl, and beat together until light and fluffy.
4. Add egg one at a time, combine well.
5. Add in the flour and milk alternately, fold till well combine.
6. Add in blueberries, mix well.
7. Spoon the mixture into the paper cases. Top with few blueberries, then sprinkle crumble topping over.
8. Bake the cupcakes in the oven for 25-30mins, or until risen and firm to the touch.
9. Transfer to a wire rack and let cool.

22 comments:

  1. memang mewah rasanya cuppies yang ada crumble mumble cenggini kan kak nor...x penah buat tapi penah makan yg beli, 3.80 seketoi kak nor... so kautim leh? 2 singgit! 2 singgit! hihihi...

    psssttt..yeke ke tak hanimum betul2 tu? uweh uweh uweh....

    ReplyDelete
  2. chah >> apa kautim2.. tak main la.. dua singgit? main dgn bluberi pun nak dua singgit? ai nak charge 3.50 jer utk datin chah.. datin2 kan manyak duit... hehehe

    psst!! tak cayo sudahhhhhh hihihi

    ReplyDelete
  3. Komen tak masuk komen tak masuk. Hempuk tepon ni kang

    ReplyDelete
  4. jahhhh..ko ni..
    buat semak komen kak nor jerk..kikikikiki

    kak nor..dah beransur sihat yerk..
    alhamdulillah.....

    curi cupcake 10 ketoi...

    ReplyDelete
  5. k nor..cik abe tkut rindu dendam nk tinggalkn cik adeknye sesowang kt umah..muahaha....sodapnye crumble2 tu, yg tu sy kutip dulu:)

    ReplyDelete
  6. Kak Nor wah bestnyer g bercuti2 n hanimun,sy igt nak doakan juga benda baik tuh,tapi kak nor lak ckp dah boh mangga,hehe..Sob sob kak nor,mmg hampeh n geram sgt kalo xda line kan..Kak sedapnyer tgk crumble tuh..

    ReplyDelete
  7. salam nor...saja nk sibuk kt sni...alahai ciannn...kena tinggal sesowang...asal xpanggil kite org temankn hihihi...oooh...dh mangga ya.. :)..bak cikit cupcake tu!!terliur tgk..zila66

    ReplyDelete
  8. assalam nor,
    hahaha..well at least nor, dah kena mangga, kita punya dah terbakar dah!!!hahaha....kita muffin2 yang ada crumble2 belum pernah cuba..harus dicuba satu hari nantikan Nor..asik coklattttt ajekan..hahaha.
    psst..thanks kita perasan...;)

    ReplyDelete
  9. assalam nor..makin kurang la n3 masak2 nor nanti..sebab selalu kena temankan cik abang.

    ReplyDelete
  10. Nampak pun dah tau betapa yummy cuppies ni kak. Delish! ;)

    ReplyDelete
  11. salam kak nor .. bestkan resepi dari sonia n i.. gebu je ....

    ReplyDelete
  12. lipsmacking good...
    happy following you..;)
    check out mine sometime..
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  13. Slmlkm n salam Maulidurrasul Nor..

    Wah.. sedapnya, sesuai sgt utk minum ptg. Jom la kita berjiran, bleh kak su mengendeng2 umah Nor ptg2.. *buat muka x malu nih.. :)

    ReplyDelete
  14. Aduh makcik nor. Ayat mengalahkan orang baru kahwin huhu. Jgn termengandung sudah la ye nanti hehehe. Bagi ruang kat yang muda2 sudah la yer makcik nor. Kelakau baca ayat makcik nor huhu.

    P/S: sure kaki2 kipas makcik nor angin bila baca komen saya ni :p pisss ye cikkak2 semua :p

    ReplyDelete
  15. Kak Norrr..ai miss uu..!!Salam maulidur rasul buat akak dan keluarga..
    Wahh2...gi resort takde coverage yer kakk..usung sana sini yer kakk..'mcm pernah ku rasa jer...selalu,kot?dan hampir tiap masa..hahah..'
    Dia nak bg akak menikmati coti2 sepenuh masa laa tuu..x bg blogging..
    Isk2,best laa pasni kena heret ke sana sini..iee,x sabar nak tunggu time tu..kena tunggu doblas taun lg..erkk!

    lama x ngupcake..cam best jek..err,blueberry akak blkg rumah tu ada lg x?ingat nak bawak bakul sesiap nk tolong petik..hehe

    ReplyDelete
  16. jangan tinggal dakuuuu....hihi
    kak nor mcm ade komen tak sedap je kat sini..harap kak nor dapat delete dgn sempurna yek! mokwo doakan yang 'baik2' buat kak nor sekeluarga (kata tak boleh doa yang 'elok2'..so yang 'baik2' boleh kan..:))

    ReplyDelete
  17. Assalamulaikum kak...
    Tak mau komen pasal entry ni tapi nak ucapkan terima kasih pada kak nor diatas perkongsian cupicino cheesecake tu. Kawan2 kata sedap siap tanya lagi belajar buat dari mana. Bila bgtau ambik resepi kat internet depa cam tak caya je. hehehe tq kak.

    psssttt saya duk promote secubit garam kat depa, takpe kan?

    ReplyDelete
  18. izah >> nak hempuk kat mana tu? mesti kat sofa kan.. hehe

    mas >> mek ampang tu mmg suka buat semak mas.. heheheeh

    gee >> uiii dah abis :)

    noor >> biasalah noor, kalau dulu kita mula dgn berdua, bila anak2 dah besar ni, kembali berdua balik hee

    ct >> try la buat ct.. sedap! lembut dan best jer part crumble tu

    zila >> apasal tak cakap awal2! lain kali nor ajak zila sekali ya.. :)

    ayu >> terbakar? ish.. jgn main2.. silap haribulan kang.. haa... tup2 kita org dpt anak sdara baru hehe

    tq so much!!! luv it all :)

    k.erna >> bukan sebab kena temankan aje yg jd kurang masak, sbb nak makan tu dua mulut jer pun jd penyebab mood masak kureng jer kak :)

    wanieyra >> ooo ira dah buat gak ya.. mmg best kan :)

    love >> yep.. mmg sangat sedap.. ehh how's yr finger?

    wani >> yep.. mmg sedap.. oo wani pun dah buat gak ya.. ni la akibat kebizian yg amat sampai kurang BW..

    jay >> thanks & ty for dropping by too :)

    k.su >> k.su nak pindah sini ke nak nor pindah sebelah rumah k.su? hehehe...

    lama tak nampak k.su .. mudah2an k.su sihat ya...

    ReplyDelete
  19. anon >> wahai cik anon.. kenapa susah sgt nak letak nama.. kenapa suka sembunyi dibelakang tabir bila nak keluarkan kata2 yg kurang disenangi..

    agaknya cik anon tak faham cerita ya.. saya bukannya berhanimun bagai.. saya hanya ikut suami saya yg menganjurkan kursus bg sebuah jabatan kerajaan.. masa dia bersama saya pun amat terhad disebabkan jadual kursusnya yg padat.. lagipun kalau nak 'termengandung' pun tak semestinya masa berhanimun kan.. kalau dah Allah kata kun.. fayakun.. cuba lah fahami dulu ayat2 saya kat entri tu..

    dan lagi satu.. tak ada satu pun teman2 baik saya yg suka mengipas saya.. dia org ni berhati baik dan ikhlas dlm pergaulan.. suka bergurau senda dan tidak pulak suka busuk hati sesama sendiri.. apatah lagi mencucuk disana sini.. kalau kita bukan dr spesis tu, kita takkan kata org lain spt tu.. jd cuba berhati2 bila berkata2.. jgn sampai menepuk air di dulang, terpercik ke muka sendiri ..

    maaf kalau kata2 saya ni agak kasar.. sbb saya tak suka org buat kecoh atau mengata org lain dlm blog saya.. kalau nak buat kecoh sila ke blog anda sendiri..

    sue >> sue!! ai miss u too!! lama tak nampak sue.. tenet dah ok ek.. kalau nak tau kan.. masa duk mengusung lappy tu, sue jer la selalu yg terbayang dlm fikiran akak.. "sue dgn kuye2nya.." hehehehe baru ku faham lara mu itu hehe

    ehh .. meh la.. banyak bluberi ni.. merimbun tau. tak abis makan.. kalau dah petik tu jgn lupa hantar rumah besan sue ya.. dia suka sgt tayang buah2 segar yg dia petik kat kebun dia.. ha.. elok gak hantar kat ampang nun, yg situ suka tayang buat stoberi segar dr kebun dia gak tu.. hehe

    mokwo >> takper la mokwo.. kita kasi sket kat pengomen tu.. komen biar berbalas.. kalau tak berbalas kesian pulak pd org yg mengomen.. lenguh jer dia taip komen tp tak berbalas :)

    mekasih atas doa yg baik2 tu ya. hehe

    sam >> alhamdulillah.. menjadi gak akhirnya ya.. tahniah sam.. dah pandai buat ciskek.. mekasih juga sudi promote SG yg tak seberapa ni..

    ReplyDelete