f Secubit Garam: GARLIC FINGER BUN

N3 Terkini

Wednesday, March 28, 2012

GARLIC FINGER BUN

ASSALAMUALAIKUM...

Mesti ada yg akan kata, kat rumah org Ampang pun ada gak Garlic Finger Bun. Pakat ke? ishhh tak ler.. tak pakat pong, Jah kan..  Biasalah mmg selalu ada 'brain connection' kalau dgn Mek Ampang ni. Kalau time sembang, serentak ayat yg sama. Kadang tu cuma antara lambat menaip jer, kadang2 susun atur ayat jer yg berbeza. Point tak berbeza pun.. hehe Alhamdulillah.. Allah dah mengurniakan kita org ni kawan yg boleh juga dipanggil sahabat yg serasi, yg memahami dan ada bila kita perlukan pertolongan. Mudah2an persahabatan kita tidak tercalar dan tidak ada yg tidak senang dgn ukhwah yg kita bina ya Jah.. insyaallah.. 


Pg td Izah dah tayang Garlic Finger Bun dia (sebenarnya dia dah tayang kat FB semalam lg dah..) Saja la K.Nor biar dia tayang dulu lagipun mmg dah plan nak tayang belah petang. Kalau tengok dr segi luaran, dari segi tajuk mmg dah sama tp org kata gini la.. SAMA TAPI TAK SERUPA ^__^ Memang sama dr segi kejadian tu, Garlic Finger Bun dan guna resipi Garlic Spead yg sama cuma yg jd tak serupa tu sbb Izah guna resipi doh yg berlainan dr yg K.Nor guna. K.Nor ikut resipi yg Yatie guna (resipi asal) dan membentuk doh menjadi bentuk jejari/finger, tidak ikut spt resipi asal yg membuat bentuk rolls. Roti yg dihasilkan mmg lembut dan sedap cuma kurang montoks sbb masa K.Nor sapu Garlic Spread tu agaknya K.Nor dah tekan kuat sgt kut, tu yg cam terbentuk garis atas permukaan roti.

Versi roll.. 
Ada sedikit lebihan doh, K.Nor roll dan sapu dgn Garlic Spread

Seperti Yatie dan Izah, K.Nor juga makan Garlic Finger Bun ni dgn Mushroom Soup. Homemade aje, ikut resipi yg selalu buat tp dah diolah sbb buat dlm sukatan yg sedikit jadi main campak2 jer. 

Mekasih pada empunya resipi asal dan juga Madiha@Ratna yg telah menyebarkan virus Garlic Rolls dan mekasih pada Yatie yg dah tukar kepada Garlic Finger Rolls. K.Nor copy resipi yg Yatie dah translate. TQ ya.. :) Kalau nak tengok resipi asal, klik aje link kat bawah ni ya..


GARLIC FINGER BUN (GARLIC ROLLS)
olahah dr resipi asal oleh Yatie
resipi : Suhaina @My Singapore Kitchen
sumber : Umm Mymoonah, Madiha

Bahan2 :
3 cawan tepung gandum ~ Yatie guna tepung roti (k.nor juga)
1 cawan air suam
1 sudu besar yeast
1 sudu teh garam
2 sudu besar gula
2 sudu besar olive oil

Cara-Caranya
Campurkan semua bahan kecuali minyak dalam sebuah bekas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut.
Tambahkan minyak dan uli semula sehingga mendapat doh yang elastik.
Sapukan sedikit minyak pada doh, tutup doh dengan tuala lembab yang bersih dan biarkan doh rehat selama 40 ~ 45 minit. Doh akan naik sekali ganda.
Sementara menunggu doh naik kita sediakan garlic spread.
Setelah adunan doh naik buka tuala lembab dan tumbuk-tumbuk doh dan uli sekejap.
Kemudian bahagikan doh kepada 2 bahagian ~ seelok-eloknya di timbang setiap bahagian supaya sama beratnya.
Bahagikan pula kepada 7 bahagian setiap bahagian, jadi dpt 14 ketul semuanya.
Gelek doh dengan kayu pencanai berbentuk empat segi memanjang.
Sapukan sedikit Garlic Spread di tengahnya (mcm intilah kiranya)dan gulung memanjang semula.
Buat kaedah yang sama pada doh yang lain juga.
Susun doh dalam tray yang telah di sapu dgn butter hingga habis.
Tutup semula doh dengan kain lembab dan rehatkan semula selama 30 minit supaya doh naik sekali ganda lagi.
Angkat kain lembab tadi dan sapukan baki Garlic Bread di atas permukaan doh tadi.
Sapukan kuning telur pada permukaan doh dan sedikit serbuk lada hitam jika suka.
Bakar doh dalam oven pada suhu 170 - 180 C selama 20 - 25 minit.

