f Secubit Garam: SMECC LAPIS KEJU

N3 Terkini

Thursday, March 1, 2012

SMECC LAPIS KEJU


ASSALAMULAIKUM..

Asyik lewat jer post entri akhir2 ni kan.. Nak buat camana, tuan rumah mmg agak kebizian akhir2 ni, banyak keluar rumah utk settle urusan yg perlu diberi perhatian lebih utk peringkat terakhir ni.. Ditambah lagi badan pun agak letih sbb K.Nor dan Cik Abg dah mula start balik agenda awal pagi kita org, brisk walking. Dah lama betul tinggalkan rutin tu, badan pun dah makin kembang nih.. Bukan sikit, dah berkilo2 naik.. huhu.. 


Kali ni K.Nor nak share satu resipi yg sangat mabeles! Kali pertama pandang kat Dapur Rahel, ku jatuh cinta dan terus copy & save. Menanti masa jer nak buat kek ni. Yer la, skrg ni kalau nak baking apa2 kena tunggu anak2 ada kat rumah dulu, kalau tak kang, K.Nor jer duk sapu sampai licin. Elok2 nak turunkan berat badan dgn brisk walking tu, tup2 naik mendadak lak kang.. 

K.Nor tak letak topping utk kek ni, sbb bagi K.Nor kek SMECC Dayang mmg dah cukup sedap dimakan tanpa topping. All time pebret kek K.Nor tu.. hehe Bila dah ada kombinasi keju tu.. ermm... soooooooo yummy!! Bertambah2 keenakkan kek ni.. Memang puas hati betul dapat buat dan makan kek yg sedap ni.. Mekasih Rahel atas perkongsian kek yg mabeles ni dan mekasih juga pada Dayang, SMECC mmg sentiasa menjadi pujaan hati ku.. ^___^


SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE LAPIS KEJU 
sumber : Rahel & K.Nor

Bahan:
1 adunan Chocolate Cake* ~ sila scroll ke bawah
loyang 7" griskan dan alas dengan baking paper

Bahan Lapisan Keju:
250g cream cheese
70g gula kastor
20g tepung gandum
1 biji telur saiz L
1 sudu teh jus lemon
25ml air
3 sudu besar blueberry filling (tak letak pun tak apa)

Cara:
1.Panaskan air dalam periuk pengukus.
2.Adunan kek coklat dibahagi kepada 2 bahagian.
3.Ambil satu bahagian adunan kek coklat, tuang ke dalam loyang dan kukus
selama 15 minit.Angkat dan tekankan sikit dengan sudu supaya rata.
4.Kemudian pukul cream cheese,gula,tepung gandum,jus lemon dan air
sehingga berkrim.Tambahkan telur.Pukul rata.
5.Tuangkan adunan cream cheese ke dalam kek coklat kukus tadi.Ratakan.
6.Letakkan (dot2kan guna sudu kecil) blueberry filling dipermukaan adunan
cream cheese tadi.Kukus lagi selama 15 minit.
7.Kemudian tuangkan lagi baki adunan kek coklat tadi di atas lapisan cheese
dan kukus lagi selama 30 minit dengan api sederhana kuat.

pesan:
*air kukusan hendaklah betul2 mendidih sebelum mengukus kek.
*balut tudung periuk dengan tuala/kain bersih agar kek tidak terkena wap.
*tiap lapisan kek dikukus dengan api sederhana sahaja.


Bahan Untuk Topping: ~ k.nor tak buat
1 1/2 cawan fresh cream
sedikit gula manik
sedikit ceri marachino

Cara:
1.Pukul fresh cream sehingga kaku (bertanduk).
2.Sapukan pada seluruh bahagian permukaan kek,bentuk ikut kreativiti masing2.
3.Hias dengan ceri dan gula manik.

*Utk Chocolate cake, Rahel dan K.Nor guna resipi yg sama, SUPER MOIST EGGLES CHOCOLATE CAKE, resipi Dayang Jack


SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
sumber: K.Nor@SecubitGaram


Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (air sejuk dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung ~ k.nor lebih suka guna melted butter
1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

26 comments:

  1. alahai sedapnya tgk kek ni kak Nor...memang gabungan yg mantop coklat dan cheese ni saya pernah buat resepi kek kak dayang ni gabungan ngan topping cream cheese memang terbaik la.tapi bila memikirkan berat yg bertambah sejak winter ni rasa gerun pulak nk mkn cheese ...hehe

    ReplyDelete
  2. Salam K.Nor...
    adoiii..malam2 begini daku tergoda lagi dengan kek cok lapis keju...rindunya dg kek ni,memang suka betul...macam nak buat lagi la..hehe..

    ReplyDelete
  3. As salam Nor..
    SMECC yg menggoda!!! entah lah bila lah mama nk start exercise semula.. dh berkilo2 naik!!

    ReplyDelete
  4. alamak baru bakar SMECC ni tadi...tak prasan plak entri ni..rugi rugi huhuhu....

    ReplyDelete
  5. nyum2 kak nor mmg nampak moist sgt.nanti nak cuba jugaklah

    ReplyDelete
  6. mak aii!! mengancam jiwa raga lah k.nor... kembong dh perut dok telan air lior nih... hehe

    ReplyDelete
  7. salam kak nor...mengancam nyee tgk kek nih..tergodaa.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Ble jelin2 ja..huhuhu..terguda betul. Lg2 bila posing dgn acuan yg comei tu..huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  10. Assalam kak nor,mmg dah lama duk plan nak gabungkan kek cklat kak dj ngan cis,sbb utk kek cklat kan xyah guna telur,tgk2 kak nor dah tayang,sy nih duk pikir2 lagi,sbb periuk pngukus kecik,pastu kek kak dj lak takut xsesuai nak kukus,sbb selalu wat bakar,igt nk try wat versi bakar,utk lapisan cis nak guna waterbath,ok tak agak2 akak,huhu..Btw mmg nmpk tersangat sdp,tapi mmg dah cam tersa2 jer kat tekak nih,insyaAllah akan kugodek juga pas blk dr kg nih,hehe..

