f Secubit Garam: KEK KAREMEL COKLAT MOIST (MLONG)

N3 Terkini

Thursday, March 15, 2012

KEK KAREMEL COKLAT MOIST (MLONG)

ASSALAMUALAIKUM..

Tuan rumah tak leh nak cakap panjang arini ya.. Dah 2 hari kepala duk berdenyut giler2. Nak masukkan entri tertunda ni. Kek yg dah dibuat 2 hari lepas, hari ni baru berkesempatan utk dijadikan tayangan amal kat sini. Resipi amik kat dapur Pecinta Muffin, siap koling2 nak tau saiz loyang. Ikut kata Izah, dia guna loyang 7" tp K.Nor tak ada loyang saiz tu, jd K.Nor guna yg saiz 8. Jadi karamel tu agak nipis sket la. Ada gak sket2 yg K.Nor olah mengikut sesedap hati dan selera yg membuat ni, harap tuan empunya resipi tak marah ya.. :)

Mekasih Izah, K.Nor angkut direct resipi kat dapur Izah ya.. ^__^

KEK KAREMEL COKLAT MOIST (MLONG)
resepi: Atulnona Abdullah dan Munira Baharum FB
sumber: MLong FB & Izah
sumber : K.Nor


BAHAN KARAMEL:
STEP 1:
2 sudu besar gula pasir dtabur dlm loyang
STEP 2:
buka api perlahan dan buat gula hangus atas dapur gas
* ratakan pd loyang supaya nanti kek yg dah siap tak melekat bila dikeluarkan dr loyang

STEP 3:
BHN B:
1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
1/2 sudu kecil esen vanila
3 biji kuning telur
 ****kalau nk karamelnye tebal,tambahkan susu cair dan kuning telur


(Izah guna resepi karemal dari ANNA QAWINA yg tebal, K.Nor guna gak yg ni tp dah diolah sket)

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis ~ k.nor letak 1/2 cawan
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur ~ k.nor guna 2 bj kuning telur *
2 biji telur (putih & kuning) ~ k.nor guna 3 biji (putih & kuning)

STEP 4:
kacau perlahan dan tapiskan ke dlm loyang gula hangus td

STEP 5:
bakar karamel secara steam bake pd suhu 180'c selama 15min

****sementara tu,siapkan BHN KEK CHOCOLATE MOIST

BHN A:
1 cawan serbuk koko ~ k.nor guna 1/2 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak

CARA:
satukan semua bahan dlm periuk,kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan sambil dkacau hgga sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap

BHN B:
3/4cawan tepung gandum ~ k.nor guna 1 cawan
1 sudu kecil soda bikarbonat ~ k..nor letak secubit jer
1 sudu kecil baking powder
*semua bhn di atas di ayak

BHN C:
4 biji telur-pukul dgn whisk atau blend ~ k.nor guna 3 bj telur + 2 putih dari lebihan puding karamel*

CARA:
satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk
tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi
bakar secara steam bake pd suhu 180'c selama sejam atau hgga masak...bergantung kpd oven masing2...
dah masak,biar kek sejuk atau hgga kek meregang baru dterbalikkan kek
sedia dhidang

23 comments:

  1. wahhhh...mengiurkan.. (biasa lah kan mak buyung..pantang nampak makanan..hehehee) mesti sedap kek ni cuma...tgk pada caranya mcm ssh je tp ttp nak cuba... :)

    ReplyDelete
  2. tgk dh rmi jugak kan yg buat kek ni...mesti kan...sempurna kejadian kek akak ni...gebu n mgiurkan...

    ReplyDelete
  3. Assalam Kak Nor, salam ukhwah. Saya orang Kch dan orang baru bena dlm dunia blog ni. Cantik kek akak!!! Saya nak cuba nanti!!!! Lagik satu, saya tengok blog akak tadi. Ada gambar org muda, ingatkan sebelah tu..kwn dia...rupa2nya mak dia. Awet mudalah muka Kak Nor ni!!!! Salam perkenalan.

    ReplyDelete
  4. Akak, to tell you the truth...Love cover sebelah mata bila tengok kek akak ni! Oh my oh my!!! The texture is so soft kinda melt in mouth...memang dugaan sungguh la kak.

    Leh tukar ngan Vegetable Fritters love tak...simple je...ekeke! :)

    ReplyDelete
  5. kak nor...best kn....kek cekelat ngan karemel tuu...mkn waktu paneh terik besh kakk....hihihi

    ReplyDelete
  6. Ooo a ah la kak, dekat resepi bakar ek. Saya masak ritu ikut maklong, saya kukus kan. So mmg moist ler. Pehtu bila 2 hari lm peti ais tu lagi moist n rasa dia makin sebati gitu:-)

    ReplyDelete
  7. kek dia nmpk spongy ^^ mesti x muak kan.. tun blom try kek coklat + karamel. rasa2 mcm nk diet, tp biasa laa, mulut rasa mcm nk menguyah je.. haish..

    ps: byk2 rest.. moga ceoat sembuh ye.

