f Secubit Garam: MANGO PANNA COTTA II

N3 Terkini

Friday, March 30, 2012

MANGO PANNA COTTA II

ASSALAMUALAIKUM..

Dah lama tak buat Panna Cotta. Hari tu nampak Datin Chah tayang Mango Panna Cotta dia.. Geram jer nak ngap. Nak buat tp tak ada buah mangga. Hari tu rembat ler mangga mas hitam kat pasar, mmg khas nak buat panna cotta. Bila dah buat, ermmm.. sangat puas hati dpt makan dessert yg sedap dan menyejukkan anak tekak ni.


Kalau dulu K.Nor guna resipi Gert, kali ni masih jugak guna resipi dari Gert (Vanila Bean Panna Cotta with Balsamic Strawberries) tapi dah diolah sedikit sbb tak cukup bahan. Sebelum ni mmg ada bertapa heavy cream 1 kotak kecik dlm esbok tp punya la lama tu sampai dah beku (bukan letak kat freezer pun, mungkin sbb dah expired). Kebetulan ada whipping cream, jd K.Nor gantikan lah dgn WC tu. Bahan2 lain yg tak ada ialah vanilla bean dan balsamic vinegar. Stoberi pun tak masak lagi kat kebun, tak leh nak petik lah. Duk tunggu stoberi dari kebun Mek Ampang tak sampai2. Jadi K.Nor gunalah mangga sebagai pengganti stoberi. Kat bawah ni K.Nor letak resipi yg dah K.Nor olahkan, utk resipi asal, sila klik link pd nama Gert tu ya.. Mekasih Gert utk resipi ni tp sori lah ya Nor dah olah resipi tu ikut kesesuaian dgn bahan2 yg ada.

Versi Pittaya/Dragon Fruit

MANGO PANNA COTTA II
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram
resipi asal : Gert@KitchenSnippets


Bahan:
2 cawan susu segar/fresh milk
1/2 cawan whipping cream
2 sudu kecil serbuk gelatin ~ k.nor guna gelatin halalgel3 sudu besar air panas
1/4 cawan gula @ secukup rasa
1 sudu kecil esen vanila

Utk puree mangga:
1 bj mangga masak
2 - 3 sudu kecil gula
1 sudu kecil perahan limau/lemon

Cara:
Masukkan gelatin ke dalam air panas, kacau dan biarkan ia mengembang.
Masak susu, whipping cream dan gula dgn api sederhana hingga kelihatan buih2 kecil di tepi periuk.
Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan esen vanila, kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
Tuangkan ke dalam ramekin atau gelas yg sesuai.
Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
Sementara itu bolehlah disedikan puree mangga.
Blend buah mangga hingga halus, kemudian masukkan gula dan perahan limau/lemon. 
Kacau hingga sebati. Sejukkan dlm peti ais sebelum menghidang.
Utk menghidang, tuangkan puree mangga ke atas panna cotta tadi.
Sedia utk dinikmati.

*
- utk membuat panna cotta ni mudah aje, cuma perlu ambil masa yg agak lama antara 5 - 6 jam utk panna cotta tu betul2 set/mengeras. kalau dituangkan puree mangga sebelum ianya betul2 set, nanti akan tenggelam ke dalam panna cotta tu.
- utk menikmati panna cotta ni di waktu petang, eloklah disediakan panna cotta ni di waktu pagi.
- tekstur panna cotta tidak spt agar2 atau puding, ia lebih kepada dadih


16 comments:

  1. baru je jenguk dapur chah tadi... dia pun tayang panna cotta gak lagi.... tp versi pitaya la pulakk... lom pernah rasa lagi panna cotta versi mangga ni... baru je abis mangga yg cik abang beli.. kalau dak..leh try buat..

    ReplyDelete
  2. wah sedapnya kak nor, dah lah tengah sakit tekak ni, dapat makan sejuk2, bestnya

    ReplyDelete
  3. aduhai..sedapnya kak nor...kebetulan ada stok manggo kat umah...td plan nak buat chilled manggo cheesecake...blh juga klu buat panna cotta ni sekali kan... sje nak 'manja'kan tekak heheheee....

    ReplyDelete
  4. Opocot! Kak nor!!!! Hehe...sesama menyudu panna cotta la kita yer??? Deco pun sama.... Such a beautiful coincidence tuh... Layanzzz!

    ReplyDelete
  5. tengok gelass dah tahu baru kluar dari freeze...
    sejukkkk...
    memang nikmat dapat menceduk masuk kedalam mulutku..he3

    ReplyDelete
  6. sedapnya K.Nor semua panna cotta tu...bestnya kalau dpt mrasa skali...sejuk2 cmntu msuk ke tekak...mmg tgh bahang skrg ni...

    ReplyDelete
  7. K.Nor nampak sedap makan time panas .

    ReplyDelete
  8. buwaaaaa sedapnye! panna cotta name negara mane ni. baru kelmarin tengok mykitchenrule ada panna cotta, tertanye2.

    ala2 dadih rupenyee. tapi manelah nak cari halalgelatine kat sini. sobs. ade substitute lain takk?

    ReplyDelete
  9. tak sempat nak buat panna cotta, dah habis dimakan oleh wani (hantu buah,tak kira apa jenis buah!)...

    tapi terliurlah bila tengok tu...kena buat juga nih...tunggu chef dari UM balik!he,he...

    ReplyDelete
  10. KNor
    Bef gi KL ade two biji mango yg ku managed to save kat fridge.. if balik still elok.. i wanna try and do panna cotta

    ReplyDelete
  11. desert yang teramtlah sedappp... rajinnya..

    ReplyDelete
  12. DAH MASAK BELUM STRAWBERY TU EK.. HAHAHA..
    NAK 2 GELAS KAK. SEDAP LAYAN NI, TENGHA PANAS GINI. CUACA TAK PANAS SANGAT. TEKAK JE PANAS. HAKHAK

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum akak...
    Tiap kali tgk akak buat dessert ...mmg suka sgt tgk.. N mmg tergoda tgk nya...

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum..

    ratna >> tu la.. mcm pakat2 jer dgn datin chah tu.. hehe

    try la ratna, yg dulu tak letak whipping cream yg ni lebih lemak2 berkirm :)

    tina >> mmg sedap! :)

    lia >> k.nor dah tengok lia post status nak buat manggo cheesecake ingat nak rekomen panna cotta ni gak, tp tak sempat. lia dah dtg sini dulu .. :)

    try la lia.. mmg mudah dan sedap ni cuma amik masa sket utk panna cotta tu set.. ehh kalau buat chilled cheesecake pun amik masa gak kan kek tu nak set dlm esbok.. :)

    mas >> pandai mas! nampak dia ya gelas tu berpeluh hehe

    nak suapkan pun dah abis la mas.. :)

    QH >> panna cotta ni dessert yg sangat sedap. dah banyak versi k.nor buat. anak2 dan suami k.nor mmg suka sgt dgn panna cotta. kalau k.nor buat mesti dua adunan, baru dia org puas makan :)

    noor >> try la noor.. sgt yummy :)

    dHanna >> tak pastilah negara asal dlm surat beranak tu tp yg pastinya dr negara omputih :)

    rasanya kalau nak sub dgn serbuk agar2 mungkin boleh kut tp JANGAN letak sama banyak la. tak pasti kena kurangkan banyak mana, tak leh nak bg tau gitu jer. kena try & error dulu.

    teratai >> takper.. order jer dgn abg lan suruh dia beli lg hehe

    ooo fatihah nak balik cuti ya.. naim pun cuti gak 2 bulan..

    rima >> jgn sampai mangga tu kecut dah la ya rima.. hehe

    ogyep >> yep.. mmg sangat sedap :)

    izah >> belum masak lg jah.. hari2 duk intai stoberi kat kebun akak tu.. yg ampang pun belum masak gak ke? hehe

    bahaya tu kalau tekak panas! kang keluar api cam naga :P

    D >> jom D buat panna cotta ni.. mmg nyaman makan time panas2 ni :)

    ReplyDelete
  15. chah >> apa hal yg komen chah gi masuk kotak spam? sejak bila jd spammer ni? hehehe... tu la kan, sama jer.. mmg pakat dlm mimpi ek :)

    ReplyDelete
  16. salam k.nor.. slmt berkenalan ye. sy br je cuba resepi ni. mmg sgt sedap... sejuk je kat tekak ni... thanks for sharing it.

    ReplyDelete