Panduan
Untuk mengetahui sama ada roti sudah masak betul atau belum, jentik bahagian bawah roti. Jika bunyinya seperti kosong, tandanya roti telah di masak dengan sempurna ~ Chef Wan


GARLIC SPREAD
50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
sedikit lada hitam kisar 

Gaulkan semua bahan
Siap utk digunakan.

27 comments:

  1. singgah sini amek garlic bread dua ketul, sup cndawan 1/2 mgkuk... hehehe

    ReplyDelete
  2. hehehehhe... gimme 5 la kak..tula.. sebijik je rupanya kan... cam uli sama2, pastu baagi dua..

    siapa dulu yang buat ni? adakah orang ampang baru baca bismillah nak duduk bertimpuh depan hidangan ni, dan org KT dah sendawa bau bawah putih campur musrom sup, atau org ampang yang s endawa dulu.. ikikiki

    lenkali nak try jugak versi resepi chef wan ni. kan chef wan ke? tapi kak madihaa bawa virus..hehe

    insyaAllah.. semoga ukhuwah kita hingga akhirnya.. ;-)

    ReplyDelete
  3. akakkkk...nk ler sini sikit....byk tuu...jah x yah bg...dia dah mkn....

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum..

    sari yusa >> hehe pagi petang layan garlic finger bun dgn mushroom soup arini kan:)

    izah >> amin.. mesti la akak buat dulu.. cuma males nak post awal2 jer.. akak dah abis sendawa bau garlic agaknya jah baru keluarkan dr oben kut :)

    mimie >> nanti mek jah tu 'membuang' pun bau garlic kut hehe

    ReplyDelete
  5. hat ni tgnmaker or bibikmaker kak?.. hihihi..

    btw, gojes la roti2 ni.. i like roti.. mmg nk kena grap la satu BM.. baru leh kejar kak nor dgn izah..

    ReplyDelete
  6. zura >> bibikmaker la zura.. selagi bibikmaker sedia memberi khidmat selagi tu la kita suruh dia buat kerja :)

    jom zura.. kalau dah sekali meroti mmg best.. payah nak stop :)

    ReplyDelete
  7. ni jeles ni tgk rg mroti...suka tgk roti yg dlm cup tu...cantik pula dia bergulung...gebuusss gebasss...

    ReplyDelete
  8. uihhh..rajinnyerrr dari ganu ke ampang semua meroti.. meh seketul kak.. izah x bagi laa kite mintak semlam..kedekut tau izah..x baik tau kedekut kan kak nor kann.
    nanti nak buat gak la.eh?bila nak ada masa ni..uwaa..!

    P/s: tak aci laa uli roti guna bibik *ayat x pueh ati.ahahak

    ReplyDelete
  9. Nor,jawap pantun ku ini..hhiihhi

    Dari ampang ke kuala terengganu,
    singgah dibangkok jumpa mek jah,
    eh...nak finger bun tu satu,
    buat makan dengan mek jah....
    har..har..har...
    jawap jangan tak jawap...
    wh nak buat juga nie...bahan ada cuma nak buat garlic butter jer kena usaha...

    ReplyDelete
  10. aritu masa masak2 utk besday alin dok teringin gak nak buat garlic roll resepi suhaina tu lagi.. tp bila fikir2 blk byk benda yg nak dibuat.. terpaksa kensel & beli je roti perancis siap kat kedai.. sapu je ngan garlic spread.. tp garlic spread kazen sy yg buat.. daun ketumbar ganti dgn daun sup.. sedap gak kak.. soup pulak saya buat chicken creamy soup yg pernah tun telani kongsi dulu.. sy buat 4 kali resepi.. wahhh.. menu yg paling larisss.. hehehe. alhamdulillah.. mmg gandingan yg mantap...

    ReplyDelete
  11. Ala dh citer2 sendawa yer baru nk tayang! Huuu....kak kimia kuat gitu ngan mek jemah tu...semoga berterusan... Mmg tingin beno rasa, xleh jd ni, harus mokcikpun sendawa bwg putih gak pasni...

    ReplyDelete
  12. wahhhhhhhhhhhh...sana sini roti....
    roti..roti..roti..gebuu lak tu...
    mas pun nak meroti gakk la..
    gerammnya tengok....

    ReplyDelete
  13. sedapnye roti tu kak nor =)kak nor, jemput ke blog cikwan ye..blog baru cikwan..

    ReplyDelete
  14. aduhhh...

    senang rupenye membuatnye...

    mcm sedap jee kak...

    akak,tepung roti tu nak cari katne ek? kedai runcit ad x? ape brand akak gune?

    ReplyDelete
  15. QH >> meroti mmg pebret k.nor :)

    sue >> ish.. ish. kesian sue, izah tak bagi ya.. yer la.. mentang2 cik abg dia yg tak suka roti pun jd suka bila makan roti tu kan.. tu yg kehekutjer nak bg :)

    k.asma >> aduhai.. part berpantun ni yg lemah jiwa raga hehe

    dr ampang ke terengganu
    pastu ke bangkok makan mee rebus dulu
    mana la cukup satu jer tu
    amik ni haa... nor bg lg satu

    hihihii.. amacam k.asma? boleh tak? berpeluh memerah otak nak menjawab pantun! hehe

    mudah jer buat garlic spread tu kak.. :)

    ratna >> tu mesti ida yg buat garlic spread tu kan.. :)

    mnmg syok la dpt makan ramai2 benda sedap ni kan :)

    chah >> abis takkan nak tunggu citer kent*t pulak hehe..

    tu la chah.. terasa ada kimia antara kita org nih.. hehe

    dah.. gi godek roti garlic ni.. kalau sendawa jgn lupa tutup mulut tu :)

    mas >> tengok mek jah tu, sekali kena virus roti akak, tak kebah2 lg tu hehe

    cikwan >> dah gi dah.. :)

    ReplyDelete
  16. NFH >> k.nor suka beli tepung roti/hi protein kat kedai baking. dah pernah beli sekali yg pack, kat hypermarket.. mcm2 ada penghuni kat dalam tu.. kebetulan beli sejenis lg tepung sama brand, pun ada penghuni gak.. serik dah .. sbb tu beli kat kedai baking jer :)

    biasanya kat kedai baking ni dia org repack dlm bungkusan seberat 1kg.. mmg tak ada brand la

    ReplyDelete
  17. bila nak rajin ni...? nak buat jugalah......
    Sedaaaaaapnyaaaa...!!!

    ReplyDelete
  18. pas ni tak payah makan kat breadstick kat pizza hut lagi...

    ReplyDelete
  19. huh! kat sini pulakkk... terjun kusi jap!

    ReplyDelete
  20. amboiii..laku sungguh Garlic Finger Bun ni yer...

    benda sedaplah katakan..hehe

    ReplyDelete
  21. uwaaaa dah buat gak ya garlic finger bun ni...yg rolls punyer dah buat, ni kes nak cepat sebenarnya KNor..btw mmng sedap mkn dngn mushroom soup buatan sendiri kan...leh ulang2 makan...

    ReplyDelete
  22. salam k. nor.... eyahhh eyah fuh fuh fuh.... hadoiiii nak gi dapur k. nor ni melalui rumah lieza ni yg dah berhabuk habuk nih... hehehehe....lama sungguh lieza tak meroti nih kak...bila cik abg takder lemau segalanya...

    ReplyDelete
  23. Waah!! Mmg cantik ler roti tu akak... Seronoknya tgk akak rajin meroti... Semuanya nampak cantik

    ReplyDelete
  24. wanie >> nak rajin? kena buang rasa malas :)

    izah >> testing 1.. 2..3... tq jah :)

    azian >> kalau yg kat PH tu lain sket dia punya bread stick, nipis2 nak crunchy sket kan.. yg ni lebih kepada tekstur roti.. tp tetap sedap

    hana >> yer la tu.. mcm la tinggi sgt kusi tu.. amik kusi darwish ke? hhee

    sally >> biasalah kalau virus baik yg tersebar :)

    yatie >> betul tu, kalau yg dlm tin atau dlm paket sikit sgt kan.. tak leh nak makan puas2.. buat sendiri boleh la makan bnyk sket :)

    lieza >> lamanya tk nampak lieza.. kena tinggal lg ya.. patut la blog dah berabuk :)

    D >> mekasih D.. tp hasil tangan org lain lagi cantik dr yg akak ni :)

    ReplyDelete
  25. kak nor...butter bergaram tu means butter cmpr ngan garam ke? ke camne?
    hehehe...almaklum budak br nak blaja...

    ReplyDelete
  26. NHF >> butter bergaram ni means butter biasa yg kita guna buat kek atau apa aje tu (butter ni mmg sedia rasa masin2 sket).. sbb ada satu jenis lg butter yg dipanggil ulsalted butter (butter tanpa garam). biasanya kat negara omputih dia org selalu guna unsalted butter jd dia org akan tambah garam dlm apa yg dimasak/baking

    ReplyDelete