    ReplyDelete
  8. kak nor kemass cantik jee kejadinannye ekk

    ReplyDelete
  9. Assalam kak Nor, tak sihat yer..bawa-bawa berehat yer.harap cepat baik.

    sedapnya tgk kek coklat ni...lama dah masuk list ni.nk kena cari blk nanti.

    ReplyDelete
  10. salam...canteknyer kek tu....ooo bakar karemalk dulu ek..sy biasa buat yg resepi asal tu bakar sekali dengan adunan kek...kdg2 jadi kdg2 xjadi gak sebab karemal cair..pepun nampak sedap

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Kak Nor..
    huuu..kek ceklat keremel pulak. Ni nak membawa virus pulak la ni. Sat gi kompem tersebar menjangkit..kui kui kui..
    Dah!..dah!..Akk pi rehat ya.

    ReplyDelete
  12. memang sedap tu nor.klau dah dari air tanan nor..memang cantik je jadinya

    ReplyDelete
  13. aslmkm kak nor..tak sihat lg ya..akk dok rehat2 yer..biar saya ambil sdri kek dlm peti ais..hihi,,saya gakle tak buat lg versi coklat nih..

    ReplyDelete
  14. samalah ngan sy skrg ni kak nor.. kepala asyik berdenyut jer... tiba2 je minyak cap kapak jd teman setia.. hehe..

    ReplyDelete
  15. KNor
    Nampak sedap ajer kek ni.. Tak pernah try buat any cake with caramel..

    ReplyDelete
  16. Kak nor sedapnya.. Harus try ni kak.. Akak ni suka sebar virus tau

    ReplyDelete
  17. Salam kak,
    Ermmmm mampu tengok je la kek ni. Dalam proses nak kecut kan lemak yg berkampung kat badan ni...

    ReplyDelete
  18. assalammualaikum..

    Puan, nak tanya kek nie kalo tak letak dalam peti ais blh tahan lama tak?ingtkan nk hantar kedai untuk jualan..

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum..

    laskar pelangi >> selamat mencuba

    lia >> tak susah pun lia, lia ikut jer step yg dah dia cakap tu.. insyaallah lia boleh buat :)

    QH >> rasanya tak sempurna sgt sbb terover baked sket, kat atas tu dry sket tp bila dah masuk dlm peti ais, letak dlm bekas bertutup, ia jadi moist dan sedap balik :)

    nor asmah >> w'salam.. salam perkenalan dr k.nor.. mekasih sudi singgah ya.. cuba lah kek ni, insyaallah sedap :)

    love >> hehe.. still nampak lg kan kalau cover sebelah tu.. nak kata soft sgt tak jugak love, yg akak buat dulu tu lagi moist dan soft. tp yg ni not bad gak la.. rasa pun sedap.. takper.. simpan list panjang2, nanti bila jari dah ok, love buat ya.. :)

    hehe. nak kasi tukar pun dah licin la love :)

    mimie >> mmg best :)

    izah >> yep, waterbath stail ler.. kalau kukus lg moist.. ingat nak kukus gak aritu tp masa tu sambil2 duk masak, jd dapur tak ada yg free.. tu yg bakar jer :)

    betul tu, lg lama duk dlm esbok lg moist dan sedap :)

    tun >> tak muak pun tun, sedap.. try ler.. tak rugi punya :)

    sabar >> alhamdulillah.. tapi tak perfect sgt :)

    nieza >> w'salam .. alhamdulillah.. arini dah ok dah.. 4 hari berturut sakit kepala tp tak la sepanjang hari, kejap hilang kejap berdenyut balik.. mekasih nieza :)

    buat la nieza.. sedap :)

    maz >> biasanya mmg org tak bakar dulu tp dah tuan resipi suruh bakar, kita bakar jer la tp tak lama, kejap jer

    sue >> w'salam... virus ni izah yg sebar, akak ikut jer hehe

    k.erna >> tak ada lah kak, kalau org lain buat ada jer lagi cantik dr nor buat ni :)

    anna >> w'salam.. arini dah ok dah.. nak cari apa tu? aisyah dah makan abis kek tu hehe

    azura >> insyaallah.. sangat sedap :)

    dah abesssssss hehe

    ratna >> ishh sama la kita ratna, duk bau minyak cap kapak jer 4 hari tu.. hehe

    rima >> mmg sedap.. try la.. letak dlm fridge sangat nyaman :)

    ita >> hehe.. marah kat izah nun, dia yg mula2 buat hehe

    hazila >> w'salam zila.. kecutkan aje? bukan cairkan terus? hehe

    cerita cinta >> w'salam..rasanya utk satu hari boleh la.. kalau dah masuk hari kedua mmg kena masuk fride sbb adanya puding karamel kat atas kek tu kan.. mmg tak tahan lama kalau duk luar

    ReplyDelete
  20. Salam k.nor.Kalau nak tempah kek coklat karamel ni,berapa harga sebiji?

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete