f Secubit Garam: UDANG SRI RAMPAI

N3 Terkini

Monday, March 26, 2012

UDANG SRI RAMPAI

ASSALAMUALAIKUM..

Menu of the day, UDANG SRI RAMPAI. Resipi kali ni datang dari rumah Ayu S'pore yg sedang hot sejak hari Sabtu baru2 ni bila satu blog tu dah copy banyak betul entri Ayu. Bukan aje resipi dan gambar yg diangkut, bahkan dgn ayat2 atau citer2 dlm tu sekali. Ramai lg yg senasib dgn Ayu, spt  Melly Octaviana, Deetha dan blogger2 Indonesia. Sedih dgn kejadian yg tak pernah ada titik noktah gini. Hasil usaha penat lelah kita diangkut sewenang2nya. Tak sampai 10 saat dah siap 1 entri walhal kita yg buat semua kerja tu, nak kata 2 jam pun tak cukup. Dari awal penyediaan beli barang kat pasar hinggalah siap satu posting/entri, bukan sikit masa yg dihabiskan dan bukan sikit tenaga yg dikeluarkan. Kalau kita cakap hal ni mmg tak pernah ada kesudahan kan.. Bilalah agaknya ada satu undang2 yg betul2 boleh melindungi hak blogger2 masakan ni dan bilakan agaknya semua ni dapat dihentikan.. wallahua'lam... Hal2 mcm ni lah yg selalunya membuat GMM hilang mood nak teruskan blogging.. 


Jom lah kita balik ke perihal entri hari ni, Udang Sri Rampai. Masa K.Nor masak udang galah tempohari ada Ayu mention resipi Udang Sri Rampai ni. Jadi K.Nor selongkar dapur Ayu, baca resipi dan bila rasa tertarik nak buat, K.Nor copy dan save dulu resipi. Kena tunggu ada udang dulu baru boleh buat. Tapi K.Nor tak guna udang galah mcm yg Ayu guna tu, K.Nor guna udang biasa jer. Ni pun sedap gak, udang memang la sedap kan... tambah lg bila dimasak ringkas gini. Memang resipi ni ringkas aje dari segi bahan2 yg digunakan dan cara penyediaannya. Cuma K.Nor olah sket cara memasak, K.Nor gaulkan udang dgn sedikit garam dan serbuk kunyit. Pastu K.Nor goreng dulu sekejap, sampai udang berubah warna. K.Nor suka buat gini supaya udang tu tak mengeluarkan air sangat bila dimasukkan kedalam sambal/gravynya tu. Terpulang pada citarasa masing2 ya..

Mekasih Ayu atas rekomen utk masak Udang Sri Rampai ni. Izinkan Nor share kat sini lak ya.. Mekasih buat Ucu Bakery dan juga owner asal resipi. Be cool ya Ayu.. :)

UDANG SRI RAMPAI
sumber: Ucu Bakery via Kongsi Resepi
sumber : Ayu S'pore & K.Nor

Bahan:-
1 kg Udang - saiz L (lgi bagus XL) -(Ayu gunakan udang galah)
6-7 batang serai - dihiris nipis2-(Ayu gunakan 4 batang serai diblender)
3-5 helai daun kunyit -dihiris nipis2-(Ayu gunakan 3 helai)
3-4 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 biji bawang besar - dipotong bulat
1 inci kunyit hidup - dikisar
sedikit belacan/anak udang kering -dikisar-(Ayu gunakan belacan)
6-7 biji cili padi - dihiris-(Ayu gunakan 5 biji untuk diblender + 10 biji untuk dihiris)
air asam/asam keping
garam/perasa

Cara2nya :-
Tumis bahan2 yang dikisar, tunggu sehingga naik bau
Masukkan bahan yg dihiris nipis tadi...teruskan kacau
Kemudian masukan udang - gaul lagi sehingga mesra
Masukkan garam/perasa/air asam.Tunggu sehingga mendidih( Tak perlu bubuh air..sebab udang ni akan mengeluarkan air dgn sendirinya)Dah boleh dihidang....Senangkan masak udang sri rampai ni....

*K.Nor gaul udang dgn sedikit garam dan serbuk kunyit. Pastu goreng seketika udang sehingga warna udang bertukar kemerahan. Angkat dan toskan.

12 comments:

  1. Sedapnya..boleh cuba resepi akak ni nati :)

    ReplyDelete
  2. sedapkan menu K.Nor...sya dh penah cuba dh...

    ReplyDelete
  3. Kak noorrrr.. Alaaaa makan sorang2 sedap sedap tauuuu.. Habis ke tu? Meh kongsi nak ratah..

    Tu la kan, hmm xreti nak cakap apa dah hal copy paste ni. Letih dah berkokok, rasa mcm nak mengaum pulak lah.. Senang baham je terus org gini :-(

    ReplyDelete
  4. akak..ada coding yang buat orang tak boleh copy tu kan..gambar pun takleh copy..tapi sebab resepi mesti la orang nak copy kan..kalau tak camne nak cuba..

    takpun akak boleh pasang widget2 yang boleh detect sapa yang copy tu..saya tak sure coding dia..tapi ada la orang buat..so sape2 yang copy gambar atau entry dia boleh detect..kalau bagi kredit blogger asal xpe la..kalau mengaku tu dia yang buat..hmmmmmmmmmm...........

    ReplyDelete
  5. Vavavavava...walopun saya bukan big fan of udang, tapi menyelerakan je nampaknya udang kak nor tu. Maybe lepas masak cenggini ai takleh idup tanpa udang? kuakuakua...

    ReplyDelete
  6. Salam laling!!!! hari ni terbongkang kepenatan hihihi... menghabiskan cuti2 bulan :D dah lama tak buat lauk udang, sayang nak guna udang2 kita dlm sebok tu ehehe... kes gitu mmg gitu lerrr, balik2 kuar lagi nanti reda sekejap tak lama kuar lagi pencuri2 mcm tuu, biar dia, moga terima balasan2 yg secukupnya! huh!

    ReplyDelete
  7. suka udang masak gini...
    kalau makan ngan nasi goreng pun sodappp kan kak...

    ReplyDelete
  8. As'alam Nor

    kalau masakan macam ni Hubby ct suka sangat2. kalau masak2 lauk tu dah kurang sikit nak makan. ct pun lama juga tak masak udang2 ni kat rumah. bukan sebab mahal, sebab anak2 dan Hubby dah kurang nak makan udang..hehehe

    berselera ni Nor kalau makan dengan nasi hangat ada pulak ulam dan sambal belacan perghhh.. lapor terus..hahaha

    ReplyDelete
  9. wa..sedap ni makan udang.boleh cuba nanti.

    ReplyDelete
  10. Akak nor... udang tu nmpk sedap ler.. nanti bole try masak udang ikut resipi nie... tgk pun dah tau sedap..

    ReplyDelete
  11. Best juga masak rampai2 nikan, rumah sy balik2 sambal tumis udang jer, hehe

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum..

    nadia >> slmt mencuba

    QH >> oo dah buat ya. mmg sedap.. menyelerakan :)

    izah >> makan sorang2 la best, boleh ratah sorang2.. dah gi main jauh2 ::

    wehh sejak bila jd ghimau nih :)

    aznurul >> ada jer kaedah nak copy kalau org letak no right click tu.. :)

    tu la.. amik jer la resipi sbb mmg kita share kat blog resipi utk org cuba kan.. bukannya amik gambo sekali dan lagi la jgn amik dgn entri. nak buat apa dgn entri? nak jd clone ke? buat la yg sendiri. kalau nak copy utk dijadikan rujukan diri sendiri, buat la private, atau simpan dlm hard disc ke..fail ke.. ni yg payah.. dia org tak rasa bersalah dlm hal ni sbb tak kena batang idung sendiri

    chah >> alaa mak datin, ai ni antu udang, still boleh hidup walau tak ada lauk udang pong.. hehe sedap la udang chah.. rugi la tak suka :)

    ika >> ishh gi la buat, lama2 tak best gak duk kejung gitu, ilang manis udang tu :)

    mas >> bg k.nor makan dgn nasi putih aje dah cukup sedap mas.. sbb sambal dia tu sedap.. pedas, masam.. mmg yummy :)

    CT >> w'salam.. nor beli udang ni biasanya 1kg. sekali masak bukan abis semua.. kadang tu buat lauk sekali jer, biasanya letak dlm mee goreng, mee rebus dll.. sekali letak pun bukannya banyak sekadar amik rasa manis udang jer :)

    kakna >> slmt mencuba

    Diana >> D! lama tak nampak.. sihat D? try la D, simple tp sedap udang ni
    sari yusa >> kena pelbagaikan tu.. try buat blackpepper ke, gulai lemak ke, cili api ke.. buat ala thai ke.. mmg sedap :)

    ReplyDelete