f Secubit Garam: SOTONG MASAK KICAP PEDAS

N3 Terkini

Wednesday, March 21, 2012

SOTONG MASAK KICAP PEDAS

ASSALAMUALAIKUM..


Jom layan menus simple hari ni. Kali ni K.Nor masak sotong menggunakan resipi yg lebih kurang jer dgn Ayam Masak Kicap Pedas yg selalu K.Nor buat. Alhamdulillah.. sedap layan masakan sotong gini. Makin pedas makin sedap, kannn.. Kena pulak dgn nasi putih panas2... ermmm... layannnnnn ^___^

SOTONG MASAK KICAP PEDAS
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan :
300gm sotong
1 sudu besar cili mesin
1 labu bawang besar *
2 ulas bawang putih *
1/2 in halia *  ( blend bahan2 bertanda *)
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
2 sudu besar kicap pekat ~ k.nor guna Jalen
1 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 bj buah pelaga
1/2 cawan air
1 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa
1 bj cili merah ~ dihiris serong
minyak

Cara:
Bersihkan sotong dan potong mengikut kegemaran masing2. Toskan.
Panaskan minyak dan masukkan kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga dan goreng hingga terbit bau.
Masukkan cili mesin, goreng hingga garing.
Masukkan pula bahan2 yg diblend tadi.
Goreng hingga sedikit kering dan masukkan kicap pekat, serbuk lada hitam dan asam keping.
Biarkan seketika, kemudian masukkan air dan masak hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan sotong, garam dan sedikit gula. (hati2 bila masukkan garam sbb dah ada rasa masin dr kicap pekat tadi)
Masak hingga sotong masak dan kepekatan kuah/gravy yg disukai.
Masukkan cili merah yg dihiris serong tadi, kacau sekejap dan boleh lah diangkat dan dihidangkan panas2.

18 comments:

  1. asslm kak...sedap nmpk sotong kicap tu...pekat kuahnya...mmg suka mkn sotong xkira masak ape pon..

    ReplyDelete
  2. sedapnya kak nor, lapar terus tgk lauk ni

    ReplyDelete
  3. lama tak msk sotong.. sotong mahal ler kak nor.. hehehhh.. nampak sedapp!

    ReplyDelete
  4. Salam kak! fewittttttts! snak sotong! nak yg bhgn tengah, bhgn kepala kita tak mo :D sotong masak kicap tak pernah pulak masak, nanti leh cuba jugak :D

    ReplyDelete
  5. Kak Nur.. terliur tgk sotong2 tuh.. haiyak..abis diet.. esok nak beli sotong and buat nih.. ha ha

    ReplyDelete
  6. apa nk dilayannye kak? Gambor? tanaklah! owang nak yang betul2..bukan dugaannnn!!!!
    terliur ai yu!

    ReplyDelete
  7. Wow! Cantik berkilat si hitam manis tu kak Nor!!!!

    ReplyDelete
  8. Aslmkm kak Nor. . Sotong msk kicap mkn dgn telur dadar ja pun dah layan. . Eh! Mandai2 ja nambah telur dadar kan. .alaaa emejin ja. Erk! Alhamdulillah. . Kenyang tgk gambo. . :p

    ReplyDelete
  9. rajinnya mengelar si sotong tu.. looks yummy. Esok nak cari sotong kat pasar pulak lah.

    ReplyDelete
  10. salam k nor, mmg menyelerakan nmpk sotong tu..tetiba pulak rasa lapar...ngeeeee

    ReplyDelete
  11. Hehe esok sure ramai yg nak beli sotong.. termasuk lah orang yg sedang menaip ni hahaha

    I cannot eat pedas pedas.. tadi teringin sangat dah tu ku bedal.. now ambik kau.. terkong kong .. kongkong dibuat nye.. adoiii

    ReplyDelete
  12. wah.. cm sedap ni. harus dicuba. suami dhla suka mkn sotong nih. tq kaknor share resepi ni kt cni :)

    ReplyDelete
  13. hansom sotong ni bila digubah oleh Kak Nor

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Kak Nor..
    Cer ajar kita yang pas operate gigi ni camne nak kunyah sotong? Huwaaaa..mendera perasaan betul ler tgk lauk sotong akak niiii

    ReplyDelete
  15. kak nor...
    menu yg simple dan sedapp...
    mas suka...

    ReplyDelete
  16. Selain masak sambal ..mama selalu juga masak kicap sotong yg simple ni..sedap..bau sampai sini..

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum..

    QH >> sama la dgn k.nor, mmg suka dgn sotong dan segala seafood nih.. :)

    tina >> tu baru tengok gambo, kalau ada dpn mata agaknya camna ya.. hehe

    ratna >> mmg! tp k.nor beli sket jer utk sekali masak ni.. :)

    ijah >> apa ni demand2 ish.. hehe.. semua part akak makan tau.. yg bawah lg syok nak2 kalau ada telur hehe

    sedap jah.. try la..

    RC >> dah buat belum? :)

    chah >> dah tu kalau tayang gambo, layan gambo jer la hehe

    amie >> hitam2 si tampuk manggis kan :)

    sue >> dah kenyang dgn imejin bagus la su, baru leh diet betul2 hhe

    ogyep >> dah biasa masak stail kelar2 gini :)

    liza >> kalau pekena dgn nasi putih panas2 sedap ni liza

    rima >> uishh tak baik lg ke? kang nak gi gader2 kat concorde.. get well soon ya.. :)

    cplud miera >> yr welcome.. slmt mencuba smoga kena dgn selera :)

    fuzidss >> sotong pun hensom ke? :)

    TTM >> w'salam.. org tengah pantang kes sakit gigi tak leh makan sutun.. duk diam2 dan makan jer bubur tu hari2 sampai baik gg tu tau hehe

    mas >> mmg simple dan memang sedap :)

    mama ann >> wahh kuat penangan sotong kicap nor ni ya.. jauh terbang baunya tu :)

    ReplyDelete
  18. Nyummy!! Akhrnye,menjadi jgk aq msak..hehe..terima kash..hehe

    ReplyDelete