    ReplyDelete
  11. Huhu.... Kak Nor dah buat Sha terliur...

    ~Sha~

    ReplyDelete
  12. waaahhh... terbaikkk.. lepas jenjlan ngan cik abg kuar peluh, makan kek ni lak kan. hehe

    ReplyDelete
  13. Salam kak...

    Memang tergoda kak!!!

    ReplyDelete
  14. salam kak nor, yeay akhirnya, dah lama tina tunggu resepi kek lapis cheese ni, haritu plan nak buat marble choc cheese, tapi tak jadilah, baik buat yg ni, sebab mmg dah biasa dgn smecc kan, jadi dah boleh hafal mcmana nak buat, kali ni versi kukus, mesti lg moist kan

    tina copy resepi ye, tima kasih

    ReplyDelete
  15. ya allah..bile laa Allah nak kurniakan bakat mcm akak2 ni semua buat kek? hihihi..mmg mabeless laa kak nor!

    ReplyDelete
  16. Tiap2 hari sy tengok resipi akk rase kecut lior ni :P

    ReplyDelete
  17. perhh..memang terbaikk....
    nak buat gak la nanti.....

    ReplyDelete
  18. Salam K. Nor,
    Buat masa ni kena pejam mata kalau nampak cheese sebab badan dah kembang setaman.

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum akak nor...
    cantiknya kek tu akak... mengoda btl tau... diana pun ngah diet skg nie akak.. badan kembang berkilo2 jugak.. huhuuu...

    ReplyDelete
  20. Kak Nor, saya tengok gambar pun dah tau marvellous. kalau dapat rasa, sure terjatuh cinta.

    ReplyDelete
  21. Wow..this is ultimate temptation la kak! Cake tu dahla sedap..tambah ngan cheese fuh!!! ;)

    ReplyDelete
  22. ayu, sangat and cun macam kak Nor Yg cun tu.:)

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum..

    puan ros >> ehhe ada rupa gaun barbie ke hehe

    nieza >> mmg sangat sedap nieza.. gabungan yg mantop nih. try la.. :)

    rahel >> salam rahel.. hehe.. mekasih share resipi tu ya.. mmg k.nor dah jatuh cinta dgn kek ni :)

    mama hawa >> w'salam ma, mmg nor nak goda mama habis2an hehe

    sama la ma.. ni pun nasib baik nor dah start semula BW ... dah naik mencanak kg nih :)

    hajar >> lorr.. tak per.. nanti hajar buat lagi ya.. :)

    nonie >> mmg sgt moist dan sedap tambah lg bila dah bermalam dlm esbok.. try la nonie :)

    gee >> hehee.. kenyang dgn air liur jer la ya gee :)

    dina >> jgn lupa buat ya dina :)

    sue >> jangan jelin.. jgn pandang2.. gi masuk dapur dan godek hehe

    ct >> ct dah buat kan.. sgt puas hati kan ct.. smecc yg mmg dah menjadi idaman kalbu kena lak digabungkan dgn cheese.. perghhh ... syok abis :)

    sha >> dah.. gi godek sana :)

    izah >> kira tak bersalah sgt kalau melantak abis 1/2 loyang kan hehe

    iera >> w'salam.. kalau dah tergoda kena buat la ya.. :)

    tina >> elok la kalau dah suka dgn smecc mmg ngam sgt la tu.. yep, bila kukus lg moist.. kalau nak buat stail bain merie pun boleh

    silakan..

    faa >> hehe.. kalau faa tak cuba faa tak tau sejauh mana bakat yg faa ada.. kalau sekali buat tak jadi, tak bermakna lain kali buat pun tak jadi.. jgn mudah putus asa.. cuba dan cuba lagi.. dan kena belajar dr kesilapan.. insyaallah akan jadi dng elok la tu nanti.. lagi pun belajar dr pengalaman sendiri lg mahal tau :)

    aliya >> jom la menerai sama :)

    mas >> mmg terbaik!! :)

    hazila >> w'salam zila.. abis tu.. camna menaip kalau pejam2 mata.. elok jer tu tak ada typo.. ni mesti kenyit2 mata kan.. hehe.. k.nor pun dh kembang lebih dr setaman gak ni.. tak per.. kita buang kalori dgn excercise :)

    diana >> w'salam d sayang.. ish.. kalau dpt kat tangan D, gerenti lg cantik dr yg k.nor punya ni..

    mana2 blogger semua duk tambah kilo jer kan.. hehe

    k.cik >> kalau rasa, semulut dua jer k.cik so lebih baik dpt makan terus baru best :)

    love >> sangat2 yummy la love.. nanti bila jari dah ok, love give it a try ya.. :)

    fuzidss >> amboi.. kalau bab memuji .. hehe

    ReplyDelete
  24. salam kak nor,

    sume resipi akak nmpk sgt sdp n xsush nkbuat
    sy nktry ikot resipi esp kek ni.mmg dhlme sy cr.
    mst si abg suke :-)
    tq kak

    ReplyDelete
  25. nyum3... sdap nye.... nk jugak ...

    ReplyDelete